Ibland förlorar man.

Om man har två barn (eller flera) finns det en mening man hör pikulite oftare än andra. Ni kan säkert gissa vilken. ”Det är ooooooorättviiiiiiiiiist”. Det hör man mest hela tiden oavsett hur rättvis man försöker vara. Eller i alla fall gör man det här i vårt hus. ”Det är ooooooorättviiiiiiiiiist”. Jag gissar att det är en bra sak att barnen har rättvisan som en slags grundbult i livet. Att de ser det som något gott att sträva efter. 

Ändå märker jag att jag allt oftare suckar avmätt: ”Ja, det är orättvist, men allt är faktiskt inte helt rättvist här i livet, ibland vinner man, ibland förlorar man”. Ibland tänker jag att det är vansinne att implementera överflödig cynism, men vid närmare eftertanke är det ju faktiskt en sanning 2016. I den värld vi just nu lever i finns ingen rättvisa. 

Det tänkte jag på i dag när jag läste Julies blogg. Vissa har det avsevärt bättre än andra. Men hur är det egentligen – ska man säga det högt? Man vill ju inte ta ifrån barnen den naiva rättvisan? Jag vill ju absolut inte att de ska acceptera orättvisan. Även om den i högsta grad är verklig. Vet ni? 

Jaja, klart ni vet. Ful dag i världen. Fin dag i Vasa. Puss!

10 reaktioner till “Ibland förlorar man.”

 1. Här kör vi med att det inte är rättvist att två olika individer med olika intressen, förutsättningar och behov får exakt samma saker både när det gäller att äga och att göra. Barnen förstår mycket väl att det inte är rättvist om syskonen får lika stora cyklar trots att storleken bara passar den ena eller att båda får starwarslego trots att den ena inte är intresserad av det.

  Hittills har det här resonemanget gått att överföra till mer komplicerade situationer, men säkert kommer en dag då vi får börja argumentera ytterligare för vår rättvisa orättvisa.

  Detta alltså i en medelinkomstfamilj med hus, mat och mer saker än vi behöver. Orättvisan mellan olika folkgrupper, nationer etc. är däremot inget vi säger "jamen, så är det bara" åt.

 2. Det är inte lätt med rättvisa. Vi har valt att prata med pojkarna om hur det ser ut i världen (att alla inte har allt som vi har) och att rättvisa är ngt större/djupare än att man får exakt lika mkt dricka, att man får vinna lika många ggr osv. Det har funkat rätt bra för när de sätter igång med ohhhhh det är orättvist så kan jag bara stilla fråga, kommer ni ihåg när vi pratade om orättvisa? Barnen minns och barnen tar till sig. Barnen har också valt att städa ut leksaker från sina rum för att ge till dem som inte har så mkt leksaker.

  Hur världen var igår kunde jag inte ta in så jag valde att stänga hjärta, hjärna och ögon för det. Det om ngt är orättvist att jag kan stänga av det men inte de som lever i det. 😦

 3. Nu har jag bara ett litet barn så jag har ingen praktiskt erfarenhet av detta men brukar fundera på det här med rättvisa. Jag tänker att eftersom världen inte är ett dugg rättvis på något plan så kanske det är riktigt bra att barnen redan tidigt får öva sig på att hantera besvikelsen över små orättvisor. Tänker att det är viktigare att föräldern ser och bekräftar barnets känslor, typ "mamma förstår att du blev besviken och ledsen nu". Då får barnet lära sig att det är okej att ha sådana känslor. Jag brukar lyssna på en podd med en psykoterapeut som har inspirerat mig mycket i dessa tankebanor.

  Jag har själv förlorat två nära anhöriga i cancer och själv tänkt att kan det nu inte finnas någon rättvisa i hur orättvisan fördelas?! Men nä.

 4. Här kör vi med att det inte är rättvist att två olika individer med olika intressen, förutsättningar och behov får exakt samma saker både när det gäller att äga och att göra. Barnen förstår mycket väl att det inte är rättvist om syskonen får lika stora cyklar trots att storleken bara passar den ena eller att båda får starwarslego trots att den ena inte är intresserad av det.

  Hittills har det här resonemanget gått att överföra till mer komplicerade situationer, men säkert kommer en dag då vi får börja argumentera ytterligare för vår rättvisa orättvisa.

  Detta alltså i en medelinkomstfamilj med hus, mat och mer saker än vi behöver. Orättvisan mellan olika folkgrupper, nationer etc. är däremot inget vi säger "jamen, så är det bara" åt.

 5. Det är inte lätt med rättvisa. Vi har valt att prata med pojkarna om hur det ser ut i världen (att alla inte har allt som vi har) och att rättvisa är ngt större/djupare än att man får exakt lika mkt dricka, att man får vinna lika många ggr osv. Det har funkat rätt bra för när de sätter igång med ohhhhh det är orättvist så kan jag bara stilla fråga, kommer ni ihåg när vi pratade om orättvisa? Barnen minns och barnen tar till sig. Barnen har också valt att städa ut leksaker från sina rum för att ge till dem som inte har så mkt leksaker.

  Hur världen var igår kunde jag inte ta in så jag valde att stänga hjärta, hjärna och ögon för det. Det om ngt är orättvist att jag kan stänga av det men inte de som lever i det. 😦

 6. Nu har jag bara ett litet barn så jag har ingen praktiskt erfarenhet av detta men brukar fundera på det här med rättvisa. Jag tänker att eftersom världen inte är ett dugg rättvis på något plan så kanske det är riktigt bra att barnen redan tidigt får öva sig på att hantera besvikelsen över små orättvisor. Tänker att det är viktigare att föräldern ser och bekräftar barnets känslor, typ "mamma förstår att du blev besviken och ledsen nu". Då får barnet lära sig att det är okej att ha sådana känslor. Jag brukar lyssna på en podd med en psykoterapeut som har inspirerat mig mycket i dessa tankebanor.

  Jag har själv förlorat två nära anhöriga i cancer och själv tänkt att kan det nu inte finnas någon rättvisa i hur orättvisan fördelas?! Men nä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.