Amningsrum och amningsrum.

Såklart läste jag kommentarsfältena angående restaurang Aunes nyinrättade amningsrum. Det finns ingenting som är så underhållande som just kommentarsfält om offentlig amning på Svenska Yle. För det pågår så många fascinerande diskussioner parallellt. 

Dels är det gruppen som diskuterar huruvida det överhuvudtaget är lämpligt att ha ammande småbarn med sig på restaurang (”Stökigt och oroligt för ett litet barn bla bla bla”) och dels är det gänget som störs av blottade bröst på restauranger (”Ni säger att det är naturligt, men skulle ni dra fram röven och bajsa där också va, va va va?”). Och så är det förstås de som tycker att Aune gör fel i att förpassa ätande barn till ett avskilt rum (”Come on, det är 2017, inte okej att ta ställning mot offentlig amning!”). Och så finns det några som tycker amningsrum är ett välkommet alternativ.

Och så finns det allvärldens dårar och genier där emellan. 

Nu vet jag inte hur det ser ut i just det här fallet, men någon skriver att amningsrummet i fråga är en stol inlyft i en toalett (sanningshalt okänd). Om det stämmer vet jag inte hur mycket just det amningsrummet bör få titulera sig amningsrum. Men det är en annan diskussion, det också. 

Trots att det här med amning är högst aktuellt i mitt liv så svallar inte mina känslor så där ofantligt när jag tänker på fenomenet amningsrum, även om jag är 1000 % pro offentlig amning. Det som får blodet att koka är att Aune skriver att de måste hitta en kompomiss mellan de som inte vill se ammande kvinnor amma och kvinnor som ammar (vidhåller att de som inte vill se ammande kvinnor kan lägga en sjal över huvudet). 

Amningsrum ser jag dock som något bra i stadsbilden. Tyckte ofta att det var besvärligt att amma på trånga caféer när trycket många gånger var så oerhört högt (alla som har haft bra tryck i boobsen vet att man lätt kan skjuta en mjölkkanon genom ett helt rum och se strilen landa i ansiktet på en okänd – det kan upplevas besvärligt, hah). Mina barn har varit med mig överallt och har ammat där det har passat, men innan man har fått in tekniken och rytmen och vanan, så kan det vara riktigt skönt att dra sig tillbaka och få till det (utan att åka hem). Skiter i om folk tar illa upp av mina bröst (kan som sagt låna dem en amningssjal), men för egen del skulle jag tycka att det var mer myz än trappan mitt i Rewell center.

Som så många gånger förr tänker jag på hur mycket allt här i världen handlar om hur man presenterar och lägger fram det. Aune sköt sig i foten big time den här gången – måhända hade diskussionen landat helt annorlunda om de hade sagt ”Mammor och barn! Välkomna att amma i vårt nya, lugna amningsrum om det känns så!”. Istället för att inleda med en lång beskyllande harang om att folk har klagat och vi måste hitta en kompromiss och bla bla bla. Liksom ALL kommunikation ska man behöva styra upp själv, pah. Nåja, nu har jag ingen lust att äta där. Alls, faktiskt.

Däremot skulle man ju gärna åka dit, beställa en kaffe och amma lite råjsigt med ett fånigt leende över bordet. Nå neh, nu ska vi inte vara så där. Lyckligtvis finns det ett land fullt av amningsvänliga och barnkära restauranger. Tack för det.

30 reaktioner till “Amningsrum och amningsrum.”

 1. Kom att tänka på det bästa "amningsrum" jag sett och något alla gallerior kunde ta efter! I galleria Utopia i Umeå har de ett fantastiskt FAMILJERUM. Ett eget stort rum (i samma korridor som vanliga wc:n) med skötbord, inva wc, SKÖN SOFFA och lugn musik som spelas! Och lite leksaker för otåliga syskon. Snyggt och fräscht förstås (de e ju sverige) och alldeles utmärkt för amning i lugn och ro mitt i stan.

