Barnkalas i Vasa.

2017 08 18 11.00.38 2

 

Jag undrar om vi har haft en enda barnkalasfri vecka på hela sommarlovet. Någon enstaka vecka kanske har förflutit, men det är inte många. Och gladast är väl jag, när kalas-sms:en plingar till. Så tacksam att barnen har kompisar, att de blir bjudna. Också ikväll väntar ett kalas på Hoplop!

Det fick mig att tänka på barnkalas överlag.

Ända tills i år har vi haft kalasen hemma hos oss. Jag har hittills lekt principfast och sagt att vi minsann inte ska göra kalasen till en big deal, barnen får nöja sig med lite kaka och lek hemma hos oss. Men som den orubbliga och karaktärsstarka förälder jag är fick jag lov att ändra mig. Det blev ohållbart med hundra svettiga vildingar på dryga 90 kvadrat. Även om jag tycker det är aningen störigt att kalas också kan bli en sport man numera ska prestera i (störst och bäst kalas vinner!).

Men det var ändå främst för Samis och min del som vi beslöt oss för att outsourca kalasen någon annanstans. Volymen här hemma överskred rekommenderad nivå redan innan alla hade fått av sig skorna. #tinnitus #burnout #barnout

Utbudet av outsourcade barnkalas har ökat rejält i Vasa de senaste åren, vilket man som förälder uppskattar. Dock kan man kanske diskutera huruvida det är rimligt att lägga flera hundra euro på en 2 timmars grej (inte för att det precis är gratis att ställa till kalas hemma heller). Milken fyller sju om två månader och hon snackar redan om kalaset (hurudant kalas hon ska ha varierar från timme till timme). Här är en minneslista (främst till mig själv) över kalas jag hört talas om lately:

 

– Leklandskalas på Hoplop 
– Leklandskalas på Swingeling
– Bowlingkalas (med discobowling dårå, förstås)
– Flätkalas på frisörsalong
– Filmkalas på bion
– Klätterkalas på Zip-park
– Bondgårdskalas på Alkulan tila
– Utklädningskalas på Österbottens museum
– Picnickalas i en park
– Kalas på Wasa sports gym
– Tidsresakalas på Brages friluftsmuseum

 

Av de alternativen valde vi inget. När Matheo fyllde 9 hyrde vi en inomhusplan (en futsalplan) på Tennis center. Han ville ha ett fotbollskalas, vilket vi tyckte var fullständigt rimligt med tanke på hans galna intresse för fotboll. Vi körde via Lidl och köpte några glasskakor och kex och sånt (här kan man säga att vi kom lätt undan) och så körde vi till Tennis center och dukade lite i mötesrummet ovanför planen. Sedan spelade kalasbarnen fotboll i en timme (tror de var 12 st allt som allt). Tror banhyran låg på cirka 40 euro för en timme.

Att inte behöva kalasstäda före och efter kalaset är ju i sig värt 100 000 euro. Det här var det bästa kalaset vi haft!

Nu hamnade vi verkligen ut på villovägar här, men det jag skulle säga var: jag såg att någon efterlyste tips på bra UF-företag som behövs här i trakten (ni vet, såna där ung företagare-företag som unga startar när de studerar typ företagsekonomi) i en grupp på Facebook. Här kommer ett URBRA tips från mig: Kan någon av er starta ett företag som satsar på sportkalas utomhus? Allt som behövs är en gräsplatt och en glad ungdom som styr upp och dömer fotbollsmatchen (eller vilken sport man nu väljer) – och typ hämtar en glasskaka från Lidl? Vintertid kanske det kan vara lite knepigt att äta glasskaka i en snödriva, men då kanske man kan byta ut den mot varm choklad. Aj så jag skulle bli glad! Snälla säg att någon kan starta en sån tjänst! Nära kalasbarnets hem – okomplicerat och lätt!

I övrigt kan ni gärna tipsa om andra sorts kalas i kommentarsfältet. Tack på förhand! Let’s make barnkalas enkelt igen.

22 reaktioner till “Barnkalas i Vasa.”

 1. Satakunnan Ammattikorkeakoulu har ett eget "företag" som rullar på med studerande som alla gör en praktik där och samtidigt får en inblick i hur man styr ett företag. Självklart är vissa lärare med och kollar så allt går rätt till och ger tips. Det ordnas sällskap för åldringar, rastvakt/-kompis greijer på lågstadieskolor, jumppagrupper och barnkalas. Man får själv välja hurdant kalas man vill ha, studerande fixar allt från inbjudningar och dekorationer till att hålla kalaset och till alltk som skall serveras i matväg. När jag studerade hade vi bland annat superheros kalas, prinsess kalas och käpphästkalas. Vi byggde bland annat en hinderbana att rida med käpphästarna och olika lekar med dem. Absolut något som andra skolor kunde också utnyttja eller som du sa, någon som startar ett eget företag inom det här 🙂

