Magra myggor biter värst.

Redan när vi första gången spanade in Soltorpet på Etuovi såg jag på kartan att det ligger lite våt sumpmark bakom huset i skogen (min myggdetektor började genast ge alarm, har för mig att jag någon gång läst om att myggor lägger ägg i .. öö .. våtmarker?). Så jag antog att det skulle vara en hel del mygg. Men inget jag bekymrade mig för.

 

”Ähh att skaffa myggapparater för flera 100 euro, vilket TRAMS, myggor är ju ett naturfenomen!” sa en bekant för länge sedan.

Jag och syrran ba:

”AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA”.

Vilket kanske snällt kan översättas till: Den personen har nog inte befunnit sig på en plats där det finns rejält med mygg.

 

Första natten vi sov på Replot var förskräcklig. Det var myggor i hela sovrummet. Vi ska verkligen inte prata om att sova. Jag led mig genom natten. Andra dagen försökte vi ha ytterdörrarna stängda hela dagen, för att undvika samma procedur. Den natten blev om möjligt ännu värre. Mellan 01-04 hade jag ihjäl 59 myggor i vårt sovrum (som kanske är cirka 7 kvm). Då hade jag redan haft ihjäl ”alla” innan jag gick och lade mig. Klockan 4 grät båda barnen av förtvivlan (deras rum var en enda stor svärm).

 

Ljudet går inte ens att beskriva. Iiiiiiiii-iiiiiii-iiiiiiii i precis hela huset, hela natten, på varenda jävla kroppsdel. Det var fan som en ostämd orkester i fyra dagars bakfylla. När man dödade en, kom det två nya. Iiiiiiiii-iiiiiii-iiiiiiii. Efter två nätters sömnlöshet och med kroppen full av blod grät jag förtvivlat att vi måste häva köpet. Iiiiiiiii-iiiiiii-iiiiiiii. SÅ HÄR KAN VI INTE HA DET! En är ju inte drama queen för intet.

 

Tur att mamma och pappa kom på den tredje dagen. Annars hade jag nog sålt skiten.

 

Inatt, på den tredje natten, hade vi inte ens en mygga i hela huset. Medan vi grillade och åt solig söndagsmiddag på terrassen sprutade mamma Raid i hela huset. Alla myggor föll som regnet. Varenda ett litet kräk var försvunnet. Jag var så lycklig att jag sov med ett riktigt fjäskigt leende från öra till öra. Efter de två första nätterna var en vanlig natt plötsligt som en skänk från ovan. Mina barn ser fortfarande ut som levande vattkoppor, men min kärlek till Soltorpet har återvänt.

 

Jag trodde inte att en liten fjuti insekt totalt kan bryta sönder mitt psyke. Där och då hade jag säkert varit beredd att satsa flera tusen i en myggdödare. 

 

Däremot känns Raid lite som en nödlösning. Det är kanske ingen hållbar plan att gifta ner hela huset varje kväll. Men där och då var det verkligen nödvändigt. Skulle aldrig ha pallat en minut till. Nästa steg är att skaffa myggdörrar. Myggfönster har vi redan. De ska vi lägga på plats i dag. Har köpt all världens roll on-medel och krämer från apoteket. 

 

Men när det kommer till andra lösningar (mygglampor, myggskrämmare, myggpreparat, mygg-whatever) – vad har ni använt er av? Finns det något som man kan göra utan att blanda in kemikalier och gift? 

 

Jag vill inte gå och köpa mig fördärvad, utan att veta att det faktiskt funkar. Sitter ni inne på värdefull mygginfo är det JUST NU ni ska dela med er av den! Så får jag testa vartefter. Det funkar faktiskt inte att googla, kommer bara till en massa produktsajter som säger att ”det här är den bästa lösningen”.

 

Hur bekämpas myggor? Både utomhus och inomhus. Skriv era bäst i tips i kommentarsfältet!

 

 

Och så avslutningsvis en hälsning till myggsläktet: Bitches, you’re going down! Och ja, det är bara mygghonorna som biter. Gubbmyggorna är vege. 

 

 

linnjung


Lyckligtvis är det
nästan ofta sol eller tropisk storm på min terrass så där visar sig fanskapen väldigt sällan. Men jag känner ändå att det kunde vara trevligt att sitta där sent om natten. Och se där – ett nytt bord! Och en hortensia som jag fick av systeri.

60 reaktioner på ”Magra myggor biter värst.

