Bo större.

Puustellikok

 

Även om Gula huset är skrangligt, snett och alldeles för litet för en fempersoners familj har jag helt utelsutit tanken på att flytta härifrån. Jag vill inte. Jag vill bo på gång- och cykelavstånd från stan, jag vill att barnen ska få gå i skola i Vikinga och jag vill för evigt vara en Brändöromantiker. Trivs alldeles ypperligt här.

Därför utreder vi nu möjligheten att bygga uppåt mot vinden. Det är lågt till tak, kallt och förfallet, men skam den som ger sig. Tänker inte ge mig innan minst tre experter har sett på den och konstaterat att det är 100 % omöjligt. Har två planerare på kommande och är mycket entusiastisk. 

Jag har ju spanat efter större boende på Brändö-Vikinga i åratal, men det verkar vara så gott som omöjligt att komma över något i rimlig prisklass. Och så är det svårt att hitta något mittemellan-alternativ mellan höghusfyra på Sundsgatan eller halvmiljonhus på Vikingavägen. Har ju en förkärlek till gamla, trähus, men de alltid så smååå. Därför tror jag att det här är det rimligaste alternativet. Säkert också det billigaste. 

Också så ypperlig tajming att komma på ett dylikt projekt när man ska ha flera barn (haha, insert stor ironi). Vet inte vad det är med oss, boende och nyfödda barn. Tydligen har vi glömt hur asigt det var att flytta samtidigt som jag var nysnittad och Milken vårdades på sjukhus. Meeen som vanligt brukar det ordna sig. Och den här gången kan vi ju försöka tajma renovering med en tidpunkt när vi kan fly till Replot. Inte blir ju någonting gjort om man inte gör det.  

Vad har ni för erfarenheter av vindsrenoveringar? Känner ni bra byggare i Vasa? Tipsa gärna, tack!

26 reaktioner till “Bo större.”

 1. Martin Svanbäck bygg firma
  ttp://www.vora.fi/jobb-och-naringsliv/foretagsregister/f-byggverksamhet/martin-svanback

 2. Sambon byggde vind till radhuslägenheten, blev riktigt bra 🙂 har tyvärr inga dessvidrae tips på byggare men var noggranna med att hitta en bra ansvarig byggmästare!

 3. Ni har ju dock gott om tid eftersom det första året kräver en bebe inte så mycket space, en spjälsäng ryms ju bra in i vilektsomhelst av era stora rum… men planen låter prima ! Behåll romantiken ! H. Fem pers i trähus på 78kvm som aldrig tänker flytta 😉

 4. Jag vet en bra byggare som snart blir tillgänglig!! Min bror på dahlskog.fi! Bara Maries hus är färdig så tror jag att han kan göra underverk! ˆˆ

 5. Vi hade Aveo bygg när vi renoverade vårt rotihus. Rekommenderas! De sköter allt och är mycket kunniga. Och trevliga dessutom.

 6. Kan rekommendera Arkitek, vi anlitade dem när vi skulle göra om på vår WC. De sköter allt från planering till byggande. Mycket duktiga killar med mycket erfarenhet trots att de är relativt unga!

 7. Vi bor i ett gammalt trähus och har tagit i bruk vinden och är så nöjda med resultatet. Tyvärr byggde och planerade vi själva, och dessutom i södra Finland så kan inte rekommendera någon byggare. Men tänk på hurdan isolering ni ska lägga i taket, det sparar massor av utrymme att använda något tätare och tunnare än bergull eller blåsull. Då blir det mycket mer utrymme i övre våningen. Sedan ska ni i tidigt skede planera hurdan trappan ner ska vara och var den ska placeras. Vi måttbeställde vår av en trapptillverkare någonstans i österbotten och blev så perfekt. Så lönar det sej att tänka på ljuset, så vinden inte blir alltför mörk. Hurdana fönster ( är det ens tillåtet att ändra husets fasad om ni behöver fler fönster), kan en del av vinden vara öppen ända ner (dvs. högt till tak i en del av nedre våningen för att vinden ska bli mindre instängd)?
  Vi älskar vår vind som för tillfället fungerar som det perfekta gästrummet.
  Lycka till med projektet och uppdatera gärna under tiden som projektet framskrider.

 8. Vi har renoverat vår vind. Låg till tak ja och ibland blir jag riktig frustrerad över utrymmet men fungerar ypperligt som sovrum. M.harju bygg-Rakennus från Sundom anlitade vi. Han har stor erfarenhet av att renovera gamla hus. Som nån skrev så är nog planering a och o. Lycka till med utvidgningen!

 9. Jag älskar den här idén! Det är ju så spännande att se hur man kan maxa ett hus. Just nu är jag inne i en period då jag vill bygga ut vårt hus ännu mer, men mest har det väl att göra med att vi har så mycket grejer vi borde avyttra, och vi kommer oss inte för att göra något åt det, så det känns som om vi har mindre space än vi har och behöver.

  Jag ser fram emot rapporteringen från experternas utlåtanden!

 10. Vi har just byggt en motsvarande vind på andra sidan Metviken!
  Maila om du vill veta mera.
  Bröderna Wik från Kuni rekommenderar jag, ytterst proffsiga.

 11. Testa jobspin.fi! Där hittar man ju lokala entreprenörer inom renovering och en massa annat. Man kan även rejta entreprenörerna man anlitat!

