Visa vad vi går för, Österbotten!

help

 

Flyktingkrisen. Jag påverkas så starkt av den. Det är en orsak till att jag har stora störningar i mitt vardagsflow just nu. Tänker mycket. Har oro i bröstet. Vill så mycket mer än jag kan påverka.

Eller ska vi säga: Det är på något sätt svårt att motivera mina val i livet. Mycket av det vi gör, konsumerar och planerar just nu ställer jag i relation till något annat. Jag förhåller mig till mitt liv, mina val och min vardag. Jag vet, det låter flummigt. Men det är så svårt att fortsätta som förut. Vet inte varför.

Fast å andra sidan brinner ett stort ljus i allt elände. Det som händer just nu i folks kalla finska hjärtan känns som ett slags uppvaknande. Det är som om en varm, snäll vind sveper över oss. Familjer tömmer sina lakanförråd, delar med sig av sina vinterskor, öppnar sina plånböcker och skänker bort små cyklar. Såg att min favorit K-affär i Ekenäs skulle skippa veckans tävling och istället skänka tvål, tandbostar, tandkräm etc. till kommande flyktingar. Det är just det som är så rörande att se just nu. Att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 

Jag har försökt förklara för barnen vad som är på gång i världen. De hade snappat upp i nyheterna och jag har i enkla ordalag berättat så de ska förstå. Och de frågar en massa. Och Milken glömmer och kallar dem för ”småttingar”. Det är rörande att se att de är angelägna om att hjälpa. Medan jag packade ner vinterkläder i ikeakassar kom hon springande ”Mamma, mamma, jag har samlat åtta pengar här som jag vill lägga i någon småttings ficka när de kommer”. Visst minns ni förresten att det är nu på torsdag och fredag man kan föra grejer till Röda korset?

På torsdag börjar också vår vänfamiljsutbildning i Smedsby. Hörde det var många anmälda. Det ger mig i alla fall lite lugn att fler tar ett personligt ansvar. Små, små bäckar rinner till från alla håll. Finland känns som en lite varmare plats redan nu.

I dag startade vi också en utmaning på jobbet. HSS Media utmanar nu alla företag, organisationer och privatpersoner att skänka en summa till förmån för flyktingarna. Vbl skänkte 1000 euro till Kyrkans utlandshjälp. ÖT skänkte 1000 euro till Nada Nord. Sydin skänkte 1000 euro till Röda Korset. Finns det någon i Österbotten som kan slå det? Alla som skänker pengar publiceras i tidningen. Ska bli intressant att se vem eller vilka som bidrar mest. Hur du gör för att vara med kan du läsa här.

Jag skulle vilja att vi alla gav 5 euro. Redan det räcker till mediciner. 20 euro räcker till köksutrustning för en hel familj. Det är många som har det knappt, jag vet. Men redan en euro kan göra skillnad. Jag ska i alla fall betala in 8 euro för Milken. Och öva lite mer på att säga flykting. Kanske byta till kompis istället. 

Visa vad vi vi går för! Tillsammans kan vi med små medel göra ganska mycket!

2 reaktioner till “Visa vad vi går för, Österbotten!”

  1. Tack för den här texten! Jag känner lika, och ibland är det som om oron och viljan att göra något nästan leder till temporär handlingsförlamning i andra sysslor i vardagen (dåligt samvete över att gå på typ zumba). Gick på Röda Korsets informationsmöte på måndagen och fastnade särskilt vid det de sa om att hjälp kommer att behövas i flera år framåt – det behövs donationer och aktiviteter och stöd men man behöver inte göra allting genast. Vän- eller stödfamiljsverksamheten är ju ett bra exempel på långvarigare engagemang. Tycker också att det är jättefint att så många finländare vill hjälpa, och hoppas väldigt mycket på att de som kommer ska trivas här och känna sig välkomna!

  2. Tack för den här texten! Jag känner lika, och ibland är det som om oron och viljan att göra något nästan leder till temporär handlingsförlamning i andra sysslor i vardagen (dåligt samvete över att gå på typ zumba). Gick på Röda Korsets informationsmöte på måndagen och fastnade särskilt vid det de sa om att hjälp kommer att behövas i flera år framåt – det behövs donationer och aktiviteter och stöd men man behöver inte göra allting genast. Vän- eller stödfamiljsverksamheten är ju ett bra exempel på långvarigare engagemang. Tycker också att det är jättefint att så många finländare vill hjälpa, och hoppas väldigt mycket på att de som kommer ska trivas här och känna sig välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.