 2. Det finns också danskalas på Kipinä! Ett alternativ vintertid kanske? Med vårt höstbarn körde vi Tropiclandiakalas ett år (då måste barnen vara över 10 år och en vuxen vara med). Det var superskönt. Fick själv mest ligga och skvalpa på behörigt avstånd och övervaka. I priset på ca 150€ ingick simning för 6 barn + övervakare, en ledd vattenrutschbanetävling, pizza och glass till alla. Lycka till med planeringen! Hoppas nån hakar på tipset att bli festfixare 🙂

 3. Vi har vintertid gått på både skridskokalas och pulkakalas. Fungerat urbra. Det har bjudits på varm choklad och korv med bröd och barnen har underhållit sig själva. Picknickkalas som du nämnde har också funderat väldigt bra. I Sverige kan man betala för ett 4H kalas som har varit väldigt lyckat (få se på djur etc) men det kanske inte finns här…
  I skolan våra barn gick i hade man klasskalas. Man gjorde upp en klasslista vem som fyller när. Sen firade man fyra-fem barn per kalas. Hela klassen är bjuden. Alla köper 1 present (också de som firas). Sen dels presenterna mellan de som fyllt och man öppnar sen hemma. Blir inte så stor vikt vid presenterna då. Alla får gå på allas kalas och då ens eget barn fyller år så är det fyra-fem föräldrapar som ordnar (räcker med att alla tar med en ätbar grej och förbereder en lek).

 4. Minigolfkalas..man kan ju spela hälften av banorna!
  Strandkalas med vattenstafetter…betala nån ungdom som håller program!
  Klättra i vattentornet…vet inte om det finns mera? Spännande ställe lite mörkt o läskigt.
  Kolla med 4h Kati Källman de har ju ungföretagare koncept!

 5. Att hyra en jumppasal har vi gjort o det kostade typ 15€/timme, Botniahallen en lördag förmiddag för typ 3€/barn var också ett bra alternativ. Det billigaste o bästa är ändå att vandra, några kilometer o så grillar man korv o pinnbröd. Är det höst o mörkt så blir det bara mer spännannde.

 6. Vi har dukat upp på gården och så har barnen själva gått till butiken och köpt kalasmaten. Spännande! Barnen har varit fem-sex stycken, äldsta kring 10 år, och de har varit fint sams om vad som köps och hjälpts åt att räkna ut så pengarna räcker till. Mycket lyckat för alla inblandade.

 7. Det här med barnkalas är ju intressant! I egenskap av verksamhetsledare på Brage måste jag lägga in en kommentar om att om någon ungdom som vore intresserad av att dra barnkalas läser detta, ta kontakt med mig! Brages barnkalas kunde utvecklas hur mycket som helst och jag skulle gärna outsourca detta till någon påhittig och driftig typ. Fria händer och ett mysigt ställe att vara på! Och det behöver inte ha något med det museala att göra om man inte vill ?

 8. Kanske ett robotkalas kunde vara något? Om barnen kunde bygga robotar av skräp (som buu-klubben gjorde i strömsös livesändning för några år sedan). tänker bara på hur roligt våra barn skulle tycka att det är. Men också som någon skrev att hyra en jumppasal. Det finns ju hur mycket roliga grejer som helst att bygga hinderbanor av och tävla med varandra i. Och koddboll!! och ringar att hänga i! Det där ska jag satsa på sedan när vi börjar med barnkalas i huset 😛

 9. Ja herregud,det eviga kalasproblemet, jag dhööör!! Ifjol försökte vi med konceptet "bara så många gäster som man fyller år" ; trevligt ja, men ett förjävligt tjat om att "alla andra fick bjuda hela klassen". Jag klarar INTE av ett hemmakalas med 20+ barn ! Skulle eventuellt överleva med utomhuskalas sommartid, men eftersom mina flickor båda fyller år i december (bra tajmat, jag vet) så är det ganska uteslutet… För kommande 8-års kalas har jag funderat på pulkakalas och korvgrillning med hela klassen, men man kan ju inte ens vara säker på om det finns snö då! Och what if snöstorm/regn/whatnot – vad är backup-planen??? PLZ help me ='(

 10. Hejsvejs! Vi har en gång ordnat barnkalas i en lokal brasiliansk jiujiutsu akademi. Barnen hade en riktig tränare och fick faktiskt "jobba" så de svettades. Efteråt blev det lite gott att äta. 100 € fick vi betala + kalasmaten. Två kompisar hade kalaset tillsammans. Så det lönar sig att höra sig för bland alla möjliga klubbar. /Johanna

 11. Satakunnan Ammattikorkeakoulu har ett eget "företag" som rullar på med studerande som alla gör en praktik där och samtidigt får en inblick i hur man styr ett företag. Självklart är vissa lärare med och kollar så allt går rätt till och ger tips. Det ordnas sällskap för åldringar, rastvakt/-kompis greijer på lågstadieskolor, jumppagrupper och barnkalas. Man får själv välja hurdant kalas man vill ha, studerande fixar allt från inbjudningar och dekorationer till att hålla kalaset och till alltk som skall serveras i matväg. När jag studerade hade vi bland annat superheros kalas, prinsess kalas och käpphästkalas. Vi byggde bland annat en hinderbana att rida med käpphästarna och olika lekar med dem. Absolut något som andra skolor kunde också utnyttja eller som du sa, någon som startar ett eget företag inom det här 🙂