 1. Vi har ungefär sådär mycket myggor hos oss vareviga dag, hundratusenmiljarder. Funkar att vara i solen och när det är storm men noway att det skulle gå att få slackline i skogsdungen där det skuggigt och ganska stilla. Vi har en dyr myggdödare, dyr i drift är den också – men ändå så fångar den väl några tusen myggor i stöten. Så ja, inte vet jag. Myggdörr har vi också men i övrigt är det mest jag som lider (och två av barnen). En ser ut som om han har vattkoppor för jämnan.

 2. Sänghimlar/myggnät rekommenderas, annars vet jag inte riktigt vad man ska göra åt mycket mygg. Har man däremot redan blivit biten rekommenderar jag varmt gammaldags munvatten (Illodin eller Vademecum) som man smetar på med bomullstuss. De säljs i små glasflaskor på samma ställe som annat munsköljmedel i vanliga butiker. Vet inte varför men det funkar. (Detta är typ det enda jag nånsin tipsar om i kommentarer på bloggar och minns inte om jag redan skrivit om det på din blogg förut, men iaf.)

  1. En sån här har vi också vid villan 🙂 Den fungerar helt bra när man sitter ute kring bordet och senare på kvällen brukar vi lägga den på verandan nära dörren, så det inte ska vara så många myggs som smiter in varje gång dörren öppnas.

 3. Med en ThermaCell hålls myggorna borta till 99%, men tror inte man får ha den inomhus. Där vi bor kan man inte vara ute på somrarna, men den lilla manicken räddar till och med den regnigaste sommaren! 🙂 Täcker en yta på ca 20 m2, t.ex på terrassen. Har den också nu i närheten av vagnen då babyn sover ute, mest för min egen skull då jag står och vaggar.
  Kan ha med den i skogen då man plockar bär. Kostar under 30 euro, men sen måste man ha små gasflaskor och"mattor" till.
  Rekommenderas, men kanske inte för heltidsbruk.

  Har också sänghimmel på natten.

 4. "snabb i dörin" fick jag höra otaliga gånger/dag mina barndomsår på villan. Håll dörrarna stängda och skaffa myggnätsdörrar. Innan läggdags myggtävling, vem fångar flest myggor. Sätt upp många fågelholkar!

 5. Jag vet inte om det här är ett så användbart tips i längden – men mina myggbett sväller alltid upp helt galet mycket och jag blir helt hysterisk på myggiga ställen. Jag som inte annars är allergisk och inte överdoserar på antihistamin använder det för mina byggbett. Ofta tar jag en antihistamin redan INNAN om jag vet att det kommer att finnas mygg. Då märker jag dem knappt. Men det där ljudet i sovrummet försvinner ju inte med antihistamin precis … :/

 6. "Smultronstället Replot – miljoner mygg kan ju inte ha fel" något liknande står det på en tröja jag har från 90-talet någon gång… Det kanske borde göras en ny upplaga:)
  En tröst är att det är extra mycket mygg i år, vi får hoppas på ett bättre år nästa sommar! Annars använde vi förr någå slags mygg spiraler spm man eldade, de funkade helt okej. Lycka till!

 7. Håller med om att Thermacell e bäst! Håller bort myggorna och flera av mina bekanta ha sagt samma sak. Kostar inte mycke och gaspatronerna/mattorna som man byter håller rätt så länge och kostar runt 10€.

 8. Hederliga myggnät över sängarna men då hörs ii iiii iiii ljudet ändå… vet inte vad som funkar o ta bort myggen men kristalldeo/saltsten hjälper mot bett (kisimyror,myggbett osv) så de inte kliar !! Helt ekologiskt o kkan även användas som dödö ,unisex utan doft 🙂

 9. Vi bor mitt i skogen tillsammans med tusentals myggor. Förra sommaren investerade vi i en Mosquito Magnet (myggdödarmaskin som funkar med gas). Förskräckligt dyr att köpa och dyr i drift, men den fungerar! Den fångar enorma mängder myggor! Visst har vi fortfarande en del mygg men man kan vistas utomhus, barnen blir inte uppätna och vi kan sitta ute på terassen på kvällen och njuta utan att bli alldeles galna. Väldigt stor skillnad på mängden mygg före och efter maskinen!

