Om det nya språket bloggska.

Jag tänkte lägga kaffet i vrångstrupen i morse när jag läste tidningen och såg Annemarie Södergårds kolumn om ”bloggska” (dvs. språket vi bloggare använder oss av). Blev riktigt full i skratt när jag läste den. Dels på grund av den arroganta tonen. Men också för att texten är gullig, jätteirriterande och i viss mån sann.

Här kan du läsa den.

 

Annemarie är alltså vårt språkstöd här på jobbet och har hjälpt mig massor under det senaste året. Ofta kommer hon viftande med röda pennan när jag svänger mig med för många engelska uttryck, men i övrigt har vi hyvät välit (sori, det här sista var en ren provokation).

Jag har ju många gånger sagt att jag tycker bloggen är världens bästa frizon när det kommer till språkliga utsvävningar. Här i min blogg kommer ingen med röda pennan när jag testar mig fram, hittar på ord, förklarar och testar tekniker. Här kan jag ta ut svängarna för allt vad tangentbordet håller. 

När jag föreläser och pratar till unga studerande (det händer nu som då) brukar jag rekommendera att man ska skriva så mycket man bara hinner. All skrivträning är hemåt. Bloggar är superbra träning för språket. Min blogg var ett ovärderligt hjälpmedel för mig när jag gick i gymnasiet. Att varje dag testa mig fram och variera mitt språk gjorde under för min svenska (mitt i allt skrev jag E i modersmål – jag som var en grå medelmåtta i högstadiet).

Att det inte blir enligt SAOL:s alla skrivregler är sak samma, huvudsaken att man dagligen tränar på att bygga upp texter och historier. Tycker kolumnistens ord var onödigt nedlåtande mot alla unga som faktiskt vill skriva och publicera texter på nätet varje dag. Att dessutom kalla det bloggska är så föraktfullt att mina tänder nästan darrade. 

”Det är de slarviga bloggarnas fel att folk inte längre kan skriva sammansatta ord eller använda svenska ord och förkortningar”. Ursäkta mig, vad?

 

Om jag så där spontant ska ge ett tips, så är det att våga testa sig fram. Språket lever, förändras och behöver utmanas. Svenska skrivregler är en jättebra bok, men det är inte genom den du blir en god skribent. Skriv, skriv, skriv! Skriv engelska, förkortningar och strunta i relativpronomina om du så känner för! 

Huvudsaken är att du skriver. Det är där THE MAGIC HAPPENS.

 

18 reaktioner till “Om det nya språket bloggska.”

 1. Väldigt bra blogginlägg! Jag hör och ser ofta människor som stör sig och blir irriterade på människor som inte stavar korrekt eller slänger in och i början av en mening eller inte kan skillnaden på enda eller ända. Och därför vill jag provocera genom att slänga och i början av en mening så ofta jag kan, för jag tycker att det är fint att få skriva, uttrycka mig genom text och bilder och stör det någon så har jag ju i alla fall nått någon. 😉
  Huvudsaken är att människor kan och får uttrycka sig.

 2. Jag tänkte spontant att pga bloggarna är det massor fler personer som skriver, dagligen eller då och då, och blir bättre på det hela tiden. Fanns inte bloggar skulle inte de här människorna skriva och vi skulle inte notera språkfelen.
  Summarum: tror inte folk blivit sämre på att skriva, tror att skribenter som inte har ett helt perfekt språk har vågat börja skriva. Och det om något är superrrrrrrrt.

 3. Alltså jag tänkte på exakt samma sak i går, haha! Det är ju helt sjukt bra att skrivandet är en del av så många unga människors vardag. Jag tackar bloggandet varje dag för att jag nu för tiden kan skriva.

 4. Finns nog en hel del som jag håller med om i hennes krönika. Vissa exempel är ju helt horribla. Lite kan man väl vinnlägga sig om satsbyggnaden i alla fall. Engelska förkortningar kan slopas helt. För att nu inte tala om alla särskrivningar – det verkar knappt finnas några sammansatta ord i svenska mera.

  Din blogg är ju däremot för det mesta väldigt välskriven. Lite innovationer måste väl en bloggare få unna sig, om det inte går till överdrift.

 5. Jag är inne på samma resonemang som Catzo här ovan. Folk som har problem med att använda språk och stavning på ett korrekt sätt har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Vi lever inte i en språklig utopi. I och med bloggarna (där ALLA har chans att uttrycka sig på sitt egna sätt – tjohej!) blir det bara lite mer tydligt. Det är ju just genom att öva, öva och öva som man sakta men säkert blir bättre. Och så är det ju inte så noga med skrivregler på en blogg heller. Det är ju ingen vetenskaplig artikel precis.

