Prioritera rätt?

Förra veckan när jag och Nadia satt i ett möte skröt jag högljutt om hur jag aaaaaaaaldrig tampas med beslutsångest (har bloggat om det förut), medan Nadia sa att hon å andra sidan kan bli helt handlingsförlamad på grund av svåra beslut att fatta, som till exempel vilken helg man ska åka till fjällen (till sist blir det inget, för alla resor tog slut innan man hann spika datum). Ni fattar. Lyckligtvis är det inget som drabbar mig särskilt ofta. Jag känner alltid i magen vilket alternativ som väger tyngre. Sluter ögonen och tänker 2 sekunder – sen kommer känslan ”Det DÄR väljer jag hellre!”. Är aldrig särskilt rationell. Känner mig fram som en annan hippie.

Men det fick jag tammefan äta upp här i veckan.

Mitt i febern fick jag överväga två så jämbördiga sommarförslag att jag nästan tänkte sönder min hjärna. Var nästan rädd för att det skulle fräsa till och rök sakta skulle sippra ut genom öronen. Vad ska man prioritera när det kommer till en sommar? Jobb? Strand? Barn? Mig själv? Karriär? Arbetsuppgifter? Framtiden? Ledighet? Vasa? En sommar är liksom aldrig en sommar, utan hänger på så många sätt i hop med fortsättningen. Eller? Kanske? Inte?

Och när kroppstempen inte är normal känns beslutsångesten ännu värre. Jag hade två alternativ – med två så olika styrkor. Två helt olika somrar. Och noll magkänsla. Jag ville göra båda. Det handlade mer om att välja bort, än att välja. Kändes verkligen asjobbigt. Spammade kaveris och mamma med en massa existentiella frågeställningar. Notera att jag faktisk förstår att det inte är SYND om mig. Är medveten om att jag är SÅ skamlöst lyckligt lottad som kan välja (borde slängas i en mörk tortyrgarderob).

Och eftersom magkänslan svek och INTE LEVERERADE NÅGONTING, fick jag för omväxlingsskull använda hjärnan. Prioriterade det jag inte gjorde förra året. Ledighet, barnen och lugn och ro. Det är väl logiskt, va? Jag ska vara ledig i EN HEL MÅNAD. Och jobba med nåt helt nytt. Det ska bli så makalöst spännande. Även om det kniper i hjärtat när jag tänker på det jag valde bort. Äääääääää. Försöker trösta att jag är 28 bast och barnen är jättesmå. Jag behöver inte göra allt nu.

Och att välja bort är automatiskt inte att bränna broar.

Dessutom ska vi ju inte glömma att jag faktiskt fick en drömsommar. Nu också.

Vad tänker ni göra i sommar? Karriärbygga eller softa? Pausa eller köra framåt? Jag vill höra allas sommarplaner!

34 reaktioner till “Prioritera rätt?”

 1. Slappa. Njuta. Ta ut allt ur varenda sekund. Allra sista sommaren som vårdledig. Sen blir det bara allvar resten av livet. Det känns som om det här är den sista sommaren jag kommer att vara ledig, men så är det ju inte alls. Semester kommer man väl förhoppningsvis ändå att ha nångång, med mera pengar på kontot än som vårdledig…

 2. Jag skulle gärna jobba, men kommer att vara föräldraledig då det är min lott i livet att ta ut hela föräldraledigheten.

 3. Underbart att få välja mellan två goda ting. Tvärtemot pest eller kolera helt enkelt. Själv väntar mig en väääldigt spännande sommar med ett beräknat datum för min första den 14 juli. Det gör också att jag för första gången på många många år helt enkelt inte kan planera något. Känns riktigt bra. Det får bli som det blir helt enkelt.

 4. Instämmer fullständigt med Evis kommentar, bara 11.7 för min del. 🙂

  För övrigt låter det underbart att tycka att både jobb och hemmaliv lockar lika mycket. Men du valde säkert rätt. Tror säkert att det dyker upp minst lika spännande möjligheter även efter 28.

 5. Jobba, jobba största delen av sommaren.. Men det går ju ganska sakta på dagis under sommaren också. Min lediga tid har jag tänkt satsa på att ladda och resa. 🙂

 6. Karriärbygga hela sommaren. Men är inte så jätte-excited, får tänka på att jag antagligen får chilla lite nästa sommar sedan.

 7. Detta blir min första sommar som mammaledig, sedan överlappar vi med semestrar och mannens pappaledighet så att vi blir lååånglediga tillsammans! Känns fint att tänka på soliga dagar, att doppa lillemans tår i sjön för första gången i hans liv, att möjligen ta med honom utomlands (bland annat till exotiska Finland!) för första gången. Det blir många "first's" den här sommaren!

 8. Har faktiskt inte alls tänkt så långt ännu. Brukar inte planera sommaren destumer. Hoppas på en ledig månad i juni eller juli, bra väder att hänga ute på terasser och kanske stranden. Några dagar här och där på villan me farsan och fixa på stugan, me mamma på loppis och me sambon på en skön roadtrip kanske 🙂

 9. Ligga och paja kalas kulan på stranden heeela sommaren. Hej
  semester och mammaledigt! Ja sen ska jag trycka ut ett barn också.