 10. Låter som kombination myggnät i dörrar, sänghimmel med nättyg och thermacell ger ganska bra start

 11. Ja, glömde ännu att genom att kapa dom största ljusbovarna kan man säkert oxo skapa mindre trevlig miljö för myggor…

 12. Japp. Gå inte in o ut i onödan. Dörren igen direkt bakom. Då myggen kmr på kvällen ska man int öppna dörren mera. Men om myggen kmr in så använd Mr Misquito (googla). Myggdörr funkar int. De kmr nog in om man håller på å öppnar dörrar. På skären kan int dörrar stå öppna.

 13. Myggdörr (me gummiband som drar fast dörren då man gått igenom) o -fönster är ett måste men den absolut bästa lösningen är att ha ner träd så att det slipper och blåsa genom tomten, från ena sidan till den andra. Hellre liten svalkande vind än en miljon myggor. Jaaaa och så håller jag med om thermacell, funkar bra utomhus.

 14. Tips på vad som lindrar myggbetten : på apoteket finns det lidocainsalva som man stryker på vilket är ett bedövningsmedel som tar bort det värsta kliet. Ett antimygg tips: gör det trivsamt för fladdermöss, de äter ca 1200 flygande insekter/timme så de är hjälpsamma och ganska trevliga grannar att ha!

 15. Kanske prova "doft"ljus som man tänder och ska hålla myggen borta? Har själv såna med citrondoft, fungerar helt okej på terassen/trappan/verandan och ger ju lite mysig känsla också.

 16. Lägg fairy i varenda större "vattenpöl" ni har där och i sumpen i skogen. Dom borde minska rejält.

 17. Sätt upp MÅNGA fågelholkar! Hjälper! Inte denna sommar kanske, men miljövänligt tips inför nästa sommar!!! Och så har ni och barnen sysselsättning nu i sommar. Snickra är kul!
  För bromsar o getingar gör jag numera en fälla av en gammal flaska fylld med sött. Funka superbra förra sommaren som alla getingar var galna! Är det inte den ena plågan så är det den andra…

 18. Detta bromsade in fästingar men vid närmare eftertanke har nog mängden myggor också minskat; vi har stuga här i södra delen av landet, nere i Porkala. Området kunde likväl heta Fästingarnas land. För att kämpa mot dessa, med lyckat resultat, gjorde jag och min fästmän ett super gårdstalko förra våren (tidigt, innan alla små kryp ännu hade vaknat till liv). Vi röjde grenar, gräs, mossa, blåbärsris etc, allt för att göra gårdsplanen luftigare! Ett helvetets arbete men som vi nu kan njuta!

 19. numera finns ett jättepraktiskt myggnät att hänga i dörren, istället för en riktig myggdörr som slamrar på. Det är två delar som hänger bredvid varandra, och så har de en magnetremsa emellan. Så när man går genom så stängs nätet väldigt fort igen. Vi har haft vårt i kanske tre år (vi gillar att ha dörren på vid gavel på sommaren), och vi har då inte alls insekter inomhus. De är ju fortfarande kvar på utsidan, men man slipper dem iaf på natten 😉

 20. På vårt lantställe i Sundom finns det också jättemycket myggor. Hade haft betydligt trevligare somrar där om det inte vore för de där jäkla kräken. Vi har alltid varit noga med att snabbt stänga dörren om oss då vi går in eller ut. Att vädra kommer inte på tal. Och innan läggdags brukade mina föräldrar betala oss 10 penni för varje mygga vi dödade. Ändå var det alltid ett par kvar som surrade en i öronen. Blåsiga dagar var de bästa, då kunde man äta ute. Hjälper också att kapa ner lite träd här och var.

 21. Det här är verkligen ett smart trick, och det fungerar verkligen! Jag älskar att sitta ute på sommarkvällarna, men det gör ju tyvärr myggen också, och till slut så blir det för mycket och man blir tvungen att gå in igen. Men med det här lilla tricket så har du en lösning på ditt problem! Men kom ihåg att det inte fungerar med citroner eller apelsin utan bara med lime, det är ju helt enkelt genialt! Du sticker bara ner nejlikor i den uppskurna limen och lägger det på ett fat på bordet. Och vips så är du kvitt ditt myggproblem! Smart, inte sant?

  Sethär fanns på fb i våras, har inte provat men går säkert att testa. Garanterat giftfritt.

 22. Ingen hållbar lösning men en desperat natt i skärgården tog vi till dammsugaren..dammsög alla myggor längs väggarna osv..o en fläkt hade vi på i sovrummet, för att få blåsten att hålla myggorna borta från oss samt fläktens ljud bedövade det galna myggljudet..

