Efterlyses: Bloggsolidaritet.

När vi ändå var inne på temat bloggande igår, så skulle vi också kunna ta upp en annan diskussion som dyker upp med jämna mellanrum (det har också tio år i bloggvärlden lärt mig: alla diskussionsämnen cirkulerar – alla brännheta debatter återkommer med några års mellanrum). I dag ska vi prata om den gamla bloggtrasan reklam på bloggar. 

Vi backar några år. Ungefär till 2009.

De första gångerna jag kontaktades av företag som ville skicka gratisprodukter till mig blev jag superglad. Tackade och tog emot med öppna armar. Visade dem i bloggen och tyckte det var toppen. Att få hem svindyra kvalitetskläder till barnen, helt gratis, passade min studentplånbok alldeles ypperligt. Tyckte det var världens win-win. 

På ett rationellt plan förstod jag ju att många företag stod där och gnuggade händerna. Förstås tyckte de att jag och många andra var världens kap. De kunde gott muta loss föräldralediga bloggare med en uppsättning kläder och så skötte vi marknadsföringen helt gratis. Men jag orkade aldrig känna mig utnyttjad. Tyckte det var fine, fair enough (har senare också förstått att det finns en omvänd irritation – bloggare som hela tiden hör av sig till företag och tigger gratisprodukter).

Och ska jag vara ärlig, så visste jag inte ens hur man skulle göra för att ta betalt för att skriva blogginlägg. Jag förstod ju att det egentligen var så man borde göra. Men hur gjorde man det rent praktiskt? Banners kändes ganska begripligt, men liksom inlägg? I något skede tog jag ändå mod till mig och hörde av mig till Suomen Blogimedia och jag fick genast en plats (tack för det bästa Noora Shingler!). Så det löste sig ganska snabbt. Någon annan fixade den biten till mig. Skönt.

Att företagen gynnades av min gratisreklam under mina första bloggår, det är ingenting som rör mig i ryggen. Däremot förstod jag kanske inte att jag sabbade för dem som verkligen satsade och kämpade för att sälja reklam på sina bloggar. Jag förstörde marknaden för ambitiösa bloggsystrar. Det som de kämpade för att sälja – det gav jag bort gratis. Det önskar jag att jag hade tänkt på redan då.

Det kan jag nämligen sucka lite avmätt åt i dag, när man är fem före att sälja in ett riktigt bra blogginlägg till ett företag, men så får man avslag, för företaget i fråga fick ändå tag på någon annan som var villig att göra det gratis mot en produkt. 

Däremot blir jag jättejätteglad när jag ser att det förekommer blogginlägg som jag vet att företag har betalt för. Och där det högst upp står klart och tydligt ”Inlägget är ett kommersiellt samarbete med xxx”. Företag som syns i samband med professionellt utformade blogginlägg får alltid plus i kanten. Tycker det signalerar att företaget ligger i tiden, känner till spelreglerna och vågar satsa. Företag som syns i samband med smygreklam och luddiga länkar får alltid minuspoäng i min bok. Där kan vi bloggare verkligen styra upp marknaden. Vi kan erbjuda företag professionellt utformade annonsplatser. 

Summa summarum: Jag inser att det i vissa fall är omöjligt att stå emot när någon vill överösa en med gratis och gott, men jag tycker ändå man kunde tänka till två eller tre gånger. Kunde man till exempel tänka sig att avstå den där ena gången och istället gå in för lite bloggsolidaritet? Kunde man tänka sig att skaffa ett FO-nummer och fakturera i alla fall pikilite? Vi bloggare har så otroligt mycket att erbjuda för hela den finländska ekonomin som står och haltar. Både för oss själva och för företagen runt omkring oss. 

Men för det krävs det att vi tänker bloggsolidariskt. Sluta göra gratisaffärer. Sluta tigga produkter. Berätta vad som är reklam. Gör det proffesionellt. Gör det roligt. Våga fråga. Våga satsa. Våga erbjuda dina tjänster. Visa hur bra bloggannonsering är. Våga ta betalt. 

 

teamwork

TEAMWORK!

26 reaktioner till “Efterlyses: Bloggsolidaritet.”

 1. Detta gäller lika mycket i tidningsbranchen med reportage som bloggare gör helt gratis för tidningarna. (typ Oloblogit och Kotiblogit och dylika publikationer) Man gör det utan ersättning i rena ivern att få vara med och synas i en tidning men samtidigt hugger man benen av dem som verkligen sliter för brödfödan med att göra professionella reportage och som utbildat sig för dyra pengar.

