Finland, I love you.

 Jag vet inte hur många gånger per vinter man hör om folk som vill (nej, tänker!) emigrera på grund av mörkret och kölden. ”Det här är fan i mig sista vintern. Nu får det vara nooog!”. Och ni ska veta att begreppet ”folk” också innefattar mig själv. Jag utgör tyvärr inget undantag.

Det är lite som när juni kommer. Går ju knappt att beskriva galoppen som man tar till första gången glassbilens melodi skräller genom parkerna. När grannens grilltändvätska smyger sig genom staketet. Herregud, den första korven! Halloumin! Solen som lovar så mycket över Vikingastranden att man knappt hinner raka benen innan barnen har knäppt cykelhjälmarna.

Man bränner sig så brutalt att det svider i kinderna flera dagar efteråt. Och man klagar inte ens. Istället packar man picknickkorgarna så ivrigt att man till slut måste ta bilen. Och plötsligt har man hela grannskapet i trädgården innan man ens hunnit säga ”lonkero”. Sena nätter med brasa på sommarstugan. Flytvästar. Grillbiffar. Bruna ben och ständigt på väg någonstans. Båtutflyter. Sommartorg. Terrassfester. Alla kompisar i semestermode. Prata långt in i natten. Sova halva fömiddagen.

 

image95

image133

image102

image135

image97

image101

image98

image99

 

Men så kommer det en dag när man lite i smyg önskar sig lite moln. Så man för en gångs skull hann tömma diskmaskinen. Barnen saknar tyglar och där det en gång fanns rutiner finns nu brunbrända snorungar som har levt på kex i fyra dagar. Så småningom smakar korven mer mjöl än kött. Myggbetten kliar. Man längtar hem. Inga rena underkläder och ingen jävel som svarar i telefon. Och just när man packar upp den fjärde mögliga strandhadduken för veckan – ja, då faller 1 liter sand ut i badrummet.

Nu fan får det vara nooo-og!

Och precis i den stunden blåser en liten kall bris in från havet. Kräftsäsongen inleds. Marshallerna plockas fram. Skolorna börjar. Stryka vit skjorta till jobbet. Löven faller och det prasslar i trottoaren när vi entusiastiskt cyklar till jobbet. Jeans! Sneakers! Strumpor! Vardag, bästa bästa vardag.

 

image127

image104

image103

image132

image120

image105

image107

 

Ordning i räkningshögarna! Grönsakssoppa. Mexikansk gryta. Nyutkommen pocket! Idol till fredagsmyset! Jogga i sval kvällsluft, aaaah. Dinnerparty och playdate och nya fritidsintressen. Skål i rödvinet! Barn som spelar fotboll och bananer i baksätet. Brottning, gym och aktivitet. Plötsligt är hjulet i rullning och kvällarna blir allt kortare. Snabbt snabbt snabbt hämta på dagis. Snabbt snabbt snabbt spagetti och maletköttsås. Vart far alla dagar? Fiskpinnar, dåligt samvete och jobba övertid. Tidiga morgnar, barn som somnar vid middagsbordet och himlen som varit svart i flera veckor. Mördande, förlamande trötthet. Medvetslöst snyftar man uppgivet:

Nu faaaaa-an får det vara nooo-og!

Och just då svämmar Twitter över: SNÖ! Stora flingor singlar sakta ner över stan. Pulkorna fram! Barn som skidar med skidorna i kors. Ljuset! D-vitamin! Varm choklad (nå, minttukakao). Och hela familjen som tjuter av skratt när moroten placeras i snögubbens mittparti istället för i ansiktet. Söndagspromenader över isen. Resor långt bort. Ruka. Stickad tröja, Ullmax och ugnslax till middag. Krispiga förmiddagar i solen mot garageväggen.

 

image123

image136

image112

image124

image113

image128

 

Men så fryser centrallåset i bilen och barnens skridskor är för små. Elräkningen orsakar huvudvärk och vem kom på den dåliga idén att ens försöka ha fritidsintressen? Till på köpet den där jäveln till gård som inte skottar sig själv. Och följande morgon är det plusgrader. Sura handskar, våta skor och vinden som pissar i motvind. Och det där solpudret som du omsorgsfullt kletade på för att över huvud taget kunna uppfattas som levande – ja, det flöt bort i ett monsunregn innan du ens hann över Brändöbron.

FÖR I HELVETE NU FÅR DET VARA NOG!

