Mera vardagsmat.

Ungefär två gånger per år får jag spunk på vår vardagsmat. Plötsligt går jag in i en vägg och tycker att allt vi gör här hemma smakar uttjatat och fullständigt ointressant. Tycker att allt smakar samma. Och att allt är blä. Så googlar jag, bläddrar i kokböcker, får fina tips av er, kockar nytt, äter, njuter, älskar och frossar. Och så passerar ytterligare sex månader, och PANG, så är jag tillbaka på ruta ett. Och det är alltså här jag befinner mig nu. Allt vi gör är så trååkigt. Jag behöver verkligen lite nya idéer här.

Har storligen missbrukat dragon, philadelphiaost, grön pesto, citronpeppar, rosépeppar och basilika det senaste halvåret. Er uppgift är nu att tipsa om enkla vardagsrätter som inte innehåller föregående ingredienser. Har dem upp i halsen.

Men tipsa mig om ALLT annat, SNÄLLA! Jag behöver desperat er hjälp. Tack tack tack, tusen tack! Vad äter ni där hemma som vi inte äter här?

59 reaktioner på ”Mera vardagsmat.

 1. Jag fick briljera med batatsoppa och en tarte tatin till efterrätt idag! Batatsoppan (batat, grönsaksbuljong, creme fraiche, skvätt grädde, purjo) blev jätte god men äppelkakan var inte så lyckad så recept uteblir. Hemligheten är att äta soppan med knaprigt stekt bacon och en sked creme fraiche på. Annars hör sallad, pöperöpasta, lammköttbullar, och grillat till vår repertoar. Timjan, rosmarin, vitlök och hönsbuljong används till nästan allt.

 2. min enklaste och godaste favoritmat är en kycklingsås som jag brukar servera med ris och sallad:
  hacka en lök och strimla en paprika, stek i lite smör, och blanda i en skvätt sojasås och 1-2msk sweet chilisås. låt gotta till sig en stund. tillsätt kycklingstrimlor (föredrar den som är marinerad ”mjuk peppar”). vänd ner matlagningsgrädde och låt puttra en stund. brukar också krydda en hel del, men då är jag ju lite ”kryddförstörd”. men lovar, det är jääättegott! 🙂

 3. Här får du vårt favoritrecept (kanske inte något man slänger ihop en vardag men till helgen typ 🙂

  Gris yttrefile (skivor)
  1 förp. bacon
  1 röd paprika
  1 stor banan
  1 purjolök
  1 pkt koskenlaskija naturell/orginal el. vad det nu heter… okryddat iaf.
  1 pkt matlagningsgrädde ( 2 dl)
  1 dl vatten + lite buljong
  curry
  paprikapulver

  1. Stek bacon och låt sedan rinna av.
  2. Stek grisfileskivorna och lägg sedan i ugnsform.
  3. Skiva purjon, paprikan och bananen
  4. Smält ner koskenalaskijan i grädden och buljongvattnet
  5. Strö bacon,paprikan,purjon och bananen över köttet.
  6. Häll såsen över köttet och in ugnen på 15 min

  Servera med ris och sallad
  Supergott och enkelt och tar inte alls länge. Mina barn tycker det är så gott (bortsett från bananen då)

 4. Min favorit är nog Kycklingtagliatelle 🙂

  Kyckling, paprika, soltorkad tomat, färska champinjoner, zuccini, fryst spenat och grädde.. blåmögelost i slutet om man gillar de!

