Snart kommer köket!

Köket var det rum i Gula huset som jag gillade allra bäst. Det blev så bra när vi rev ut det gamla 80-tals köket och Puustelli fixade ett nytt 2016. Hann tröttna på mycket i Gula huset, men aldrig på det. 

Ändå kändes det riktigt pirrigt när vi plötsligt köpte ett hus. Att få göra ett helt nytt kök! Hur nöjd jag än var med det gamla kändes det närmast orimligt att göra ett likadant. När vi gjorde om vårt pågick vitt-kakel-med-svarta-fogars högtid. Älskade det. Jag ville ha ett snällt svartvitt kök med lite industriell feeling – och det var precis vad jag fick! Här kommer en snabb tillbakablick:Sedan dess har det hänt mycket på köksfronten. Och i min hjärna! Träfärgat har smugit sig in – eller nej, det har inte smugit inte, det har dundrat in! Att göra ett svartvitt, hårt, industriellt kök känns nu helt fel. Nu vill jag ju ha ett varmt, ombonat, träfärgat kök med 60-tals vibes.

Och mycket beror förstås på att huset vi nu bor skiljer sig mycket från Gula huset. Det är en sak att göra ett kök i ett gammalt trähus från 30-talet och en annan att göra ett i ett 50-tals stenhus. Jag vill ha ett kök som man inte riktigt kan avgöra om det är gammalt eller nytt. Vill ha ett som tidsmässigt passar huset, men som ändå känns modernt och avskalat. Stilrent och enkelt.

Vårt hus är byggt i mitten av femtiotalet och jag har ju alltid haft ett gott öga till den estetiken. Visionen den här gången var att kombinera dåtid och nutid – och samtidigt svänga på köket så att jag kan få stå vid fönstret och göra mat. Det har alltid känts som en .. ja, kanske löjlig dröm, men ändå något som har känts gulligt. Att stå där och veva i kastrullen medan man blickar ut över Brändö – så mysigt! Orka stå invänd i en vägg, hah.

I tider av evig förnyelse och ursnabba svängningar vill man ju inte riktigt välja ett supertrendigt kök (jag vet ju själv hur snabbt jag tröttnar på något som jag tyckte var ursnyggt igår). Träkök är all over Pinterest nu, men jag har försökt trösta mig själv så här: om jag väljer ett kök som passar husets övriga 50-tals vibb, så ska det väl gå vägen. Förhoppningsvis vill jag inte kräkas på det här om tre år. Time will tell!

Puustelli Vasa fick fortsatt förtroende. Jag orkade inte ens kolla någon annanstans eftersom jag vet att det funkar så frikkin´smooth (och med det menar jag design, beställning, montering etc.) och jag vet att jag kan lita på att Thomas levererar det jag vill ha. Där hittade jag äkta ekdörrar som gjorde mig lite knäsvagt fammo-nostalgisk. Tog den!

20191019_124216.jpeg

Här var många i min omgivning mkt skeptiska. Mamma försökte förgäves få mig att behålla det gamla köket – tills min träkärlek har lagt sig (hon tyckte väl det kändes orimligt att lägga mycket pengar på ett fult kök, haha!). Medan många byter bort gamla mörka träkök mot ”vita fräscha”, så gör jag det motsatta. Fattar, fattar. Kanske känns det mystiskt i någons ögon. Men jag är så jäkla suuuuugen på ett träkök. Litar helt på att det kommer att bli fab.

Nu ger ju 3D-skisserna inte materialen rättvisa så här, men här kommer en snabb presentation över hur det är tänkt. Nu ser det ju stelt ut utan piff, puff och detaljer. Ni får bara lita på att det blir mer ombonat och skönt senare. 

Skärmavbild 2019-11-26 kl. 18.42.43

Köket är superlitet,
men vi ska öppna upp väggen mot matsalen (som däremot är stor!). Inget bord ryms i köket. Jag tror att man mest gör mat här och springer igenom (min stora dröm som barn var att ha ett hus som man kunde springa runt runt runt – nu har jag äntligen ett!). Se bild nedan.

Skärmavbild 2019-11-26 kl. 19.21.18.png


Här gömmer sig diskmaskiner
, kylar och frysar. Rummet slutar där det gråa golvet tar slut. Ps. De ljusare träfärgade kanterna på skåpet här ovan kommer alltså inte att synas eftersom de står mot väggen.

Skärmavbild 2019-11-26 kl. 18.42.34


Under det stora fönstret
kommer en köksö på hjul med spis och nedsänkt Bora-fläkt (så cool!). Ugnen blir ju där rakt fram i ögonhöjd. Ska rulla runt och ha kockshow för alla som sitter vid köksbordet i matsalen (dock bara så långt som sladden sträcker sig, haha!). Golvet blir samma färg som köksbänken. Vad väggarna ska ha för färg vet jag faktiskt inte. Den som sitter inne på bra förslag ska ropa ut genast!

Nu är vi hur som helst mycket uppspelta för om två veckor kommer leveransen från fabriken i Harjavalta! Före det ska vi riva ut det gamla (även om mycket redan är nerplockat), ta ner en vägg och lägga ett golv. Fy vad mycket roligt vi har framför oss! I synnerhet den här gången när man inte behöver göra NÅGONTING själv, haha!

