The Big Party.

81


God kväll från just
den här soffan i just den här stunden, jag ligger här och har världens bästa feeling. Min trettioårskris är härmed dödförklarad, eftersom jag har övergått till något mycket, mycket roligare. Nämligen min fyrtioårskris! Nå nä, skoja, jag har gått över till planeringen av min trettioårsfest. Hade glömt hur kul det är att planera fester. I synnerhet när jag aldrig har planerat en stor fest! Har ju aldrig haft examensfest, förlovat mig, gift mig eller fyllt 50.

Men sini nu! Nu finns det orsak att fira! Att världen haft äran att ha mig around så här länge. 

Det betyder att jag fastnade på Pinterest jättelänge. Kanske var det på sökorden ”garden party” och ”big party outdoor”. För den saken är spikad. Det är på Replot på vår gård jag ska ha min fest. En klassisk gårdsfest under bar himmel. Långbord över gräsmattan, vilda blommor i flaskor, ljus i mängder och förmodligen spöregn när det beger sig, aaah.

Ni kanske trodde det största problemet var övernattning. Men no worries, det är asfalterad bilväg ända fram (20 minuter in till Vasa med taxi) eller övernattning på campingen 500 m längre fram. Fritt fram att tälta också!

Det största problemet är nämligen mat. 1. Vi har ett kylskåp, en frys och en pallogrilli. 2. Min festbudget är aningen ansträngd (har redan lagt sjukt många tusenlappar på nytt kök och lång vintersemester). Jag försöker nu rota genom hela internet på rolig och genomförbar partymat som inte kostar skjortan. 

Här tänker jag att ni kan komma med ny input. Ni som har gift er, haft massiva släktfester och roliga trettioårssjöslag. Hur skulle ni göra? Om ni tänker att ni skulle göra det så lätt som möjligt?

Någon på jobbet föreslog en hel gris (huj) eller 100 grillkorvar (hmm). Mamma föreslog superstor soppa och gott bröd (tja). Själv skulle jag önska mig catering, men med tanke på att jag tycker om alldeles för många personer, så blir det så dyyyyrt. Och det är väl självaste fan om det inte ska gå att genomföra för att jag inte har råd. 

För hur vi än vänder och vrider på saken kommer vi inte under 70 pers. Och vill man hinna hänga med 80 pers så kommer hungern emot förr eller senare. Man kan inte ha en helkväll för 90 personer som är hungriga. 

Nu får ni lösa den här frågan till mig, visst kan ni det? Hur blir det en schysst festmeny utan att jag måste dö av stress och konkurs? Tack ska ni ha för hjälpen!

68 reaktioner till “The Big Party.”

 1. – Som åttitalist röstar jag för åttitalsmat: pizza i långpanna, melon med ost & vindruvspett!
  – en så rolig och uppskattad grej på min egen 30-års fest va att ha en playlist där varje låt va kopplad till en vän/kompisgäng – så kul när personen/personerna direkt visste att det gällde dem och shejkade loss extra mycket (plus obligatoriskt spik efter varje låt om historien bakom)

 2. Ta kontakt med närmaste scoutkår (annan förening funkkar säkert också, men eftersom jag själv är scout föreslår jag dem.. :)), och kolla om de är intresserade av att för en slant åt kåren catera ditt partaj. Scouter har vanan inne (och ofta utrustningen) att fixa mat för många, och det är inte alls ovanligt att det finns folk bland dem som faktist KAN laga mat. (Men jag är själv från Hesa, så jag har noll koll på om Vasa-kårerna sysslar med sånt.)

  1. När jag var scout kokade vi uteslutande "smurfmat" – det var stekt malettkött och makaroner på trangia, oh vilka minnen!

   1. Haha, ja, eller ärtsoppa…. 🙂
    Nä, nu tänkte jag kanske mer på scoutledarna, som kan vara utbildade kockar, matbloggare eller annars bara super på att laga mat..