 5. Jag brukar försöka äta det som är i säsong. Då riskerar man inte att fastna i samma maträtter hur länge som helst, dessutom är det billigt och miljövänligt. Det är alltså mycket rotfrukter och grönsaker hos oss nu. 🙂 Morotsragu är superenkelt och ändå gott och fräscht tycker jag. Skär morötter i bitar, hacka lök och stek detta i olja/smör. Red till sås med mjöl+vatten, grönsaksbuljong. Klipp i persilja och krydda. Sen älskar jag ugnsbakade potatisar och rotsaker. Batat, rödbeta, palsternacka, kålrot… Varierar med olika kryddblandningar, chili, peppar och vitlök eller havssalt och rosmarin..
  Rödbetor i ugn med getost eller fetaost är också en vinnare. Löksoppa, borsjtjsoppa (rysk rödbetssoppa) och gulasch värmer bra i höstmörkret.
  Hoppas du hittar din inspiration (och att du inte hatar rödbetor). :p

 6. – Kikärtsbiffar med ugnsrostade rotsaker & tzatziki
  – Kyckling-nudelsoppa gjord på kokosmjölk, kryddad med ingefära, chili & vitlök
  – Broccoli&blomkålssoppa

 7. vår (lättaste) favvis mat för både barnen och föräldrarna;
  koka risottoris och stek kyckling strimlor
  skumma upp vanlig vispgrädde och blanda i creme fraishe och sweet and sour chili sås(enligt åsitk, ja brukar kanske laga 3/4 dl) och en nypa sallt.

  blanda riset och kycklingen i en ugnsform och smät blandningen ovanpå.
  ca.20 min i ugn.

 8. Lite annorlunda kycklingfiléer i honungsmarinad. På med smetana och matlagningsgrädde samt hackad krydd-/saltgruka. Salta och peppra och in i ugnen en stund.

  Köttfärslimpa inlindad i bacon. Klassiker med liten twist. Serveras självklart med gräddsås och potatismos.

  Tacoröra. Maletkött med tacokrydda, tomat, röra av creme fraice och chilifärskost samt riven ost ugnsform i ovanstående ordning. Äts sedan med en fräsch grönsallad och tortillachips. Perfekt och snabb mysmat till fredagen.

  Broilergryta.
  Broilerstrimlor, tomat, gräslök, matlagningsgrädde, kycklingfond, salt och peppar.
  Enkelt & snabbt!

 9. Stek två (antagligen tre för er) burkar tonfisk med en större mängd strimlad purjolök några minuter. Tillsätt en förpackning Olympia smältost och sen ca. ½-1 dl mjölk, mera om det behövs. Låt osten smälta och småputtra en stund. Servera med bandpasta! Löns att testa, jag som inte gillar tonfisk så mycket avgudar detta.

 10. Korv stroganoff

  500 g länkkikorv
  1 st gul lök
  400 g krossade tomater
  1 dl vispgrädde
  eller crème fraiche
  2-3 msk tomatpuré
  0,5 tsk salt
  0,5 krm malen vitpeppar

  Skär korven i strimlor. Hacka löken.
  Stek korv och lök tillsammans.
  Häll på krossade tomater och rör runt. Låt puttra 15min.
  Häll på grädden och därefter tomatpuré och kryddor (ev lite ketchup).
  Smaka! Puttra 5 min.
  Ät med ris grönsallad!

 11. Enklaste vardagskycklingen hemma hos oss är att lägga kycklingfileer i en ungsfastform. Blanda sedan keso, fetaost, rödlök och vitlök och bred blandningen över kycklingen. In i ugnen och servera med råris. Voila! Alt klart på ca 35-45minuter!

 12. bra då alla får nya recept här !
  byt ut makaronilådans köttfärs mot soja kross+morot+zuccini+paprika+ vadsomhelst du vill. lägg i koskenlaskija av valfri smak 🙂 grytor är goda nu också! perus kött, fisk soppa! BYT UT KRYDDORNA! 🙂 Kör me lite fondy eller raclette nån helg 🙂 gör köttbullar på kycklingfäs. Rotsaker, potatis morot, zuccini whatever u wish i klyftor i ugnen och nån god ost på.etc…

