Intressant osv.

”Hur lyckas man producera bra och intressanta texter? När jag försöker skriva ner mina tankar och idéer så blir det vara kort och ointressant.”

Det är omöjligt att vara intressant varje dag, tror jag. Men mycket handlar om träning och övning. Ju mer man skriver, desto bättre blir man på att vända och vrida på språket. Ju mer man läser tidningar, böcker, bloggar, människor – desto mer idéer får man. När jag började blogga använde jag jättemycket synonymer.se, för mitt språk var så otroligt enformigt. Efter ett tag märkte jag att jag skriver om ganska samma ämnen hela tiden, men det funkar om jag varierar språket. I dag är mitt ordförråd tusen gånger större. Kanske just tack vare synonymer.se (vilket vanligt ord som helst har faktiskt en mycket roligare variant!).

Och jag älskar att roa mig med fåniga ord. Struntar i att skriva rätt. Jag svär, överdriver och experimenterar. Jag vet inte alls hur man skriver korrekt svenska (jag skriver bara med känsla).

Det om språket.

De bästa idéerna får jag av folk i min närhet. Vad vi pratar om med mina kaveris, vad vi pratar i skolan, vad vi pratar på jobbet, vad det pratas om på Twitter. Och det är ju sånt man vill läsa om. Skriv om andra bloggar! Skriv om det du läst i tidningen! Skriv om vad du tänkte när du cyklade till jobbet! Skriv om vad du ska göra på helgen! Skriv om dina framtidsplaner! Tänk på vad du själv vill läsa på andra bloggar – och skriv om det själv!

Är övertygad om att nästan allas åsikter, tankar och idéer är intressanta, bara man motiverar, förklarar och beskriver. Skriver där man känner och där det bränner. Ju mer jag skäms eller skräms, desto bättre blir det. Och vissa dagar räcker det enbart med söta barn.

Vad är era bästa tricks?

6

4 reaktioner till “Intressant osv.”

  1. Tack för ditt svar! Kanske det tar sig med tiden. Bilder på söta barn har jag gott om men alla vill inte vara synliga på bloggen och det måste jag respektera. 🙂

  2. Bra tips! Jag tror också på att skriva mycket och ofta. Och på att skriva obekväma texter, man behöver inte publicera allt, men genom att skriva ner tankarna får man dem utredda i huvudet. När man sedan läser det man har skrivit och raderat allt som är otydligt eller för ”nära” känns det kanske inte lika farligt att lägga ut den på bloggen.

    Jag älskar verkligen att skriva eftersom man har möjlighet att redigera. När man pratar är det svårare att gå tillbaka och förtydliga, byta ut ord man har använt i fyra meningar på raken eller så, men när man skriver kan man fila hur mycket som helst om det behövs. Åh. Härligt!

    1. Skriva för att utreda saker i huvudet är nog bra. Det har jag alltid gjort, ja, sen tonåren i alla fall, i form av privat dagbok. Har jag för mycket på gång i huvudet kan jag inte sova och då är det bra att skriva av sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.