Om att resa med barn (och föräldrar).

Det var någon på min förra blogg som frågade hur det kommer sig att jag hinner läsa och ta det lugnt när barnen är med. För länge sedan var det också någon som frågade HUT DET ÄR MÖJLIGT att man inte dör av irritation när man reser med sina föräldrar som vuxen.

 

Hah!

 

För det första bör jag kanske tillägga att barnen inte är så där fasligt små mera. Mina barn är 4 och snart 7. Då finns det ganska mycket vett mellan öronen, tro det eller ej. Och att resa med barn handlar ju kanske inte direkt om att vandra planlöst i djungeln varje dag, utan vi softar rätt så mycket.

 

När vi drar med barnen överallt får man också räkna med att kraven inte kan vara lika höga som förr. Kompromissa här, kompromissa där. Däremot vägrar jag bestämt det där förhatliga ”resa på barnens villkor” nu. De är så pass stora att vi kan kräva lite av dem också. Som att de leker och underhåller sig själva på stranden, på hotellet, på restaurangen osv.

 

Ser att jättemånga har ipads, filmer och spel med när de äter. Där stretar jag emot. Men då får vi vuxna också bjuda till i diskussionen kring middagsbordet. Matheo vill höra gamla historier om när mommo och moffa var unga och de drar väl två, tre, fyra i genomsnitt per kväll. Och det är precis lika roligt för barn som vuxna, kan jag intyga.

 

Samma gäller att gå omkring. Visst tjatar de också. Att det är varmt och långt och nääääär är vi framme, men måste faktiskt skryta med att det går otroligt bra att gå långt. Ibland när det är riktigt sent tar vi förstås taxi. Men annars sporrar (heh, tvingar) vi dem att använda sina pigga fötter. Det är ju inte precis som om energin verkar sina.

 

När läser vi alla dessa böcker då? Överallt. På dagen när de de leker och på kvällen när de sover. Vi är ju trots allt fyra vuxna på två barn. Dessutom är man ju ingen nattuggla här. Somnar ungefär samtidigt med barnen. Är så vansinnigt trött om kvällarna. Vaknar pigg som en mört långt före alla andra. Läser i sängen, på balkongen.

 

Att ha mamma och pappa med är egentligen en förutsättning för att jag skulle orka med en så här lång resa. För att det ska vara riktigt, riktigt avslappnande behövs någon annan som tycker om barnen lika mycket som en själv. Plus att de är roliga att ha med. Pappa är ju själv en sjuåring innerst inne (man kan säga att han är en god LEKKAMRAT!). Tror och hoppas att de tycker det är lika roligt att hänga med oss som vi tycker om dem. För alla inblandade är de ju också kul att vi har de här långa vinterresorna när vi annars bor långt ifrån varandra till vardags (barnen snackar t.ex konstant genensamma reseminnen från Teneriffa och Kap Verde).

 

Vi hade planerat att göra en massa ensamma på varsitt håll, men i går räknade vi att det är en (!) lunch som vi har ätit på separata håll. Alla övriga frukostar, luncher och middagar har vi ärit tillsammans. Om det är patetiskt eller gulligt – you choose, haha!

 

I någon riktigt uttråkad Matheo-stund sa jag ”ähh, kanske man borde ta med någon jämnårig kompis nästa gång”. Men så sa min mor ”tänk istället på hur otroligt bra det är för honom att ha riktigt tråkigt med jämna mellanrum, när man annars har fullt upp. Och istället för kompisar, tänk hur bra det är att barnen får er fulla uppmärksamhet i några veckor!”.

 

Jag har hängt i snart 16 dagar med två barn, en man och två föräldrar. Och just nu kan jag inte komma på en bättre sammansättning av resesällskap.

 

Testa själva!

 

image10

2 reaktioner till “Om att resa med barn (och föräldrar).”

  1. Nu måste jag å komma med några resefrågor, är så intresserad av de praktiska. Vart flög ni? Med vem? Hur har ni bott (hotell/bumgalow)? Var har barnen sovit? Rekommenderar du området där ni varit? Och sen en fräck inkorrekt fråga , har det varit mycket ryssar i khao lak?

  2. Nu måste jag å komma med några resefrågor, är så intresserad av de praktiska. Vart flög ni? Med vem? Hur har ni bott (hotell/bumgalow)? Var har barnen sovit? Rekommenderar du området där ni varit? Och sen en fräck inkorrekt fråga , har det varit mycket ryssar i khao lak?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.