 13. Okej Linn, nu MÅST du lova att du läser detta för jag tänker skriva bara mina bästa tips. Inte för att skryta men jag är helt fenomenal på matlagning.
  Ta in nya gryn i matlagningen, couscous är supergott till alla sorters såser och passar helt utmärkt att ha nästa dag som pyttipannebas med stekta grönsaker, kycklingbitar, korvar eller vad man nu har. Bulgur är jättebra att ha i salladsfriasallader, choppa mynta, gurka, tomat, rödlök, granatäppelskärnor eller you name it, blanda med bulugur och häll på olivolja. Servera som så eller med kött. En annansak att göra med överbliven bulgur eller couscous är fyllda paprikor, blanda grynen med grönsak<er och nån proteintyp, typ feta, grynost eller kyckling, kryddor und so weiter, strö på lite ost och sjuss in i ugnen!
  Min bästa håsamat som är sjuktgod är att choppa upp rotsaker och grönsaker (typ batat, potatis, lök, butternut squash…), häll på en loraus olivolja, krossa nån vitlöksklyfta och släng med, salta&peppra. Lägg sen på kycklig, bröst med ben eller lår på de choppade grönsakerna och in ugnen, typ 200 grader och en halvtimme. Servera med tzatsiki. Sjukt gott och sjukt lätt. Brukar till och med bjuda gäster på detta.
  En annan bra sak är laxfile, bre på en creme cuisine på laxfilén och in i ugnen. Eller skippa cremecuisine och kör citronsaft, salt, peppar och yttepytte olivolja. Eller låt laxen marinera i en påse med 2 dl soya och 5 msk riven ingefära. Hur som helst, lägg laxen bara i en form och in ugnen.
  Soppa på butternut squash är jättegott, stek en purjo eller 2 lökar, en vitlöksklyfta i, lite krossad tomat, 1 tsk kanel och så butternut, choppad. Häll på vatten, lägg i kyckling eller grönsaksbuljong och koka. Mixa. Och mixa i en grön grädde. Detta funkar även på vanlig zuccini men ta lite mer vitlök och skippa kanel. För festligare soppa så häll i en splash sherry, detta gäller bara zuccini soppan.

  EASY!

  Tack för en fin blogg Linn och hoppas du har nån nytta av dessa recept, det här recept som alla hos oss äter med god aptit 🙂

 14. man-tager-vad-man-haver paella. Typ kyckling, paprika, lök, morötter, ananas, räkor. koka ris och stek resten, blanda i riset, sweet chili sås och kryddor. klicka på creme fraiche när det är klart. våra ungar älskar det iaf.

 15. Laga ugnsbakad pumpa med fetaost och rostade pinjenötter! Kryddas med salt, peppar och rosmarin/timjan. Lagade jag just på en kompismiddag och alla gillade!

  Jag älskar också rotfrukter/grönsaker i ugn, rödbeta, zucchini, paprika, lök… Mmm..

  Förslag 3: laxpasta. (stek med lök och matlagningsgrädde)

  Kiva blogg!

  1. Alltså djupfrysta falafelbullar! De är så goda, på riktigt. Det är sjukt svårt att få till dem själv. Ät med ris, stekt zucchini och tsatziki. Idag duunade vi en supergod blomkålsgratäng. Tag färska champinjoner, skinka, 1-2 blomkålshuvuden, ett ägg, grädde och strö över ganska mycket ost. Koka blomkålen lite, stek skinkan lite och rör ihop allt till en mössö tillsammans med ägget och grädden. 20 min i ugnen. Så gott!

 16. Kollar igenom kommentarerna o jag funderar vart den ”gammaldags” husmanskosten tagit vägen? sånt som köttbullor, stekt fläsk, revbensspjäll, korv-, fisk- o. blodbrödssoppor, kåldolmar, kalops, jansons frestelse…

 17. Korvgryta:

  Korv i bitar, djupfrysta grönsaker (brukar använda soppgrönsaker) i en ugnsform, vispa lätt grädde samt ketchup och häll över, in i ugnen på 200 grader och efter det bara njut 🙂 Går lika bra med köttstrimlor. Enkelt och snabbt.