    1. Bra ide! Vi hade en scoutkår som fixade cateringen till vårt bröllop, supergott, bra gjort, och inte så farligt dyrt! Dessutom är scouter bra på mat för många och begränsade köksmöjligheter!

 3. Knytkalas! Man behöver ju inte ta med mat åt alla men en paj här o en sallad där? Och nåt dokument där gästerna kan fylla på vartefter vad de tänker ta med? Eller så kör du enkelt med kokt nypotatis med smör, rökt lax, fisk, grillat o sallad! Enkelt o inte omöjligt dyrt!

  1. Ja absolut knytkalas, det körde vi med på vår 30-årsfest, och det funkade jättebra! Så satt vi pengarna på ett coolt jazzband istället. Det enda jag ångrar var att vi inte hade tagit in nån utifrån för att fixa med maten, alltså plocka fram och undan och sånt, det var ett onödigt extrajobb vi gärna hade sluppit. Så: knytkalas och så kanske den där scoutkåren då, som kan agera skaffare. Klappat och klart.

 4. Ställ en kollektburk på bordet under festen. Eventuellt kan du ju skriva om den i inbjudan. Be att alla dina vänner "slänger en slant" i burken, istället för gåvor. Och sedan betala du cateringen med pengarna. Grattis på födelsedagen!

 5. Rök er egen fisk där och ha korv att grilla! Gott bröd typ Aroma eller malaxlimpa, räkröra, tapenade, gravlax och nån sallad till det! Låna en större grill av nån kompis eller köp en till bollgrill så det inte tar en evighet att grilla! Så massvis med chips och grönsaker att dippa och karkkiskålar och färsk frukt!

 6. Saltpaj och fläskpannkaka (fläsk/bacon och svamp?)! Sen en god sallad till. Allt går bra och är gott att äta kallt 🙂 Till nattmat kan ni ta dedär korvarna du nämde och popcorn!!!

 7. Hyrde en paellapanna till min egen 30-årsfest och svängde ihop paella. Enkelt, snabbt, billigt och mycket gott!

 8. På en 30-årsfest förra sommaren bjöds det på tacos/tortillas. Köttet var stekt dagen före och värmdes på festdagen upp i en stor muurikka-panna. Tacos/tortillas och förstås en massa olika tillbehör och såser serverades kalla. Det var god mat och arbetsinsatsen den krävde av värdparet var överkomlig.

 9. Vi hade grillfest hemma hos oss när vi gifte oss. Grill är lätt att fixa faktiskt. Vi fick låna två stycken den ena kom från vår "bya förening" och den andra från Atria! Och eftersom min far har bra kontakter just till båda ställena som vi lånade grillarna av så fick vi även sponsrat en del mat ( kött, kyckling och korv). Potatissallad fixade svärmor ihop och sallad fixade vi själva. Blev inte alls fasligt dyrt eftersom vi köpte lite vartefter och stoppade i frysen. Marinerade köttet själva och fick även lånat både bord och bänkar. Partytält (5m*8m) hyrde vi av en bekant för 50€ tors-sön.

 10. Kanske du kollar med din Sevendays-kollega Jens "Båda fötterna i grytan" Lindstedt? Jag råkar veta att han är helt huippu på catering så han har helt säkert några tips!

 11. Pastasallad (vege) är billigt och gott. Vårrullar kan man köpa billigt av de som kan laga (fick en hel låda med små och supergoda vårrullar av en praktikant jag var bedömare till). Hamburgare där alla får laga sin egen goda mat. Nacho plate. Man kan också hitta sidor där man kan beställa efter mycket och billig mat.
  Åh, nu blev jag hungrig.

