Lev mer, jobba mindre.

Min allra käraste vän Karkki har fått en ny bloggadress. Jag vill bara försäkra er om att ni inte har tappat henne – hennes nya blogg hittar ni här.

Jag vill speciellt att ni läser det här inlägget. Där skriver Karin om när hon upptäckte att hon borde leva lite mer, jobba lite mindre. 

 

”Det här var hösten när jag blev utmattad. Hade konstant huvudvärk i en månad och till följd av det total brist på inspiration (med en paus för semesterveckan i LA). Efter ett snack med en arbetsplatspsykolog såg jag över mina jobbvanor, som en längre tid varit i mesta laget. Vi människor är tydligen en seg sort, men helt tydligt kan det brista.”

 

Jag pratade med en annan kompis om just det här för någon dag sedan. Att det egentligen är konstigt att så många i min bekantskapskets har klarat sig med vettet i behåll tills de nu närmar sig 30. Men ändå tycker jag att det nu börjar märkas att folk är tärda. Sönderarbetade, sjuklediga. Lite nötta, trötta. Men det konstiga är ju att man tycker det är konstigt att de flesta mår bra! Att man liksom tar för givet att ”alla borde vara slutkörda vid det här laget”.

Och det är ju något så oerhört sorgligt i det. Att vår generation börjar vara nötta redan vid 30. Nu när vi borde vara som allra mest vitala, skärpta och hungriga. Förstås gäller det här inte alla, men jag tycker mig ändå träffa på allt fler arbetsrelaterade sjukskrivningar för folk i min ålder. Och inte skulle jag nu heller, om jag ska vara ärlig, vara så särdeles förvånad om jag en dag skulle hitta mig själv i samma situation. Nå, inte kanske just nu, men ni fattar.

Jag skulle på något vis kunna smälta det bättre om det var fråga om 40, 50, 60-åringar som har arbetat mer eller mindre hela livet. Men 30-åringarna känns alldeles för unga och oskyldiga.

Fast å andra sidan är det väl fint att upptäcka sina gränser redan som ung? Att man redan i ett tidigt skede vet vad kroppen och knoppen håller för. Så kan man lättare kan parera stressen och pressen i framtiden. Men ändå. Sund är den ju inte den här världen, kraven och arbetskulturen vi vaknar upp till varje morgon.

Men ja, ni har noterat att Karin har flyttat? Bra!

 

linn2

 

Denna bild får symbolisera detta inlägg. Ung kvinna (nå, jag) som ser trött ut hemma i Karins soffa (entligen är jag pigg och övar repliker inför uppträdande på gala, men det passar ju också bra). Fotograf är Peppe Öhman. Uppenbarligen var det på den tiden vi tyckte om svart hår och lugg.

4 reaktioner på ”Lev mer, jobba mindre.

  1. joo alltså, vi borde ha pension mellan 30-50. då händer det mest i livet (allmänt) barn resor utveckling mm, då orkar vi göra något. När vi får gå i pension (OM den kommer) är vi så trötta så int orkar vi göra något. blir sjuka o hamnar på hem. oj fy så tråkigt det lät nu men… ja jag känner nu att ska jag jobba skaffa familj resa jobba mer ja då är det klart jag blir slutkörd och inte orkar jag med nåon guldkant på tillvaron då jag är 80+ o skakar fram me rullatorn 😦

  2. Man undrar hur vi ska orka till pensionen, då det brakar ihop redan i 30-årsåldern? Det lär ju inte bli lättare när kroppen blir äldre.

  3. joo alltså, vi borde ha pension mellan 30-50. då händer det mest i livet (allmänt) barn resor utveckling mm, då orkar vi göra något. När vi får gå i pension (OM den kommer) är vi så trötta så int orkar vi göra något. blir sjuka o hamnar på hem. oj fy så tråkigt det lät nu men… ja jag känner nu att ska jag jobba skaffa familj resa jobba mer ja då är det klart jag blir slutkörd och inte orkar jag med nåon guldkant på tillvaron då jag är 80+ o skakar fram me rullatorn 😦

  4. Man undrar hur vi ska orka till pensionen, då det brakar ihop redan i 30-årsåldern? Det lär ju inte bli lättare när kroppen blir äldre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.