Internationella flickdagen.

I dag vaknade vi till internationella flickdagen. Även om det i grunden är en riktigt bra dag så kan jag inte riktigt hurra (tror det bottnar i ett blogginlägg Peppe skrev för jättemånga år sedan, när hon skrev något i stil med att folk hellre firar kanelbullens dag, haha). Jag vet egentligen väldigt lite om flickdagen, men eftersom här ändå bor två flickor under vårt tak (okej okej, en av oss är mera en tant) har jag i dag ägnat en liten stund åt att tänka på vad det innebär att vara flicka. 

Här på Brändö, Vasa, Finland vaknade vi flickor utsövda och glada i en renbäddad dubbelsäng på 180 cm, åt sedan frukost med tända ljus. Trygga, mätta, friska och lediga. En hel dag utan måsten framför oss.

I Asien och Afrika jobbar flickor i åldern 10-14 år i medeltal sju timmar per dag inom hemmet. 62 miljoner flickor runt omkring i världen kommer 2015 att förvägras grundläggande utbildning. Sextiotvå miljoner chicks som aldrig får gå i skola. Jämför det då med siffran 70-140 miljoner. Det är Unicefs uppskattning på antalet könsstympade flickor och kvinnor i världen.

Även om andelen tonårsgraviditeter överlag minskar, står tonårsflickor fortsättningsvis för 10 % av alla födslar världen över. Var tionde baby som föds har en tonåring till mamma. För flickor mellan 15 och 19 år är den vanligaste dödsorsaken relaterad till graviditet. Barnäktenskap är den största bidragande faktorn till det.

30 miljoner flickor lever just nu som gatubarn runt om i världen. I Etiopien uppger 95 procent av flickorna som bor på gatan att de utnyttjats sexuellt.

Att googla ”flickors rättigheter” denna morgon var på inga sätt uppflyftande. I Indien och Kina, är det vanligt med tester som talar om könet på fostret, för att göra det möjligt att välja bort en flicka genom abort. I mitt googlevrede röt jag ”MEN DET ÄR VÄL DET BARA SKÖNT FÖR ALLA FLICKOR SOM SLIPPER KOMMA TILL DEN HÄR ÄCKLIGA VÄRLDEN”.

Men så sansade jag mig och kom på att det viktigaste jag själv kan göra är att göra det så gott som möjligt för alla flickor runt omkring mig. Att föregå med gott exempel, stötta småchicks i min närhet och rösta på partier med goda värderingar. 

Jag tänker ofta på min barndomsidol Grynet. Det är vuxna som ska skärpa sig om det ska bli någon ordning här i världen! Världens bästa klipp:

 

 

6 reaktioner på ”Internationella flickdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.