Trädgårdshållet & rabarbersaft

Det här med att jag blir äldre blir bara mer och mer påtagligt i min vardag. Det senaste året har jag märkt att jag allt oftare dras åt trädgårdshållet. Förra året drog det hårt åt brödhållet (antar att det var något slags förstadie till trädgårdshållet). Jag bakade bröd som en tok. Knådade, jäste och gräddade med röda, glada kinder. Trodde att maxgränsen var nådd. Hit, men inte längre. Här tar min kapacitet slut. Men icke. Tantfaktorn i mig är så mycket högre och intensivare än jag trodde (missförstå mig inte: att ha högtantfaktor är en sjukt bra sak).

De senaste veckorna har vi alltså nått en helt ny nivå. Från bröd till gård. Har ägnat oerhört mycket tankeverksamhet åt den. Har förberett rabatter och krattat och googlat. Och i dag slog jag till på allvar. Vi köpte blommor, planterade ärter, vattnade, grävde ner rabarber, flyttade stenar och rensade fint. Och jag förstår inte att jag tycker om det. Jag har ju alltid hatat sånt här. Trodde att jag aldrig ville ha egen gård. Men tanten i mig vill något helt annat. Skit under naglarna gör mig så gott. Förvandlas i sakta mak till muminmamman. Och mycket till muminpappan, för jösses, så jag skryter och går an om mina små kneg.

Snodde alltså två stora rabarberplantor från svärisarna tidigare i dag. Passade på att sno lite extra så jag fick testa ett recept jag såg i en tidning. Och så informerade min svärfar mig om att man ska tillreda rabarber innan midsommar. Efter det händer nåt med någon syra. Eh? Minns dessvärre inte vad. Kanske rabarbern blir surare och äckligare sedan?

20130519-222529.jpg

20130519-222631.jpg

Rabarbersaft

1 kg rabarber
2 l vatten
2 dl socker
Saften av en citron

Tvätta och skiva rabarberskaften. Koka dem i vattnet tills de blir mjuka och löses upp (tog kanske 15 min). Sila bort fruktköttet (jag har ingen sil, så jag filtrerade via kaffefilter – det var asjobbigt). Låt det rinna länge så att all vätska kommer igenom. Rör sedan ner sockret i saften. Lägg till citronsaften. Kyl ner. Klart! Ps. I receptet stod också att man kan blanda med vittvin för somrig drink. Känner mig oerhört frestad.

19 reaktioner på ”Trädgårdshållet & rabarbersaft

 1. åh rabarbersaft e så gott o lättlagat!
  För att få variation kan man krydda med vaniljstång/kanel/kardemumma osv.. blanda med olika bär.. 🙂
  Rabarbern är så tacksamt lättskött och lättlagad!
  -jenni nalaneps som också är skitig under fingrarna!

 2. Det är fantastiskt roligt att få påta i trädgården. Det verkar nog finnas lite tantfaktor i mig också eftersom jag gärna står där med huvudet ner och baken upp och reder upp en gammal rabatt på gården.

 3. Jag ser framför mej en drink av rabarber på vår nästa picknick! Huh, att du orkar vara så duktig 😉

 4. Gjorde nästan exakt samma saft själv igår efter att ha påtat i landet och haft mig under lördagen. Om man vill dölja skiten under naglarna är det bara att måla dem med grönt nagellack. Så får man ”gröna fingrar” rent bokstavligt också. Hett tips från svensk tant på knappt 34 år.

 5. Går också att blanda med sprite och sprit 🙂

  Det sägs jo att man inte skall ta rabarber efter midsommar, men med erfarenhet av dryga 300 plantor kan jag säga att ät den så länge du tycker att den är god. Jag äter av våra en bit in på hösten och kommer sällan ihåg före augusti att frysa in!

 6. Välkommen över till tantsidan! 😉
  Jag gav också bort en del av min rabarber idag då någon bad om en början. 🙂 Våra är inte riktigt ännu mogna för rabarber i någon form. Tyvärr. Fast saft har jag inte ens provat på, så kanske det är nästa då! De växer ju så SJUKT snabbt nu! Tänk!
  O ja, vi plockar och delar ut till fram på hösten. Men plockar alltid bort blommorna då de dyker upp, då blir det ju träigt.

 7. Jag silade genom tygblöja (fräscht) i brist på sil el dyl. Gick super då man liksom kunde klämma ur!

 8. Du måste ha en stor kastrull. Jag har inte större än 3 l och det rymdes inte 2 l vatten till rabarbern. Men det går säkert bra ändå. Kokar om bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.