Dagens aha-upplevelse: Tre ben.

Tidigare i dag gick vi på en föreläsning med Kavlis vd Gerhard Bley. Han talade om empatiskt ledarskap (berättade bland annat om när han skickade hela företagets ledningsgrupp i terapi för att bli bättre chefer). Ja, det hela var mycket lärorikt och inspirerande. Håller med om att självinsikt är grunden till mycket. Bland annat till gott ledarskap. 

Men det var kanske ändå Bleys personliga strategiplan som fastnade kvar i mina tankar efteråt. Nu minns jag inte exakt vad han kallade det för, dylika planer har man ju hört talas om i mängd och massor, men skulle det kanske ha kallats förbalanced lifecard? Nåja, för att få till en harmoniskt existens och ett givande vardag borde livet stå på tre ben: 1. Meningsfull sysselsättning. 2. Familj 3. Privat tid. Ja, typ så här (måste rita så ni lättare ska förstå):

 

linn 

Nu minns jag förvisso inte om det här är de tre ben alla borde stå på eller om det var Kavli vd:ns egna. Men skit samma. En bra insikt var dock att ett liv aldrig kan stå på ett ben (man kan t.ex inte jobba 90 % av tiden). Man behöver fler ben att stå på ifall ett ben sviker. Har man många stabila ben, så blir kriser sällan stora kriser när ett ben ramlar av (det tenderar det göra i vanliga liv). 

Det här tänkte jag på när jag körde hemåt i dag. Att jag borde tänka på och vårda mina mentala ben. Har man det bra på hemmaplan, mår man bra i kroppen och är trygg i sin familj är det lättare att hantera jobbkriser (den meningsfulla sysselsättningen måste ju nödvändigtvis inte vara ett jobb, men i många fall är det ju det). Att fördela boxarna här ovan, så att alla får den tid de behöver kan förstås vara en utmaning. Men jag ska i alla fall ge det en kvart nu på kvällskvisten.

Vilka ben vill jag stå på? Vad ska jag göra med min privata tid? Hur mycket tid ska varje box få? Och för att citera Bley: Hur vill jag egentligen bli ihågkommen i min nekrolog? 

Ja, herregud. Ni ser ju. Om det här inte är en hopplös 30-årskris, så vad är då? Nåja, dagens lärdom: Stå på många ben. Står ni?

8 reaktioner på ”Dagens aha-upplevelse: Tre ben.

  1. Japp. Faktiskt. Fritidsbenet är svagast, men det finns. (jag läser jättemycket, vet inte om jag ska räkna det till jobb eller fritid. Men om det räknas som fritidssysselsättning då är jag rätt balanserad tror jag.)

  2. Japp. Faktiskt. Fritidsbenet är svagast, men det finns. (jag läser jättemycket, vet inte om jag ska räkna det till jobb eller fritid. Men om det räknas som fritidssysselsättning då är jag rätt balanserad tror jag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.