Money, money, money.

hssmedia2

 

Jag och Anna-Lena har föreläst för en skara skarpa kvinnor här i kväll. Sitter ännu kvar på jobbet. Det ni ser här ovan är vårt nya chilloutrum på jobbet. Här kan man äta, mysa och gå på kaffepaus. Den här gången berättade vi om hur Sevendays kom till världen och hur det gick till bakom kulisserna innan vi hade klubbat igenom hela projektet. Alltid lika kul att tänka tillbaka. 

Nå, men det var inte det jag skulle prata om: sedan när det var slut och vi plockade undan slank vi in på ämnet pengar. Eller kanske främst om löner. Konstaterade att jag verkligen inte har någon aning om vad folk i min omgivning tjänar. Vad är ens en normal månadslön? Kan vi ta en totalt anonym gallup här i kommentarsfältet? Lämna bort namn och e-post och allting, berätta bara vad ni tjänar! Och känner ni er riktigt bjussiga kan ni nämna ålder, kön och vilken bransch. Det skulle vara så sjukt intressant, visst? Så pratar vi mer om löner i morgon?

Tack för att ni gör mig lite klokare. 

 

354 reaktioner på ”Money, money, money.

 1. Anonym

  20 årig tjej. Jobbar extra på sidan om studierna i en Hesburger, 30h/3 veckor +-. Tjänar ca 350-400€ beroende på om jag haft turen att haffa en söndagstur eller inte.

 2. Ja, vad intressant! Är själv mammaledig och får ut typ 800€ i handen i månaden.. Har innan dess varit egenföretagare i några år nu och aldrig lyft någon egentlig lön på hela den tiden.

 3. Anonym

  Kvinna, 31 år, farmaceut. Jobbar inom offentliga sektorn med uppgifter som motsvarar min utbildning. Bruttolön ca 2600 € om jag jobbar heltid.

 4. Anonym

  21 år, kvinna, närvårdare jobbar 90% på äldreboende och skattefritt får jag 1750 ungefär. + tillägg som är mellan 100-400 beroende på hurjag jobbat lite.

 5. Närvårdarn

  2400€(cirka) brutto me tillägg i Finland, 3000€(cirka) brutto me tillägg i Sverige vid 100%.
  Jobbat ca 4 år inom vården.

 6. Anonym

  Kvinna 26 år, högskoleutbildad. Tjänar 2050 euro brutto varje månad. I mitt arbete ingår dessutom en hel del kvälls- och helgarbete utan tillägg. Jobbar inom tredje sektorn.

 7. Närvårdarn

  2400€(cirka) brutto me tillägg i Finland, 3000€(cirka) brutto me tillägg i Sverige vid 100%.
  Jobbat ca 4 år inom vården.

 8. Kvinna, 35

  Mitt jobb finansieras just nu av stipendier. Jag får 1833€/mån brutto. Ibland kan jag få lite extra om jag gör något gig nånstans, men jag gissar att bruttolönen aldrig överstiger 2000€ om jag slår ut det på ett helt år.

 9. Kvinna, 24

  Sitter i kassan vid en supermarket. Har gjort det i fem år. Får ca. 1400€ i handen. Jobbar ungefär 30 timmar i veckan.

 10. Anonym

  Kvinna Sverige 32 år. Handledare och Administratör sk fd jobbcoach med arbetsledarefunktion i vissa admin system. 26000 innan skatt år 2015.

  1. Anonym

   36 år, yrkeshögskoleexamen inom sociala området, jobb som motsvarar utbildningen, jobbar 50%, lönen före skatt ca 1200€, jobberfarenhet ca 5 år totalt (så går det då man har tre barn och har varit vårdledig med dem alla).

 11. Kvinna 28

  Alldeles för lite förtjänar jag… 😦 Faktum är att jag skulle tjäna på att vara arbetslös.. Men det vill jag ju inte och det mår man ju inte bra av heller. Fastanställning men endast deltid har jag. Beroende på säsong inom branschen får jag i handen allt från 300-1000€. Har 10€/h.
  Skulle behöva ett till jobb för att få det att gå ihop med huslån m.m. Men väldigt svårt att få det att gå ihop när vi båda skiftesjobbar och med små barn som går på dagis.

 12. Anonym

  1780 skolgångsbiträde/ eftisledare 38,25 arbetstimmar/ vecka, 10 år på samma ställe ej fast anställd år 2014. NU studerande tvåbarnsmamma, lever på min sambo eftersom jag endast får vanligt studiestöd på 273 euro o ett barnbidrag 150 o thats it.

