Finländare måste lära sig att använda solkräm!

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Ihohud
***

Vi har kanske inte haft orsak att diskutera solskydd i det här landet förrän nu i midsommarhelgen. Det här var den första riktigt varma helgen i Vasa i år. Därför kommer det här lägligt nu. Jag var in via Ihohud i Vasa här i veckan och diskuterade solskydd med ägare Sonja Asplund.

Jag har säkert nämt det hundra gånger i den här bloggen, att det är ett under att jag inte är rynkigare och eländigare i min hud än vad jag är. Ja, det är förfärligt att säga det, men det är också ett under att det aldrig har hänt något allvarligt med tanke på hur vi solade som unga. Vi stekte oss som galningar sommartid. Var bruna som kaffe, mina kompisar och jag.

”Hellre snygg nuuuu än om 50 år!” lär jag kaxigt ha sagt när mamma försökte antyda att det var dags för skugga. Jag solade obarmhärtigt, oskyddat och alltid alldeles för länge. Solkräm var kanske något man lade på klockan 10, men som försvann i morgondoppet 10.15 (förvisso var vi säkert snygga, men hur min hy mådde vill jag inte ens tänka på).

MG 6739

MG 6776

MG 6803

Jag trodde att folk har blivit klokare med åren, men Sonja påpekade att det fortsättningsvis finns massvis av finländare som tror att de inte behöver solkräm. Och där har vi verkligen något att jobba på. Barnen smörjer vi, men vår egen hud är inte lika viktig.

Ihohud har tagit in en ny solkräm, EVY sunscreen mousse, som är en svensk uppfinning för både barn och vuxna. Den innehåller inte konserveringsmedel, parfym eller nanopartiklar.

MG 3

Jag trodde på riktigt inte att en mousse skulle kunna skilja sig så här markant från en vanlig solkräm. Men den är kanske hundra gånger lättare att applicera. Några sekunder efter applicering är den som försvunnen. Trots det bildas en skyddsbarriär som ganska långt liknar hudens eget försvar.

Moussen fördelas i hela översta hudlagret, istället för att lägga sig på ytan som de flesta andra krämer (det gör också att att den inte lika lätt gnids av när du till exempel badar eller torkar dig med handduk). Ge den här videon 15 sekunder.

En vanlig fet solkräm är oerhört svår att sminka på direkt efter applicering, vilket ofta är en orsak till att många låter bli solkrämen på morgonen. Och det är något som helt klart borde finnas i rutinen sommartid – också i Finland. En solig utelunch, 60 minuter klockan 12 i starkt solsken räcker för att du ska bränna dig. Det märkte jag själv förra veckan i Helsingfors. Men precis som de flesta finländare hade jag ingen solkräm i beredskap.

Sonjas bästa tips är att göra solskydd till en morgonrutin. EVY är så lätt och behaglig att du direkt kan sminka dig efteråt. Så börja dagen med solskydd för att gardera dig mot skador. De flesta använder alldeles för låg SPF. De facto borde de flesta använda SPF 30 i början på våren och sommaren.

SPF 15 blockerar ungefär 94% av UVA strålarna men för att skydda sig mot solen är det viktigt att smörja in sig med rekommenderad mängd och det är nästan omöjligt med smink. Man behöver återapplicera varje timme (vilket man aldrig gör).

En annan sak som jag faktiskt inte har tänkt om är att man egentligen borde ha olika sorts solkräm till ansikte och kropp. Inte undra på att jag har varit extremt finnig och flottig efter varje solsemester!

linn3

MG 4

Men barn och solkräm då?

Mina barn har totalt olika hudtyper. Matheo är mer eller mindre superbrun året om och Milea är så ljus, så ljus. Men det är ingenting som man ska ta i beaktande när man väljer solkräm berättade Sonja.

Det är förvisso UVB som bränner oss, men UVA som ger djupare skador. Se därför till att ditt barn har ett solskydd med stabilt UVA skydd även om hyn är mörkare. Barn upp till 16 år (!) ska skyddas extra noga.

EVY Kids har en mild och hypoallergen formula med högsta möjliga UVA skydd. Moussen lämplig för små barn från 6 månader (de flesta andra solkrämer rekommenderas från 1 år). Pluspoäng för att den är kladdfri och bildar ingen läbbig hinna. SPF 30 blockerar ca 97% av uv strålarna.