 12. Ordnade trädgårdsfest för familj och vänner drygt år sen. Vi hade ca 70 gäster och bjöd på fisksoppa och därtill skärgårdslimpa och ost. Som efterrätt hade vi rabarberpaj (i långpanna) med vaniljsås. Sedan senare på natten bjöd vi på korv och nypotatis i folieknyten. Som dricka bjöd vi öl, vin, cider, läsk, vatten osv. Soppan lagade jag helt klar kvällen innan (endast fisk i just före festen) och pajen hade jag bakat en dryg månad i förväg, fryst ner och tog fram sedan till kalaset. Mat och dryck för 70 pers blev inte många hundringar. Men du var inte så in på soppa…

 13. På min kusins jättestora bröllop hade respektives familjer lagat all mat! Det var något gott helstekt kött i tunna skivor, lite olika sallader, potatisgratäng (men pot.sallad är ju mer praktiskt på stugan), kalla kycklingspett, ostar.. Och efterrätten var en buffé med kladdkakor, pannacotta och allt möjligt! Be nära och kära om hjälp! Alltså sådana som du verkligen "täcks" ställa lite krav på, och sådana som antagligen ändå vill ge dig en present 🙂 Sommarmat är inte så svår och dyr, få ingredienser och lätt att piffa till med ostar, chips o.s.v. 🙂 Kolla om det går att köpa billigare kött direkt från nån bonde..?

 14. Iiiik, betyder det här att jag kanske borde börja spara till min 30-årsfest nästa sommar 😐 Fast jaa, knytkalas är väl nog the shit!! Och gör coleslaw! Kål är billigt, turkisk yoghurt är inte jättedyrt, och gör man majonnäsen själv är den också billig 🙂

 15. Tabbouleh och potatissallad (med en vitlöks- och balsamicodressing i stället för t.ex gräddfil) är lätt att laga så de mättar många. Grillad eller rökt lax och/eller kött till (som kanvänds lagas tidigare och serveras kalla om man vill). Eventuellt grönsaker/frukt till. Och kanske bröd. Och falafel till vegogäster.

 16. Jag tycker du ska gå på din mammas förslag och koka en jättesoppa .Finns så många goda…..och en pankis med gräddskum o bär el sylt till efterrätt.

 17. Beställ en massa pizza (som levereras en viss tid)(går säkert att förhandla fram ett bra pris om man tar många) som du serverar med en god grön sallad. Eller beställ lasagne som du får levererat i värmelådor. Lycka till och hoppas att solen lyser den dagen 🙂 h. Bella

 18. Men det här var ju lätt som en plätt! Knytkalas! I know how it sounds, but hear me out!
  Har varit på utomhus-knytkalas-bröllop med över 100 gäster!
  Piknik-style, funka hu bra som helst! Man ba ber att folk tar med sig a)nåt salt, som räcker till eget+ lite extra. Å sen något lite efterrätt. Sen dukar man upp buffet, å va njuter! Okej dom grilla också en massa gris+ribs, men alla hade med sig nåt annat 🙂 De var sallader, pastejer, olika ost+kexvariationer. Rekommenderas!

 19. Knytkalas absolut!
  Eller sen så kostar helt enkelt din fest lite. Jag var just på en vinterfest där det fanns "inträde". För inträdet fick vi god mat o värdparet var kolugna 😀 Det e så fans dyrt i Finland och alla vet ju det.

 20. Varför ha något matkalas alls om det inte får kosta något?

  Bjud bara på kaffe och tårta och så tar var och en med egen grillmat eller vadhelst man vill.

 21. Är man lite händig (eller kanske känner nån 😉 ) kan man skapa två jättegrillar av att såga isär ett oljefat på längden. Så behöver du galler då förstås av nån sort. Ben/ställning kan man hoppa över, det går bra att palla upp mellan stenar eller att ha i sanden.

 22. Jägare i familj eller bekantskapskrets? De donerar knappast älg-innerfilén men stekar av hjort brukar några bekanta nästan kasta efter mig för deras frysar är FULLA. I somras bjöd vi på stekar tunntunnskivade med potatissallad med olivojedressing, ruccola osv och så lite kippor med olika röror mm. Köttet lagades dagen före och potatisen kokades så det var bara att vispa ihop salladen på dagen d. Gästerna pratar ännu om maten de fick. Haha!