Och just innan man medvetet slungar sig ur en skidlift med skinnmössan före – ja, då börjar Melodifestivalen! Och Siwa har tulpaner! Eftermiddagssolen når utanför kontorstid! Tunnare jacka! Vbl-reportarna dricker kaffe på takterrasen. Folk på stan börjar le. Legoland i sommar kanske? PANG så är det islossning i Kyroälv.

 

image126

image116

image117

image131

 

Kinderägg! Dags att ta fram cykeln! Vårstäda! Tvätta fönster! Solnedgångar i färg! HERREGUD, LIVET! Och den där första morgonen när du upptäcker att du inte behöver vantar! Krokusar, mjöd och tranorna som skränar in över åkern. Ny musik i hörlurarna, nytt flow, nytt hår! Och plötsligt står 70 måsar i en roskis utanför McDonalds. Och man är inte ens irriterad!

Vet ni vad jag menar?

Finland – inte är det ju enformigt inte.

74 reaktioner till “Finland, I love you.”

 1. Alltså du har så rätt Linn!! Dinns inget bättre än våra fyra årstider och allt som hänger ihop med dem! 😀

 2. Precis så Linn! Just när man tänkte att nu ger jag upp så kom de bara gatorna och tusen kilo sand och hundskit fram. Och man bara åååh så kiva! 😀

 3. Läser din blogg sen en tid tillbaka, men har aldrig kommenterat förut..men känner att nu är det dags! Vilket fantastiskt inlägg! Så sant så att det riktigt skriker om det! Visst är det just det här allt som får mig att älska Finland med de fyra årstiderna! Tack Linn för att du satt orden på det!

 4. Alltså SÅ jävla bra beskrivet!! Alla underbara årstiderna! Lika fort som vi tröttnar på dem, lika mycket älskar vi dem! Skulle aldrig kunna bo i ett land som inte har såhär distinkta årstider!

 5. Vet precis! Hääälit! 🙂 Tänkte på det senast i dag på busshållplatsen på väg hemåt och noterade att det inte var mörkt: så blir det vår i år igen! Tror nog man uppskattar alla årstider mer då de tre andra finns och så har de ju alla också sina helt egna höjdpunkter! 🙂

 6. Den här texten skall ramas in och läggas på väggen och var gång man känner den där pissiga fiilisen att nu får det vara nooog – då ska man läsa igenom denna underbara text. Tack Linn, tack Finland!

 7. Alltså wow! Så bra text, så fint skriven, så snygg! Som om de int va nog me att längta till våren, nu längtar jag till alla årstider samtidigt… After sun, nya skolkläder, offpisten i Ruka och vappen, giv mej idag!

 8. Ååååh! Skulle inte byta ut detta för något. Fast man just då i den stunden tänker precis att nu får det vara noooooog! Härlig text! Ekorrhjulet snurrar på snabbare för varje år som går dessutom…

 9. Haha, så jäkla klockren text! För istället skulle vi ju kunna ha tornadon, översvämningar, tsunamin, laviner, jordbävningar, snökaos och plus 50..

 10. Jag har följt din blogg dagligen i många, många år nu och alltid fascinerats över din gåva att forma livets alla händelse i text. Men det här inlägget kan vara det bästa du någonsin skrivit, jag fick pirr i magen och ett stort leende på läpparna medan jag läste. SÅ fullständigt mitt i prick!

 11. PRECIS!! Detdär är orsaken varför jag får nippor då folk klagar på mörkret/vintern/slask bla bla bla – förstår de inte hur LJUVLIGT det är att allt förändras just då man tycker nåt är tråkigt?! Hurudan lyx vi har!?
  Jag ääähälskar då det börjar byta årstid…
  – snart börjar det dofta vått gräs, asfalten torkar, solen värmer och blommor börjar ploppa fram och jag blir lyrisk och vill sjunga från taken. Men sen tråååkiiiigt, NÄR blir det sommmaaaa?
  – sen wow, första heta dagen, shorts, solkräm, kjol, ärmlöst – wohoooo…. Men sen trååkiiiigt, jag vill börja använda jeans och tröjor redan?!
  – ooooh, en riktigt mörk höstig stormig kväll då man myser inne med tända ljus… Men sen trååååkiiigt, NÄR kommer första snöflingorna…
  – och jaaaaa, se, det dalar ner flingor! Hallååå alla här på jobbet, SER ni ut från fönstret…
  hahahhahaaaa – jag tror folk tycker jag är lite tassig som blir helt hysse då ny årstid börjar, men sen klagar någon månad senare… 😉

 12. Oj himmel vilket BRA inlägg! Precis så e det. Vilken tur att vi har 4 årstider. Först vääääntar man på en ny årstid sen hinner man få lejdon åså kommer en ny årstid med sin charm igen! Superbt Linn! 🙂

 13. Så härligt skrivet! PRECIS sådär är det ju! Som andra också skrev ovan, man får nästan tårar i ögonen. Man lever sig verkligen genom alla årstiderna i din text. Wow!