Barnens hy är tunnare och känsligare. Även om barnet har pigment är det viktigt att skydda mot UVA strålarna, som kan orsaka hudskador i framtiden.

resizedimage8001200 image20

Det är inte bara utomlands som vi behöver skyddas. I dagens läge skulle jag aldrig behandla min hud som jag gjorde när jag var 15. Är alldeles imponerad när jag i hela helgen inledde med att smörja ansiktet med mousse. Rädda det som räddas kan!

På Ihohud på Vasaesplanaden 14 hittar du EVY:s produkter. Där kan du också diskutera mer med Sonja. Finns så mycket vi borde lära oss angående detta.

14 reaktioner till “Finländare måste lära sig att använda solkräm!”

  1. Tyvärr inte ännu, men de kommer snart att marknadsföra den till Helsingfors. Däremot kommer den till försäljning på shop.ihohud.fi i eftermiddag!

  1. Den kostar 20 euro, men räcker också betydligt längre än vanlig solkräm, eftersom moussen är så dryg! Milken vill ju ABSOLUT inte smörja sig annars (det tar kanske en timme och 100 kg nerver). Det tog aslänge att övertala henne att testa och nu vill hon inget annat än smörja. Du vet ju att hon hatar klottiga händer, men den här känns på riktigt INGENSTANS!

 1. Är väldigt känslig för solen själv (får soleksem) och hatar alla lager av solkräm 50 jag måste kladda på mej under sommarens soliga dagar, i ansiktet vill man INTE ha så fet kräm…trodde inte det fanns nåt annat än å gå å köpa nån svindyr enbart för ansiktet, som ändå aldrig blir av för jag är för snål! Så det här låter ju toppen! Jag hade inte tänkt att smörja vår 10 månaders pga rekommendationerna men det känns bra då att kunna skydda det som blottas av henne hud också med denna mousse. Treåringen gillar heller inte kladdet på kroppen…och vi har liksom just börjat smörja nu när det varit så svalt hela månaden…å redan imorse fällde jag en tår över tanken å behöva kleta in mej flera ggr om dan i detta fett! Så tusen tack för tipset, imårån åker vi å köper solkräm! 😀

 2. Har läst om denna för några år sedan och beställt denna via min kusin i Sverige. Den ÄR toppen! Har alltid haft ganska svår solallergi och fått mycket eksem samt brännt mej lätt, men inte efter denna. Med denna har jag klarat tom södernresor utan soleksem. Verkligen super. Har dock inte varit säker på om den är ok för barn, men tydligen finns det en som är ok även för små barn..??

 3. Solkräms frågan ger mig alltid sån angst! Det här inlägget blåste bort alla tunga känslor och jag tog sikte på IhoHud idag och köpte mig en flaska. 🙂

  1. Tyvärr inte ännu, men de kommer snart att marknadsföra den till Helsingfors. Däremot kommer den till försäljning på shop.ihohud.fi i eftermiddag!

  1. Den kostar 20 euro, men räcker också betydligt längre än vanlig solkräm, eftersom moussen är så dryg! Milken vill ju ABSOLUT inte smörja sig annars (det tar kanske en timme och 100 kg nerver). Det tog aslänge att övertala henne att testa och nu vill hon inget annat än smörja. Du vet ju att hon hatar klottiga händer, men den här känns på riktigt INGENSTANS!

 4. Är väldigt känslig för solen själv (får soleksem) och hatar alla lager av solkräm 50 jag måste kladda på mej under sommarens soliga dagar, i ansiktet vill man INTE ha så fet kräm…trodde inte det fanns nåt annat än å gå å köpa nån svindyr enbart för ansiktet, som ändå aldrig blir av för jag är för snål! Så det här låter ju toppen! Jag hade inte tänkt att smörja vår 10 månaders pga rekommendationerna men det känns bra då att kunna skydda det som blottas av henne hud också med denna mousse. Treåringen gillar heller inte kladdet på kroppen…och vi har liksom just börjat smörja nu när det varit så svalt hela månaden…å redan imorse fällde jag en tår över tanken å behöva kleta in mej flera ggr om dan i detta fett! Så tusen tack för tipset, imårån åker vi å köper solkräm! 😀

 5. Har läst om denna för några år sedan och beställt denna via min kusin i Sverige. Den ÄR toppen! Har alltid haft ganska svår solallergi och fått mycket eksem samt brännt mej lätt, men inte efter denna. Med denna har jag klarat tom södernresor utan soleksem. Verkligen super. Har dock inte varit säker på om den är ok för barn, men tydligen finns det en som är ok även för små barn..??

 6. Solkräms frågan ger mig alltid sån angst! Det här inlägget blåste bort alla tunga känslor och jag tog sikte på IhoHud idag och köpte mig en flaska. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.