 10. Jag skall vara mammaledig och förhoppningvis ( hoppas, hoppas) gravid med nummer två. Förstår att vara tacksam för att ha ett fastjobb att gå tillbaka till då jag behagar, en humanistisk examen är inte alltid så eftersökt på arbetsmarknaden. men helst av allt skulle jag säga upp mig. Men just nu handlar det om barn. Karriär och " drömjobb" får komma sen.
  Kram

 11. Sista sommaren vårdledig. Vi far till landet och njuter. Kanske en tur till Lappland också, ingen i familjen har varit där förr.

 12. Jag ska sommarjobba. Längtar efter en sommar där jag skulle få vara ledig en hel månad, med lön! Men jag ska faktiskt åka på en tvåveckors semester till Tyskland och Italien också. Ser grymt mycket fram emot den!

 13. Innan jag läst hela inlägget tänkte jag "välj barnen, välj barnen, välj barnen". Du gjorde så rätt val och jag önskar dej en sköööön sommar!

 14. Jag ska ha semester. Eller vara arbetslös. Det där vet jag inte så noga än, men jag kallar det semester i alla fall. Vad jag gör efter sommaren är däremot heeeelt öppet.

 15. Jag ska åxå va vårdledig hemma med 2 kids och vänta på nr3 som kommer till hösten.
  Bra val! 🙂

 16. Underbart att få välja mellan två goda ting. Tvärtemot pest eller kolera helt enkelt. Själv väntar mig en väääldigt spännande sommar med ett beräknat datum för min första den 14 juli. Det gör också att jag för första gången på många många år helt enkelt inte kan planera något. Känns riktigt bra. Det får bli som det blir helt enkelt.

 17. Instämmer fullständigt med Evis kommentar, bara 11.7 för min del. 🙂

  För övrigt låter det underbart att tycka att både jobb och hemmaliv lockar lika mycket. Men du valde säkert rätt. Tror säkert att det dyker upp minst lika spännande möjligheter även efter 28.

 18. Jobba, jobba största delen av sommaren.. Men det går ju ganska sakta på dagis under sommaren också. Min lediga tid har jag tänkt satsa på att ladda och resa. 🙂

 19. Karriärbygga hela sommaren. Men är inte så jätte-excited, får tänka på att jag antagligen får chilla lite nästa sommar sedan.

 20. Detta blir min första sommar som mammaledig, sedan överlappar vi med semestrar och mannens pappaledighet så att vi blir lååånglediga tillsammans! Känns fint att tänka på soliga dagar, att doppa lillemans tår i sjön för första gången i hans liv, att möjligen ta med honom utomlands (bland annat till exotiska Finland!) för första gången. Det blir många "first's" den här sommaren!

 21. Har faktiskt inte alls tänkt så långt ännu. Brukar inte planera sommaren destumer. Hoppas på en ledig månad i juni eller juli, bra väder att hänga ute på terasser och kanske stranden. Några dagar här och där på villan me farsan och fixa på stugan, me mamma på loppis och me sambon på en skön roadtrip kanske 🙂

 22. Ligga och paja kalas kulan på stranden heeela sommaren. Hej
  semester och mammaledigt! Ja sen ska jag trycka ut ett barn också.

 23. Jag skall vara mammaledig och förhoppningvis ( hoppas, hoppas) gravid med nummer två. Förstår att vara tacksam för att ha ett fastjobb att gå tillbaka till då jag behagar, en humanistisk examen är inte alltid så eftersökt på arbetsmarknaden. men helst av allt skulle jag säga upp mig. Men just nu handlar det om barn. Karriär och " drömjobb" får komma sen.
  Kram

 24. Sista sommaren vårdledig. Vi far till landet och njuter. Kanske en tur till Lappland också, ingen i familjen har varit där förr.

 25. Jag ska sommarjobba. Längtar efter en sommar där jag skulle få vara ledig en hel månad, med lön! Men jag ska faktiskt åka på en tvåveckors semester till Tyskland och Italien också. Ser grymt mycket fram emot den!

 26. Innan jag läst hela inlägget tänkte jag "välj barnen, välj barnen, välj barnen". Du gjorde så rätt val och jag önskar dej en sköööön sommar!

 27. Jag ska ha semester. Eller vara arbetslös. Det där vet jag inte så noga än, men jag kallar det semester i alla fall. Vad jag gör efter sommaren är däremot heeeelt öppet.

 28. Slappa. Njuta. Ta ut allt ur varenda sekund. Allra sista sommaren som vårdledig. Sen blir det bara allvar resten av livet. Det känns som om det här är den sista sommaren jag kommer att vara ledig, men så är det ju inte alls. Semester kommer man väl förhoppningsvis ändå att ha nångång, med mera pengar på kontot än som vårdledig…

 29. Jag skulle gärna jobba, men kommer att vara föräldraledig då det är min lott i livet att ta ut hela föräldraledigheten.

 30. Jag ska åxå va vårdledig hemma med 2 kids och vänta på nr3 som kommer till hösten.
  Bra val! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.