Muminmammans memoarer.

Ibland kan en vanlig sketen torsdagkväll överraska. Det hände sig så idylliskt att båda barnen plötsligt satt vid köksbordet och pysslade (!). Jag skriver med utropstecken, för det hör minsann inte till vanligheterna så här års. Men där satt de i alla fall, den ena med en julklapp och den andra med ett tidningsprojekt med några kompisar i skolan. 

Här blev jag ju riktigt till mig, eftersom jag har en lång kärriär (någon annan skulle kanske säga ”lång karriär”) som tidningskvinna (”tidningskvinna”) bakom mig. Man kan kanske likna mig vid Sunes pappas Rudolf, eller kanske mer vid Muminpappan, som alltid ska komma dragandes med gamla, mossiga, överdrivna stories från förr. Men kunde inte låta det passera, så jag berättade med stor stolthet och yviga gester om skoltidningens Skolixens glansdagar i Sannäs skola i slutet av 90-talet. 

Jag sprang upp i mina vindsgömmor och hittade en hel påse med dessa guldkorn till tidningar (har kanske 20 exemplar här hemma). Jag och – den sedermera framgångsrika tidningskvinnan Karin Lindroos  – gav ut den här tidningen i – som det står i annonserna – ett unikt exemplar varje torsdag. Jag ska berätta för er att det här inte var något litet skitprojekt, utan det är så ambitiöst att till och med mitt trettioettåriga jag baxnar. Tecknade serier (den bottnade i vårt hat mot stadsdirektören som med jämna mellanrum hotade med att dra in byskolan), noveller, coolt och ocoolt-listan, veckans matsedel, insändarspalt (som mestadels bestod av brev i stilen med ”Skolixen är bra, men skvallret är inte sant”), personporträtt, modebilder, tävlingar och gud vet vad.

Livet på landet måste ha varit sysslolöst så där i övrigt är min första tanke.

Sedan fick vi pausa i pysslandet en stund, för barnen tyckte det här var något av det festligaste på länge. Man märker att jag var inne på clickbait redan som 11-åring för här hittade vi bland annat ”Veckans skvaller”, ”Tips: Så här blir du en girl power-girl” och ”10 bra sovtips inför lägerskolan” (för övrigt gjorde vi en extrautgåva inför lägerskolan ”Lägerskola special” som innehöll bland annat ett lägerskolarelaterat korsord, ett förslag på packninglista, tips på bra lägermat, grafik på sovordning i tältet, lista på bra lägerlåtar etc.). 

Och det som jag nu kommer säga kan ni se som en hårresande teaser (århundrades cliffhanger): Om ni kommer tillbaka till den här bloggen i morgon, så ska jag bjuda på den enastående artikeln ”Tips: Så här blir du en girl power-girl”. Eller som man också kan säga: Ett beskrivande tidsdokument från tiden då Spice girls-feminismen nådde Sannäs. 

Som kanske lade grunden till allt?

Precis som Skolixen på många sätt också gjorde.

Ja, hur ska ni nu kunna sova inatt?????

Som vi i underhållningsbranschen säger: Stay tuned.

18 reaktioner till “Muminmammans memoarer.”

 1. Jag kan sannerligen knappt hålla mig! Det är bara att inse att Skolixen lade grunden för våra karriärer i dag.

  1. Däremot är det helt sjukt att du inte blev illustratör, du ritar ju helt sjukt bra. Måste whatsappa en bild på en Felix-ketchup du ha rita. Så jävla snygg!

 2. Nejj alltså, Skolixen! Kommer ännu ihåg hu rädd men ändå förväntansfull inför torsdagens skvaller, som ju vår lärarr läste upp inför hela klassen! ??? Gamla goda tider. Gör barn sånt nuförtiden, ritar o skriver, för hand?
  H. Katja

  1. Katja ❤ Hej!

   Jag tycker att vissa delar av Skolixen var så hemska. Till och med Milea sa igår "Men det där var ju inte alls snällt!". Just i skvallret fanns det så mycket som jag skäms för. Huga. Som att vi skrev att någon hade klippt håret och det var bättre förr. Alltså så elakt!

   Förlåt världen, för att jag var så hemskt! Hade glömt att det lästes upp inför klassen, det var ju kanske inte så jees.

   Tydligen görs det tidningar för hand ännu. Matheo hade fullt sjå med att klippa ut annonser igår och klistra in i sin, haha!

   1. Instämmer med Linn, förlåt världen och förlåt Sannäs för elakt skvaller! Tur så har vi utvecklats och är klokare och snällare i dag.

 3. Jag kan sannerligen knappt hålla mig! Det är bara att inse att Skolixen lade grunden för våra karriärer i dag.

  1. Däremot är det helt sjukt att du inte blev illustratör, du ritar ju helt sjukt bra. Måste whatsappa en bild på en Felix-ketchup du ha rita. Så jävla snygg!

 4. Nejj alltså, Skolixen! Kommer ännu ihåg hu rädd men ändå förväntansfull inför torsdagens skvaller, som ju vår lärarr läste upp inför hela klassen! ??? Gamla goda tider. Gör barn sånt nuförtiden, ritar o skriver, för hand?
  H. Katja

  1. Katja ❤ Hej!

   Jag tycker att vissa delar av Skolixen var så hemska. Till och med Milea sa igår "Men det där var ju inte alls snällt!". Just i skvallret fanns det så mycket som jag skäms för. Huga. Som att vi skrev att någon hade klippt håret och det var bättre förr. Alltså så elakt!

   Förlåt världen, för att jag var så hemskt! Hade glömt att det lästes upp inför klassen, det var ju kanske inte så jees.

   Tydligen görs det tidningar för hand ännu. Matheo hade fullt sjå med att klippa ut annonser igår och klistra in i sin, haha!

   1. Instämmer med Linn, förlåt världen och förlåt Sannäs för elakt skvaller! Tur så har vi utvecklats och är klokare och snällare i dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.