Mycket vill ha mer, men borde vilja ha lite mindre.

 

3

 


Om att mycket
vill ha mer. Det skrev Ulrika Fellman om i en krönika i Sevendays-tidningen (ni får bläddra till sidan 22 om ni vill läsa den). Just det där med fyrabarnsfamiljen här ovan fastnade i mitt medvetande.

Det pratade vi också lite om på jobbet i dag. Vi var många som höll med om att ju högre inkomst man har, desto mindre pengar har man. Är tyvärr inget undantag. Och ingenting jag är stolt över.

Tänkte på det här ikväll om hur äckligt det egentligen är att vi bara för några år sedan klarade oss galant på bara en lön (nå, inte nu äckligt, men ni fattar). När jag ännu var hemma med barnen på heltid. Har absolut inga minnen av att jag någon gång skulle ha klagat på de få hundralappar som vårdbidraget bidrog med. Livet och vardagen funkade hur bra som helst.

Sedan gick det några år och plötsligt hade jag ett jobb och två löner föll ner från himlen varje månad den femtonde. Vart den där andra lönen tar vägen nu vet jag faktiskt inte. Men på nåt sparkonto är den ju inte

Utan det är sommarstuga, renoveringar, allt dyrare vintersemestrar, nytt kök, jada jada. Blev bara så irriterad när jag insåg att jag gått i den här fällan. Jag hade säkert mera pengar förr i tiden när jag var vårdledig.

Inte för att jag vill ha mycket pengar. Jag är ju fortsättningsvis av den åsikten att man inte ska panta på sina pengar, utan hellre sätta sprätt på dem medan man är levande (mitt Replot-paradis vill jag herregud inte vara utan!).  

Men likväl irriterar det i mig. Att jag inte insett att jag bara vill ha mer och mer och mer och mer (lill-knarkarn här). 2016 ska jag försöka att eftersträva lite mindre. Ge bort lite mer. 

Har ni också ständigt dåligt samvete över att ni donerar för lite pengar till välgörenhet? Precis varje månad tänker jag att borde ge bort minst 50 %. Men inte känns det ju så rimligt i längden. ÄÄÄÄÄÄÄÄÄ. Är en dålig människaaaaaaaaaaa.

10 reaktioner på ”Mycket vill ha mer, men borde vilja ha lite mindre.

 1. anonym

  Sommarstugan är ju en investering och inget slöseri med pengar. Däremot klarar man sig bra utan utlandssemester varje år. Vi måste ju tänka på miljön också.

  1. Linn Jung

   Det är just det som är problematiskt, att jag intalar mig att "jag inte överlever vintern utan semester". Men visst överlever man. Man är bara lite mer depp och lite mer trött. Påminn mig nästa gång att jag ska köpa en wake up-light eller nå.

   1. Pernilla

    wake up-light är så bra! jag har haft en nu I några år och är så nöjd! Vaknar på ett snällare sätt än ett argt ringande.
    men jag tror du ska ha en solterapi lampa 😉

 2. holidayonmymind

  På tal om pengar och vintersemester vill jag fråga dej, eller egentligen kunde du inte be dina läsare att komma med sina bästa tips angående det området. Dvs vart, när o hur skall man åka på vintersemester med två barn i dagis åldern . Inte för dyrt, inte för långt. Sol, pool, ingen snö tack!

 3. Åh nej! Vad hemskt om du känner dig som en dålig människa efter att ha läst min krönika! Det var ju liksom inte alls meningen.
  Vänd på det och se istället på alla saker du faktiskt gör, allt du faktiskt klarar dig utan och hur mycket du ändå bidrar med redan i nuläget! 🙂

 4. anonym

  Sommarstugan är ju en investering och inget slöseri med pengar. Däremot klarar man sig bra utan utlandssemester varje år. Vi måste ju tänka på miljön också.

  1. Linn Jung

   Det är just det som är problematiskt, att jag intalar mig att "jag inte överlever vintern utan semester". Men visst överlever man. Man är bara lite mer depp och lite mer trött. Påminn mig nästa gång att jag ska köpa en wake up-light eller nå.

   1. Pernilla

    wake up-light är så bra! jag har haft en nu I några år och är så nöjd! Vaknar på ett snällare sätt än ett argt ringande.
    men jag tror du ska ha en solterapi lampa 😉

 5. holidayonmymind

  På tal om pengar och vintersemester vill jag fråga dej, eller egentligen kunde du inte be dina läsare att komma med sina bästa tips angående det området. Dvs vart, när o hur skall man åka på vintersemester med två barn i dagis åldern . Inte för dyrt, inte för långt. Sol, pool, ingen snö tack!

 6. Åh nej! Vad hemskt om du känner dig som en dålig människa efter att ha läst min krönika! Det var ju liksom inte alls meningen.
  Vänd på det och se istället på alla saker du faktiskt gör, allt du faktiskt klarar dig utan och hur mycket du ändå bidrar med redan i nuläget! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.