 13. Linda

  27 år, jobbar 20h/vecka vid sidan om magisterstudier. På en bra mån får jag circa 1000e, oftast någrahundra mindre. Min timlön är lite på 10e efter fyra år, jobbar på en stor svensk kedjeaffär.

 14. Anonym

  20 år, är närvårdare och jobbar på ett äldreboende Har 75% arbetstid. Får runt 1400 i handen, beror lite på med natt/helg/söndagstilläggen.

 15. anonym

  Kvinna, 30 år, högskoleutbildad, tjänar 3500€ brutto i månaden, jobbar inom tredje sektorn, med chefsuppgifter/ledare i team.

 16. Sjukskötare, 28

  28 år, kommunalanställd sjukskötare med dagtidsjobb, bruttogrundlön 2200 € för heltidsjobb. Jobbar 30 h/v, får ca 1400 i handen. Snart jobbat 5 år åt samma arb.givare.

 17. Anonym

  (Råkade skicka samma kommentar 2ggr, sorry! Du behöver ju bara publicera den ena, annars blir det ju fel i statistiken;) H. kvinna 30-, medi

 18. Kvinna, 35 år

  2 700 € brutto. Jag jobbar i en förening på den sociala sektorn i huvudstadsregionen. Har aldrig fått löneförhöjning under dessa 6 år (samma arbetsgivare). Har 15 års arbetserfarenhet.

  Ps. Det är omöjligt att kommentera här utan epost

 19. anonym

  Nyutexaminerad ekonom, kvinna 24, finansbranschen, brutto per mån 2300 + 400-500 euro kvällstillägg. har fått uppfattningen om att lönen kommer att stiga efter första året

 20. koordinator

  Kvinna, 29 år, högskoleutbildad, 3000€ bruttå/mån. Jobb: projektkoordinator på ett statligt företag i huvudstaden. Mycket utlandsresor vilket innebär dagpenning på några hundra per månad skattefritt.

 21. Anonym

  Kvinna, 26, koordinator inom tredje sektorn, tjänar 2400 brutto, kvälls och veckoslutsjobb ibland utan tillägg. Lönen borde stiga efter första året.

 22. Nora

  Blev uppriktigt förvånad när jag i våras fick fast jobb att man inte är "värd" mer som ung kvinna med en tradenom-examen i bagaget. Men nu har jag läst allas kommentarer här och insett att med största sannolikhet kommer jag ligga kvar på ungefär samma lönenivå också när jag är 39 som nu när jag är 29. Om man dessutom ska föda några barn och därför ta en lång paus från arbetslivet är det ganska klart att det kommer bli så. Känner ett sting av orättvisa när jag läser om alla utbildade kvinnor som knappt når upp till 2000€-strecket. Om man då dessutom har barn och en man i sitt liv innebär det i praktiken att man ofta är beroende av mannen. Jag vet att detta på inget sätt är nånting nytt och att diskussionen är urgammal, men kan inte låta bli att undra om det är okej att många kvinnor har det så? Eller måste vi ens tycka att det är ett problem? Borde jag istället tacka och ta emot när min man igen en gång betalar (med sin över dubbelt så höga lön som min)?

  Det vore intressant att se fler män avslöja sina löner här. För kanske har jag bara har en illusion om att en manlig t.ex. lärare tjänar mer än en kvinnlig dito? Bra att du tar upp detta Linn. Vad man har i lön är ju som bekant inte något man frågar folk om vid kaffebordet.

  1. Man, lärare, 35

   Jag kan meddela att vad gäller lärarlöner så är den samma oberoende av kön. Det som avgör är stadium, timmar i förhållande till undervisningsskyldighet och hur länge du jobbat. Grundlönen varierar lite beroende på stadie, gymnasielärare har något högre grundlön.

   Vad gäller lönen tror jag att jag har ca 3400 (3500?) euro brutto. 10+ år erfarenhet, jobbar mer än undervisningsskyldighet och med högre årskurser.

   1. Nora

    Nå men fint att höra det!

    Tog just läraryrket som exempel eftersom båda mina föräldrar är lärare och jag har kunnat jämföra konkret genom livet. De har på pricken lika mycket arbetserfarenhet, delade på föräldraledigheten en gång i tiden, har båda en fast tjänst i samma stad och undervisar till och med i samma ämne (min mamma dessutom i ett högre stadium). Ändå har min pappa allid haft märkbart högre lön. Antar att skillnaden ligger i vilken arbetsgivare man har.