 23. Vi har ungefär sådär mycket myggor hos oss vareviga dag, hundratusenmiljarder. Funkar att vara i solen och när det är storm men noway att det skulle gå att få slackline i skogsdungen där det skuggigt och ganska stilla. Vi har en dyr myggdödare, dyr i drift är den också – men ändå så fångar den väl några tusen myggor i stöten. Så ja, inte vet jag. Myggdörr har vi också men i övrigt är det mest jag som lider (och två av barnen). En ser ut som om han har vattkoppor för jämnan.

 24. Sänghimlar/myggnät rekommenderas, annars vet jag inte riktigt vad man ska göra åt mycket mygg. Har man däremot redan blivit biten rekommenderar jag varmt gammaldags munvatten (Illodin eller Vademecum) som man smetar på med bomullstuss. De säljs i små glasflaskor på samma ställe som annat munsköljmedel i vanliga butiker. Vet inte varför men det funkar. (Detta är typ det enda jag nånsin tipsar om i kommentarer på bloggar och minns inte om jag redan skrivit om det på din blogg förut, men iaf.)

  1. En sån här har vi också vid villan 🙂 Den fungerar helt bra när man sitter ute kring bordet och senare på kvällen brukar vi lägga den på verandan nära dörren, så det inte ska vara så många myggs som smiter in varje gång dörren öppnas.

 25. Med en ThermaCell hålls myggorna borta till 99%, men tror inte man får ha den inomhus. Där vi bor kan man inte vara ute på somrarna, men den lilla manicken räddar till och med den regnigaste sommaren! 🙂 Täcker en yta på ca 20 m2, t.ex på terrassen. Har den också nu i närheten av vagnen då babyn sover ute, mest för min egen skull då jag står och vaggar.
  Kan ha med den i skogen då man plockar bär. Kostar under 30 euro, men sen måste man ha små gasflaskor och"mattor" till.
  Rekommenderas, men kanske inte för heltidsbruk.

  Har också sänghimmel på natten.

 26. "snabb i dörin" fick jag höra otaliga gånger/dag mina barndomsår på villan. Håll dörrarna stängda och skaffa myggnätsdörrar. Innan läggdags myggtävling, vem fångar flest myggor. Sätt upp många fågelholkar!

 27. Jag vet inte om det här är ett så användbart tips i längden – men mina myggbett sväller alltid upp helt galet mycket och jag blir helt hysterisk på myggiga ställen. Jag som inte annars är allergisk och inte överdoserar på antihistamin använder det för mina byggbett. Ofta tar jag en antihistamin redan INNAN om jag vet att det kommer att finnas mygg. Då märker jag dem knappt. Men det där ljudet i sovrummet försvinner ju inte med antihistamin precis … :/

 28. "Smultronstället Replot – miljoner mygg kan ju inte ha fel" något liknande står det på en tröja jag har från 90-talet någon gång… Det kanske borde göras en ny upplaga:)
  En tröst är att det är extra mycket mygg i år, vi får hoppas på ett bättre år nästa sommar! Annars använde vi förr någå slags mygg spiraler spm man eldade, de funkade helt okej. Lycka till!

 29. Håller med om att Thermacell e bäst! Håller bort myggorna och flera av mina bekanta ha sagt samma sak. Kostar inte mycke och gaspatronerna/mattorna som man byter håller rätt så länge och kostar runt 10€.

 30. Hederliga myggnät över sängarna men då hörs ii iiii iiii ljudet ändå… vet inte vad som funkar o ta bort myggen men kristalldeo/saltsten hjälper mot bett (kisimyror,myggbett osv) så de inte kliar !! Helt ekologiskt o kkan även användas som dödö ,unisex utan doft 🙂

 31. Vi bor mitt i skogen tillsammans med tusentals myggor. Förra sommaren investerade vi i en Mosquito Magnet (myggdödarmaskin som funkar med gas). Förskräckligt dyr att köpa och dyr i drift, men den fungerar! Den fångar enorma mängder myggor! Visst har vi fortfarande en del mygg men man kan vistas utomhus, barnen blir inte uppätna och vi kan sitta ute på terassen på kvällen och njuta utan att bli alldeles galna. Väldigt stor skillnad på mängden mygg före och efter maskinen!