 14. Alltså du har så rätt Linn!! Dinns inget bättre än våra fyra årstider och allt som hänger ihop med dem! 😀

 15. Precis så Linn! Just när man tänkte att nu ger jag upp så kom de bara gatorna och tusen kilo sand och hundskit fram. Och man bara åååh så kiva! 😀

 16. Läser din blogg sen en tid tillbaka, men har aldrig kommenterat förut..men känner att nu är det dags! Vilket fantastiskt inlägg! Så sant så att det riktigt skriker om det! Visst är det just det här allt som får mig att älska Finland med de fyra årstiderna! Tack Linn för att du satt orden på det!

 17. Alltså SÅ jävla bra beskrivet!! Alla underbara årstiderna! Lika fort som vi tröttnar på dem, lika mycket älskar vi dem! Skulle aldrig kunna bo i ett land som inte har såhär distinkta årstider!

 18. Vet precis! Hääälit! 🙂 Tänkte på det senast i dag på busshållplatsen på väg hemåt och noterade att det inte var mörkt: så blir det vår i år igen! Tror nog man uppskattar alla årstider mer då de tre andra finns och så har de ju alla också sina helt egna höjdpunkter! 🙂

 19. Den här texten skall ramas in och läggas på väggen och var gång man känner den där pissiga fiilisen att nu får det vara nooog – då ska man läsa igenom denna underbara text. Tack Linn, tack Finland!

 20. Alltså wow! Så bra text, så fint skriven, så snygg! Som om de int va nog me att längta till våren, nu längtar jag till alla årstider samtidigt… After sun, nya skolkläder, offpisten i Ruka och vappen, giv mej idag!

 21. Ååååh! Skulle inte byta ut detta för något. Fast man just då i den stunden tänker precis att nu får det vara noooooog! Härlig text! Ekorrhjulet snurrar på snabbare för varje år som går dessutom…

 22. Haha, så jäkla klockren text! För istället skulle vi ju kunna ha tornadon, översvämningar, tsunamin, laviner, jordbävningar, snökaos och plus 50..

 23. Jag har följt din blogg dagligen i många, många år nu och alltid fascinerats över din gåva att forma livets alla händelse i text. Men det här inlägget kan vara det bästa du någonsin skrivit, jag fick pirr i magen och ett stort leende på läpparna medan jag läste. SÅ fullständigt mitt i prick!

 24. PRECIS!! Detdär är orsaken varför jag får nippor då folk klagar på mörkret/vintern/slask bla bla bla – förstår de inte hur LJUVLIGT det är att allt förändras just då man tycker nåt är tråkigt?! Hurudan lyx vi har!?
  Jag ääähälskar då det börjar byta årstid…
  – snart börjar det dofta vått gräs, asfalten torkar, solen värmer och blommor börjar ploppa fram och jag blir lyrisk och vill sjunga från taken. Men sen tråååkiiiigt, NÄR blir det sommmaaaa?
  – sen wow, första heta dagen, shorts, solkräm, kjol, ärmlöst – wohoooo…. Men sen trååkiiiigt, jag vill börja använda jeans och tröjor redan?!
  – ooooh, en riktigt mörk höstig stormig kväll då man myser inne med tända ljus… Men sen trååååkiiigt, NÄR kommer första snöflingorna…
  – och jaaaaa, se, det dalar ner flingor! Hallååå alla här på jobbet, SER ni ut från fönstret…
  hahahhahaaaa – jag tror folk tycker jag är lite tassig som blir helt hysse då ny årstid börjar, men sen klagar någon månad senare… 😉

 25. Oj himmel vilket BRA inlägg! Precis så e det. Vilken tur att vi har 4 årstider. Först vääääntar man på en ny årstid sen hinner man få lejdon åså kommer en ny årstid med sin charm igen! Superbt Linn! 🙂

 26. Så härligt skrivet! PRECIS sådär är det ju! Som andra också skrev ovan, man får nästan tårar i ögonen. Man lever sig verkligen genom alla årstiderna i din text. Wow!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.