3 knep som kan rädda liv i midsommar.

wwwww

 

När man vaknar på midsommardagen toppas nyhetssändningarna av samma rubrik år efter år ”xx personer drunknade under midsommar”. Här skulle man säkert kunna räkna ut en makaber matematisk formel som korrelerar med temperaturen. Ju varmare väder, desto fler dödsfall och drukningsolyckor. 

Just nu ser det ut att bli en helt okej midsommar i Snappertuna där jag själv ska fira midsommar, hurra! Men väldigt ogärna vill jag undvika drunkningsolyckor och andra eländen. Ju äldre jag blir märker jag att saker faktiskt kan hända mig (jag menar, man tror ju inte att man ska uppleva en brand på en villaavslutning, men uppenbarligen händer det). 

Därför har jag nu forskat lite i livräddning ifall det skiter sig på någon front under helgen. Vi är ju skitmånga, både små och stora, på ön och man vet ju aldrig vad som kommer emot. Det mesta har man hört förut, men jag kom över ett par praktiska tips som kanske du också kan ha nytta av.

 

1. Förlängda armen

Den förlängda armen kan vara en livboj, en hink eller något annat som finns till hands (kan vara vad som helst som flyter). Om den nödställda befinner sig i vatten och du ska simma ut och hämta den – använd då en förlängd arm istället för att ha direktkontakt med den nödställda. I paniksituationer finns risk för att den nödställda drar ner dig under vattnet (och det vill vi INTE). Räck den förlängda armen till den nödställda och bogsera hen i land. 

 

2. Ormbett

Om någon blir biten av en huggorm: Lugna personen och håll den bitna kroppsdelen stilla. Håll den bitna kroppsdelen högt. Lägg ett förband (utan att röra bettet!). Börja ovan bettet och linda utåt. Uppsök läkarvård omedelbart. Ring 112 om den bitna blir groggy.

 

3. Hjärt- och lungräddning för barn

Det här vill man ju helst inte tänka på, men om barnet inte andas: Ring 112 och gör 5 långsamma inblåsningar och kontrollera sedan livstecken hos barnet. Om barnet fortfarande inte andas – påbörja hjärt- och lungräddning. HLR ska pågå hela tiden. Pausa inte för kontroll av andning eller puls. För ettåringar upp till tonåringar gäller följande:

     • gör 30 bröstkompressioner

     • gör 2 inblåsningar

     • upprepa

 

Men vi hoppas ju hellre att vi får fokusera på midsommarstänger och middagar och kransar och små grodor och solkräm och snapser och bastubad! 

 

 

12 reaktioner till “3 knep som kan rädda liv i midsommar.”

 1. … väldigt GÄRNA vill jag undvika drunkningsolyckor… ?
  Men, hur som helst ett mycket viktigt inlägg i midsommartider.

   1. Men det var ju tydligen rätt först. För du vill undvika. Nu vill du ju att det ska hända då det står att du ogärna vill undvika 😀 förlåt för irrelevant kommentar om språket.
    Superbra inlägg!

 2. Bra inlägg.
  Sku nog inte ha reagerat på hur du skrev men nu då jag läste föregående kommentar så reagerar jag. 😉 Eller så missförstod jag kommentaren o hen menar samma som jag..men alltså man vill väl nog gärna undvika olyckor. Inte ogärna undvika..visst?? 🙂

 3. … väldigt GÄRNA vill jag undvika drunkningsolyckor… ?
  Men, hur som helst ett mycket viktigt inlägg i midsommartider.

   1. Men det var ju tydligen rätt först. För du vill undvika. Nu vill du ju att det ska hända då det står att du ogärna vill undvika 😀 förlåt för irrelevant kommentar om språket.
    Superbra inlägg!

 4. Bra inlägg.
  Sku nog inte ha reagerat på hur du skrev men nu då jag läste föregående kommentar så reagerar jag. 😉 Eller så missförstod jag kommentaren o hen menar samma som jag..men alltså man vill väl nog gärna undvika olyckor. Inte ogärna undvika..visst?? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.