Köket – en fullskalig rapport.

Ja, som jag redan skrev blev köket en braksuccé. Det blev exakt som jag ville ha det. Passar utmärkt med den gamla, platsbyggda delen från 30-talet utan att för den delen vara tråkigt. Jag har ju tjatat om det här i flera år och är så attans glad att jag äntligen fick det gjort (eller jag och jag, det var verkligen inte jag som gjorde det). 

 

16

 

Inspirationen till köksluckorna kom från vår fina Elsa Möbel-bokhylla. Tycker så mycket om enkla, matta, vita luckor utan handtag. På bilden här under ser ni att lådorna nertill har små diskreta handtag (lådor utan handtag är ju inte kanske helt hundra om man vill hålla sina nerver i skick).

 

19

 

Bänkskivan är grå med sliten look. Tycker jag är trevligt, så syns det inte hur snuskig jag är. 

 

17

 

Det enda som jag var pikulite orolig för var att kaklet skulle skära sig med tapeten. Men jag tycker det funkar superbra (tapeten sponsrade Aveo för många år sedan). Kan inte tröttna på den, tydligen. Väggen till höger målades nu i samma mörkgråa, nästan svarta, nyans som tapeten. 

 

20

 

Det gulligaste i köket är när hela huset lutar (finns inte en rak linje någonstans i ett hus som närmar sig 100 år) så mycket att kakelraden längst upp blir bara kortare och kortare ju närmare väggen vi kommer. Tycker fläktröret blev lyckat också. Förr hade vi skåp ända upp, blev trevligt med ett synligt.

 

21

 

Där har vi också gömt in en diskmaskin. Den gamla var så fruktansvärt ful (och gul). Voi glädjen i att ha en fullstor diskmaskin! Överlag glädjen att ha ett kök som funkar är obeskrivlig! Allt har varit så halvhjärtat och ruttet. Man har fasat för sitt liv varje gång man har öppnat en kökslucka.

Och allt det här är egentligen på grund av er som tipsade mig om köksrenoveringar på insta. Jag slängde ut en fråga och någon tipsade mig genom att tagga Brändöbon Thomas Berglund. Följande dag ringde han upp och sa ”Hej, någon taggade mig på din instagram, behöver du hjälp med köket?”.

Och det behövde jag. Han levererade en skiss som vi godkände nästan rakt av. I efterhand känns det gälit att allt gick så smidigt. Han var hos oss en gång för att ta mått och så lämnade vi över nycklarna och när vi kom hem var allt klart. Så ni kan verkligen ta mig på orden när jag säger att det här är en man som kan sin sak. Han har planerat och verkställt like a boss (på hans insta hittar du några bilder från oss).

 

22

 

Ett Puustelli-kök är kanske lite dyrare än genomsnittet (för att inte tala om Ikea), men giftfritt och inhemskt (med 30 års garanti) kändes ändå som ett mer lockande alternativ när vi vägde för- och nackdelar. Ni märker att jag har fyllt 30, va? Oberserva att vi har superfin belysning uppåt mot kaklet nu också.

 

23

 

Och om ni undrar vad jag ska göra just nu. Så är det att fylla på dessa. Om ni tror att jag tycker det ska bli tråkigt tror ni fel. Allt med ett nytt kök är så rooooligt.

Här kan ni se hur eländigt det var förr i tiden. Åh, så mycket bättre nu, visst?

18 reaktioner till “Köket – en fullskalig rapport.”

 1. Nej men OO så fint det blev! Wow! Gillar särskilt belysningen som pricken på i:et.

  Det bästa med att få nytt kök ("FÅ" hahahaha) var nog för min del att både spisen och ugnen blev rekordsnabba eftersom vi bytte ut dem i samma veva. Ugnen värms upp till 200 grader på högst 10 minuter. Det är fantastiskt.

  1. Ja, först var jag lite motsträvig mot induktionsspis (liksom orka byta alla kastruller!). Men nu är jag så glad att jag gjorde det! Vattnet kokar ju DIREKT. När ska vi få se ditt kök?

 2. Väldans snyggt o fräsht! Men var är bilden på orginalväggen mittemot?;)
  Nu om nånsinn borde ni ju satsa på giftfri rengöring av era giftfria ytor!!( du vet var jag finns) 🙂

 3. Den svarta diskhon e de en blanco? Sen om nån vecka vill jag ha en rapport på hur den är att hålla ren fastnar det mycket smuts i den osv 🙂 har nämligen spanat in en sån till vårt nya kök

  1. Diskhon är BlancoDalago 6. Produktkod BL11109.
   Silgranit materialet i sig suger inte in smuts så det är väldigt lätt skött.
   På antrazite färgen syns det torkat kalk från vattnet, som är lätt att få bort.
   Lättaste sättet att rengöra materialet är att lägga i en diskmaskinstablett, fyll på vatten och låta verka några timmar.

 4. Tips: Gå inte nära lådhandtagen! 😉 Mina föräldrar har sådana,arg varje gång man fastnade i dem. Är dessutom så vassa kanter så har rivit sönder en del kläder, bl.a. en gästs. Men superfint kök! 🙂

 5. Nej men OO så fint det blev! Wow! Gillar särskilt belysningen som pricken på i:et.

  Det bästa med att få nytt kök ("FÅ" hahahaha) var nog för min del att både spisen och ugnen blev rekordsnabba eftersom vi bytte ut dem i samma veva. Ugnen värms upp till 200 grader på högst 10 minuter. Det är fantastiskt.

  1. Ja, först var jag lite motsträvig mot induktionsspis (liksom orka byta alla kastruller!). Men nu är jag så glad att jag gjorde det! Vattnet kokar ju DIREKT. När ska vi få se ditt kök?

 6. Väldans snyggt o fräsht! Men var är bilden på orginalväggen mittemot?;)
  Nu om nånsinn borde ni ju satsa på giftfri rengöring av era giftfria ytor!!( du vet var jag finns) 🙂

 7. Den svarta diskhon e de en blanco? Sen om nån vecka vill jag ha en rapport på hur den är att hålla ren fastnar det mycket smuts i den osv 🙂 har nämligen spanat in en sån till vårt nya kök

  1. Diskhon är BlancoDalago 6. Produktkod BL11109.
   Silgranit materialet i sig suger inte in smuts så det är väldigt lätt skött.
   På antrazite färgen syns det torkat kalk från vattnet, som är lätt att få bort.
   Lättaste sättet att rengöra materialet är att lägga i en diskmaskinstablett, fyll på vatten och låta verka några timmar.

 8. Tips: Gå inte nära lådhandtagen! 😉 Mina föräldrar har sådana,arg varje gång man fastnade i dem. Är dessutom så vassa kanter så har rivit sönder en del kläder, bl.a. en gästs. Men superfint kök! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.