 32. Låter som kombination myggnät i dörrar, sänghimmel med nättyg och thermacell ger ganska bra start

 33. Ja, glömde ännu att genom att kapa dom största ljusbovarna kan man säkert oxo skapa mindre trevlig miljö för myggor…

 34. Japp. Gå inte in o ut i onödan. Dörren igen direkt bakom. Då myggen kmr på kvällen ska man int öppna dörren mera. Men om myggen kmr in så använd Mr Misquito (googla). Myggdörr funkar int. De kmr nog in om man håller på å öppnar dörrar. På skären kan int dörrar stå öppna.

 35. Myggdörr (me gummiband som drar fast dörren då man gått igenom) o -fönster är ett måste men den absolut bästa lösningen är att ha ner träd så att det slipper och blåsa genom tomten, från ena sidan till den andra. Hellre liten svalkande vind än en miljon myggor. Jaaaa och så håller jag med om thermacell, funkar bra utomhus.

 36. Tips på vad som lindrar myggbetten : på apoteket finns det lidocainsalva som man stryker på vilket är ett bedövningsmedel som tar bort det värsta kliet. Ett antimygg tips: gör det trivsamt för fladdermöss, de äter ca 1200 flygande insekter/timme så de är hjälpsamma och ganska trevliga grannar att ha!

 37. Kanske prova "doft"ljus som man tänder och ska hålla myggen borta? Har själv såna med citrondoft, fungerar helt okej på terassen/trappan/verandan och ger ju lite mysig känsla också.

 38. Lägg fairy i varenda större "vattenpöl" ni har där och i sumpen i skogen. Dom borde minska rejält.

 39. Sätt upp MÅNGA fågelholkar! Hjälper! Inte denna sommar kanske, men miljövänligt tips inför nästa sommar!!! Och så har ni och barnen sysselsättning nu i sommar. Snickra är kul!
  För bromsar o getingar gör jag numera en fälla av en gammal flaska fylld med sött. Funka superbra förra sommaren som alla getingar var galna! Är det inte den ena plågan så är det den andra…

 40. Detta bromsade in fästingar men vid närmare eftertanke har nog mängden myggor också minskat; vi har stuga här i södra delen av landet, nere i Porkala. Området kunde likväl heta Fästingarnas land. För att kämpa mot dessa, med lyckat resultat, gjorde jag och min fästmän ett super gårdstalko förra våren (tidigt, innan alla små kryp ännu hade vaknat till liv). Vi röjde grenar, gräs, mossa, blåbärsris etc, allt för att göra gårdsplanen luftigare! Ett helvetets arbete men som vi nu kan njuta!

 41. numera finns ett jättepraktiskt myggnät att hänga i dörren, istället för en riktig myggdörr som slamrar på. Det är två delar som hänger bredvid varandra, och så har de en magnetremsa emellan. Så när man går genom så stängs nätet väldigt fort igen. Vi har haft vårt i kanske tre år (vi gillar att ha dörren på vid gavel på sommaren), och vi har då inte alls insekter inomhus. De är ju fortfarande kvar på utsidan, men man slipper dem iaf på natten 😉

 42. På vårt lantställe i Sundom finns det också jättemycket myggor. Hade haft betydligt trevligare somrar där om det inte vore för de där jäkla kräken. Vi har alltid varit noga med att snabbt stänga dörren om oss då vi går in eller ut. Att vädra kommer inte på tal. Och innan läggdags brukade mina föräldrar betala oss 10 penni för varje mygga vi dödade. Ändå var det alltid ett par kvar som surrade en i öronen. Blåsiga dagar var de bästa, då kunde man äta ute. Hjälper också att kapa ner lite träd här och var.

 43. Det här är verkligen ett smart trick, och det fungerar verkligen! Jag älskar att sitta ute på sommarkvällarna, men det gör ju tyvärr myggen också, och till slut så blir det för mycket och man blir tvungen att gå in igen. Men med det här lilla tricket så har du en lösning på ditt problem! Men kom ihåg att det inte fungerar med citroner eller apelsin utan bara med lime, det är ju helt enkelt genialt! Du sticker bara ner nejlikor i den uppskurna limen och lägger det på ett fat på bordet. Och vips så är du kvitt ditt myggproblem! Smart, inte sant?

  Sethär fanns på fb i våras, har inte provat men går säkert att testa. Garanterat giftfritt.

 44. Ingen hållbar lösning men en desperat natt i skärgården tog vi till dammsugaren..dammsög alla myggor längs väggarna osv..o en fläkt hade vi på i sovrummet, för att få blåsten att hålla myggorna borta från oss samt fläktens ljud bedövade det galna myggljudet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.