    1. samma man, osv

     Troligen hade din pappa hunnit få fler ålderstillägg och/eller undervisade fler timmar i förhållande till undervisningsskyldighet (="grundlön" undervisar man fler timmar får man bättre betalt). Så länge de båda jobbade kommunalt och på samma stadium så gick nog under samma lönetabeller (så är det åtminstone i dag och har väl varit så så länge jag vet).

     Däremot har tex en gymnasielärare något bättre grundlön än en klasslärare och bland de få manliga lärare som finns är något högre andel på gymnasienivå än bland kvinnliga lärare (min gissning). Detta påverkar i viss mån jämförelser. Men det betyder inte att lönen är beroende av kön.

  2. Kvinna 36

   Sen finns det ju de kvinnor som tjänar märkbart mer än sina män. Så är fallet hos oss. Inte tjänar jag nu riktigt dubbelt mera, men nästan.
   Och undrar också över att så många skriver ut sin nettolön, som om man inte har en aning om bruttolönen. Skulle ju vara lite lättare att jämföra bruttolöner, inte nettolöner…

 23. Kvinna, 42 år

  Egenföretagare sedan 4 månader tillbaka. Tar inte ut någon lön, men får en startpeng på 770€/mån (brutto) under fem månaders tid.

 24. Kvinna, 30 år

  Musikpedagog (=instrumentlärare), Jobbar halvtid, får cirka 1500 euro i månaden före skatt de månader jag jobbar, arbetslös sommartid. Som lärare måste man ha mer än halvtid för att komma upp i månadslön, och således sommarlön..

 25. Kvinna, 30 år

  Frilansare inom kulturbranschen, för tillfället stipendium på ca 1600 euro/månad. Väldigt varierad inkomst eftersom arbetet är så projektbaserat, allt från en tusenlapp i månaden (det är helt normalt) upp till ca 3000 euro. Trampar ständigt vatten på ekonomifronten, men min kärlek till det jag gör är väl så stor så jag orkar – ännu ett tag.

 26. Kvinna, 30 år

  Universitetsutbildning, chefsposition, privata sektorn, utanför huvudstadsregionen, 4200€ brutto inkl.förmåner. Mer än 1/3 går i skatt.

 27. Kvinna, 24

  Jobbar vid sidan om mina magisterstudier på bank. Har 13,71€/h. Beroende på hur mycket jag jobbar brukar ja få mellan 300-900 euro i handen varje månad.

  1. Kvinna, 27

   Också journalist, ca 2500 brutto och 2200 i handen efter skatt. Ettårigt vikariat. Sparar som en tok för att överleva sen när jobbet tar slut.

 28. Kvinna 32 år

  Hjälp, vad alla har höga löner!
  Får själv 12 €/timme för allt-i-allo-jobb i en webshop. Blir ca 1800 € före skatt.
  Men lever just nu på vårdbidrag + två barnbidrag…

 29. Kvinna, 22 år

  Utbildad merkonom som jobbar som bokförare i stort företag sen några år tillbaka. 2520€/mån brutto. Lön enligt ansvar och arbetsuppgifter.

 30. 46 år

  Exakt 0 €. högskoleutbildning utan examen (än) ,men genast då får den så måste skriva mig som arbetssökande. Aktivt sökt jobb senaste halvåret. Studiestödsmånader upp använda och måste ha examen för att kunna "bli" arbetslös. Så kämpar vidare!

 31. Kvinna, 31

  Gymnasielärare med en del övertimmar, 3950€ brutto. Vad gäller lärarlöner tror jag att män är mer benägna att vilja ha övertimmar vilket i vissa fall leder till mera undervisningstimmar och högre lön.

 32. Kvinna 27 år

  Fastanställd försäljare 20h/v i mindre kedja, 800-1200 € i handen. Bransch byte efter 5 år hemma med barn så 1 års arb. Erfarenhet. Lyfter också ca. 200-400 e från facket.

 33. Alla vill ha högre lön men ingen vill jobba för det

  Verksamhetsledare, sociala branchen, tredje sektorn, 2550€ brutto. Kvälls- och helgarbete utan tillägg. Enligt mig ärnproblemet med lönerna att det jämt ska vara lika för alla. Varför det? Borde man inte förtjäna en löneförhöjning? Det borde vara fritt för alla arbetsgivare att ge lön enligt arbetstagarens insatser, enligt givna krav när man börjar jobbet. Då skulle man ha en morot och inte alltid tycka det är så orättvist varför latmasken brevid tjänar lika bra som mig som gör en bättre insats t.ex.

 34. 28

  28 år, kvinna. Jobbar med IT inom privata sektorn. Har ingen utbildning för mitt jobb, utan blivit inlärd i arbetet. Tjänar ca 3000-3200€ brutto i månaden och jobbar ca 80%.

