FIGHTING STAR / Wasa teater

Vi såg alltså Fighting star igår, Samsan och jag. Någon slags för-premiär. Den riktiga premiären är nu på lördag och JAG VÄNTAR SÅ OFANTLIGT på recensionerna. Älskar att läsa recensioner efter att man sett pjäsen. Så spännande att se om man upplever samma känsla som recensenten. Oftast tycker jag helt tvärtom, dock.

Senast jag var på Wasa teater såg vi Pojken och stjärnan och den var ju så förbannad bra att jag knappt har slutat tänka på den. Man kan milt säga att förväntningarna inför Fighting star var skyhöga. För Pojken och stjärnan var verkligen asbra – också i vuxenmått mätt. Jag förväntade mig samma av Fighting star. Extraspännande också nu när man följt förspelet en längre tid (ni vet, auditions, uttagningar, röstningar, skriverier osv.).

En annan parentes: Det är himla svårt, det här. Att skriva någonting om något som man vet att folk har jobbat och kämpat med hur länge som helst. Tänk alla de som har jobbat arslet av sig med den här pjäsen. Man liksom drar sig för att skriva något negativt. Usch ångesten för alla skådisar nu dagarna innan recensionerna.

Jag var så galet taggad när pjäsen körde igång. Men jag kom liksom aldrig i gång. Hela första akten var väldigt svåråtkomlig. Jag fick liksom inte den där känslan, blev inte ett med pjäsen (sori, asigt uttryck, men ni fattar). Jag distraherades av tanken att det är skådespelare som spelar på en scen (en kvinna som ska föreställa en boxare, Geir som ska föreställa en politiker osv.). Kan inte sätta fingret på vad, men någonting saknades. Det kändes inte .. äkta? Aningen krystade dialoger, kanske. Jag vet inte. Samma gällde alla boxningsscener. Det kändes inte på riktigt (ja ba: ”men herregud, TA I ordentligt! Slå HÅRT!”). Kanske var det nervositet i luften.

Fotograf: Frank A. Unger

Däremot tyckte jag att Jennie Storbacka var jättebra. Behövde inte spänna sig när hon var inne. Tycker hon var överlägset bäst. Och så är det något med Sofie Lybäck som jag älskar (bottnar säkert i Pojken & stjärnan, igen). Markus Lytts var också bra. Och Marco Luponeros outfit.

Andra akten lyfte bättre (rödvinet i pausen kan vara en orsak). Men plötsligt blev musiken mycket mer musikal-ig. Och sångnumren mycket flashigare. Första akten var så  f ö r s i k t i g  och pipig. Andra var stundvis riktigt fascinerande. Låtarna var väldigt popiga och finlandssvenska och Hype-iga. Men ganska charmiga.

 Tar emot att kritisera en pjäs, en storsatsning i en liten stad, där en stor mängd människor har lagt både själ och hjärta i blöt (för att inte tala om pengar). Men det var kanske inte min pjäs det här. Storyn berörde mig inte på djupet. Tycker ändå ni ska gå och kolla. Om inte annat, så för att kolla om ni håller med recensionerna.

(Sara och Sofia var också där)

27 reaktioner till “FIGHTING STAR / Wasa teater”

 1. Jag var också och titta på en förhandsföreställning och håller med dig. Jag tyckte storyn var lite lam och krystad. Men saakuti att energin var i taket sen i slutet när alla dansade och sjöng. Sen var ju den blonda (är det Jennie Storbacka) helt ljuvlig och vilken sångröst. Jag skulle nästan ha velat se hennes story hellre.

 2. detta har inget med inlägget att göra, men fråga iaf…har medelmåttan malin slutat blogga? kommer inte in på hennes blogg 😦

 3. Jag såg den i veckan och kände precis som du! Stora förväntningar och platt fall. Tillika är det tråkigt att tycka så, när det är en stor satsning. Pjäsen gav ingen känsla! Sången var bra. Jag tror ett av de största problemen var att det var för många teman. Vänskap, död mamma, frånvarande pappa, krossade drömmar, drömmar… Det var för många planteringar som inte ledde någonstans.

  1. EXAKT! Tyckte pappa-juttuna var helt överflödiga. Men HEY, jag sku inte göra det bättre själv så jag ska hålla käften, egentligen.