 18. Köp färsk durumpasta och koka i salt och olivolja. Gör egen tomatsalsa på krossade tomater, tomatpure, en nypa socker och salt samt basilika (fast det kanske du helst vill undvika!?;) samt gör egna köttbullar som du låter puttra i salsan! 🙂 mums!

  Jag måste bara säga att jag diggar dig. Redan två barn och du är bara 26. Jag måste börja producera jag med tror jag. Två år på mig – kan funka om jag börjar ikväll! 😉

 19. Min go-to rätt när allt annat känns blä är paj! Pajer i alla möjliga former. Det är bara så lätt att slänga ihop och jag tycker alltid att det är lika gott. Jag använder alltid detta recept för pajskalet och själva ägg/mjölk proportionerna: http://www.recepten.se/recept/ostpaj_skinka.html men sedan varierar jag själva innehållet från gång till gång. Malettköttpaj, tacopaj, skinkpaj, räkpaj… Det enda som finns i VARJE paj är fetaost. För det kan jag inte leva utan.

 20. Min favorit som är både enkelt, urgott och inte såå dyrt:

  Du tar några kycklingfileér, sätter på valfri fyllning (allt från salsa, mozzarellaost, auraost, pesto och vad man nu råkar ha) och lindar in alltsammans i parmaskinka!

  Till det kan man bara enkelt ha ris eller lyxa till det med potatisgratäng (skivar potatis, lök och ost, in i formen och grädde på)

 21. -Rysk pytt-i-panna lätt och gott enkelt att värma upp dan efter.
  Koka upp riset och stek maletkött krydda som du vill. Skär rödbetor i små bitar samma med Saltkurka/inlagd gurka. När riset är klart slå av vattnet blanda i stekta maletköttet, rödbetor och saltgurka. Blanda ihop och krydda med lite salt o vitpeppar och lägg gärna i lite rödbetslag för att få en härlig färg på allt sammans.

  -Koka tagliatelle, stek marinerad lax tärningar och lägg slutligen i grädde med laxen då va såsen klar. Super gott.

 22. Tomatsoppa: halvera en lämplig mängd tomater och ugnstorka dem på 130-150 grader i ett par timmar (jag vet, det här är den långsamma biten men den goda nyheten är att tomaterna sköter sig själv medan du gör annat, t.ex. leker med ungarna eller städar eller bloggar). När de har torkat och smaken koncentrerats kokar du soppa på normalt vis (buljong, kryddor och så stavmixar du). Koka med fördel en stor gryta under helgen och servera i veckan, med t.ex. vitlöksbaguett. Lätt den bästa tomatsoppan någonsin, eftersom tomatsmaken är så koncentrerad.

  All slags salta pajer. Degen gör man på nolltid av 100 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten (+ lite gräddfil eller annan syrlig mjölprodukt, om man är lagd åt det hållet). Just nu gör jag kantarellpaj för allt vad tygen håller, men annars är tomat och lök en bra kombination. Eller broccoli och feta. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Till äggstanningen använder jag 2-3 ägg och 2 dl matlagningsgrädde och överst vilken ost som helst som råkar finnas i kylskåpet. Servera med sallad (jag brukar köra på grönsallad, körsbärstomat, gurka och rostade pinjefrön/valnötter/pecannötter/pumpafrön).

  Pasta alla norma: rosta tärnad aubergine i ugnen med lite kryddor (tex provencale). Gör under tiden en tomatsås med hjälp av en eller två Mutti-konservburkar (och lök, vitlök, balsamico, honung, kryddor enligt tycke och smak) och koka pasta. Alla Mutti-konserver är goda men den med hela tomater är bäst. Riv ner lite pecorino i såsen (eller parmesan, om pecorino är för salt för barn?) Blanda auberginen och pastan (häll inte av vattnet utan lyft över pastan med tång eller pastaslev) i såsen.

