Därför är Brändö Vasas bästa stadsdel.

1. En ö är alltid en ö 

Broar ger mig alltid god feeling. Båda broarna som leder till Brändö, Pappersbron och Brändöbron, är portarna till friheten. Här på andra sidan är allt lite mer avslappnat. Husen är snedare, lite gulare och snäppet coolare. Bron har också blivit min mentala brygga. På den här sidan av bron bor fritiden. Där bakom skymtar Pappersbron. Här har vi Metviksparken och Brändögässen.

 

BeFunky null 2.jpg

BeFunky null 2.jpg2

a1.jpg

 

2. Ett kvällsdopp är alltid en kvällspromenad ifrån

Beroende på var du bor har du alltid stranden inom två minuters räckhåll. Dessutom finns det två. Vikinga stranden och Smulterö. Vår förra granne badade bastu i källaren och tog dopp nere vid Smulterö. Ibland går barnen ner i bara handduken. Kan inte komma på något som jag uppskattar så mycket som centrala badstränder.

 

a3

BeFunky null 2.jpg8

a4

Där borta ser ni ju som bekant Åbo Akademi och Academill. 

 

3. Medborgaraktiviteten

Sedan Brändö gick med i pilotprojektet Den nya lokalsamhället för några år sedan händer det hela tiden. Du som bor här får inte missa Facebook-gruppen. Nyligen diskuterades planen för Brändösund på ett öppet möte och i dag när jag åkte hem från jobbet var det stor demonstration på Palosaaren koulus skolgård. Om jag bara hade mer tid i mitt liv skulle jag gå med i medborgarrådet som finns. Folk på Brändö bryr sig om Brändö.

 

BeFunky null 2.jpg9

6

BeFunky image3 500x500.jpg

BeFunky null 2.jpg10

 

4. Framgångssagorna börjar på Brändö

Först var det Sweet Vaasa som öppnade på Brändövägen 23. De expanderade och har nu Vasas största och finaste lokal på Hovrättsesplanaden. Sedan öppnade Raawka på Brändövägen 23. Och nu flyttar de till city. Nu har vi en ny marockansk på Brändövägen 23. Vad händer om några år? Nå, ni vet.

 

a5

 

5. Solen går ner över Vikinga

Behöver vi ens kommentarer på det? Jag råkar dessutom ha turen att ha vardagsrumsfönstret just i den riktningen. Där nere lägger sig solen i juli. 

 

7

BeFunky null 2.jpg12

 

6. Vasas skoltätaste stadsdel

Vasa Universitet. Wamk. Novia. Två lågstadieskolor. You name it. Här blir du klok. Klok blir du för övrigt att de lokala radio- och tv-nyheterna som går från Brändö Yle.

 

7. Stans snyggaste bibliotek

Fine, den i stan är större och fancygare. Men Brändö bibliotek har ändå akvarium och massor av barnböcker. 

 

dd

BeFunky DSC 0032.jpg

 

8. Råjsiga gator

Allt är inte planlagt, fyrkantigt och snyggt. Det finns själ och vilja i växtligheten. Det finns till och med mossa på stenmurarna längs hela Vikinga. Vittnar om att Brändö är en stadsdel med anor, hjärta och historia. Ibland växer det mossa på väggar och tak också. Det är väl egentligen den enda jag kräver av en stadsdel. Ju mer råjs desto bättre.

 

image68

88

BeFunky null 2.jpg4

BeFunky null 2.jpg7

image67

 

9. Tomterna går huller om buller

Det här är sannerligen inget nybyggt område där tomterna är kvadratiskt utmärkta, utan här kör vi charmigt i sick sack. 

 

BeFunky IMG 0136.jpg

BeFunky 20130528 222005.jpg

BeFunky null 2.jpg5

10. Egen värld

På vintern känns det inte alls så, men när sommaren kommer känns det som om centrum försvinner allt längre bort. Som om Brändö klipps av och blir en helt egen fristående liten by, mitt i stan. Här har vi våra affärer, våra caféer, våra stränder, våra gårdar, våra parker. Vad mer behöver vi egentligen?

 

BeFunky null 2.jpg6

BeFunky 46.jpg

BeFunky 73.jpg

BeFunky null 2.jpg11

image65

image64

 

Välkomna hit, ni kommer inte att ångra er.

34 reaktioner till “Därför är Brändö Vasas bästa stadsdel.”

 1. Du e nog bra! Vasa stad borde anställa dig som marknadsförare 😀 Vem vill INT liksom flytta ti Brändö efter dehär? Min pappa bodde på Brändö när han studera, han brukar säga att " Maailmassa on vain kolme paikkaa; Lontoo Parisiisi ja Bräntöö" vet int varifrån ursprungskällan kommer. Kanske du hört de förr? 😀

  1. Min pappa berättade åt oss om gamla sjömän som seglade de stora haven och tyckte att det ända tre viktiga hamnarna var Lontoo, Präntöö ja Pariisi. 🙂 Jättefina bilder och annars också superreklam för Brändö! Tack!