 23. Nu kom jag på att vi på vårt förlovningskalas (som vi hade på villan där vi varken har dricksvatten eller el), hade vi lagat en grönsallad och en potatissallad som vi bjöd på, och så fick man själv ha med det man ville ha grillat. Det är ett koncept som vi har kört på vid flera tillfällen.

 24. Hamburgare och coleslaw! Bröden kan man beställa på bageri, biffarna kan man t.ex köpa på restaurangtukkun lådvis. En hink med majonnäs som man kryddar gooood, ostskivor, enkel sallad. Alla får ta med ett enkelt tilltugg som passar till hamppare och så blir det en riktig härlig buffe. Frågor på det? 😉 nämen på riktigt om du vill handla på restaurangtukkun kan jag hjälpa till sen.

 25. Jag röstar också för knytkalas. Det hade jag på min färdighetsfest, i stället för presenter och det var jättetrevligt och avslappnat. Det går ju att styra lite, typ sött / salt. Be alla noggrant skriva ner varenda ingrediens så blir också allergikerna lyckliga.

  Annars: hemlagad hummus, oliver och hembakt bröd blir inte alls dyrt, men är gott.

 26. – Som åttitalist röstar jag för åttitalsmat: pizza i långpanna, melon med ost & vindruvspett!
  – en så rolig och uppskattad grej på min egen 30-års fest va att ha en playlist där varje låt va kopplad till en vän/kompisgäng – så kul när personen/personerna direkt visste att det gällde dem och shejkade loss extra mycket (plus obligatoriskt spik efter varje låt om historien bakom)

 27. Ta kontakt med närmaste scoutkår (annan förening funkkar säkert också, men eftersom jag själv är scout föreslår jag dem.. :)), och kolla om de är intresserade av att för en slant åt kåren catera ditt partaj. Scouter har vanan inne (och ofta utrustningen) att fixa mat för många, och det är inte alls ovanligt att det finns folk bland dem som faktist KAN laga mat. (Men jag är själv från Hesa, så jag har noll koll på om Vasa-kårerna sysslar med sånt.)

  1. När jag var scout kokade vi uteslutande "smurfmat" – det var stekt malettkött och makaroner på trangia, oh vilka minnen!

   1. Haha, ja, eller ärtsoppa…. 🙂
    Nä, nu tänkte jag kanske mer på scoutledarna, som kan vara utbildade kockar, matbloggare eller annars bara super på att laga mat..

    1. Bra ide! Vi hade en scoutkår som fixade cateringen till vårt bröllop, supergott, bra gjort, och inte så farligt dyrt! Dessutom är scouter bra på mat för många och begränsade köksmöjligheter!

 28. Knytkalas! Man behöver ju inte ta med mat åt alla men en paj här o en sallad där? Och nåt dokument där gästerna kan fylla på vartefter vad de tänker ta med? Eller så kör du enkelt med kokt nypotatis med smör, rökt lax, fisk, grillat o sallad! Enkelt o inte omöjligt dyrt!

  1. Ja absolut knytkalas, det körde vi med på vår 30-årsfest, och det funkade jättebra! Så satt vi pengarna på ett coolt jazzband istället. Det enda jag ångrar var att vi inte hade tagit in nån utifrån för att fixa med maten, alltså plocka fram och undan och sånt, det var ett onödigt extrajobb vi gärna hade sluppit. Så: knytkalas och så kanske den där scoutkåren då, som kan agera skaffare. Klappat och klart.

 29. Ställ en kollektburk på bordet under festen. Eventuellt kan du ju skriva om den i inbjudan. Be att alla dina vänner "slänger en slant" i burken, istället för gåvor. Och sedan betala du cateringen med pengarna. Grattis på födelsedagen!

