Så här undviker du kräksjuka på semestern.

 kasidesi

 

Nu börjar resesäsongen vara i full gång. Nå, för mig är den över, men för er andra som är på väg har jag ett riktigt lyckat recept för att slippa slösa semesterdagar på diarré och hulkande i en tropisk toalett.

 

På Kap Verde gjorde vi en riktig dunderblunder, som vi i efterhand inte kan förstå att vi gjorde (klassisk nybörjartabbe). Vi åt ur en buffé där det flög in en fågel nu som då. Att det sprutade ur alla ändor i flera dagar efteråt är bara ett rättvist straff för den sortens dumhet.

 

Mamma säger alltid att hon med hjälp av denna simpla metod har ätit ur riktigt tveksamma dikeskanter i Vietnam, i Malaysia, Sri Lanka och gud vet var, utan att bli det minsta konstig i magen. Med några enkla steg (de kan te sig självklara, men man slarvar lätt när hjärnan går i semester-mode) kan du avsevärt minimera spy- och diarrérisken.

 

5 ENKLA STEG FÖR ATT MOTVERKA SEMESTERSJUKA

 

1. Rela-tabletter. Ät en mjölksyretablett per dag, minst en vecka innan avfärd, och fortsätt hela semestern. Barnen älskar de med jordgubbssmak. Mot slutet av semestern tror man att de inte behövs. Men ät ändå.

 

2. Desinficeringsmedel för händer (eller käsidesi som det heter på riktig svenska). Nu skojar jag inte, utan vi har haft 3-4 stycken småflaskor som har hängt med i diverse fickor och väskor hela semestern. Inför varje måltid har någon trollat fram en flaska och vi har dränkt händerna i medel. Inte ens en gång har vi slarvat. Och jag tror kanske det är den avgörande faktorn. Lord knows hur mycket skit det finns på barnens händer efter en hel dag ute. Alltid finns det inte tillgång till tvål och vatten när hungern slår på.

 

3. Undvik att borsta tänderna med kranvatten. Det här gäller förstås inte i länder där man faktiskt kan dricka kranvatten. Men låt oss säga att du befinner dig i ett land där man dricker vatten på flaska: I början när man är känslig för nya bakterier lönar det sig kanske att ta det säkra före det osäkra. Tvätta tänderna med flaskvatten. 

 

4. Välj bort isen. Om vattnet (isen) är av tveksam art – drick din cola direkt ur flaskan. Riskera inte att isen (läs: läbbigt kranvatten) smälter och du sörplar i dig den.

 

5. Undvik sallad. Okej, det där lät hårt. Men under semesterns första dagar kan det vara smart att vara försiktig med grönsaker och annat som kan vara sköljda med vatten. En regel som alltid funkar: Föredra het, rykande mat – i alla fall de första dagarna. Fåglarna kan gärna trampa runt i maten, så länge den friteras efteråt, heh.

 

WP170600 image51

 

Helt säker går man aldrig. Men med följande steg har man bättre chans att slippa krama toaletter och istället njuta av en efterlängtad semester.

10 reaktioner till “Så här undviker du kräksjuka på semestern.”

 1. Jättebra tips! Men jag vill tillägga: dricker du colan ur flaska ska du använda SUGRÖR! Slickar man på en flaska i till exempel Indien så lovar jag att man äter baklänges. (Har lärt mig av resande ingenjör som gjorde detta misstag under arbetsresa.) Skål på det!

 2. Fina tips! Kommer bara att tänka på Charlotte i SATC filmen när hon av misstag råkar få i sig lite vatten i duschen. 😀 Har jag turen att slippa iväg på solsemester snart så tar jag nog användning av alla tips för att slippa Charlotte's öde.

 3. Det har varit mycket intressant att läsa om er resa. Vi va i Thailand runt nyåret och när jag läser dina texter kan jag skriva under på det mesta. Slöheten, koman de första dagarna, sen börjar man vilja se sig omkring, fara på utfärder, sen hittar man rytmen och ger sig till ro, läser, njuter, tittar på solnedgångar, efter det börjar man längta hem, allt känns lite " tråkigt ", man ser fördelarna med hemmalivet och till slut vill man bara ta ut det sista för hemma väntar ju kalla vintern! Och sen äntligen dags att flyga hem! Det som du inte skrivit något om är känslan att nu vill man inte resa på länge, nu har man nog! Men sen efter några veckor googlar man nya resor…
  Dina lista över hur man undviker bobbor är oxå helt identisk med min!
  PS vi reste med tre barn!

 4. Bra tips, men vi har fått skippa Rela-tabletterna och andra av samma typ. Orsaken? Våra barn som aldrig har ont i magen annars får ont i magen av dem! Vi har försökt ta dem hemma inför resor så det är inte den nya bakteriefloran som drabbat dem då redan. Själv tycker jag också att jag börjar må smått örk av dem, så jag fuskar också rejält med dem.

 5. Precis de här sakerna har vi också haft i tankarna då vi rest. Och så ska man förstås undvika såser (majonäs och liknande). Min man lyckades få i sig något opassligt två år i rad på kanarieöarna. Dit bär det av igen på påsken. Lite orolig över 8-månaders killen som kommer att stoppa allt i munnen :/

 6. Jättebra tips! Men jag vill tillägga: dricker du colan ur flaska ska du använda SUGRÖR! Slickar man på en flaska i till exempel Indien så lovar jag att man äter baklänges. (Har lärt mig av resande ingenjör som gjorde detta misstag under arbetsresa.) Skål på det!

 7. Fina tips! Kommer bara att tänka på Charlotte i SATC filmen när hon av misstag råkar få i sig lite vatten i duschen. 😀 Har jag turen att slippa iväg på solsemester snart så tar jag nog användning av alla tips för att slippa Charlotte's öde.

 8. Det har varit mycket intressant att läsa om er resa. Vi va i Thailand runt nyåret och när jag läser dina texter kan jag skriva under på det mesta. Slöheten, koman de första dagarna, sen börjar man vilja se sig omkring, fara på utfärder, sen hittar man rytmen och ger sig till ro, läser, njuter, tittar på solnedgångar, efter det börjar man längta hem, allt känns lite " tråkigt ", man ser fördelarna med hemmalivet och till slut vill man bara ta ut det sista för hemma väntar ju kalla vintern! Och sen äntligen dags att flyga hem! Det som du inte skrivit något om är känslan att nu vill man inte resa på länge, nu har man nog! Men sen efter några veckor googlar man nya resor…
  Dina lista över hur man undviker bobbor är oxå helt identisk med min!
  PS vi reste med tre barn!

 9. Bra tips, men vi har fått skippa Rela-tabletterna och andra av samma typ. Orsaken? Våra barn som aldrig har ont i magen annars får ont i magen av dem! Vi har försökt ta dem hemma inför resor så det är inte den nya bakteriefloran som drabbat dem då redan. Själv tycker jag också att jag börjar må smått örk av dem, så jag fuskar också rejält med dem.

 10. Precis de här sakerna har vi också haft i tankarna då vi rest. Och så ska man förstås undvika såser (majonäs och liknande). Min man lyckades få i sig något opassligt två år i rad på kanarieöarna. Dit bär det av igen på påsken. Lite orolig över 8-månaders killen som kommer att stoppa allt i munnen :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.