Tandstensproblematiken.

* * *

Inlägget är i samarbete med Suomen blogimedia och Cloetta.

Xylitol Jenkki-gänget skickade mig på en tandgranskning för att checka läget i tänderna. Jag åkte ända till Jakobstad och PlusHälsa Tandklinik Rytivaara (som för övrigt har en otroligt mysig mottagning). Jag fasade på förhand, eftersom jag vet att jag är en kvinna som har så otroligt lätt för att få tandsten. Jag var redan två gånger i höstas och skrapade så mycket att hela gapet blödde. Det ante mig att det var dags igen.

Och jag hade alldeles rätt.

Jag frågade av tandläkaren vad jag ska ta mig till för att slippa det här eländet, förutom att vara noggrann med att tvätta, tvätta, tvätta. Men tydligen är det så att vissa har mer mineraler i sitt saliv som gör att man har mera anlag för tandsten (uhuu). Fick också en miniborste (som ser ut som en skruv i plast) att borsta med mellan tänderna. Vet inte med er, men jag slarvar jättemycket med tandtråd, vilket jag säkert inte borde med tanke på hur lätt tandsten tycks lägga sig på mina tänder (även om jag alltid tyckt att mina tänder sett hyfsat bra ut ändå). Men ska försöka skärpa mig nu. Att skrapa tandsten är verkligen hemskt. Det borde verkligen trigga mig till att tandtråda varje kväll.

Om det ändå vore lika självklart som det här:

2

Som att borsta tänder morgon och kväll, tuggummi efter maten.

18 reaktioner till “Tandstensproblematiken.”

 1. Har nånstans hört att det beror på typ pH-halten i munnen? Att antingen får man tandsten eller så får man hål. Jag har själv aldrig haft tandsten men däremot många hål och min man får lätt tandsten men har aldrig haft ett enda hål i sitt liv. Och nej, jag är också usel på att använda tandtråd. Borde bli bättre!

 2. Hej Tandläkaren!

  Emalj är levande vävnad och all levande vävnad har en möjlighet att laga sig själva. Hål kan fås att gå tillbaka, men inte om de är för stora förståss. Det finns massor med antibakteriella preparat att ta till istället för fluor, som har samma effekt på karies, som däremot inte skadar kroppen. Fluor tar tex jodens plats i sköldkörteln och leder bla. till hormonstörningar då inte rätt mängd jod tar upp i kroppen. Läs och lär!

 3. Jag kan int säga annat än rekommendera hemlagad tandkräm jag oxå! Den får ilningar att försvinna, tandfickor att gå tillbaka å små hål att läka av sig själva. Jättelätt att laga själv! Å inga gifter utan helt naturligt. Googla å läs om vad t.ex. fluor ställer till med i kroppen så är jag säker på att ni inte vill använda det längre. Vanliga köpta tandkrämer ställer till med många problem som man inte kopplar till just tandkrämen, men som man fattar först när man slutar använda dem…

 4. "Hål" dvs en kariesskada kan inte läka av sig själv (syftar på kommentaren ovan) däremot kan den stanna av men försvinner ej från tanden. Däremot skulle jag inte rekommendera att sluta med fluortandkräm.

 5. Min tandläkare förklarade i tiderna att de som har mycke tandsten har sällan hål, något med saliven att göra (?). Jag har då aldrig haft ett enda hål, men mycke tandsten. För två år sedan började jag använda eltandborste och har sedan dessinte haft en enda tanköttsinflammation (vilket kag haft rätt ofta annars) eller irriterat tandkött (detta märkte även tanläkaren!). Nu har jag använt en egengjord tandkräm på kokosolja, organiskt svavel och bikarbonat och min tandsten drar sig tillbaka! Även min pappa har upplevt samma fenomen!Och skippa för guds skull fluoret, det orsakar så mycke skada i kroppen!

 6. Min man fick ett tips av vår tandläkare om att använda Fludent fresh munskölj som finns att köpa på apoteket eftersom dom vanliga munsköljen man kan köpa i affären inte innehåller så mycket flour trots att dom ska vara såå braa. Han har också stora problem med tandsten och använder mellanrumsborstar och munskölj för att hålla lite bättre kontroll på det hela.

 7. Uuh de är så obehagliga de där minitandborstarna!!! Min tandläkare sa (den där ena gången de skrapade minimalt med tandsten) att jag skulle borsta med den varje kvälls tills det inte blöder mera när jag gör det! What liksom?

 8. Jag har också tandstensproblem och jag har inte varit bra på att använda tandtråd. Men på hösten var jag hos en superbra munhygienist, hon förklara att om jag inte putsar bra mellanrummen (var det 40 % av tanden som är mellan tänderna) så blir det inflamationer och sen drar det tandköttet nedåt och i långa loppet tappar man tänder. Det fick mig att vakna upp och nu putsar jag mellanrummet nästan varje dag (jag var nog bussigar i början men har inte slutat). Men jag använder inte tandtråd och det är nog det som räddat mig. Det finns sånadär plastiga tandpinnar som har mjuka taggar på ändan ( typ: http://www.gumbrand.com/between-teeth-cleaning/picks/gum-soft-picks-15-ct-632rm.html) som säljs i citymarketar och aptek. En räcker för en användningsgång (alltså alla tänder) och så för man dem mellan tänderna några gånger, närmast tandköttet. Och varje gång jag använder dem är jag så glad att jag gör för det kommer massa skit därifrån. Tandtråd var krångligt, tandpetare träigt och gick av men dethär har varit min räddning.