 30. Rök er egen fisk där och ha korv att grilla! Gott bröd typ Aroma eller malaxlimpa, räkröra, tapenade, gravlax och nån sallad till det! Låna en större grill av nån kompis eller köp en till bollgrill så det inte tar en evighet att grilla! Så massvis med chips och grönsaker att dippa och karkkiskålar och färsk frukt!

 31. Saltpaj och fläskpannkaka (fläsk/bacon och svamp?)! Sen en god sallad till. Allt går bra och är gott att äta kallt 🙂 Till nattmat kan ni ta dedär korvarna du nämde och popcorn!!!

 32. Hyrde en paellapanna till min egen 30-årsfest och svängde ihop paella. Enkelt, snabbt, billigt och mycket gott!

 33. På en 30-årsfest förra sommaren bjöds det på tacos/tortillas. Köttet var stekt dagen före och värmdes på festdagen upp i en stor muurikka-panna. Tacos/tortillas och förstås en massa olika tillbehör och såser serverades kalla. Det var god mat och arbetsinsatsen den krävde av värdparet var överkomlig.

 34. Vi hade grillfest hemma hos oss när vi gifte oss. Grill är lätt att fixa faktiskt. Vi fick låna två stycken den ena kom från vår "bya förening" och den andra från Atria! Och eftersom min far har bra kontakter just till båda ställena som vi lånade grillarna av så fick vi även sponsrat en del mat ( kött, kyckling och korv). Potatissallad fixade svärmor ihop och sallad fixade vi själva. Blev inte alls fasligt dyrt eftersom vi köpte lite vartefter och stoppade i frysen. Marinerade köttet själva och fick även lånat både bord och bänkar. Partytält (5m*8m) hyrde vi av en bekant för 50€ tors-sön.

 35. Kanske du kollar med din Sevendays-kollega Jens "Båda fötterna i grytan" Lindstedt? Jag råkar veta att han är helt huippu på catering så han har helt säkert några tips!

 36. Pastasallad (vege) är billigt och gott. Vårrullar kan man köpa billigt av de som kan laga (fick en hel låda med små och supergoda vårrullar av en praktikant jag var bedömare till). Hamburgare där alla får laga sin egen goda mat. Nacho plate. Man kan också hitta sidor där man kan beställa efter mycket och billig mat.
  Åh, nu blev jag hungrig.

 37. Ordnade trädgårdsfest för familj och vänner drygt år sen. Vi hade ca 70 gäster och bjöd på fisksoppa och därtill skärgårdslimpa och ost. Som efterrätt hade vi rabarberpaj (i långpanna) med vaniljsås. Sedan senare på natten bjöd vi på korv och nypotatis i folieknyten. Som dricka bjöd vi öl, vin, cider, läsk, vatten osv. Soppan lagade jag helt klar kvällen innan (endast fisk i just före festen) och pajen hade jag bakat en dryg månad i förväg, fryst ner och tog fram sedan till kalaset. Mat och dryck för 70 pers blev inte många hundringar. Men du var inte så in på soppa…

 38. På min kusins jättestora bröllop hade respektives familjer lagat all mat! Det var något gott helstekt kött i tunna skivor, lite olika sallader, potatisgratäng (men pot.sallad är ju mer praktiskt på stugan), kalla kycklingspett, ostar.. Och efterrätten var en buffé med kladdkakor, pannacotta och allt möjligt! Be nära och kära om hjälp! Alltså sådana som du verkligen "täcks" ställa lite krav på, och sådana som antagligen ändå vill ge dig en present 🙂 Sommarmat är inte så svår och dyr, få ingredienser och lätt att piffa till med ostar, chips o.s.v. 🙂 Kolla om det går att köpa billigare kött direkt från nån bonde..?