   1. Blev så förvånad också i sverige då vi var dit och amningsrummet var som ett hotell med skön soffa, leksaker, bord, stolar, mikro, pottor, wc skötbord you name it. Mera sånt!

  1. Tänkte just skriva om detta som också finns på mall of scandinavia i sthlm. Såå skönt att få slippa undan en stund och bara sitta i lugn och ro i en skön fotölj och amma och sen vagga ungen till sömns. Mera babylounger åt folket!!

  2. Finns liknande familjerum på Skanssi i Åbo också, och en galleria i Kuopio, det hette "Lasten rauhoittumishuone"… Namnet var kanske inte så lyckat, men fanns soffor, mikro, flera matbord, skilda wc, ordentliga skötbord osv. Riktigt super att få sitta bekvämt i en soffa och amma och storasyskonen fick leka och röja bredvid! ?

  1. Ja, tro det eller ej, men oavsett kön, härkomst, religion, sexuell läggning, fritidsintressen och hårfärg så blir vi alla råjsigt hungriga ibland. I synnerhet om vi är spädbarn.

   1. Då menade jag alltså inte att det var tassigt gjort av den muslimska kvinnan, utan att vi är tassiga här i Finland när vi är emot offentligt ammande, medan muslimska kvinnor, som annars täcker sig, tycker det är naturligt att amma offentligt.

    1. Jajamen, förstod nog det! 🙂 Finländare är så tassiga när det kommer till bröst. När man säljer bikinis med bröst över hela stan med tiotalsmeter långa reklamtyg över hela byggnader är det ingen som bryr sig. Men när det ska matas barn – ja, då jävlar!

 2. Finns fina familje-/amningsrum i vissa köpcenter i Finland också, jättebra tycker jag! Är obekvämt att amma ståendes mitt i citymarket… Men på ett café eller restaurang ser jag ingen poäng alls med skilt amningsrum, man går ju dit för att äta och umgås. Om man ska sitta ensam utan mat i ett skilt rum blir det ju inte så mycket med det. En baby kan ju snutta på i timmar om det är en sån period. Och på riktigt, med moderna amningsbh:n eller linnen är det nog skickligt att ens se ett bröst när babyn äter, det sku vara de där sekunderna innan de får grepp då men då kan man ju faktiskt titta bort! (ps. Ett foto jag såg visade att restaurangen i artikeln hade ställt in en karmstol i trä på invavessan. Inte supermysigt direkt… )

 3. Iltalehti hade bilder på Aunes sk. "amningsrum" och det var nog just bara en stol inne på toaletten, inte en fåtölj i anslutning till, som det bland annat har talats om. So much for amningsrum.

  Jag tycker det är alldeles fine om en restaurang vill profilera sig som ett vuxenställe, då är det bara att smälla på en k-18 skylt och hänvisa barnfamiljer någon annanstans. Alla kundgrupper måste inte tillgodoses överallt. Men Aune mokade, dels genom att ta ställning mot offentlig amning, dvs välkomna barnfamiljer men samtidigt hänvisa ammande mammor in på toaletten, och dels genom att försköna: de har inte inrett nåt trevligt litet amningsrum där man bekvämt och i lugn och ro kan amma, de har satt en stol in på toa.

  Jag är också all for amningsrum, trots att jag själv är en skamlös offentliganställda som inte kunde bry sig mindre om andras sårbara ögon. För de mammor som önskar det, eller barn som faktiskt behöver lugnet som inte alltid finns på en restaurang eller ett kafé. Men det ska inte vara en toalett och det ska inte vara tvång (så läste jag Aunes status iaf, att det är där man ammar om man måste amma).

  Don't even get me started on människor som jämför amning med sex och avföring i det offentliga….

 4. Har ammat barn i över 4,5 år. Har ammat överallt och inte brytt mig om var eller när. Men i en viss ålder på barnet behöver det lugn och ro runt sig för att kunna koncentrera sig och då har dessa amningsrum och dylikt varit bra. Mycket trevligare än ett vanligt wc där man fått sitta ibland.