 9. Ett blödande tandkött är ALLTID inflammerat. För att det skall bli bättre, så borsta 2 ggr/dag noggrannt samt använd tandtråd. De flesta blir rädda då det börjar blöda och borstar saktare och mer sällan, men det är fel. Många kan bara inte förstå hur de får tandsten då de borstar så bra, men använder man inte tandtråd dagligen, på rätt sätt, så får man tandsten. Fina bilder då barnen borstar 🙂

 10. Uuh de är så obehagliga de där minitandborstarna!!! Min tandläkare sa (den där ena gången de skrapade minimalt med tandsten) att jag skulle borsta med den varje kvälls tills det inte blöder mera när jag gör det! What liksom?

 11. Jag har också tandstensproblem och jag har inte varit bra på att använda tandtråd. Men på hösten var jag hos en superbra munhygienist, hon förklara att om jag inte putsar bra mellanrummen (var det 40 % av tanden som är mellan tänderna) så blir det inflamationer och sen drar det tandköttet nedåt och i långa loppet tappar man tänder. Det fick mig att vakna upp och nu putsar jag mellanrummet nästan varje dag (jag var nog bussigar i början men har inte slutat). Men jag använder inte tandtråd och det är nog det som räddat mig. Det finns sånadär plastiga tandpinnar som har mjuka taggar på ändan ( typ: http://www.gumbrand.com/between-teeth-cleaning/picks/gum-soft-picks-15-ct-632rm.html) som säljs i citymarketar och aptek. En räcker för en användningsgång (alltså alla tänder) och så för man dem mellan tänderna några gånger, närmast tandköttet. Och varje gång jag använder dem är jag så glad att jag gör för det kommer massa skit därifrån. Tandtråd var krångligt, tandpetare träigt och gick av men dethär har varit min räddning.

 12. Ett blödande tandkött är ALLTID inflammerat. För att det skall bli bättre, så borsta 2 ggr/dag noggrannt samt använd tandtråd. De flesta blir rädda då det börjar blöda och borstar saktare och mer sällan, men det är fel. Många kan bara inte förstå hur de får tandsten då de borstar så bra, men använder man inte tandtråd dagligen, på rätt sätt, så får man tandsten. Fina bilder då barnen borstar 🙂

 13. Har nånstans hört att det beror på typ pH-halten i munnen? Att antingen får man tandsten eller så får man hål. Jag har själv aldrig haft tandsten men däremot många hål och min man får lätt tandsten men har aldrig haft ett enda hål i sitt liv. Och nej, jag är också usel på att använda tandtråd. Borde bli bättre!

 14. Min man fick ett tips av vår tandläkare om att använda Fludent fresh munskölj som finns att köpa på apoteket eftersom dom vanliga munsköljen man kan köpa i affären inte innehåller så mycket flour trots att dom ska vara såå braa. Han har också stora problem med tandsten och använder mellanrumsborstar och munskölj för att hålla lite bättre kontroll på det hela.

 15. Min tandläkare förklarade i tiderna att de som har mycke tandsten har sällan hål, något med saliven att göra (?). Jag har då aldrig haft ett enda hål, men mycke tandsten. För två år sedan började jag använda eltandborste och har sedan dessinte haft en enda tanköttsinflammation (vilket kag haft rätt ofta annars) eller irriterat tandkött (detta märkte även tanläkaren!). Nu har jag använt en egengjord tandkräm på kokosolja, organiskt svavel och bikarbonat och min tandsten drar sig tillbaka! Även min pappa har upplevt samma fenomen!Och skippa för guds skull fluoret, det orsakar så mycke skada i kroppen!

 16. Jag kan int säga annat än rekommendera hemlagad tandkräm jag oxå! Den får ilningar att försvinna, tandfickor att gå tillbaka å små hål att läka av sig själva. Jättelätt att laga själv! Å inga gifter utan helt naturligt. Googla å läs om vad t.ex. fluor ställer till med i kroppen så är jag säker på att ni inte vill använda det längre. Vanliga köpta tandkrämer ställer till med många problem som man inte kopplar till just tandkrämen, men som man fattar först när man slutar använda dem…

 17. "Hål" dvs en kariesskada kan inte läka av sig själv (syftar på kommentaren ovan) däremot kan den stanna av men försvinner ej från tanden. Däremot skulle jag inte rekommendera att sluta med fluortandkräm.

 18. Hej Tandläkaren!

  Emalj är levande vävnad och all levande vävnad har en möjlighet att laga sig själva. Hål kan fås att gå tillbaka, men inte om de är för stora förståss. Det finns massor med antibakteriella preparat att ta till istället för fluor, som har samma effekt på karies, som däremot inte skadar kroppen. Fluor tar tex jodens plats i sköldkörteln och leder bla. till hormonstörningar då inte rätt mängd jod tar upp i kroppen. Läs och lär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.