 39. Iiiik, betyder det här att jag kanske borde börja spara till min 30-årsfest nästa sommar 😐 Fast jaa, knytkalas är väl nog the shit!! Och gör coleslaw! Kål är billigt, turkisk yoghurt är inte jättedyrt, och gör man majonnäsen själv är den också billig 🙂

 40. Tabbouleh och potatissallad (med en vitlöks- och balsamicodressing i stället för t.ex gräddfil) är lätt att laga så de mättar många. Grillad eller rökt lax och/eller kött till (som kanvänds lagas tidigare och serveras kalla om man vill). Eventuellt grönsaker/frukt till. Och kanske bröd. Och falafel till vegogäster.

 41. Jag tycker du ska gå på din mammas förslag och koka en jättesoppa .Finns så många goda…..och en pankis med gräddskum o bär el sylt till efterrätt.

 42. Beställ en massa pizza (som levereras en viss tid)(går säkert att förhandla fram ett bra pris om man tar många) som du serverar med en god grön sallad. Eller beställ lasagne som du får levererat i värmelådor. Lycka till och hoppas att solen lyser den dagen 🙂 h. Bella

 43. Men det här var ju lätt som en plätt! Knytkalas! I know how it sounds, but hear me out!
  Har varit på utomhus-knytkalas-bröllop med över 100 gäster!
  Piknik-style, funka hu bra som helst! Man ba ber att folk tar med sig a)nåt salt, som räcker till eget+ lite extra. Å sen något lite efterrätt. Sen dukar man upp buffet, å va njuter! Okej dom grilla också en massa gris+ribs, men alla hade med sig nåt annat 🙂 De var sallader, pastejer, olika ost+kexvariationer. Rekommenderas!

 44. Knytkalas absolut!
  Eller sen så kostar helt enkelt din fest lite. Jag var just på en vinterfest där det fanns "inträde". För inträdet fick vi god mat o värdparet var kolugna 😀 Det e så fans dyrt i Finland och alla vet ju det.

 45. Varför ha något matkalas alls om det inte får kosta något?

  Bjud bara på kaffe och tårta och så tar var och en med egen grillmat eller vadhelst man vill.

 46. Är man lite händig (eller kanske känner nån 😉 ) kan man skapa två jättegrillar av att såga isär ett oljefat på längden. Så behöver du galler då förstås av nån sort. Ben/ställning kan man hoppa över, det går bra att palla upp mellan stenar eller att ha i sanden.

 47. Jägare i familj eller bekantskapskrets? De donerar knappast älg-innerfilén men stekar av hjort brukar några bekanta nästan kasta efter mig för deras frysar är FULLA. I somras bjöd vi på stekar tunntunnskivade med potatissallad med olivojedressing, ruccola osv och så lite kippor med olika röror mm. Köttet lagades dagen före och potatisen kokades så det var bara att vispa ihop salladen på dagen d. Gästerna pratar ännu om maten de fick. Haha!

 48. Nu kom jag på att vi på vårt förlovningskalas (som vi hade på villan där vi varken har dricksvatten eller el), hade vi lagat en grönsallad och en potatissallad som vi bjöd på, och så fick man själv ha med det man ville ha grillat. Det är ett koncept som vi har kört på vid flera tillfällen.

 49. Hamburgare och coleslaw! Bröden kan man beställa på bageri, biffarna kan man t.ex köpa på restaurangtukkun lådvis. En hink med majonnäs som man kryddar gooood, ostskivor, enkel sallad. Alla får ta med ett enkelt tilltugg som passar till hamppare och så blir det en riktig härlig buffe. Frågor på det? 😉 nämen på riktigt om du vill handla på restaurangtukkun kan jag hjälpa till sen.

 50. Jag röstar också för knytkalas. Det hade jag på min färdighetsfest, i stället för presenter och det var jättetrevligt och avslappnat. Det går ju att styra lite, typ sött / salt. Be alla noggrant skriva ner varenda ingrediens så blir också allergikerna lyckliga.

  Annars: hemlagad hummus, oliver och hembakt bröd blir inte alls dyrt, men är gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.