 5. Håller med! Om man vill amma offentligt skall man få göra det, men jag tycker också det kan vara skönt att få dra sig tillbaka till en lugn plats och amma ifred, speciellt om det är meckigt, barnet skriker och man skulle behöva dra fram bröstet ordentligt för att få till det. Ibland behöver ju barnet också lite lugn och ro för att kunna koncentrera sig på att äta. Skulle dock aldrig frivilligt amma på en toalett, oberoende på om det kallades för amningsrum eller inte. Då min förstfödda var liten (2002-2003) fanns det faktiskt ett ljust och fint barnrum i Rewell Center, med leksaker, skötbord, mikro och soffor och stolar där man kunde amma. Superskönt! Förstår inte varför det försvann sen. Jag har under min sammanlagt treåriga amningskarriär nog ammat både här och där, men om jag ammat t.ex. vid ett matbord har jag brukat fråga sällskapet ifall det är okej (ingen har någonsin vågat säga emot, haha).

 6. Håller med dig! Blev helt paff av alla galna jämförelser med att skita och ha sex offentligt. Har ammat på caféer och restauranger och inte kunnat tro att nån skulle uppleva det som om jag skitit mitt på golvet. Amningsrum låter supermysigt – om det verkligen är ett rum avsett för amning och inte en toa. Var sjutton har de förresten tänkt att människor i behov av inva-wc ska ta vägen så länge?

 7. Om man nu hänvisas till skilda amningsrum, hur är det tänkt man ska göra om man t.ex. är ensam på restaurangen med bebisen och äldre syskon? Känna sig lite vild och lämna de äldre syskonen ensamma vid bordet eller släpa med sig hela gänget till amningsrummet och lämna maten på bordet, så är den kall och bra då man återkommer? Och dessutom betala för hela alltihop?

 8. Kom att tänka på det bästa "amningsrum" jag sett och något alla gallerior kunde ta efter! I galleria Utopia i Umeå har de ett fantastiskt FAMILJERUM. Ett eget stort rum (i samma korridor som vanliga wc:n) med skötbord, inva wc, SKÖN SOFFA och lugn musik som spelas! Och lite leksaker för otåliga syskon. Snyggt och fräscht förstås (de e ju sverige) och alldeles utmärkt för amning i lugn och ro mitt i stan.

   1. Blev så förvånad också i sverige då vi var dit och amningsrummet var som ett hotell med skön soffa, leksaker, bord, stolar, mikro, pottor, wc skötbord you name it. Mera sånt!

  1. Tänkte just skriva om detta som också finns på mall of scandinavia i sthlm. Såå skönt att få slippa undan en stund och bara sitta i lugn och ro i en skön fotölj och amma och sen vagga ungen till sömns. Mera babylounger åt folket!!

  2. Finns liknande familjerum på Skanssi i Åbo också, och en galleria i Kuopio, det hette "Lasten rauhoittumishuone"… Namnet var kanske inte så lyckat, men fanns soffor, mikro, flera matbord, skilda wc, ordentliga skötbord osv. Riktigt super att få sitta bekvämt i en soffa och amma och storasyskonen fick leka och röja bredvid! ?

  1. Ja, tro det eller ej, men oavsett kön, härkomst, religion, sexuell läggning, fritidsintressen och hårfärg så blir vi alla råjsigt hungriga ibland. I synnerhet om vi är spädbarn.

   1. Då menade jag alltså inte att det var tassigt gjort av den muslimska kvinnan, utan att vi är tassiga här i Finland när vi är emot offentligt ammande, medan muslimska kvinnor, som annars täcker sig, tycker det är naturligt att amma offentligt.

    1. Jajamen, förstod nog det! 🙂 Finländare är så tassiga när det kommer till bröst. När man säljer bikinis med bröst över hela stan med tiotalsmeter långa reklamtyg över hela byggnader är det ingen som bryr sig. Men när det ska matas barn – ja, då jävlar!

