Här sitter vi och tänker och tänker.

17

 

God kväll, här har vi mys och hjärngympa. Vi har haft en köksplanerare på besök och nu sitter vi och tänker och tänker och tänker. Jag har ju aldrig byggt ett kök eller över huvud taget tänkt på vad som funkar i ett kök. Själv är jag ju världens minst kräsna (har ju levt med söndrig kran och trasiga lådor i flera år).

Jag har bara några få krav: 1. Jag vill enbart ha lådor nertill. 2. Jag vill ha fullstor diskmaskin. 3. Jag vill ha högre diskbänk. 4. Köket får gärna matcha bokhyllan från Elsa Möbel. 5. Allt får gärna monteras när vi är på vintersemester, men förhoppninsvis inte bli så dyrt att jag måste gråta. 

Skulle ni kunna hjälpa lite här: Vad är viktigast i ett kök? Vad är det bästa i era kök? Vad ångrar ni mest? Berätta allt!

46 reaktioner till “Här sitter vi och tänker och tänker.”

 1. Bästa: upphöjd diskmaskin! Skulle aldrig byta bort. Sämsta: finns inget 😉 (vi har nytt kök så borde inte få finnas något dåligt).

  1. Galet. Hann bara tänka vad jag sku skriva och så stod det redan i första kommentaren skrivet i mitt namn. 🙂

 2. Åh så kul med köksplanering. Vi gjorde vårt i somras och är fortfarande så nöjda med det. Tänkte också först bara ha lådor nedtill, men efter lite fundering så blev det ändå några överskåp för glas och sånt som är svårt att ha i lådor.
  Det som vi är nöjda med:
  Att vi vågade att göra allt vitt (luckor, kakel, bänkskiva).
  Att vi valde ett kök utan handtag.
  Att vi byggde in allt, alltså inget damm uppe på överskåpen.
  Och att vi inte gjorde några eluttag i kaklen eller under väggskåpen utan istället i bänkskivan.

  Ja, är nöjda med allt förutom att vi köpte diskmaskin på IKEA med skåpslucka på, den har bara krånglat.

  Lycka till! 🙂

 3. Höj upp ugnen och diskmaskinen också det är mitt bästa tips. Det sparar på ryggen och det är så skönt att ha allt i rätt höjd. Sen kommer jag inte på fler tips :)Anki

 4. Jag struntade i varningarna om damm och valde skåp som inte går ända upp – och dem gillar jag så mycket och är så glad över att jag inte kompromissade med det jag villa ha på grund av kloka råd. Så det är mitt råd, att inte lyssna allt för mycket, haha. I övrigt gillar jag att ha micron inbyggd o spara bänkyta på det, samt "apotekarskåpet" för alla torrvaror. Slukar massor på rätt så liten yta.

 5. Man borde få svara mwd bildkommentar ! Är aupernöjd med våra stora rymliga utdragbara nedre lådor. In i finns en "hemlig " utdragbar del där alla bestick ligger. Så praktist och enhetligt på utsidan. . .

 6. Upphöjd ugn,stora nedre lådor för stekpannor och kastruller,två stora diskhoar och tillräckligt stor plåtyta runt hoarna:)

 7. Det som jag inte gillar med vårt kök är att de inte går ända upp och det samlas massor av damm ovanpå. Skåpen är ändå så pass höga att det blir ett riktigt projekt att sedan försöka tåka in dammsugare eller någon trasa dit upp. Vårt kök "funkar" inte heller för fler än en kock, alltså det har nåt att göra med att den inbyggda skärbrädan – ugnen – roskisen – kranen är så nära varandra. Det funkar jättebra om man lagar mat själv, man har allt nära. Men om man är två är man HELA TIDEN iväg för att den ena är ivägen för allt om den står vid spisen. Vår spis är nämligen i ett hörn och de andra grejerna på varsin sida och det blir bara för trångt för 2 pers då man har allt för nära. Och det största tipset av alla: ta inte vitt golv i köket om du inte vill dammsuga och torka golvet VARJE dag! Vi hade vitt glov i vårt förr-förra kök och oskojat blev jag tvungen att dammsuga varje dag och sedan torka med våt trasa. Varje dag! Varendaste liten smula syntes så bra. Nu vet jag inte om golvet hör till ert projekt, men detta är nog ändå det hetaste tipset från mig.

