Kökschefen rapporterar.

Alltså det här med att jag tagit min rapportering från vegoari på största möjliga allvar är det bästa som har hänt min uppdateringstakt. Varje dag kan jag skyffla bilder på vad vi åt igår. Så hiskeligt ointressant för er, men så praktiskt för mig. 

”Ääää det är så jobbigt att vara så här på tårna under varje matlagning” gnällde jag åt Sami igår (han låg på köksgolvet i manflufeber och höll Mysli sällskap medan jag halvt brände rödbetsbiffarna).

Det finns ju både fördelar och nackdelar med att stuva om vardagskosten, har jag märkt. En lasagne kan man ju göra med en halsduk för ögonen och med ena handen i instagram, vilket är så sjuuuukt skönt. Men det här med att göra ny mat kräver ju lite koncentration. Hålla koll på recept i mobilen medan man gör. Uhh, det är störande. 

Men här kommer gårdagens skörd. 

Till lunch åt vi rödbetsbiffar med chevre. Recept här. Jag tyckte inte de höll måttet med bara stekning, så jag lade över en getostskiva och klippte över lite rosmarin och gräddade 10-15 min i ugnen. Sedan åt vi med potatis- och morotsklyftisar till. Och sallad och nån dipp. Jag gillade jättemycket. Barnen ringde efter fammo och frågade om de får komma övernatt och vad de i så fall får äta (HAHA!). De blev lovade lax och de flydde sedermera fältet över natten. 

 

2018 01 06 11.27.49 1

 

”Vem har sagt att jag går med på nåt sånt hääääär?” sa Matheo trumpet. ”Moahahahah” sa jag då. ”Den dagen när man hjälper till i köket får man vara med och bestämma. Tills vidare är det den allsmäktige köksmästaren som har 100 % makt över menyn”. För det tycker jag faktiskt är rimligt. Inga snoriga, otacksamma ungar ska komma och klaga på maten som jag steker i mitt anletes svett (inte bokslavligen dårå). De åt upp allt, får jag väl lova att tillägga. 

 

2018 01 06 11.32.53 1

 

På kvällen efter att barnen drog iväg till Vörå hade vi ingen lust att anstränga oss. Så vi gjorde lite varma smörgåsar med den överblivna chevren och annat som kan hittas långt bak i ett kylskåp (svarta oliver, soltorkade tomater, saltgurka). Hade tomater och basilika också, vilket kan rädda i princip vilken rätt som helst. Med ett glas rödvin smakar ju vilken macka som helst som ett litet underverk. 

Rapport klart slut.

6 reaktioner till “Kökschefen rapporterar.”

  1. På tal om lasagne – gjorde en suupergod lasagne igår med linser istället för köttfärs. Trodde inte det var möjligt. Jag vet det kanske låter lite udda, men jag gjorde alltså en helt vanlig tomatsås som jag brukar göra till lasagne, men bytte ut köttfärsen mot röda linser. Lät det koka i en gryta läänge, typ två timmar, gjorde bechamel och lade ihop allt precis som vanligt. En halvtimme i ugnen och den slog nästan en vanlig lasagne, är så euforisk över detta hehe :)) //mvh lasagneälskaren

  2. ajjoo varma smörgåsar i ugn. Helt bortglömd hit. Det år syrran och jag i högstadiet efter skolan. Mosig ost och mycket smör. Ingen ville ha tomat. Men kryddor. Men vi åt smarriga rödbetor igår och här kommer receptet: Koka tills al dente. Skär av topparna. Gröp ur. Blanda följande till sörsseli: Det urgröpta, getost,fräst rödkål och fräst(tänkte skriva frälst) lök. Sen riven parmesan och hackade valnötter och svisch in i ugnen en liten stund. Aj jumalauta så gott. Men inte i den minsta munnen. Rödbetor fungerar inte på små barn. Inte hos oss. Detta är stora barnets favorit.

  3. Man hittar sina stammisrätter och sen kan man göra dem med förbundna ögon! så det blir ju lättare med tiden.
    själv lärde jag mig laga mat som vegan/vegetarian men har börjat äta kött (hade ständigt kassa järnvärden och pallade inte mer) så jag har gjort lite en tvärtom-resa – försöker lära mig hur man ska laga kött och inte bara äta köttbullar och korv jämnt. läskigt med kötträtter ju, man kan inte vara hur tankspridd som helst och typ glömma maten framme över natten? svårt för vegmat att bli farligt dålig på samma sätt som typ kyckling…

  4. På tal om lasagne – gjorde en suupergod lasagne igår med linser istället för köttfärs. Trodde inte det var möjligt. Jag vet det kanske låter lite udda, men jag gjorde alltså en helt vanlig tomatsås som jag brukar göra till lasagne, men bytte ut köttfärsen mot röda linser. Lät det koka i en gryta läänge, typ två timmar, gjorde bechamel och lade ihop allt precis som vanligt. En halvtimme i ugnen och den slog nästan en vanlig lasagne, är så euforisk över detta hehe :)) //mvh lasagneälskaren

  5. ajjoo varma smörgåsar i ugn. Helt bortglömd hit. Det år syrran och jag i högstadiet efter skolan. Mosig ost och mycket smör. Ingen ville ha tomat. Men kryddor. Men vi åt smarriga rödbetor igår och här kommer receptet: Koka tills al dente. Skär av topparna. Gröp ur. Blanda följande till sörsseli: Det urgröpta, getost,fräst rödkål och fräst(tänkte skriva frälst) lök. Sen riven parmesan och hackade valnötter och svisch in i ugnen en liten stund. Aj jumalauta så gott. Men inte i den minsta munnen. Rödbetor fungerar inte på små barn. Inte hos oss. Detta är stora barnets favorit.

  6. Man hittar sina stammisrätter och sen kan man göra dem med förbundna ögon! så det blir ju lättare med tiden.
    själv lärde jag mig laga mat som vegan/vegetarian men har börjat äta kött (hade ständigt kassa järnvärden och pallade inte mer) så jag har gjort lite en tvärtom-resa – försöker lära mig hur man ska laga kött och inte bara äta köttbullar och korv jämnt. läskigt med kötträtter ju, man kan inte vara hur tankspridd som helst och typ glömma maten framme över natten? svårt för vegmat att bli farligt dålig på samma sätt som typ kyckling…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.