 35. Hanna

  Forskare (filosofie doktor), 32 år, 2500-3200 euro brutto. Inkomsterna varierar väldigt mycket mellan olika månader beroende av om jag undervisar och vilken finansiering jag just då har. De som har tjänst har mycket högre lön.

 36. Kvinna, 27

  Jobbar som projektassistent på IT företag, ett år. Motsvarar inte min magisterutbildning. 2700€/mån brutto, men jobbar 75%=2025€/mån + en del Kela bidrag då jag har ett litet barn ensam

 37. Kvinna, 49

  Universitetsutbildning, chef inom privata sektorn, utanför huvudstadsregionen, 5500€ brutto inkl.förmåner. In på kontot kommer ca 3300€.

  1. Lell

   Jaa, man kan nog konstatera att man hör till under medel-inkomsttagare (åtm för tillfället) Men å andra sidan, man bli väl inte lyckligare fast man hade ett par hundra till i månaden…

 38. Anonym

  Kvinna, 30, minimilön som grafisk design praktikant i Storbritannien. Tror det motsvarar kring just över 1400 eller nåt sånt i euro. Steget upp som Junior Designer tror jag skulle ligga kring 1800-900€ enligt vad jobbannonser brukar säga.

 39. Assistent

  Kvinna 29 år, försäljnings assistent, har varit i arbetslivet i 15 år men hos nuvarande arbetsgivare 5 år, förtjänar 2999€ brutto. Förtillfället mammaledig

 40. Barnträdgårdslärare

  Jobbar heltid som barnträdgårdslärare. (Universitetstudier, kandidat- och magisterexamen). Lön ca 2200 brutto.

 41. Katarina

  Kvinna 30. Yrkeshögskoleexamen, jobbar inom sociala området. Lämnar med 1511€ efter skatt.. tror grundlönen är 2200 nånting

 42. Kvinna, 36 år

  Min kommentar kom tydligen aldrig.
  Här pånytt: kvinna, 36 år, YH-examen. Är marknadsföringschef. Är inte chef för ngn. Lön 4400€ brutto.

 43. Kvinna 31 år

  Högskoleexamen, jobbar med IT inom privata sektorn. Motsvarar inte direkt min utbildning, jag har lärt mig själv. Tjänar just nu 2000 brutto och jobbar 80% men är bara projektanställd så det kan ändra fort.

 44. Man, 31 år

  Diplomingenjör, jobbar som produktionsingenjör inom privata sektorn, snart 4 års arbetserfarenhet. Tjänar brutto drygt 3600 euro.

 45. Kvinna 26

  Jobbar för en större startup. Får 3000€ i månaden. Borde egentligen kräva 4-5 med tanke på att jag har anställt och driver ett team på 12 personer samt drar in de största pengarna till företaget. Utan mig skulle de dö. (ps. min assistent tjänar 100 mindre än mig, wtf)

 46. Anneli

  Diplomingenjör, huvudstadsregionen, 33 år (fast har varit mammaledig o vårdledig totalt 5,5år i etapper (hemma nu också med yngsta), 3 barn), fastanställd, 3900e/mån brutto

 47. Kvinna, tandläkare, ~30

  I swe 31.000kr/mån för 40h/v ingen lunch inkluderad.
  I fin ca 5000€/mån för ~37h/v med kort lunch inkluderad.

  Båda kommunalt anställt. 3-4års erfarenhet.

 48. Kvinna, 29

  Ekonomi, privata sektorn, arbetat för samma arbetsgivare 8 år, brutto lön 5020€.

  Väldigt överraskad att så många tjänar 2000-3000 €. Vore intressant att se vad er andra hälft tjänar

 49. Kvinna, 30 år

  Jurist inom finansbranschen 4150 brutto + extraknäck 268 brutto + förmåner ca 300-400 euro/mån + bonus. Österbotten. Jobbat på samma ställe ca 4 år.

 50. Kvinna 32 år

  Projektkoordinator inom semi-privat företag, 3500 € brutto. Ca. 3 år vid samma arbetsgivare. PS. Mannen tjänar lika mycket (eller kanske ngn tia mindre, ftw!), men annan jobbtitel.

 51. Kvinna 32 år, Stockholm

  33 000 kr (ca 3500 euro), personaladministratör på statligt universitet. Jobbat 4 år med administration på universitet. Började på 28 000 kr. Utbildad politices magister i Finland. Verkar vara högre löner i Sverige, men även högre skatt.

