Vår julklappsring – så funkar det.

20

21

 

 

Kan du inte berätta mer om julklappsbestyret hos er? Jag har själv barn i samma åldrar och har redan i några år försökt minsta på klapparna. I år blev det väl ca 6-9 klappar per barn (själva hade vi bara köpt 1 per barn). Vad gör man åt släktingar som köper och köper? Är grymt intresserad av att höra mer om din filosofi kring detta! 🙂

 

Hej. Är lite nyfiken på er julklappsring. Betyder det att barnen bara får en julklapp eller köper ni som föräldrar nåt till? Har ni kört systemet sedan före de fanns, så att de inte vant sig med ”massor” av gåvor eller hur nöjer dom sig? Har ni någon budget för gåvorna? Intressant och väldigt bra. Hatar då det blir för mycket gåvor hit och dit. Vi har redan för nåt år sedan skippat gåvor till de vuxna, klart man får ge nåt då man kommer på nåt passande men inget frampressat tvång.

 

Klart jag kan dra en snabbis, även om julen sakta börjar vara över. Men som inspiration för kommande jular kan jag berätta lite om hur vår julklappsring fungerar. Det tycks vara något som allt fler anammar. Och bra är väl det, om allt fler är sugna på att minimera sin julkonsumtion. 

Det här är nu tredje året i rad vi kör julklappar på det här viset. Och det finns ingenting som får mig att längta tillbaka till tiden före. För det första har jag insett att all min julstress förr om åren berodde på julklappar. Eftersom vi alltid firar jul borta, så har aldrig städning och matlagning varit ett problem för mig. Med julklappsringen försvann också den sista lilla klumpen av julstress. Julen är bara njutning numera. 

Till på köpet blir det inget ekande tomt, svart hål i plånboken. Och julklapparna blir bättre när man köper få (mer betänketid och mer resurser!). Köper hellre fyra bra julklappar än 20 halvkassa. Samtidigt som jag också tror att alla hellre får en superbra julklapp än 20 halvkassa. I år fick jag t.ex en svinfin Nicolas Vahé-tapasboard från Malin’s Foodie Living och en Ichi-skjorta från DinoDina. Hade turen att dra Lottas namn på min lott. Tack ännu en gång, syrkkis.

Dragningen sker som sagt i början av december och då läggs alla namn i en lista på ett papper. Och sedan lika många lappar – med samma namn – i en skål. Och sedan drar man en köpare ur skålen till alla namn på listan. 

Alla barn ingår också i julklappsringen. Det var mitt enda krav när vi införde den. Jag vill att de ska få så få saker att de har möjlighet att uppskatta dem. Det var så hemskt när Matheo var liten. Han orkade aldrig öppna alla på en kväll (!). Jag fick obehagskänslor över berget av saker som bara vällde in som en enda oreda. Säg det barn som 2015 behöver mera leksaker! Jag köpte inga leksaker till mina barn i år. Inte ifjol eller i förrfjol heller. Jag vill inte att de ska förvänta sig massor av julklappar. Inte en gång har de klagat heller. De får ju julklappar (i år fick Milea en bok från julklappsringen i söder + en tröja och ett stort lego från Vörå). Men det var allt! Barnen köper också julklappar, precis som de vuxna (vi rådgör – de väljer – jag betalar).

Och vi har heller ingen budget. Hatar verkligen sådana begränsningar (har alltid gjort det). En perfekt julklapp hänger aldrig på priset (Matheos högsta önskan var t.ex en kaktus och det fick han). Man måste kunna använda sin hjärna en gång om året. Det finns suveräna julklappar i alla prisklasser! Där ser jag personligen ingen skillnad mellan två eller tvåhundra euro. 

Ser ingen skillnad mellan barn och vuxna i den här frågan. Alla bär ett ansvar för hur den här världen ser ut i framtiden. Tycker det är lika viktigt – om inte ännu viktigare – att barnen lär sig att kvalitet framom kvanitet alltid är att föredra.

Julen handlar om gulliga och störande släktingar. En jättelång väntan på jultomten. Att äta timtalslånga, högljudda middagar. Gå långa promenader. Hälsa på hos fammon och mommon. Bada julbastu. Spela spel. Ha långa kvällsmys med massa mat och ljus i vardagsrummet framför brasan.

Det är det de ska längta efter.

10 reaktioner till “Vår julklappsring – så funkar det.”

  1. Alltså precis alla borde läsa det här!! Så klokt, så logiskt och så genomtänkt. Och sen "man måste kunna använda sin hjärna en gång om året". Det var ju också guld! Heja Linn! 🙂

  2. hej! Vi har också detta system. Och håller med: julstressen är borta- å det är inget hål i plånboken!! Julen är bara så skön nuförtiden. Jag hatade också denna konsumtionshysteri.
    Vi gör såhär: på höstlovet i oktober drar vi lott. Det namn som står på lotten, den köper man åt. Men detta är sen hemligt fram till julafton. Då ska man också ha skrivit ett rim, som man läser högt och de andra ska gissa till vem paketet är. Detta är SÅ roligt!!! Rekommenderas!

  3. Låter som ett jättebra system! Sen kan man ju smyga in några personer som inte hör till familjen i ringen också, t.ex. någon ensam granne, en familj som är asylsökande osv. I år har jag lagt mera kärlek utanför min egen familj (som nog får så de räcker de också) och det har känts bra.

  4. Alltså precis alla borde läsa det här!! Så klokt, så logiskt och så genomtänkt. Och sen "man måste kunna använda sin hjärna en gång om året". Det var ju också guld! Heja Linn! 🙂

  5. hej! Vi har också detta system. Och håller med: julstressen är borta- å det är inget hål i plånboken!! Julen är bara så skön nuförtiden. Jag hatade också denna konsumtionshysteri.
    Vi gör såhär: på höstlovet i oktober drar vi lott. Det namn som står på lotten, den köper man åt. Men detta är sen hemligt fram till julafton. Då ska man också ha skrivit ett rim, som man läser högt och de andra ska gissa till vem paketet är. Detta är SÅ roligt!!! Rekommenderas!

  6. Låter som ett jättebra system! Sen kan man ju smyga in några personer som inte hör till familjen i ringen också, t.ex. någon ensam granne, en familj som är asylsökande osv. I år har jag lagt mera kärlek utanför min egen familj (som nog får så de räcker de också) och det har känts bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.