 8. Kylskåp, spis och diskho skall placeras i liksidig triangel (-ish) , då maximeras ytan med tanke på att det är på de platserna det är action, och man kan vara många i köket som fixar samtidigt!

 9. Det bästa vi gjorde var att höja upp både diskmaskin och ugn! Ett bra drag var också att göra så städvänligt som möjligt (stängt uppe och nere). Belysningen är också viktig. Och så många eluttag som möjligt.

 10. Vi har i princip bara lådor nere. Som tur är fick vi rådet att göra ett skåp, det finns ju alltid vissa saker som inte går så bra i lådor (typ hushållsassistent om man har en sån eller nån gång skaffar en). När det gäller lådor så har det varit stor skillnad på "gångjärnen" (eller vad det nu heter när det är en låda). Det fanns inte samma sort/av samma tillverkare till de olika djup vi skulle ha och kvaliteten har varit mycket olika trots att det inte var så stor skillnad i pris. Likaså har mekanismen i skåpdörren och lådorna som gör att de stänger sig tyst utan att smälla varit guld värd. Ett apotekarskåp är det jag saknar men det gick inte in.

  Gällande eluttag så gjorde vi dem under skåpen. Alternativet var att göra dem i bänken men har sett hos andra hur lagom kul det är att torka dem rena om man råkar spilla mjöl eller ännu värre vätska på bänken som går ner i uttagen eller uttagshålet 🙂

 11. Tillräckligt med arbetsyta! Det har jag märkt att är väldigt jobbigt att leva utan eftersom vårt kök saknar sånt helt och hållet..

 12. Det bästa/smartaste i vårt kök är hörnlösningen nere, tre lådor, inga jobbiga karuseller eller dylikt. Översta lådan har 'färdig indelning för bestick. 🙂 googla 'hörnlåda i kök' så ser du några bilder.

 13. Ni har fått massa bra tips, tänkte ännu tipsa om att ta med belysning i planeringen! Att få in tillräckligt ljus på rätta platserna är guld!

 14. Vi har precis flyttat och upptäckt en smart grej med vårt kök (tur vi kom på det, vi kunde lätt ha bott här i åratal utan att märka nåt), nämligen att det finns lådor allra längst ner mot golvet också. Man tror att det bara är en grå sarg som löper mellan golvet och skåpens nederkant, men under vartannat skåp är "sargen" utsidan på en låda som man kan dra ut. Jättebra extraförvaring!

 15. Också jag tipsar om upphöjd diskamaskin, är helt enkelt fantastiskt! Man förstår inte hur stor skillnad det är mellan en vanlig och en upphöjd innan man provat, och sen går man aldrig tillbaka till en låg. Mitt andra tips är att ha roskisarna i en utdragbar låda istället för i ett skåp under diskhon, mycket praktiskt att roskisen kommer ut istället för att man ska kasta in skräpet nånstans och försöka pricka rätt…

 16. Åh, älskar att planera kök! 🙂
  Upphöjda och inbyggda vitvaror är bra tips som ni redan fått. Det gör att det ser mer enhetligt ut. Vi har diskmaskinen upphöjd en bit och ovanför den har vi mikron, det funkar jättebra! Bättre höjdkombination än ugn+mikro tycker jag.

  I hörnet har vi ett skafferi från golv till tak. Det skulle jag aldrig byta bort!

  Eftersom jag är lite dålig på att hålla snyggt och plocka undan så rekommenderar jag att inte ha för mycket arbetsyta (till skillnad från alla andra…). Utöver vår köksö på 800×1200 har vi nästan ingen arbetsyta alls. Om köksöbänken är tom räcker den hur bra som helst. Vattenkokare och brödrost har vi på vedspisen. Har man extra yta samlas det bara en massa skräp, åtminstone hos oss. 🙂

  Lycka till!

 17. Upphöjd diskmaskin måste jag säga. Så mycket smidigare/bekvämare än en som står på golvet.
  Sen måste jag också säga; belysning och eluttag. Grymt irriterande om belysningen och eluttagen vid arbetsytorna inte räcker till. Hellre för mycket än för lite!