  Spaghetti med valnötspesto: http://hemmafru.taffel.se/2010/02/11/valnotspesto/

  1. Äh, jag glömde ju min nyaste favorti: tärna butternut squash, häll över lite olivolja och valfria kryddor. Rosta i ugnen tills tärningarna är mjuka (ca 15 minuter). Servera med stekta halloumiskivor.

 23. Omelett är min bästa vardagsmat. Vispa ihop ägg med en skvätt grädde och stek på låg värme i en stekpanna. Då omeletten är färdig klickar du på lite mjuk getost (sån man kan köpa i burk) och strör på några strimlade aprikoser. Toppa med en näve ruccola och körsbärstomater. Klart på 10 minuter och dessutom bra mat.

 24. Shepherds pie e gott och en favorit hos oss:
  Gör en maletköttsås med tomatkross i och potatismos (eventuellt med palsternacka eller batat i). Lägg såsen i en smord ugnsform, bred över mosen och gratinera i 200 gradig ugn tills mosen fått fin färg. Servera med grönsallad.

 25. Ett wierdo-italienskt recept: Laga mannagrynsgröt, salta lite, bred ut på en plåt och låt svalna, skär i bitar. Smörj en ugnsform, rada bitarna dit varvat med smör och mängder av parmesan. Grädda tills osten är härlig.

 26. Världens lättaste och godaste soppa. Ätit tre dagar i rad. Avocadosoppa! Räkna med 1 stor avocado/vuxen. Gröp ur avocadon, pressa i mycket vitlök, lite ingefära, krydda enligt smak (limepeppar, salt, chilipulver), kör allt ihop till en slät röra. Koka kycklingbuljong (kanske 2,5dl/person). Späd ut avocadogeggan med buljongen tills du är nöjd med konsistensen. Använd en visp för att få en slät soppa, annars blir det klimpar! Kan ätas varm som kall!

 27. Kycklingnugetter:
  Panera kycklingstrimmor i saltade polentagryn och stek i kokosolja. Dippa i gräddfilsdipp. = Enkelt+gott+barnvänligt!

 28. Laxbullar: kör 400 g laxfile, 2 ägg, 2 dl grädde, ½ dl skorpsmulor och salt och peppar i en matberedare till en tjock smet. Klicka ut bullarna med sked i varm stekpanna med (riktigt) smör i och stek. Servera med potatis och valfri yoghurt- / creme fraiche röra (är vi lata klipper vi ner lite gräslök i en burk creme fraiche). Gott, snabbt, billigt och kidsen älskar!

 29. Kyckling i kokosmjölk
  1 kilo kycklingfiléer
  1 tsk Sambal oelek
  2 st kycklingbuljong
  3 burkar cocosmjölk
  1 paket ris eller glasnuddlar
  Parika
  Gul lök
  Röd Lök
  Vitlök
  Riven morot
  Spenat
  Ruccola
  Salt
  Peppar
  Olja till stekning eller smör

  Allt efter smak och vad man har hemma

  Haka alla grönsaker, skär kycklingen i mindre bitar.

  Stek löken och alla grönsakerna + kycklingen i olja/ smör tills det blir färdigt häll över kokosmjölken och låt koka upp.
  Sen bryter man ner nuddlarna så dom blir lite kortare och låt det koka upp.
  Man ska INTE förkoka ris/ glasnuddlar!!
  Det tar ca 3-4 minuter så är maten färdig.
  Alltså ca ½ timme allt som allt!
  Smaklig måltid 

 30. Batat räddar allt! Tex. en boring potatis-höns gratäng blir genast kivogare om man använder batat istället för potis 🙂

  Och pajer! Jag orkar själv aldrig laga tacon/tortillan men gör jätteofta tacopaj istället 🙂 Använder dessutom oftast ett färdigt pajbotten från frysavdelningen för att göra det ännu enklare. Så e de bara att steka köttfärs (eller höna eller helt vad som helst!) med tacokrydda (du vet santa-marias färdiga), lite lök, majs eller vad man nu vill ha i den, blandar i en salsasåsburk, 2dl matgrädde o häller hela grejen på pajbottnet. Så är det bara att sätta riven ost på o stoppa i ugnen på 200°C i 35 minuter. man kan alltid sätta olik fyllning i så man blir aldrig trött. Den går att äta både kall och varm, beroende på vad man känner för eller orkar 😀 Kan också serveras med tacochips o lite dip för att ändra på det 🙂

