Tur att jag inte lyssnade!

Skärmavbild 2018-09-20 kl. 18.22.25.png

Yle gjorde en juttu om att de flesta nya företagare i Vasaregionen är under 40 år. Det känns roligt! Att folk vågar, vill och testar. I artikeln intervjuas också vår företagsrådgivare Olav. Han kanske aldrig sa det högt under de gånger vi sågs, men innerst inne tror vi nog att han tyckte vi var fullskaliga dårar som sade upp sig från två fasta – och ändå rätt roliga – jobb för att testa vingarna i fritt fall, haha!

Från vår sida har det tack och lov kört igång så bra att vi mest funderar hur vi ska göra för att hinna svara på efterfrågan. Det var tur att vi körde heltid direkt! Skulle säkert ha varit totalt hjärnmos av att hålla upp ett annat jobb också. Ibland måste man bara våga testa. Och faktiskt svänga dövörat till de bättre vetande!

Det har jag tänkt på många gånger!

Tänk om jag till exempel hade lyssnat på dem som tyckte det var töntigt att ”vika ut sig på nätet” när jag var yngre! Tänk så trist om jag bara hade ryckt på axlarna och tänkt ”nåja, kanske bäst att sluta intressera sig för det här med sociala medier”. Då hade jag ju aldrig varit här i dag! Ibland måste man bara få göra det man tycker om. Och våga tro på att det leder en rätt längre fram.

Blir till exempel urstörd på att sociala medier och spel och teknik och gud vet vad ständigt utpekas som bovar när det kommer till allt som är skit i samhället just nu. Ungas psykiska ohälsa, att barn inte längre leker, att ungdomar blir våldsamma (bara för att nämna några artiklar som jag har läst den senaste tiden). Så typiskt på något sätt, den äldre generationens skeptiska syn på allt som unga gör. Jag menar, det är väl inte sociala mediernas fel att folk mår skit – det är väl i så fall människorna som använder sociala medier fel. Sociala medier än ju inte ondaDet är väl människorna som ska skärpa sig i så fall.

(Och om barn inte längre leker kanske vi föräldrar kan se över vilka förutsättningar vi skapar för riktigt bra lek – till det behöver man tiiiiiiid och tråååååkiiiiigt – säg det barn som hinner ha jättetråkigt varje dag! Inte mina i alla fall!)

När jag var fjortis var många noga med att påpeka ”att man inte får nå jooooobb i framtiden om man skriver en massa konstiga saker på interneeet”. Hah, om man då ändå hade vetat att det kanske just så som man får ett jobb! Nu överdriver jag kanske en smula. Men ni förstår min point. Man ska inte alltid lyssna på vad folk tror är bäst för en.

Ett av mina barn är lagd åt ett datanördigt håll – förr störde jag mig rätt mycket på det. Man blir ju inte så jätteglad när barnen fastnar i skärmar alldeles för länge. Men nu försöker jag istället uppmuntra det. Det är ju skitbra att vara tekniskt lagd. Kanske leder det mitt barn rätt längre fram? Kanske något av mina barn blir en professional gamer också?

Man måste bara försöka lägga sin egen mossighet åt sidan och försöka se världen med nya ögon (och i något skede inse att den nya generationen kommer bli så mycket smartare än min!).

Den här jättespretiga harangen kan vi kanske sammanfatta i tre punkter:

  1. Gör mycket av det du gillar – mitt i allt är det ett yrke!
  2. Lyssna på andras goda råd, men gör som hjärta och hjärna säger!
  3. Det behövs fler fullskaliga dårar här i världen.

2 reaktioner till “Tur att jag inte lyssnade!”

  1. Det är ju inte bara mossiga gamla fossiler som påpekar farorna med sociala medier. Vi spenderar flera timmar om dagen på telefonen. Och helt säkert. Genom egen och andras erfarenheter. Mår vi inte bättre av det. Visst det finns mycket bra med ny teknik och sociala plattformer. Men fortfarande jämför vi oss med en liten ytlig del av många människor sammanlagt. Det är inte fel på människan bakom skärmen! Sociala medier är skapade så att vi ska bli så beroende som möjligt. Inget vi kan stå emot eller påverka själva. Annat än att helt ta avstånd. Vi kan inte bara ”skärpa oss”. När det är ett helt system som är byggt för att skapa beroende.

  2. Åh, när jag läste de sista styckena kom jag att tänka på att den nya utställningen Glitch Art på Kuntsi skulle kunna vara jätteintressant för ditt datorintresserade barn. Förlåt, förlåt, känner mig usel som gör reklam såhär på din blogg för en utställnning som jag själv varit med och byggt. Ursäkta! :/ men det var alltså bara ett genuint tips. En lampa tändes när du skrev ”se världen genom nya ögon” vilke är sloganen för utställningen. Nåväl, ta det bara som ett tips. Tack o förlåt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.