 2. Efter 3,5 månader på Brändö håller jag verkligen med (vilket jag inte trodde) – jag jobbar dessutom här så behöver egentligen "aldrig" åka härifrån 😉

 3. Men suck, vilken fin text om vackra Brändö! Och som en käftsmäll levererar du den precis när jag bestämt att jag ska flytta bort. Känner du någon som vill flytta till Brändö så har jag en fin lägenhet till salu bara ett stenkast från er. 🙂

 4. Har bott på tre olika ställen på Brändö och alla ställen har varit underbara att bo på. Nära till allt och man kan ju strosa runt hur länge som helst där.

 5. Åh vad fint inlägg om Brändö.Och vackra bilder! Önskar att jag hade sett Brändö och uppskattat det på samma sätt som du gör i detta blogginlägg när jag bodde där 2008. Men jag hade en fönstertittare till granne och hittade sen en bra lägenhet mitt i centrum, så mig gjorde det inte så mycket att flytta. 🙂

 6. Snyft, min kroniska Vasalängtan blev bara värre av detta! Vi bodde fem fantastiska år på Brändö med havet utanför vardagsrumsfönstret och jag saknar det dagligen. Om jag vinner på Lotto ska jag köpa vår gamla kämppä för sommarbruk.

 7. Tack Linn för en bildpromenad genom Brändö-Vikinga! Bästa stället i heeela vääärlden.

 8. Min mormor har bott i brändö hela sitt liv. Jag brukar älska att höra henne berätta gamla historier om hur det var där förrut. Hur det liksom var uppdelat i två delar. Om butikerna. Min mormor är 91 och fick en stroke för 2 månader sedan så nu är det färdigt med historierna. Å va jag öskar att vi hunnit prata mera. När jag är ledsen går jag gata upp och ner och bara gillar att se på gamla hus som tagits tillvara.

 9. Bodde under hela uni-tiden + 2 år efter utexaminering på Brändö. Även om jag kanske inte var jätteförtjust i hur staden skötte plogningen (or lack thereof) på vintrarna så skulle jag aldrig byta bort åren på Abborrvägen. 🙂 Nångång när jag gick från centrum via pappersbron hem fick jag syn på och smålog åt nån fyndig graffiti-konstnär som sprayat "Palifornia Bay Area" på den ända som sitter fast i Brändö.

 10. Du e nog bra! Vasa stad borde anställa dig som marknadsförare 😀 Vem vill INT liksom flytta ti Brändö efter dehär? Min pappa bodde på Brändö när han studera, han brukar säga att " Maailmassa on vain kolme paikkaa; Lontoo Parisiisi ja Bräntöö" vet int varifrån ursprungskällan kommer. Kanske du hört de förr? 😀

  1. Min pappa berättade åt oss om gamla sjömän som seglade de stora haven och tyckte att det ända tre viktiga hamnarna var Lontoo, Präntöö ja Pariisi. 🙂 Jättefina bilder och annars också superreklam för Brändö! Tack!

 11. Efter 3,5 månader på Brändö håller jag verkligen med (vilket jag inte trodde) – jag jobbar dessutom här så behöver egentligen "aldrig" åka härifrån 😉

 12. Men suck, vilken fin text om vackra Brändö! Och som en käftsmäll levererar du den precis när jag bestämt att jag ska flytta bort. Känner du någon som vill flytta till Brändö så har jag en fin lägenhet till salu bara ett stenkast från er. 🙂

 13. Har bott på tre olika ställen på Brändö och alla ställen har varit underbara att bo på. Nära till allt och man kan ju strosa runt hur länge som helst där.

 14. Åh vad fint inlägg om Brändö.Och vackra bilder! Önskar att jag hade sett Brändö och uppskattat det på samma sätt som du gör i detta blogginlägg när jag bodde där 2008. Men jag hade en fönstertittare till granne och hittade sen en bra lägenhet mitt i centrum, så mig gjorde det inte så mycket att flytta. 🙂

 15. Snyft, min kroniska Vasalängtan blev bara värre av detta! Vi bodde fem fantastiska år på Brändö med havet utanför vardagsrumsfönstret och jag saknar det dagligen. Om jag vinner på Lotto ska jag köpa vår gamla kämppä för sommarbruk.

 16. Tack Linn för en bildpromenad genom Brändö-Vikinga! Bästa stället i heeela vääärlden.

 17. Min mormor har bott i brändö hela sitt liv. Jag brukar älska att höra henne berätta gamla historier om hur det var där förrut. Hur det liksom var uppdelat i två delar. Om butikerna. Min mormor är 91 och fick en stroke för 2 månader sedan så nu är det färdigt med historierna. Å va jag öskar att vi hunnit prata mera. När jag är ledsen går jag gata upp och ner och bara gillar att se på gamla hus som tagits tillvara.

 18. Bodde under hela uni-tiden + 2 år efter utexaminering på Brändö. Även om jag kanske inte var jätteförtjust i hur staden skötte plogningen (or lack thereof) på vintrarna så skulle jag aldrig byta bort åren på Abborrvägen. 🙂 Nångång när jag gick från centrum via pappersbron hem fick jag syn på och smålog åt nån fyndig graffiti-konstnär som sprayat "Palifornia Bay Area" på den ända som sitter fast i Brändö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.