 18. Något jag tycker är viktigt i köket är hur man organiserat med förvaringen närmast diskmaskinen. Att kunna stå intill maskinen och plocka ur och ställa in i lådor/skåp utan att ränna runt i hela köket.
  Samma när man lagar mat. Att allt du behöver vid matlagning är förvaat i närheten av spisen. S mycket smidigare och ifall man är flera som donar i köket så springer man inte på varann lika mycket. 🙂
  Lycka till med köksplaneringen!
  (Hoppas våran blir av om några år, sköt upp renoveringen och målade dörrarna istället och bytte handtag för ett par år sen…)
  /Kitty

 19. Det bästa i vårt kök är att mikron har en egen plats och inte måste stå på köksbänken. Det bästa med min mammas kök är den upphöjda ugnen, så otroligt praktiskt!

 20. Bästa: upphöjd diskmaskin! Skulle aldrig byta bort. Sämsta: finns inget 😉 (vi har nytt kök så borde inte få finnas något dåligt).

  1. Galet. Hann bara tänka vad jag sku skriva och så stod det redan i första kommentaren skrivet i mitt namn. 🙂

 21. Åh så kul med köksplanering. Vi gjorde vårt i somras och är fortfarande så nöjda med det. Tänkte också först bara ha lådor nedtill, men efter lite fundering så blev det ändå några överskåp för glas och sånt som är svårt att ha i lådor.
  Det som vi är nöjda med:
  Att vi vågade att göra allt vitt (luckor, kakel, bänkskiva).
  Att vi valde ett kök utan handtag.
  Att vi byggde in allt, alltså inget damm uppe på överskåpen.
  Och att vi inte gjorde några eluttag i kaklen eller under väggskåpen utan istället i bänkskivan.

  Ja, är nöjda med allt förutom att vi köpte diskmaskin på IKEA med skåpslucka på, den har bara krånglat.

  Lycka till! 🙂

 22. Höj upp ugnen och diskmaskinen också det är mitt bästa tips. Det sparar på ryggen och det är så skönt att ha allt i rätt höjd. Sen kommer jag inte på fler tips :)Anki

 23. Jag struntade i varningarna om damm och valde skåp som inte går ända upp – och dem gillar jag så mycket och är så glad över att jag inte kompromissade med det jag villa ha på grund av kloka råd. Så det är mitt råd, att inte lyssna allt för mycket, haha. I övrigt gillar jag att ha micron inbyggd o spara bänkyta på det, samt "apotekarskåpet" för alla torrvaror. Slukar massor på rätt så liten yta.

 24. Man borde få svara mwd bildkommentar ! Är aupernöjd med våra stora rymliga utdragbara nedre lådor. In i finns en "hemlig " utdragbar del där alla bestick ligger. Så praktist och enhetligt på utsidan. . .

 25. Upphöjd ugn,stora nedre lådor för stekpannor och kastruller,två stora diskhoar och tillräckligt stor plåtyta runt hoarna:)

 26. Det som jag inte gillar med vårt kök är att de inte går ända upp och det samlas massor av damm ovanpå. Skåpen är ändå så pass höga att det blir ett riktigt projekt att sedan försöka tåka in dammsugare eller någon trasa dit upp. Vårt kök "funkar" inte heller för fler än en kock, alltså det har nåt att göra med att den inbyggda skärbrädan – ugnen – roskisen – kranen är så nära varandra. Det funkar jättebra om man lagar mat själv, man har allt nära. Men om man är två är man HELA TIDEN iväg för att den ena är ivägen för allt om den står vid spisen. Vår spis är nämligen i ett hörn och de andra grejerna på varsin sida och det blir bara för trångt för 2 pers då man har allt för nära. Och det största tipset av alla: ta inte vitt golv i köket om du inte vill dammsuga och torka golvet VARJE dag! Vi hade vitt glov i vårt förr-förra kök och oskojat blev jag tvungen att dammsuga varje dag och sedan torka med våt trasa. Varje dag! Varendaste liten smula syntes så bra. Nu vet jag inte om golvet hör till ert projekt, men detta är nog ändå det hetaste tipset från mig.

 27. Kylskåp, spis och diskho skall placeras i liksidig triangel (-ish) , då maximeras ytan med tanke på att det är på de platserna det är action, och man kan vara många i köket som fixar samtidigt!

 28. Det bästa vi gjorde var att höja upp både diskmaskin och ugn! Ett bra drag var också att göra så städvänligt som möjligt (stängt uppe och nere). Belysningen är också viktig. Och så många eluttag som möjligt.