 52. Kvinna 33

  Hjälp så intressant, just det som man aldrig vågar fråga!

  Jag har alltid räknat mig som relativt välavlönad i mitt nuvarande jobb (jämfört med tidigare egna jobb och det att jag var arbetslös ett tag), men tydligen är jag någonstans i mitten.

  Högskoleutbildning, jobbar heltid inom försäkringsbranchen. Har grundlön på knappa 2100€ brutto + provision som också beskattas och i medeltal ligger på 400€ i månaden.

  Och eftersom frågan togs upp: Maken har under den senaste åren periodvis tjänat mera än mig och periodvis mindre än mig.

 53. Anonym

  20 årig tjej. Jobbar extra på sidan om studierna i en Hesburger, 30h/3 veckor +-. Tjänar ca 350-400€ beroende på om jag haft turen att haffa en söndagstur eller inte.

 54. Ja, vad intressant! Är själv mammaledig och får ut typ 800€ i handen i månaden.. Har innan dess varit egenföretagare i några år nu och aldrig lyft någon egentlig lön på hela den tiden.

 55. Anonym

  Kvinna, 31 år, farmaceut. Jobbar inom offentliga sektorn med uppgifter som motsvarar min utbildning. Bruttolön ca 2600 € om jag jobbar heltid.

 56. Anonym

  21 år, kvinna, närvårdare jobbar 90% på äldreboende och skattefritt får jag 1750 ungefär. + tillägg som är mellan 100-400 beroende på hurjag jobbat lite.

 57. Närvårdarn

  2400€(cirka) brutto me tillägg i Finland, 3000€(cirka) brutto me tillägg i Sverige vid 100%.
  Jobbat ca 4 år inom vården.

 58. Anonym

  Kvinna 26 år, högskoleutbildad. Tjänar 2050 euro brutto varje månad. I mitt arbete ingår dessutom en hel del kvälls- och helgarbete utan tillägg. Jobbar inom tredje sektorn.

 59. Närvårdarn

  2400€(cirka) brutto me tillägg i Finland, 3000€(cirka) brutto me tillägg i Sverige vid 100%.
  Jobbat ca 4 år inom vården.

 60. Kvinna, 35

  Mitt jobb finansieras just nu av stipendier. Jag får 1833€/mån brutto. Ibland kan jag få lite extra om jag gör något gig nånstans, men jag gissar att bruttolönen aldrig överstiger 2000€ om jag slår ut det på ett helt år.

 61. Kvinna, 24

  Sitter i kassan vid en supermarket. Har gjort det i fem år. Får ca. 1400€ i handen. Jobbar ungefär 30 timmar i veckan.

 62. Anonym

  Kvinna Sverige 32 år. Handledare och Administratör sk fd jobbcoach med arbetsledarefunktion i vissa admin system. 26000 innan skatt år 2015.

  1. Anonym

   36 år, yrkeshögskoleexamen inom sociala området, jobb som motsvarar utbildningen, jobbar 50%, lönen före skatt ca 1200€, jobberfarenhet ca 5 år totalt (så går det då man har tre barn och har varit vårdledig med dem alla).

 63. Kvinna 28

  Alldeles för lite förtjänar jag… 😦 Faktum är att jag skulle tjäna på att vara arbetslös.. Men det vill jag ju inte och det mår man ju inte bra av heller. Fastanställning men endast deltid har jag. Beroende på säsong inom branschen får jag i handen allt från 300-1000€. Har 10€/h.
  Skulle behöva ett till jobb för att få det att gå ihop med huslån m.m. Men väldigt svårt att få det att gå ihop när vi båda skiftesjobbar och med små barn som går på dagis.

 64. Anonym

  1780 skolgångsbiträde/ eftisledare 38,25 arbetstimmar/ vecka, 10 år på samma ställe ej fast anställd år 2014. NU studerande tvåbarnsmamma, lever på min sambo eftersom jag endast får vanligt studiestöd på 273 euro o ett barnbidrag 150 o thats it.

 65. Linda

  27 år, jobbar 20h/vecka vid sidan om magisterstudier. På en bra mån får jag circa 1000e, oftast någrahundra mindre. Min timlön är lite på 10e efter fyra år, jobbar på en stor svensk kedjeaffär.

 66. Anonym

  20 år, är närvårdare och jobbar på ett äldreboende Har 75% arbetstid. Får runt 1400 i handen, beror lite på med natt/helg/söndagstilläggen.

 67. anonym

  Kvinna, 30 år, högskoleutbildad, tjänar 3500€ brutto i månaden, jobbar inom tredje sektorn, med chefsuppgifter/ledare i team.