Jag har varit usel på att uppdatera om renoveringen här på bloggen, men på Instagram har jag gjort det så gott som dagligen. Följ med där för mer frekventa updates! Men köket – det lovar jag att återkomma till. Har fått så otroligt positiv feedback när jag har berättat mycket om renoveringen på Instagram. Kanske finns det också något ni vill höra mer om i textform? Här får man fritt beställa blogginlägg!

So long!

7 reaktioner till “Snart kommer köket!”

 1. Ja tack 👍🏻😊
  Spännande att följa med ert nya köksprojekt/ hela er renovering – både i bild och text!

 2. Såå fint, jag säger bara sååå fint! Uppriktigt!
  Vita kök i alla ära, men vita kök kan också kännas som lite av 90-talet. Det här är stilenligt med huset.
  Gjorde om vårt kök från (vitt till just den här stilen) och är så nöjd!

 3. Så kul att följa, blir ju riktigt sugen på att renovera något själv… Visa gärna före och efter bilder på rummen. Älskar också planlösningar, men känns det för privat så ska du inte visa. Nyfiken också på gården, hur stor är den? Har ni bastu nånstans i huset också? Berätta allt du känner för! 😊

  1. Både gamla och nya köket snygga ! !
   Vi har också ett Puustelli kök sedan 7 år och är nöjda och glada över det!

 4. Länge fundrat över varför a l l a placerar ugnen i ögonhöjd, men lämnar diskmaskinen en kraftig ryggböj ner. I n g e n använder ugn oftare än diskmaskin, ja, om de nu har en alltså.

  Mystiskt…

 5. Beställes allt, om Renoveringen i Text och -Fast Video-format, så man även, kan höra ljuden, då det används arbetsmaskiner, Arbetsgubbarna pratar osv och redan tidigare, har jag tänkt fråga/föreslå följande. Vad, har Huset för Värmesystem, dvs, är det olja, jord, fjärr, el, eller någon annan värme, som gäller och gällande Bastuavdelningen, om det även, blir aktuellt, att förnya bastuugnen, skippa alla Traditionella lådformade ugnar och satsa på lodrätta pelarmodeller, av vilka allra häldst IKI-Kiuas http://www.ikikiuas.fi och om det förargar, att byta stenar ofta, kan jag nog även godkänna stenar av märket Kerkes http://www.kerkes.fi faastän dessa, inte har samma värmelagringskapacitet, som Traditionella stenar, till vilka man även har återvänt i alla, Norvallas bastuavdelningar, då man ansåg, att bad av bra qvalitet, är viktigare, än hur ofta, man måste byta stenar och då, är ju IKI-Kiuas bäst, då det rymms stenar från golv, nästan till tak, i en sådan, vilket gör, att baden, hålls länge, som i en rökbastu och kommer i långsamma vågor och dessutom, kommer det ingen glödande värme, då stenarnas mängd, är stor och i synnerhet, om Ni både skulle skaffa en el och en -vädugn i samma bastu, är ju fördelen, att lodrätta modeller, tar mindre utrymme, än en vågrätt låda och förståss, om man tänker, att man fått träd från Skogen, som sågats till väd, har torkat i 2 År, använts den tiden, som dessa finns till, men sedan tagit slut, så gör det ingenting, fastän man sedan väntar i 2 År, att följande Sats, får torka sågad i passliga bitar, då man då, gladerligen, kan värma bastun med el och annors också, om Latmasken är Aktiv, kan man annors bara, emellan, värma med el. Investeringen, lönar sig absolut och över huvudtaget, skall man inte längre säga på allmän nivå, att en vädbastu, alltid är bättre, än en el, då man gått frammåt inom elugnarna, av vilket då IKI-Kiuas, är ett bra exempel och den vädäldade, har heller ingen låda för askan under äldstaden, utan askan, blir på äldstadens båtten och dragluckans tjänst, sköter en liten lucka i äldstadens dörr, som man drar neråt och -uppåt och monne man inte kan lägga tälgstens ugnstenar i den vädäldade, vilket man ju inte, kan lägga i elversionen, för de kommer ju i närkontakt med motstånden, som kan förstöra tälgstenarna. Och rekommenderar, att Ni ber IKI-Kiuas Repressentanter på Konsultationsbesök, gällande vilka modeller, som just skulle passa för Er bastu och om det Instrueras, att från så och så många KW, till så och så många KW ugn, är tillåten för Er bastu, skall man alltid välga det största tillåtna, så inte badens effekt, tar slut mitti och gällande vädugn, skall man absolut, även låta lägga på ugnen, ett extra högt torn av stenar, för att garrantera de bästa baden och om tornets vara, eller ickevara, måste man redan fatta beslut i installeringskädet, så de vet, hur de bygger upp skårstenen osv. Och hur skulle det låta, med åtminstonde högtalare i dusch och -bastu-utrymmen, för det finns ju System, enkom tänkta för våtutrymmen och även TV-skärm i bastun, vore det inte något det? Har många gånger, varit i bastu med dylika och tex. lyssnat på Pink Floyd på bastulaven av vårt föredetta Egnahemshus, dit de följande Egarna, installerade högtalare i duschrummet, så att stereoanläggningen, fanns i brasrummet. Och tänker Ni installera värmelagrande öppen spis och -bakugn, äldad med väd och har Ni möjlighet till gratis väd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.