Hur man uppfinner en bröllopsceremoni, del 2.

Ja, hur startar man då ett bröllop som alla tror är en trettioårsfest? Och hur ser man till att alla faktiskt är på plats prick 18.00 och därtill sitter still?

Eftersom jag på förhand visste att några skulle vara försenade var det lite shaky. Vi kunde ju inte dra ut på det hur länge som helst, eftersom jag väldigt ogärna ville att Ronnie skulle sitta i skogen och vänta hela kvällen. Och jag ville ju att festen skulle börja med ceremonin. Jag menar, vi behövde pusta ut någon gång. 

De flesta ramlade in redan efter 17. Och jag visste att Karin dyker upp någon gång efter 18. Tidigast då skulle jag greppa micken och hälsa alla välkomna. Jag kan ju inte börja mitt bröllop innan alla brudtärnor är på plats. Så det var bara att tokmingla och hälla upp mer skumpa åt gästerna under den pirrigaste timmen i mannaminne.

Brudtärnorna, ja! Jag skulle lätt ha kunna ha cirka 10 brudtärnor (eller i sanningens namn skulle jag helst ha haft hela gästlistan i bröllopsföljet, men någon måtta får det väl ändå vara på freestylingen på det här bröllopet). Så jag skalade och skalade tills jag var nere på fem. Karin, Nathalié, Malin, mommo och syrran. Karin, Nathalié och Malin är sådana som jag vet att jag har for life. De gör mig till den bästa versionen av mig själv och i deras sällskap kan jag vara fullständigt naken (menar kanske främst emotionellt, men why not fysiskt också). Mommo och Lotta var självskrivna. Med mommo lekte vi jättemycket bröllop förr. På 90-talet virade hon in sig i stora vita lakan och gjorde enorma slöjor av toapapper. Tänkte hon kunde få vara med när vi gör det for realz.

Samis bestmen blev två till antalet, Putte och Tim (Ronnie fick kanske det mest ärofyllda uppdraget). Och så barnen till. Så med Elvis, Sami och mig medräknat blev vi till slut 12 personer i ledet.

Prick 18.00 parkerade Karin och Magnus ute vid vägen. Då kunde jag äntligen pusta ut. Mamma hade redan då sagt flera gånger att det kanske börjar vara dags för välkomsstal etc. Hon ville ju börja med maten och så. Jag ba nervöst ”Äää-ä, jag tycker vi ska vänta tills alla kommer”. Malin sprang förbi och samlade ihop all rekvisita (jag såg hur min brudklänning swischade förbi, intryckt i en grå S-market-plastpåse – och då menar jag inte att det var tillfälligt och överraskande, den hade befunnit sig där hela veckan). 

Jag fick rapport på Whatsapp att Ronnie var ombytt en kilometer längre bort och att han satt på hojen och väntade. Redo to hit the show. Alla var på plats.

Nu skulle allt det roliga – OCH DET HEMSKA, PIRRIGA – börja.

Jag har verkligen ingen aning om vad jag sa när jag hälsade folk välkomna till min trettioårsfest. Det enda jag minns är att mina fingrar darrade alldeles oerhört. Och på något vänster lyckades jag med bedriften att be alla berörda komma ner till bastuns terrass så att vi var utom synhåll för övriga festfolket. Här skulle det bli överraskningsnummer! Nå, redan där kan jag tänka mig att alla fattade. Så där darrig brukar jag faktiskt inte vara. Men jag minns att folk log jättemycket med ansiktet och att mommo oroligt tänkte ”voi herregud om jag ska slå volter eller något annat hemskt, Linn måste ju förstå att jag som 77-åring inte kan göra sånt”. Men den här gången skulle hon slippa utföra akrobatiska rörelser. 