 68. Sjukskötare, 28

  28 år, kommunalanställd sjukskötare med dagtidsjobb, bruttogrundlön 2200 € för heltidsjobb. Jobbar 30 h/v, får ca 1400 i handen. Snart jobbat 5 år åt samma arb.givare.

 69. Anonym

  (Råkade skicka samma kommentar 2ggr, sorry! Du behöver ju bara publicera den ena, annars blir det ju fel i statistiken;) H. kvinna 30-, medi

 70. Kvinna, 35 år

  2 700 € brutto. Jag jobbar i en förening på den sociala sektorn i huvudstadsregionen. Har aldrig fått löneförhöjning under dessa 6 år (samma arbetsgivare). Har 15 års arbetserfarenhet.

  Ps. Det är omöjligt att kommentera här utan epost

 71. anonym

  Nyutexaminerad ekonom, kvinna 24, finansbranschen, brutto per mån 2300 + 400-500 euro kvällstillägg. har fått uppfattningen om att lönen kommer att stiga efter första året

 72. koordinator

  Kvinna, 29 år, högskoleutbildad, 3000€ bruttå/mån. Jobb: projektkoordinator på ett statligt företag i huvudstaden. Mycket utlandsresor vilket innebär dagpenning på några hundra per månad skattefritt.

 73. Anonym

  Kvinna, 26, koordinator inom tredje sektorn, tjänar 2400 brutto, kvälls och veckoslutsjobb ibland utan tillägg. Lönen borde stiga efter första året.

 74. Nora

  Blev uppriktigt förvånad när jag i våras fick fast jobb att man inte är "värd" mer som ung kvinna med en tradenom-examen i bagaget. Men nu har jag läst allas kommentarer här och insett att med största sannolikhet kommer jag ligga kvar på ungefär samma lönenivå också när jag är 39 som nu när jag är 29. Om man dessutom ska föda några barn och därför ta en lång paus från arbetslivet är det ganska klart att det kommer bli så. Känner ett sting av orättvisa när jag läser om alla utbildade kvinnor som knappt når upp till 2000€-strecket. Om man då dessutom har barn och en man i sitt liv innebär det i praktiken att man ofta är beroende av mannen. Jag vet att detta på inget sätt är nånting nytt och att diskussionen är urgammal, men kan inte låta bli att undra om det är okej att många kvinnor har det så? Eller måste vi ens tycka att det är ett problem? Borde jag istället tacka och ta emot när min man igen en gång betalar (med sin över dubbelt så höga lön som min)?

  Det vore intressant att se fler män avslöja sina löner här. För kanske har jag bara har en illusion om att en manlig t.ex. lärare tjänar mer än en kvinnlig dito? Bra att du tar upp detta Linn. Vad man har i lön är ju som bekant inte något man frågar folk om vid kaffebordet.

  1. Man, lärare, 35

   Jag kan meddela att vad gäller lärarlöner så är den samma oberoende av kön. Det som avgör är stadium, timmar i förhållande till undervisningsskyldighet och hur länge du jobbat. Grundlönen varierar lite beroende på stadie, gymnasielärare har något högre grundlön.

   Vad gäller lönen tror jag att jag har ca 3400 (3500?) euro brutto. 10+ år erfarenhet, jobbar mer än undervisningsskyldighet och med högre årskurser.

   1. Nora

    Nå men fint att höra det!

    Tog just läraryrket som exempel eftersom båda mina föräldrar är lärare och jag har kunnat jämföra konkret genom livet. De har på pricken lika mycket arbetserfarenhet, delade på föräldraledigheten en gång i tiden, har båda en fast tjänst i samma stad och undervisar till och med i samma ämne (min mamma dessutom i ett högre stadium). Ändå har min pappa allid haft märkbart högre lön. Antar att skillnaden ligger i vilken arbetsgivare man har.

    1. samma man, osv

     Troligen hade din pappa hunnit få fler ålderstillägg och/eller undervisade fler timmar i förhållande till undervisningsskyldighet (="grundlön" undervisar man fler timmar får man bättre betalt). Så länge de båda jobbade kommunalt och på samma stadium så gick nog under samma lönetabeller (så är det åtminstone i dag och har väl varit så så länge jag vet).

     Däremot har tex en gymnasielärare något bättre grundlön än en klasslärare och bland de få manliga lärare som finns är något högre andel på gymnasienivå än bland kvinnliga lärare (min gissning). Detta påverkar i viss mån jämförelser. Men det betyder inte att lönen är beroende av kön.