 9. Finns fina familje-/amningsrum i vissa köpcenter i Finland också, jättebra tycker jag! Är obekvämt att amma ståendes mitt i citymarket… Men på ett café eller restaurang ser jag ingen poäng alls med skilt amningsrum, man går ju dit för att äta och umgås. Om man ska sitta ensam utan mat i ett skilt rum blir det ju inte så mycket med det. En baby kan ju snutta på i timmar om det är en sån period. Och på riktigt, med moderna amningsbh:n eller linnen är det nog skickligt att ens se ett bröst när babyn äter, det sku vara de där sekunderna innan de får grepp då men då kan man ju faktiskt titta bort! (ps. Ett foto jag såg visade att restaurangen i artikeln hade ställt in en karmstol i trä på invavessan. Inte supermysigt direkt… )

 10. Iltalehti hade bilder på Aunes sk. "amningsrum" och det var nog just bara en stol inne på toaletten, inte en fåtölj i anslutning till, som det bland annat har talats om. So much for amningsrum.

  Jag tycker det är alldeles fine om en restaurang vill profilera sig som ett vuxenställe, då är det bara att smälla på en k-18 skylt och hänvisa barnfamiljer någon annanstans. Alla kundgrupper måste inte tillgodoses överallt. Men Aune mokade, dels genom att ta ställning mot offentlig amning, dvs välkomna barnfamiljer men samtidigt hänvisa ammande mammor in på toaletten, och dels genom att försköna: de har inte inrett nåt trevligt litet amningsrum där man bekvämt och i lugn och ro kan amma, de har satt en stol in på toa.

  Jag är också all for amningsrum, trots att jag själv är en skamlös offentliganställda som inte kunde bry sig mindre om andras sårbara ögon. För de mammor som önskar det, eller barn som faktiskt behöver lugnet som inte alltid finns på en restaurang eller ett kafé. Men det ska inte vara en toalett och det ska inte vara tvång (så läste jag Aunes status iaf, att det är där man ammar om man måste amma).

  Don't even get me started on människor som jämför amning med sex och avföring i det offentliga….

 11. Har ammat barn i över 4,5 år. Har ammat överallt och inte brytt mig om var eller när. Men i en viss ålder på barnet behöver det lugn och ro runt sig för att kunna koncentrera sig och då har dessa amningsrum och dylikt varit bra. Mycket trevligare än ett vanligt wc där man fått sitta ibland.

 12. Håller med! Om man vill amma offentligt skall man få göra det, men jag tycker också det kan vara skönt att få dra sig tillbaka till en lugn plats och amma ifred, speciellt om det är meckigt, barnet skriker och man skulle behöva dra fram bröstet ordentligt för att få till det. Ibland behöver ju barnet också lite lugn och ro för att kunna koncentrera sig på att äta. Skulle dock aldrig frivilligt amma på en toalett, oberoende på om det kallades för amningsrum eller inte. Då min förstfödda var liten (2002-2003) fanns det faktiskt ett ljust och fint barnrum i Rewell Center, med leksaker, skötbord, mikro och soffor och stolar där man kunde amma. Superskönt! Förstår inte varför det försvann sen. Jag har under min sammanlagt treåriga amningskarriär nog ammat både här och där, men om jag ammat t.ex. vid ett matbord har jag brukat fråga sällskapet ifall det är okej (ingen har någonsin vågat säga emot, haha).

 13. Håller med dig! Blev helt paff av alla galna jämförelser med att skita och ha sex offentligt. Har ammat på caféer och restauranger och inte kunnat tro att nån skulle uppleva det som om jag skitit mitt på golvet. Amningsrum låter supermysigt – om det verkligen är ett rum avsett för amning och inte en toa. Var sjutton har de förresten tänkt att människor i behov av inva-wc ska ta vägen så länge?

 14. Om man nu hänvisas till skilda amningsrum, hur är det tänkt man ska göra om man t.ex. är ensam på restaurangen med bebisen och äldre syskon? Känna sig lite vild och lämna de äldre syskonen ensamma vid bordet eller släpa med sig hela gänget till amningsrummet och lämna maten på bordet, så är den kall och bra då man återkommer? Och dessutom betala för hela alltihop?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.