 12. Det finns också danskalas på Kipinä! Ett alternativ vintertid kanske? Med vårt höstbarn körde vi Tropiclandiakalas ett år (då måste barnen vara över 10 år och en vuxen vara med). Det var superskönt. Fick själv mest ligga och skvalpa på behörigt avstånd och övervaka. I priset på ca 150€ ingick simning för 6 barn + övervakare, en ledd vattenrutschbanetävling, pizza och glass till alla. Lycka till med planeringen! Hoppas nån hakar på tipset att bli festfixare 🙂

 13. Vi har vintertid gått på både skridskokalas och pulkakalas. Fungerat urbra. Det har bjudits på varm choklad och korv med bröd och barnen har underhållit sig själva. Picknickkalas som du nämnde har också funderat väldigt bra. I Sverige kan man betala för ett 4H kalas som har varit väldigt lyckat (få se på djur etc) men det kanske inte finns här…
  I skolan våra barn gick i hade man klasskalas. Man gjorde upp en klasslista vem som fyller när. Sen firade man fyra-fem barn per kalas. Hela klassen är bjuden. Alla köper 1 present (också de som firas). Sen dels presenterna mellan de som fyllt och man öppnar sen hemma. Blir inte så stor vikt vid presenterna då. Alla får gå på allas kalas och då ens eget barn fyller år så är det fyra-fem föräldrapar som ordnar (räcker med att alla tar med en ätbar grej och förbereder en lek).

 14. Minigolfkalas..man kan ju spela hälften av banorna!
  Strandkalas med vattenstafetter…betala nån ungdom som håller program!
  Klättra i vattentornet…vet inte om det finns mera? Spännande ställe lite mörkt o läskigt.
  Kolla med 4h Kati Källman de har ju ungföretagare koncept!

 15. Att hyra en jumppasal har vi gjort o det kostade typ 15€/timme, Botniahallen en lördag förmiddag för typ 3€/barn var också ett bra alternativ. Det billigaste o bästa är ändå att vandra, några kilometer o så grillar man korv o pinnbröd. Är det höst o mörkt så blir det bara mer spännannde.

 16. Vi har dukat upp på gården och så har barnen själva gått till butiken och köpt kalasmaten. Spännande! Barnen har varit fem-sex stycken, äldsta kring 10 år, och de har varit fint sams om vad som köps och hjälpts åt att räkna ut så pengarna räcker till. Mycket lyckat för alla inblandade.

 17. Det här med barnkalas är ju intressant! I egenskap av verksamhetsledare på Brage måste jag lägga in en kommentar om att om någon ungdom som vore intresserad av att dra barnkalas läser detta, ta kontakt med mig! Brages barnkalas kunde utvecklas hur mycket som helst och jag skulle gärna outsourca detta till någon påhittig och driftig typ. Fria händer och ett mysigt ställe att vara på! Och det behöver inte ha något med det museala att göra om man inte vill ?

 18. Kanske ett robotkalas kunde vara något? Om barnen kunde bygga robotar av skräp (som buu-klubben gjorde i strömsös livesändning för några år sedan). tänker bara på hur roligt våra barn skulle tycka att det är. Men också som någon skrev att hyra en jumppasal. Det finns ju hur mycket roliga grejer som helst att bygga hinderbanor av och tävla med varandra i. Och koddboll!! och ringar att hänga i! Det där ska jag satsa på sedan när vi börjar med barnkalas i huset 😛

 19. Ja herregud,det eviga kalasproblemet, jag dhööör!! Ifjol försökte vi med konceptet "bara så många gäster som man fyller år" ; trevligt ja, men ett förjävligt tjat om att "alla andra fick bjuda hela klassen". Jag klarar INTE av ett hemmakalas med 20+ barn ! Skulle eventuellt överleva med utomhuskalas sommartid, men eftersom mina flickor båda fyller år i december (bra tajmat, jag vet) så är det ganska uteslutet… För kommande 8-års kalas har jag funderat på pulkakalas och korvgrillning med hela klassen, men man kan ju inte ens vara säker på om det finns snö då! Och what if snöstorm/regn/whatnot – vad är backup-planen??? PLZ help me ='(

 20. Hejsvejs! Vi har en gång ordnat barnkalas i en lokal brasiliansk jiujiutsu akademi. Barnen hade en riktig tränare och fick faktiskt "jobba" så de svettades. Efteråt blev det lite gott att äta. 100 € fick vi betala + kalasmaten. Två kompisar hade kalaset tillsammans. Så det lönar sig att höra sig för bland alla möjliga klubbar. /Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.