Jag hade tänkt mig att jag skulle hålla ett högtidligt anförande nere på terrassen, men eftersom jag var heeelt säker på att alla mina brudtärnor gissade vad som låg i luften snubblade det bara ur mig ”ja ja ja, vi ska gifta oss ikväll”. Mommo stod tack och lov nära väggen. Tyckte att hon såg alldeles svimfärdig ut. ”Nathalié, håller du i mommo medan jag byter om?”. Tårarna rann hit och dit. Malin delade ut kransarna som jag hade bundit tidigare samma eftermiddag. Karin drog upp ett monsterobjektiv ur väskan och fotade (här finns faktiskt en bild från stunden jag drar upp dragkedjan). Jag kunde inte riktigt greppa att det var nu det händer. Vi skålade, tjattrade och skyndade. Klänningen var på. Barnens ögon var frågetecken och solen sken. Bara några kilometer från oss öste regnet och haglet ner. Men på vår gräsmatta sken solen.

Alla dessa hundratals chatkonversationer. Alla nattliga funderingar. Alla hemliga möten. Allt skulle kulminera om en liten stund. Och allt hade gått vägen. Ingen hade skvallrat. ”Ta av dig flipslopsen och släng bort glaset, så kör vi”, sa Malin och så messade hon Ronnie. ”KÖR!”.

Någonstans, en bit bort, hörde jag hur motorcykeln startade. Och vi ställde oss på rad bakom häcken. 11 alldeles fantastiska människor på rad. 11 000 adrenalinfjärilar i magen. Såg på Sami och ba ”fatta att det är nu det händer!”. 

Ronnie gasade in på gården. Och jestas så han gasade. Han gasade så vi vek oss dubbla av skratt. En Harley Davidson har ju heller inget nätt litet ljud, utan det lät ungefär som en parad med förargade T-Rexar. Och jag hörde att Ronnie pratade och hälsade alla välkomna och att folk skrattade jättehögt. Och hur all nervositet rann av mig när jag hörde publikens jubel när han avslöjade att vi hade kommit för att fira mycket mer än bara en födelsedag. Det gick inte ens att vara nervös då längre. Inne på gräsmattan väntade en kärleksbomb utan dess like. 

Macke, som vi faktiskt hade avslöjat vår hemlighet för någon dag innan, spelade den klassiska bröllopsmarschen på gitarr och med solen i ögonen tågade vi in. I en sådan stund hinner man inte uppfatta mycket. Det enda jag minns är Lindas rödgråtna ögon och att jag tänkte ”maj gaad så Ronnies kalsonger syns genom silkesdräkten”. Och att hjärtat var så varmt. Händerna så svettiga. Och att solen var så behaglig. 

Elvis sade så fina ord och trots att solen sken föll det ibland stora enstaka droppar från himlen. De kom liksom en och en. Och landade här och där. Som om det regnade konfetti. ”Hur kan man ens ha en sån här tur?”, viskade jag till Sami. Att vi fick uppehåll och sol och värme hela dagen och kvällen och natten, trots att åskan dånade så nära som vid Replotbron.

Ronnie gjorde ett helt fantastiskt jobb med själva ceremonin. Tänk att det ens finns sådana människor! Som tackar ja till sånt. Som fixar motorcyklar, bygger scener och uppträder som fucking Elvis i en pyjamas. Och som gör det så bra. Liksom vackert, högtidligt och hysteriskt roligt på samma gång.

När ceremonin var över hade vi glömt bort att vi borde arrangera en utgångslåt, men mamma som är handlingskraftig kopplade snabbt i ipaden och lade på en passande låt. ”Gruppbild!” ropade Malin och bröllopsföljet föstes upp på scenen. Mobilerna grävdes fram och det smattrades utaf helfvetet. Mitt i allt såg jag och Karin på varandra och ba ”Men vad ÄR det här för en låt?”. För kanske tjugonde gången den dagen brast jag ut i gapskratt när vi insåg vad det var. Mamma hade lagt på ”Over the hills and far away” med Nightwish. Inte är det säkert något fel på Nightwish (eller jo, det är det nog), men just i den stunden var det så udda och humorisktiskt. ”Men jag tyckte det passade så bra med lite … kampsång!” sa mamma och så skrattade vi ännu mer.

Kommer hädanefter alltid att ha ett gott öga till just den sången.

