Vasatips: Österbottens museum / Terranova

I går var vi på Terranova och Österbottens museum. Vi hade haft en snällhetstävling tidigare i veckan och den som hade samlat ihop mest snällhet från måndag till lördag fick bestämma lördagsprogrammet. Matheo vann (surprise surprise) och vi gick på museum (surprise surprise) med hans kompis, Milken, mamma och jag.

Skäms att erkänna, men hade faktiskt aldrig varit där tidigare. Och nu grämer det mig en aning, förmodligen har vi missat massor.

imageimage

Vi gick alltså på naturdelen, som i huvudsak handlar om naturlivet här i Kvarken, och därefter en utställning om kvinnornas liv & leverne i Österbotten genom tiderna. Båda var otroligt bra för barn. Helt perfekt för Matheo (och Milea också för den delen!).

imageimageimage

För det första var vi ensamma på helt muséet och för det andra fanns där uppstoppade sälar. Och ni vet ju att jag har en förkärlek till just det djuret. Kul också att det skiftade väder inne i den här delen av uställningen. Plötsligt började det åska och bullra ute i kvarken och allt blev mörkt. Sedan blev det sol och måskvitter. Satt länge och begrundade den här kamraten. Å ena sidan sympatisk, men förfärliga de där moppefjunet.

image

Som mina arbetskamrater har erfarit har jag varit närmast besatt av vargrättegången i Perho (om det är några detaljer ni vill åt – just ask!). Att jag kan fascineras av de här vilda galningarna. Ni kan ju då gissa hur barnen älskade de uppstoppade djuren.

image

Sedan gick vi vidare till den andra delen. Jag kan faktiskt inte säga vilken del som barnen gillade mera. Matheo går ju sannerligen i gång på ”förr i tiden” och nu när det verkligen handlade om Vasa och Österbotten var det ännu roligare. Jag var så impad av hur mycket fysiska saker det fanns att tillgå. Tänkte på förhand att det mest skulle vara frågan av bilder och tråkiga affischer, men här fanns hela rum och människor och kläder och grejer och möbler och what not.

image imageimageimage

Alfred Svenssons damcafé på Kyrkoesplanaden 21. Där skulle man ha pimplat kaffe som en dårka. Som en teaser måste ni åka hit för att höra historien om hur Beata Bladh blev Vasas rikaste kvinna. Hon hade 17 tjänstefolk och var en av få som ägde en fyrhjulig hästkärra. Dessutom var Madame Bladh en av få som hade råd med lyxprodukterna te och snus. I sju år i rad var hon den som betalade mest skatt i Vasa.

Ja, ni måste helt enkelt åka hit. 7 eugen betade jag inträdde för mig. Barnen helt gratis. De är alltså där i början av Skolhusgatan, ni vet. I kurven före peffan. Rekommenderar varmt!

18 reaktioner till “Vasatips: Österbottens museum / Terranova”

 1. Det är min mormors farfar Alfred Svensson.Om man ska nämna folk i sin blogg kan man ju ha namnet rätt.

 2. Jag fnissade högt över hur arg nån kan bli över ett lustigt misstag :-). Jag har själv varit på museet för en stund sen, men blev ju inspirerad att gå en gång! Du är så bra på att skriva ju!

 3. För vissa är det ett lustigt misstag,för andra är de älskade släktingar och massor med historia. Är chockad över bristen på respekt.

  1. Naturligtvis, men misstag händer så lätt när man skriver långa inlägg. Nu är det i alla fall korrigerat! Det var såklart inte min mening att göra dig illa.

 4. Jannica:det var inte heller min mening att inte respektera dig eller din släkt. Jag tyckte bara att man kan kanske kan själv rätta fel på ett snällare sätt, för det var ju ett mänskligt misstag :-D. kram

 5. Det är min mormors farfar Alfred Svensson.Om man ska nämna folk i sin blogg kan man ju ha namnet rätt.

 6. Jag fnissade högt över hur arg nån kan bli över ett lustigt misstag :-). Jag har själv varit på museet för en stund sen, men blev ju inspirerad att gå en gång! Du är så bra på att skriva ju!

 7. För vissa är det ett lustigt misstag,för andra är de älskade släktingar och massor med historia. Är chockad över bristen på respekt.

  1. Naturligtvis, men misstag händer så lätt när man skriver långa inlägg. Nu är det i alla fall korrigerat! Det var såklart inte min mening att göra dig illa.

 8. Jannica:det var inte heller min mening att inte respektera dig eller din släkt. Jag tyckte bara att man kan kanske kan själv rätta fel på ett snällare sätt, för det var ju ett mänskligt misstag :-D. kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.