 31. Stekt halloumi med pasta och grönsaker efter eget behag, kryddat så enkelt som med svartpeppar. Vi brukar köra med lök, zucchini, paprika, och trattkantareller (champinjoner funkar också men det är inte lika gott) samt givetvis vitlök. Man kan säkert blanda i typ stekt malet kött eller kycklingstrimlor om man är sålunda lagd.

  Och gillar man avocado så är det bara att mosa två hela avocadon, blanda i ca 4 msk sötsur chilisås, eller motsvarande av önskvärd styrka, ca ½ msk citronsaft och äta som det är antingen som sallad eller med typ ugnspotatis. …och speaking of which, ugnspotatis är ju hur simpelt och gott som helst med en kall sås gjord på turkisk joghurt eller gräddfil med diverse finhackade grönsaker och kryddor och örter enligt eget tycke och smak (och behag, heh). Kombineras med vad man vill…

 32. super god Tonnfisk-Pasta!
  Fräs i en panna :
  (i den ordningen)
  -olivolja
  -anjovis
  -vitlök
  -kapris
  (-chili)
  -passerad tomat
  -tonnfisk i olja (burk)
  -salt&peppar
  Koka valfri pasta: blanda med i tonnfisk röran, plus 3/4dl kok vatten.
  Rör ihop, super gott, lätt och snabbt 🙂

  varsågod!

 33. Ja vart tog husmanskosten vägen och variationerna på malet kött?? Smarriga recept på rätter man knappt kan uttala så nu blir man fundersam om det är fel på vårt kylskåp som nästan aldrig innehåller dessa specialiteter?! Äter alla andras barn pajer,soppor,gratänger men diverse exklusiva ingredienser, tycker det flesta av dessa rätter låter som vuxenmat… Kanske man borde köpa sig lite nya kokböcker 🙂

 34. Tips. I Vasabladet eller anna dagstidning brukar det finnas en så kallad veckomatsedel, som då mig veterligen serveras på skolor eller åldringshem eller någonstans. Kopiera och följ! Där finns klassikerna Hönsfrikassé, Köttsoppa, Risgrynsgröt, Lindströmsbiff.etc.

 35. Här kommer ett enkelt och gott recept på Maletköttmakaroner, en enklare och snabbare variant av makaronilåda.
  Hacka en stor lök, bryn den i stekpannan, tillsätt därefter maletköttet stek det tillsammans med en buljongtärning, krydda med svartpeppar och ev andra favoritkryddor samt lökpulver samt en skvätt tomatpure efter smak. Koka makaroner i lättsaltat vatten , häll bort vattnet , och blanda makaronerna tillsammans med köttröran i en serveringsskål. Slå över en skvätt grädde och lite riven ost och rör om alltsammans till en lagom konsistens. Klipp över lite persilja , ät och njut!

 36. Rönnbärsfilegryta För 4 personer.
  Ingredienser:
  500 g fläskfilé
  1 purjolök
  Smör
  1 tsk salt
  1 krm svartpeppar
  6 krossade enbär
  1 msk soja
  3-4 msk rönnbärsgelé
  1 1/2 dl köttbuljong
  2 dl crème fraiche

  Gör så här

  Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skiva purjolöken.
  Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
  Fräs purjolöken och lägg över i grytan. Rör i salt, peppar, enbär, soja, gelé, buljong och crème fraiche.
  Låt grytan koka ca 5 min.
  Servera med kokt potatis och broccoli.

  Rönnbärsgelen och enbären ger det en smak som man sällan känner i något annat man äter. Det är jättegott och definitivt nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.