 4. Jag håller helt med dig och tycker nästan du är för snäll i din kritik. Storyn är tunn och det kan inte ens duktiga skådisar lyfta upp. Sedan tyckte jag att kontrasten mellan ”proffsen” och de övriga aktörerna blev för stor. Men alla kan gå och se den för att bilda sig en egen uppfattning!

 5. Jag förstår precis din feelis alltså. Man vill verkligen inte skriva negativt egentligen när man vet (eller inte alls vet!) hur mycket jobb som finns bakom. Jag hade också för höga förväntningar tror jag. Tycker ändå att folk ska gå och se den! Jättebra sångare! Och kan inte sluta tänka på ljussättningen… hehe.

 6. Kanske det blir lite för mycket med alla gallringar och auditions….
  OCH, älskar ditt föregående inlägg!!!

 7. Jag måste också hålla med dig i dina åsikter och det ska faktiskt bli spännande att läsa recensionerna sen 🙂 Det känns jobbigt att inte bli eld och lågor över något som man har satsat så enormt mycket på, för jag trodde faktiskt musikalen skulle vara helt huippu. Jag känner liksom lite ansvar att vara positiv eftersom det trots allt är en österbottnisk storsatsning 😀 Musikalen hade vissa bra element (som till exempel Jennie S då och musiken överlag) men storyn höll tyvärr inte riktigt.

 8. Jag tycker det är helt fel inställning att känna att man inte får kritisera nåt bara för att det är en österbottnisk satsning. Ska man alltså ha lägre krav och säga nåt är bra när man egentligen inte tycker det, bara för att det är lokalt? Jag tror inte man gör nån en tjänst. Det finns INGET värre att få höra som artist att folk säger ”well done you were so good” när man vet att dom egentligen inte tycker det. Och man lär sig märka skillnaden, när folk säger att det var bra och ljuger, och när folk säger att det var bra och verkligen menar det. Sen har jag ljugit åt folk och sagt well done när jag inte menat det heller, och det känns lika risigt.

  När man är med i nåt som är dåligt och tycker att man själv är dåligt så lär man sig leva med det. Och oftast känner man ju av ifall det är dåligt själv också.

  Jag var och kollade musikalversionen av Lord of the Rings i London, som var den mest påkostade produktionen nånsin, och den sög megahästkuk. Dom hade helt hoppat över en hel bok, och det märktes att dom castat musikalteaterfolk som hade bra röster men som inte var skådisar. Stor skillnad där. Det att man satsat mycket tid och pengar på nåt betyder inte alls att det är bra för det.

  Man ska alltid vara ärlig. Nobody likes a faker.

   1. Jag tänker inte se pjäsen. Nån som jag varit tillsammans med som behandlat mig väldigt illa och som jag tyckt väldigt illa om är med i den, därför skulle jag inte kunna vara partisk utan skulle vilja hata den. Så då är det bättre att låta bli 🙂

 9. Jepps, delar din upplevelse. Men jag hade hört på förhand att man inte skulle ha aaallt för höga förväntningar. Ändå blev jag mäkta besviken. Storyn var alldeles för tunn och man byggde inte upp varken karaktärer eller spänningen. Hela första akten var egentligen ganska obegriplig och styckad i allt för många sidospår. Håller med kommentaren ovan att man borde ha utvecklat dansaren-i-Berlin mer. Hon var ju helt fantastisk. Huhhu. Och mai gaaad ilka stereotypiska känsroller!! Den frånvarande fadern som prioriterar karriären, husfrun som backar upp och serverar, pinupporna med absolut noll relevans för storyn (förutom att visa upp benen och rondskyltarna), machokillarna, pojkflickan utan nyanser. Man blir ju helt matt! Välkommen till 2013 skulle jag vilja säga till regissören/manus! Huvudrollen som skulle ha haft så mycket potential, men hon knappt fick muntur utan att ”grabbarna” skulle tala i hennes ställe eller ”göra buisness”. Men det är ju inte de hårt arbetande skådisarnas fel att manuset och karaktärerna fallit platt. För TÄNK vilken prestation av icke-proffesionella skådisar! Det är verkligen bra jobbat! Även proffsen hade sina fina stunder, speciellt i sången. Åh vad synd på en sån jättesatsning. Kanske de iaf blir varmare i kläderna så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.