  2. Kvinna 36

   Sen finns det ju de kvinnor som tjänar märkbart mer än sina män. Så är fallet hos oss. Inte tjänar jag nu riktigt dubbelt mera, men nästan.
   Och undrar också över att så många skriver ut sin nettolön, som om man inte har en aning om bruttolönen. Skulle ju vara lite lättare att jämföra bruttolöner, inte nettolöner…

 75. Kvinna, 42 år

  Egenföretagare sedan 4 månader tillbaka. Tar inte ut någon lön, men får en startpeng på 770€/mån (brutto) under fem månaders tid.

 76. Kvinna, 30 år

  Musikpedagog (=instrumentlärare), Jobbar halvtid, får cirka 1500 euro i månaden före skatt de månader jag jobbar, arbetslös sommartid. Som lärare måste man ha mer än halvtid för att komma upp i månadslön, och således sommarlön..

 77. Kvinna, 30 år

  Frilansare inom kulturbranschen, för tillfället stipendium på ca 1600 euro/månad. Väldigt varierad inkomst eftersom arbetet är så projektbaserat, allt från en tusenlapp i månaden (det är helt normalt) upp till ca 3000 euro. Trampar ständigt vatten på ekonomifronten, men min kärlek till det jag gör är väl så stor så jag orkar – ännu ett tag.

 78. Kvinna, 30 år

  Universitetsutbildning, chefsposition, privata sektorn, utanför huvudstadsregionen, 4200€ brutto inkl.förmåner. Mer än 1/3 går i skatt.

 79. Kvinna, 24

  Jobbar vid sidan om mina magisterstudier på bank. Har 13,71€/h. Beroende på hur mycket jag jobbar brukar ja få mellan 300-900 euro i handen varje månad.

  1. Kvinna, 27

   Också journalist, ca 2500 brutto och 2200 i handen efter skatt. Ettårigt vikariat. Sparar som en tok för att överleva sen när jobbet tar slut.

 80. Kvinna 32 år

  Hjälp, vad alla har höga löner!
  Får själv 12 €/timme för allt-i-allo-jobb i en webshop. Blir ca 1800 € före skatt.
  Men lever just nu på vårdbidrag + två barnbidrag…

 81. Kvinna, 22 år

  Utbildad merkonom som jobbar som bokförare i stort företag sen några år tillbaka. 2520€/mån brutto. Lön enligt ansvar och arbetsuppgifter.

 82. 46 år

  Exakt 0 €. högskoleutbildning utan examen (än) ,men genast då får den så måste skriva mig som arbetssökande. Aktivt sökt jobb senaste halvåret. Studiestödsmånader upp använda och måste ha examen för att kunna "bli" arbetslös. Så kämpar vidare!

 83. Kvinna, 31

  Gymnasielärare med en del övertimmar, 3950€ brutto. Vad gäller lärarlöner tror jag att män är mer benägna att vilja ha övertimmar vilket i vissa fall leder till mera undervisningstimmar och högre lön.

 84. Kvinna 27 år

  Fastanställd försäljare 20h/v i mindre kedja, 800-1200 € i handen. Bransch byte efter 5 år hemma med barn så 1 års arb. Erfarenhet. Lyfter också ca. 200-400 e från facket.

 85. Alla vill ha högre lön men ingen vill jobba för det

  Verksamhetsledare, sociala branchen, tredje sektorn, 2550€ brutto. Kvälls- och helgarbete utan tillägg. Enligt mig ärnproblemet med lönerna att det jämt ska vara lika för alla. Varför det? Borde man inte förtjäna en löneförhöjning? Det borde vara fritt för alla arbetsgivare att ge lön enligt arbetstagarens insatser, enligt givna krav när man börjar jobbet. Då skulle man ha en morot och inte alltid tycka det är så orättvist varför latmasken brevid tjänar lika bra som mig som gör en bättre insats t.ex.

 86. 28

  28 år, kvinna. Jobbar med IT inom privata sektorn. Har ingen utbildning för mitt jobb, utan blivit inlärd i arbetet. Tjänar ca 3000-3200€ brutto i månaden och jobbar ca 80%.

 87. Hanna

  Forskare (filosofie doktor), 32 år, 2500-3200 euro brutto. Inkomsterna varierar väldigt mycket mellan olika månader beroende av om jag undervisar och vilken finansiering jag just då har. De som har tjänst har mycket högre lön.

 88. Kvinna, 27

  Jobbar som projektassistent på IT företag, ett år. Motsvarar inte min magisterutbildning. 2700€/mån brutto, men jobbar 75%=2025€/mån + en del Kela bidrag då jag har ett litet barn ensam

 89. Kvinna, 49

  Universitetsutbildning, chef inom privata sektorn, utanför huvudstadsregionen, 5500€ brutto inkl.förmåner. In på kontot kommer ca 3300€.