 12. Vi renoverade vår tvåa här på Brändö för tre år sedan och nu bygger vi hus. Vi gjorde då och gör nu så mycket vi kan själva. Med jobb, två små barn under 3 år, föräldrar som fått olika tunga besked under åren osv, livet pågående i allra högsta grad alltså, men allt ordnar sig och går som du skriver – så kör bara kör! 🙂

  Badrum och flytspacklande av golv och andra mer krävande saker har vi en byggare till och jag kan varmt rekommendera Antes byggtjänst. Anders Ek heter han och är byggnadsingengören som gick tillbaka till den praktiska sidan. Istället för att bara sitta vid bordet med papper och penna ville han också bygga och göra med händerna. Han är kunnig, noga och väldigt duktig! Han har också en del erfarenhet av renovering/ombyggnad av gamla hus.
  Han har ofta mycket jobb, men jag rekommenderar absolut att höra sig för med honom för en kommentar på lösning för er vind och tidtabell.

 13. Martin Svanbäck bygg firma
  ttp://www.vora.fi/jobb-och-naringsliv/foretagsregister/f-byggverksamhet/martin-svanback

 14. Sambon byggde vind till radhuslägenheten, blev riktigt bra 🙂 har tyvärr inga dessvidrae tips på byggare men var noggranna med att hitta en bra ansvarig byggmästare!

 15. Ni har ju dock gott om tid eftersom det första året kräver en bebe inte så mycket space, en spjälsäng ryms ju bra in i vilektsomhelst av era stora rum… men planen låter prima ! Behåll romantiken ! H. Fem pers i trähus på 78kvm som aldrig tänker flytta 😉

 16. Jag vet en bra byggare som snart blir tillgänglig!! Min bror på dahlskog.fi! Bara Maries hus är färdig så tror jag att han kan göra underverk! ˆˆ

 17. Vi hade Aveo bygg när vi renoverade vårt rotihus. Rekommenderas! De sköter allt och är mycket kunniga. Och trevliga dessutom.

 18. Kan rekommendera Arkitek, vi anlitade dem när vi skulle göra om på vår WC. De sköter allt från planering till byggande. Mycket duktiga killar med mycket erfarenhet trots att de är relativt unga!

 19. Vi bor i ett gammalt trähus och har tagit i bruk vinden och är så nöjda med resultatet. Tyvärr byggde och planerade vi själva, och dessutom i södra Finland så kan inte rekommendera någon byggare. Men tänk på hurdan isolering ni ska lägga i taket, det sparar massor av utrymme att använda något tätare och tunnare än bergull eller blåsull. Då blir det mycket mer utrymme i övre våningen. Sedan ska ni i tidigt skede planera hurdan trappan ner ska vara och var den ska placeras. Vi måttbeställde vår av en trapptillverkare någonstans i österbotten och blev så perfekt. Så lönar det sej att tänka på ljuset, så vinden inte blir alltför mörk. Hurdana fönster ( är det ens tillåtet att ändra husets fasad om ni behöver fler fönster), kan en del av vinden vara öppen ända ner (dvs. högt till tak i en del av nedre våningen för att vinden ska bli mindre instängd)?
  Vi älskar vår vind som för tillfället fungerar som det perfekta gästrummet.
  Lycka till med projektet och uppdatera gärna under tiden som projektet framskrider.

 20. Vi har renoverat vår vind. Låg till tak ja och ibland blir jag riktig frustrerad över utrymmet men fungerar ypperligt som sovrum. M.harju bygg-Rakennus från Sundom anlitade vi. Han har stor erfarenhet av att renovera gamla hus. Som nån skrev så är nog planering a och o. Lycka till med utvidgningen!

 21. Jag älskar den här idén! Det är ju så spännande att se hur man kan maxa ett hus. Just nu är jag inne i en period då jag vill bygga ut vårt hus ännu mer, men mest har det väl att göra med att vi har så mycket grejer vi borde avyttra, och vi kommer oss inte för att göra något åt det, så det känns som om vi har mindre space än vi har och behöver.

  Jag ser fram emot rapporteringen från experternas utlåtanden!

 22. Vi har just byggt en motsvarande vind på andra sidan Metviken!
  Maila om du vill veta mera.
  Bröderna Wik från Kuni rekommenderar jag, ytterst proffsiga.

 23. Testa jobspin.fi! Där hittar man ju lokala entreprenörer inom renovering och en massa annat. Man kan även rejta entreprenörerna man anlitat!

 24. Vi renoverade vår tvåa här på Brändö för tre år sedan och nu bygger vi hus. Vi gjorde då och gör nu så mycket vi kan själva. Med jobb, två små barn under 3 år, föräldrar som fått olika tunga besked under åren osv, livet pågående i allra högsta grad alltså, men allt ordnar sig och går som du skriver – så kör bara kör! 🙂

  Badrum och flytspacklande av golv och andra mer krävande saker har vi en byggare till och jag kan varmt rekommendera Antes byggtjänst. Anders Ek heter han och är byggnadsingengören som gick tillbaka till den praktiska sidan. Istället för att bara sitta vid bordet med papper och penna ville han också bygga och göra med händerna. Han är kunnig, noga och väldigt duktig! Han har också en del erfarenhet av renovering/ombyggnad av gamla hus.
  Han har ofta mycket jobb, men jag rekommenderar absolut att höra sig för med honom för en kommentar på lösning för er vind och tidtabell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.