 6. Det där gav mig just dagens fniss. Men jo, att skriva och åter skriva och så läsa lite böcker ibland tror jag fungerar allra bäst för att bli språkligt medveten. 🙂

 7. Måste nog lite hålla med henne. Jag har t.o.m. slutat läsa vissa bloggar p.g.a. det kassa språket. Skillnad på var och vart samt särskrivningar verkar vara otroligt svårt. Men det är ju såklart inte alla det gäller, jag gillar personlig stil att skriva och håller absolut med om att ju mer man skriver desto bättre blir man! Din stil diggar jag definitivt! 🙂

 8. Ju bättre språkmedvetenhet och kunskaper om språket man har,desto mer kan man ta ut svängarna och skapa sin egen stil. Då avviker man från reglerna på ett medvetet sätt. Att bara ta över en viss språkjargong som dessutom är rätt så snäv är inte särskilt utvecklande,hur mycket man än skriver. Det mest utvecklande är att man låter någon läsa ens texter emellanåt och låter läsaren komma med konstruktiva synpunkter på hur man kan utveckla sitt språk och skrivande.Att ha en bra grund i bottnen är inte att förakta.

 9. Väldigt bra blogginlägg! Jag hör och ser ofta människor som stör sig och blir irriterade på människor som inte stavar korrekt eller slänger in och i början av en mening eller inte kan skillnaden på enda eller ända. Och därför vill jag provocera genom att slänga och i början av en mening så ofta jag kan, för jag tycker att det är fint att få skriva, uttrycka mig genom text och bilder och stör det någon så har jag ju i alla fall nått någon. 😉
  Huvudsaken är att människor kan och får uttrycka sig.

 10. Jag tänkte spontant att pga bloggarna är det massor fler personer som skriver, dagligen eller då och då, och blir bättre på det hela tiden. Fanns inte bloggar skulle inte de här människorna skriva och vi skulle inte notera språkfelen.
  Summarum: tror inte folk blivit sämre på att skriva, tror att skribenter som inte har ett helt perfekt språk har vågat börja skriva. Och det om något är superrrrrrrrt.

 11. Alltså jag tänkte på exakt samma sak i går, haha! Det är ju helt sjukt bra att skrivandet är en del av så många unga människors vardag. Jag tackar bloggandet varje dag för att jag nu för tiden kan skriva.

 12. Finns nog en hel del som jag håller med om i hennes krönika. Vissa exempel är ju helt horribla. Lite kan man väl vinnlägga sig om satsbyggnaden i alla fall. Engelska förkortningar kan slopas helt. För att nu inte tala om alla särskrivningar – det verkar knappt finnas några sammansatta ord i svenska mera.

  Din blogg är ju däremot för det mesta väldigt välskriven. Lite innovationer måste väl en bloggare få unna sig, om det inte går till överdrift.

 13. Jag är inne på samma resonemang som Catzo här ovan. Folk som har problem med att använda språk och stavning på ett korrekt sätt har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Vi lever inte i en språklig utopi. I och med bloggarna (där ALLA har chans att uttrycka sig på sitt egna sätt – tjohej!) blir det bara lite mer tydligt. Det är ju just genom att öva, öva och öva som man sakta men säkert blir bättre. Och så är det ju inte så noga med skrivregler på en blogg heller. Det är ju ingen vetenskaplig artikel precis.

 14. Det där gav mig just dagens fniss. Men jo, att skriva och åter skriva och så läsa lite böcker ibland tror jag fungerar allra bäst för att bli språkligt medveten. 🙂

 15. Måste nog lite hålla med henne. Jag har t.o.m. slutat läsa vissa bloggar p.g.a. det kassa språket. Skillnad på var och vart samt särskrivningar verkar vara otroligt svårt. Men det är ju såklart inte alla det gäller, jag gillar personlig stil att skriva och håller absolut med om att ju mer man skriver desto bättre blir man! Din stil diggar jag definitivt! 🙂

 16. Ju bättre språkmedvetenhet och kunskaper om språket man har,desto mer kan man ta ut svängarna och skapa sin egen stil. Då avviker man från reglerna på ett medvetet sätt. Att bara ta över en viss språkjargong som dessutom är rätt så snäv är inte särskilt utvecklande,hur mycket man än skriver. Det mest utvecklande är att man låter någon läsa ens texter emellanåt och låter läsaren komma med konstruktiva synpunkter på hur man kan utveckla sitt språk och skrivande.Att ha en bra grund i bottnen är inte att förakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.