Köket: Före.

I dag när jag stod och kokade grönsakssoppa slog det mig att jag kunde berätta lite om den stundande köksrenoveringen. Jag vet ju förstås inte hur intresserade ni är av dylikt, men själv är jag ju alldeles barnsligt förtjust i att gotta mig i andras husliga makeovers.

Eftersom den här lördagen var en renodlad vilodag för mig orkade jag inte ens städa undan disken innan jag tog fram kameran. Men å andra sidan: Lite diskbänksrealism har väl ingen dött av. Ni får njuta av mina halvmögliga tallrikar (har förstått att det är sånt som går hem nu för tiden). 

I vårt kök finns två långsidor. På den ena sidan finns den ursprungliga delen, och på den andra sidan finns en serie som härstammar från det ljuvliga 90-talet. Huset är byggt på 30-talet, så den ena sidan har förmodligen bytts ut en och annan gång sedan dess. Är dock så himla glad att den äldre delen har bevarats ända till i dag. Däremot torde spisen vara original (i den gräddade Joannas mommo bullaplåt efter bullaplåt back in the days).

 

kok1

 

Här ovan ser du allt som ska blåsas ut. Hela den sidan ska bort. Känner en viss sorg över att den här pålitliga trotjänaren till spis ska hamna på Stormossen, men det finns ingen chans att vi får in en fullstor diskmaskin tillsammans med den där massiva saken.

Har aldrig varit särdeles förtjust i de öppna kryddhyllorna heller. Antingen ska man köra open shelving fullt ut, eller så ska man ha allt kaos bakom lyckta dörrar. Den där mellanvarianten är bara vidrig. 90-talet i all ära, men kryddhyllor, spegeldörrar och förskräckliga lysrör är inget vi vill minnas. 

 

9

 

Här är den gamla delen som kommer att förbli som den är. Skulle spontant säga att det är en av de bättre delarna hemma hos oss. Skulle aldrig i livet falla mig in att riva ut det, även om det kanske skulle vara att föredra rent praktiskt. Men det vägrar jag. För mig var det allra viktigast att det nya köket ska matcha det gamla.

Skulle jag ha börjat från nollnivå skulle jag kanske ha gjort nåt riktigt kreisit färgglatt kök. Eller ett riktigt läckert 50-tals kök. Men eftersom det här gamla köket betyder mycket för mig ville jag fortsätta på den vita, enkla linjen. 

Som inspiration hade jag bokhyllan som Elsa Möbel byggde åt mig tidigare i år. Ville att skåren skulle vara enkelt med raka linjer. Lite bryta av det gamla med nytt och fräscht. Ville också ha lägre skåp än nu. Nu är de ashöga och långsmala (inte så snyggt).

 

 

10

 

Jag frågade er på insta var och vem och när och hur man gör om man vill ha ett nytt kök i Vasa. Fick en massa bra tips! Någon tipsade om Thomas Berglund och till slut valde vi honom. Här är en skiss på hur det ska bli. Allt på bilden stämmer förutom att kaklen ska gå omlott (liksom inte rakt under varandra utan så här). Och fogarna blir svarta (jess!). Och så kaklar vi förstås ända upp till taket. Det som inte syns på bilden är all fantastisk belysning (både ovanför och under överskåpen). 

Velade länge mellan kromfärgad spis och fläkt, men valde allt enhetligt vitt, så den superfina gråa ytan på köksbänken får skina (här kan du se en bild på den). Också mycket glad över att få fullstor, integrerad diskmaskin.

Jag tycker förstås att det här köket kommer att bli sjukt snyggt (tänk när man får ställa fram alla fina grejer!), men framför allt uppskattar jag att allt ska funka. Nu är hälften av lådorna sönder. Kranen följer med varje gång man ska ha lite vatten. Fläkten är superäcklig och nu som då faller köksluckorna ner. Uh, så skönt det ska bli.

Nå, vad tror ni?

8 reaktioner på ”Köket: Före.

 1. Utrymmet mellan överskåpen och taket blir tyvärr en fett- och dammhylla. Hade gärna valt att sätta in en täcklist ända till taket där, annars ser det fint ut.

 2. Blir garanterat mycket nice!!

  PS. Ja det blir fettigt och dammigt när skåpen går öbda upp, men who cares, det är väl inte där ni ska sitta och äta?! Och så finns det ju enjo-handskar som man lätt löser sådana problem med.

 3. Spännande! Det blir bra, tror jag! Vi har dock just en sån där glipa ovanför skåpen och det är vidrigt att rengöra ovansidan där och känns synd att inte utnyttja utrymmet ändå upp till taket. Vi renoverar inte den delen av köket just nu, men om det blir av är just den där "dammhyllan" absolut något jag skulle ändra på! Men kanske nu har tänkt på det här redan? I så fall : kör hårt!

 4. Yes! Ser framemot att få följa med köksrenoveringen. Har själv världens fulaste kök (hyreslägenhet) och dreglar gärna över andras tjusiga kök. Blir spännande att se slutresultatet då ni ska kombinera den gamla köksinredningen med den nya. Ritningen ser lovande ut. 🙂

 5. Utrymmet mellan överskåpen och taket blir tyvärr en fett- och dammhylla. Hade gärna valt att sätta in en täcklist ända till taket där, annars ser det fint ut.

 6. Blir garanterat mycket nice!!

  PS. Ja det blir fettigt och dammigt när skåpen går öbda upp, men who cares, det är väl inte där ni ska sitta och äta?! Och så finns det ju enjo-handskar som man lätt löser sådana problem med.

 7. Spännande! Det blir bra, tror jag! Vi har dock just en sån där glipa ovanför skåpen och det är vidrigt att rengöra ovansidan där och känns synd att inte utnyttja utrymmet ändå upp till taket. Vi renoverar inte den delen av köket just nu, men om det blir av är just den där "dammhyllan" absolut något jag skulle ändra på! Men kanske nu har tänkt på det här redan? I så fall : kör hårt!

 8. Yes! Ser framemot att få följa med köksrenoveringen. Har själv världens fulaste kök (hyreslägenhet) och dreglar gärna över andras tjusiga kök. Blir spännande att se slutresultatet då ni ska kombinera den gamla köksinredningen med den nya. Ritningen ser lovande ut. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.