Och till alla som var på vår gräsmatta just i denna stund:

 

elviswedding1 1

elviswedding2

elviswedding4 1

2016 08 1112.38.061

2016 08 1112.55.251

 

Och då hade festen bara börjat

40 reaktioner till “Hur man uppfinner en bröllopsceremoni, del 2.”

 1. Ååh, så jag pjular mej genom dessa inlägg! Härligt, härligt! Ge oss mer! Varma gratulationer och lyckönskningar!

 2. Först GRATTIS!
  Otroligt bra skrivet, det är så romantiskt men ändå roligt! 50+ tanten läser med rinnande tårar ..

 3. Wow! Stort grattis till er och vad fantastiskt allt låter! Du skriver ju dessutom så himla bra så man kan nästan tro att man själv står på gräsmattan med er!

 4. Alltså jag typ skakade av nervositet och pirr och skratt och var SÅ MED PÅ PLATS (hahaha) när jag läste den här texten. Det måste ha varit en helt otrolig dag. Stort grattis!

 5. Så härligt att få läsa dina inlägg om bröllopet. Tack för att jag får vara med på ett hörn. Väntar med spänning på följande inlägg. Du var en jättefin naturell brud!

 6. Wow…Alltså helt underbart❤ vilket pirr du skapar i din text å det härligaste är ju att det här hänt på riktigt?

 7. Oj sööta så fint, jag torkar tårar. Vilken dag! Och vilken text! Kvinna, att du kan skriva alltså. Du borde skriva en feel good-bok. Genast. Jag väntar ivrigt på mera!

 8. Åh så härligt bröllop! Och du skriver så fantastiskt bra så jag också känner pirret och glädjen över er dag, vilka härliga vänner ni har som ställer upp och hjälper er sådär! Grattis och tack för att du delar med dig!

 9. Vi känner inte varandra,men jo jag vet vem du e,och minns dig från min allra första dagispraktik för about 24(?) år sedan. Oberoende här sitter jag och lipar till en helt underbar berättelse. Varmt Grattis! Och kom alltid ihåg ; är ni sams då ni somnar så är ni sams då ni vaknar,det är viktigt!

 10. När jag var gravid läste jag en dag HELA din blogg (ungefär som en bok) från när du började blogga till dåtida dags dato och då var jag ju speciellt intresserad av det du skrev om din graviditet och första tiden med Milea eftersom jag har barn i ungefär samma ålder. och sedan efterhand har jag följt din blogg varje dag/vecka.

  Har klickat in mig och spanat efter inlägg under denna sommar och så plötsligt händer det: NU kommer det ena välskrivna, roliga, alldeles underbara inlägget efter det andra, de bara väller fram, långa och härliga att läsa. Du får oss läsare att känna det som om vi var med!! Igen känns det som om man varje kväll fortsätter läsa "ett kapitel i boken" innan man somnar!! Du kan det där med att skriva, du!!! Keep up the good work! och häääärligt att du riktigt "suger på karamellen"!!

  (Lite komiskt kanske att första "boken" handlade om graviditet och andra om bröllop, hmmm, nåja, allt behöver inte ske i "rätt" ordning, hihi)
  Och så har jag en fråga: ifjol skrev du om att ni hade mycket myggor där. Är det bättre i år?

 11. Snacka om spännande läsning! Så otroligt bra skrivet att till och med jag som avskyr bröllopssnack bara väntar på att få höra fortsättningen! 🙂

 12. Alltså jag var ju tvungen att leta reda på Nightwish-låten för att uppfriska minnet lite. Och sedan satt jag och min man och skrattade och grät om vartannat. Så glad att ni fick en så fantastisk fest över er relation! stort grattis och Guds välsignelse vill jag också lägga till! 🙂

  det finns ännu mer av livet tillsammans! Detta var också bara början för er, av allt gott som väntar ert äktenskap. 🙂

  stort stort grattis!

 13. Grattis! Vilken fantastisk upplevelse ni haft och vilken underbar berättare du är. Jag satt och fnissade mig igenom hela texten och kunde riktigt se framför mig hur roligt ni hade när ni fick avslöja er hemlis.

 14. Vad jag har saknad dig hela sommaren. Och sedan bjuder du på detta! Vad jag blev varm i hjärtat! Grattiskram och all lycka ❤ Pussochkram!