  1. Lell

   Jaa, man kan nog konstatera att man hör till under medel-inkomsttagare (åtm för tillfället) Men å andra sidan, man bli väl inte lyckligare fast man hade ett par hundra till i månaden…

 90. Anonym

  Kvinna, 30, minimilön som grafisk design praktikant i Storbritannien. Tror det motsvarar kring just över 1400 eller nåt sånt i euro. Steget upp som Junior Designer tror jag skulle ligga kring 1800-900€ enligt vad jobbannonser brukar säga.

 91. Assistent

  Kvinna 29 år, försäljnings assistent, har varit i arbetslivet i 15 år men hos nuvarande arbetsgivare 5 år, förtjänar 2999€ brutto. Förtillfället mammaledig

 92. Barnträdgårdslärare

  Jobbar heltid som barnträdgårdslärare. (Universitetstudier, kandidat- och magisterexamen). Lön ca 2200 brutto.

 93. Katarina

  Kvinna 30. Yrkeshögskoleexamen, jobbar inom sociala området. Lämnar med 1511€ efter skatt.. tror grundlönen är 2200 nånting

 94. Kvinna, 36 år

  Min kommentar kom tydligen aldrig.
  Här pånytt: kvinna, 36 år, YH-examen. Är marknadsföringschef. Är inte chef för ngn. Lön 4400€ brutto.

 95. Kvinna 31 år

  Högskoleexamen, jobbar med IT inom privata sektorn. Motsvarar inte direkt min utbildning, jag har lärt mig själv. Tjänar just nu 2000 brutto och jobbar 80% men är bara projektanställd så det kan ändra fort.

 96. Man, 31 år

  Diplomingenjör, jobbar som produktionsingenjör inom privata sektorn, snart 4 års arbetserfarenhet. Tjänar brutto drygt 3600 euro.

 97. Kvinna 26

  Jobbar för en större startup. Får 3000€ i månaden. Borde egentligen kräva 4-5 med tanke på att jag har anställt och driver ett team på 12 personer samt drar in de största pengarna till företaget. Utan mig skulle de dö. (ps. min assistent tjänar 100 mindre än mig, wtf)

 98. Anneli

  Diplomingenjör, huvudstadsregionen, 33 år (fast har varit mammaledig o vårdledig totalt 5,5år i etapper (hemma nu också med yngsta), 3 barn), fastanställd, 3900e/mån brutto

 99. Kvinna, tandläkare, ~30

  I swe 31.000kr/mån för 40h/v ingen lunch inkluderad.
  I fin ca 5000€/mån för ~37h/v med kort lunch inkluderad.

  Båda kommunalt anställt. 3-4års erfarenhet.

 100. Kvinna, 29

  Ekonomi, privata sektorn, arbetat för samma arbetsgivare 8 år, brutto lön 5020€.

  Väldigt överraskad att så många tjänar 2000-3000 €. Vore intressant att se vad er andra hälft tjänar

 101. Kvinna, 30 år

  Jurist inom finansbranschen 4150 brutto + extraknäck 268 brutto + förmåner ca 300-400 euro/mån + bonus. Österbotten. Jobbat på samma ställe ca 4 år.

 102. Kvinna 32 år

  Projektkoordinator inom semi-privat företag, 3500 € brutto. Ca. 3 år vid samma arbetsgivare. PS. Mannen tjänar lika mycket (eller kanske ngn tia mindre, ftw!), men annan jobbtitel.

 103. Kvinna 32 år, Stockholm

  33 000 kr (ca 3500 euro), personaladministratör på statligt universitet. Jobbat 4 år med administration på universitet. Började på 28 000 kr. Utbildad politices magister i Finland. Verkar vara högre löner i Sverige, men även högre skatt.

 104. Kvinna 33

  Hjälp så intressant, just det som man aldrig vågar fråga!

  Jag har alltid räknat mig som relativt välavlönad i mitt nuvarande jobb (jämfört med tidigare egna jobb och det att jag var arbetslös ett tag), men tydligen är jag någonstans i mitten.

  Högskoleutbildning, jobbar heltid inom försäkringsbranchen. Har grundlön på knappa 2100€ brutto + provision som också beskattas och i medeltal ligger på 400€ i månaden.

  Och eftersom frågan togs upp: Maken har under den senaste åren periodvis tjänat mera än mig och periodvis mindre än mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.