 29. Vi har i princip bara lådor nere. Som tur är fick vi rådet att göra ett skåp, det finns ju alltid vissa saker som inte går så bra i lådor (typ hushållsassistent om man har en sån eller nån gång skaffar en). När det gäller lådor så har det varit stor skillnad på "gångjärnen" (eller vad det nu heter när det är en låda). Det fanns inte samma sort/av samma tillverkare till de olika djup vi skulle ha och kvaliteten har varit mycket olika trots att det inte var så stor skillnad i pris. Likaså har mekanismen i skåpdörren och lådorna som gör att de stänger sig tyst utan att smälla varit guld värd. Ett apotekarskåp är det jag saknar men det gick inte in.

  Gällande eluttag så gjorde vi dem under skåpen. Alternativet var att göra dem i bänken men har sett hos andra hur lagom kul det är att torka dem rena om man råkar spilla mjöl eller ännu värre vätska på bänken som går ner i uttagen eller uttagshålet 🙂

 30. Tillräckligt med arbetsyta! Det har jag märkt att är väldigt jobbigt att leva utan eftersom vårt kök saknar sånt helt och hållet..

 31. Det bästa/smartaste i vårt kök är hörnlösningen nere, tre lådor, inga jobbiga karuseller eller dylikt. Översta lådan har 'färdig indelning för bestick. 🙂 googla 'hörnlåda i kök' så ser du några bilder.

 32. Ni har fått massa bra tips, tänkte ännu tipsa om att ta med belysning i planeringen! Att få in tillräckligt ljus på rätta platserna är guld!

 33. Vi har precis flyttat och upptäckt en smart grej med vårt kök (tur vi kom på det, vi kunde lätt ha bott här i åratal utan att märka nåt), nämligen att det finns lådor allra längst ner mot golvet också. Man tror att det bara är en grå sarg som löper mellan golvet och skåpens nederkant, men under vartannat skåp är "sargen" utsidan på en låda som man kan dra ut. Jättebra extraförvaring!

 34. Också jag tipsar om upphöjd diskamaskin, är helt enkelt fantastiskt! Man förstår inte hur stor skillnad det är mellan en vanlig och en upphöjd innan man provat, och sen går man aldrig tillbaka till en låg. Mitt andra tips är att ha roskisarna i en utdragbar låda istället för i ett skåp under diskhon, mycket praktiskt att roskisen kommer ut istället för att man ska kasta in skräpet nånstans och försöka pricka rätt…

 35. Åh, älskar att planera kök! 🙂
  Upphöjda och inbyggda vitvaror är bra tips som ni redan fått. Det gör att det ser mer enhetligt ut. Vi har diskmaskinen upphöjd en bit och ovanför den har vi mikron, det funkar jättebra! Bättre höjdkombination än ugn+mikro tycker jag.

  I hörnet har vi ett skafferi från golv till tak. Det skulle jag aldrig byta bort!

  Eftersom jag är lite dålig på att hålla snyggt och plocka undan så rekommenderar jag att inte ha för mycket arbetsyta (till skillnad från alla andra…). Utöver vår köksö på 800×1200 har vi nästan ingen arbetsyta alls. Om köksöbänken är tom räcker den hur bra som helst. Vattenkokare och brödrost har vi på vedspisen. Har man extra yta samlas det bara en massa skräp, åtminstone hos oss. 🙂

  Lycka till!

 36. Upphöjd diskmaskin måste jag säga. Så mycket smidigare/bekvämare än en som står på golvet.
  Sen måste jag också säga; belysning och eluttag. Grymt irriterande om belysningen och eluttagen vid arbetsytorna inte räcker till. Hellre för mycket än för lite!

 37. Något jag tycker är viktigt i köket är hur man organiserat med förvaringen närmast diskmaskinen. Att kunna stå intill maskinen och plocka ur och ställa in i lådor/skåp utan att ränna runt i hela köket.
  Samma när man lagar mat. Att allt du behöver vid matlagning är förvaat i närheten av spisen. S mycket smidigare och ifall man är flera som donar i köket så springer man inte på varann lika mycket. 🙂
  Lycka till med köksplaneringen!
  (Hoppas våran blir av om några år, sköt upp renoveringen och målade dörrarna istället och bytte handtag för ett par år sen…)
  /Kitty

 38. Det bästa i vårt kök är att mikron har en egen plats och inte måste stå på köksbänken. Det bästa med min mammas kök är den upphöjda ugnen, så otroligt praktiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.