 15. Ååh, så jag pjular mej genom dessa inlägg! Härligt, härligt! Ge oss mer! Varma gratulationer och lyckönskningar!

 16. Först GRATTIS!
  Otroligt bra skrivet, det är så romantiskt men ändå roligt! 50+ tanten läser med rinnande tårar ..

 17. Wow! Stort grattis till er och vad fantastiskt allt låter! Du skriver ju dessutom så himla bra så man kan nästan tro att man själv står på gräsmattan med er!

 18. Alltså jag typ skakade av nervositet och pirr och skratt och var SÅ MED PÅ PLATS (hahaha) när jag läste den här texten. Det måste ha varit en helt otrolig dag. Stort grattis!

 19. Så härligt att få läsa dina inlägg om bröllopet. Tack för att jag får vara med på ett hörn. Väntar med spänning på följande inlägg. Du var en jättefin naturell brud!

 20. Wow…Alltså helt underbart❤ vilket pirr du skapar i din text å det härligaste är ju att det här hänt på riktigt?

 21. Oj sööta så fint, jag torkar tårar. Vilken dag! Och vilken text! Kvinna, att du kan skriva alltså. Du borde skriva en feel good-bok. Genast. Jag väntar ivrigt på mera!

 22. Åh så härligt bröllop! Och du skriver så fantastiskt bra så jag också känner pirret och glädjen över er dag, vilka härliga vänner ni har som ställer upp och hjälper er sådär! Grattis och tack för att du delar med dig!

 23. Vi känner inte varandra,men jo jag vet vem du e,och minns dig från min allra första dagispraktik för about 24(?) år sedan. Oberoende här sitter jag och lipar till en helt underbar berättelse. Varmt Grattis! Och kom alltid ihåg ; är ni sams då ni somnar så är ni sams då ni vaknar,det är viktigt!

 24. När jag var gravid läste jag en dag HELA din blogg (ungefär som en bok) från när du började blogga till dåtida dags dato och då var jag ju speciellt intresserad av det du skrev om din graviditet och första tiden med Milea eftersom jag har barn i ungefär samma ålder. och sedan efterhand har jag följt din blogg varje dag/vecka.

  Har klickat in mig och spanat efter inlägg under denna sommar och så plötsligt händer det: NU kommer det ena välskrivna, roliga, alldeles underbara inlägget efter det andra, de bara väller fram, långa och härliga att läsa. Du får oss läsare att känna det som om vi var med!! Igen känns det som om man varje kväll fortsätter läsa "ett kapitel i boken" innan man somnar!! Du kan det där med att skriva, du!!! Keep up the good work! och häääärligt att du riktigt "suger på karamellen"!!

  (Lite komiskt kanske att första "boken" handlade om graviditet och andra om bröllop, hmmm, nåja, allt behöver inte ske i "rätt" ordning, hihi)
  Och så har jag en fråga: ifjol skrev du om att ni hade mycket myggor där. Är det bättre i år?

 25. Snacka om spännande läsning! Så otroligt bra skrivet att till och med jag som avskyr bröllopssnack bara väntar på att få höra fortsättningen! 🙂

 26. Alltså jag var ju tvungen att leta reda på Nightwish-låten för att uppfriska minnet lite. Och sedan satt jag och min man och skrattade och grät om vartannat. Så glad att ni fick en så fantastisk fest över er relation! stort grattis och Guds välsignelse vill jag också lägga till! 🙂

  det finns ännu mer av livet tillsammans! Detta var också bara början för er, av allt gott som väntar ert äktenskap. 🙂

  stort stort grattis!

 27. Grattis! Vilken fantastisk upplevelse ni haft och vilken underbar berättare du är. Jag satt och fnissade mig igenom hela texten och kunde riktigt se framför mig hur roligt ni hade när ni fick avslöja er hemlis.

 28. Vad jag har saknad dig hela sommaren. Och sedan bjuder du på detta! Vad jag blev varm i hjärtat! Grattiskram och all lycka ❤ Pussochkram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.