   1. Ja, pillit plir aldri pra! Har nog läst en hel del recensioner och kritik så jag hoppas folk inser hurdant utnyttjande det är!! Det absolut tokigaste är att jag också blev tillfrågad! :S Hallååå liksom.

 2. Det skulle vara super med en sida där det fanns rekommenderade reklamtariffer i förhållande till hur många läsare man har. Att hitta på så där direkt ur hatten är ofta det största problemet, tror jag. Att kunna motivera sina priser med hjälp av ett offentligt dokument gör att man kanske har lättare att faktiskt kräva det blogginlägget är värt …

 3. Jag är så faschinerad och intresserad av det här med bloggsamarbete, men känner samtidigt att det är svårt. Precis som Malin skriver skulle det vara bra med ett bollplank för priser och andra kniviga frågor. För bloggar är bra ställen för företagen att synnas,men det behöver ju ske fair and square.

 4. Alltså. Jag känner att jag börjar bli så TRÖTT på den här diskussionen, även om jag förstår att den är nödvändig.
  Det känns som om det absolut inte skulle finnas NÅGOT som sku vara win-win längre. Även om jag som bloggare skriver tydligt att det handlar om reklam, och jag har gjort en bra deal med ett företag, får betalt och eventuellt också kan sälja bilder och så vidare. SÅ STICKER DET ALLTID NÅGON I ÖGONEN. Man kan inte vinna mera som bloggare. Antingen har man bloggat för nån "skitprodukt" eller inte tagit "tillräckligt med betalt". Jag vet inte hur man ska kunna få det rätt.

  När du skriver "Företag som syns i samband med professionellt utformade blogginlägg får alltid plus i kanten". Hur ser ett sådant inlägg ut då? Jösses, tänk om jag lägger mina samarbetspartners i dåligt ljus OCH tar betalt för det. Man blir ju mörkrädd.

  Sist debatten blossade upp avstod jag från att ge ett boktips om en lokal receptbok, bara för att inlägget säkerligen skulle se köpt ut i någons ögon. Och jag har länkat vitt och brett till ellos, hm och nelly, utan att ens fatta att det är något folk kan tro att jag får betalt för?!

  Men. Om jag får komma med ett litet tips trots min bitterhet, så skulle det vara att man som bloggare kan fakturera via olika faktureringstjänster ifall man inte vill grunda ett företag. Tillexempel Ukko.fi har jag använt mig av. Och "gåvorna" man får läggs till privata "skatteredovisningen". Vilket ju gör att det inte längre är några GÅVOR, utan man måste tänka noga efter vad man vill ta emot.

  1. Men du gör ju allting rätt! Inte behöver man ju analysera sönder situationen. Bara alla sku ens vara hälften så pålästa som du!

   1. Nåmen tack. Men jag analyserar alltid sönder allt. Jag är den som ligger vaken på nätterna och ÄLTAR ALLT. Allt från världskrig till bloggsamarbeten, med en omväg via cancessjukdomar. Jag känner att jag måste ha 100 % kunskap, och när jag inte har det blir jag skakig. Dessutom vill jag alltid vara alla till lags. Vilket kanske snarare vore en fråga för en framtida psykolog. hehe.

 5. Better Bloggers!!! Better Bloggers är lite typ som en fackförening, kan man kanske kalla det, för bloggare. Gå in och leta upp den på FB. I BB får vi tips och trix samt viktig information om vad olika lagar säger. Rekommenderar det varmt!

 6. Detta gäller lika mycket i tidningsbranchen med reportage som bloggare gör helt gratis för tidningarna. (typ Oloblogit och Kotiblogit och dylika publikationer) Man gör det utan ersättning i rena ivern att få vara med och synas i en tidning men samtidigt hugger man benen av dem som verkligen sliter för brödfödan med att göra professionella reportage och som utbildat sig för dyra pengar.

   1. Ja, pillit plir aldri pra! Har nog läst en hel del recensioner och kritik så jag hoppas folk inser hurdant utnyttjande det är!! Det absolut tokigaste är att jag också blev tillfrågad! :S Hallååå liksom.

 7. Det skulle vara super med en sida där det fanns rekommenderade reklamtariffer i förhållande till hur många läsare man har. Att hitta på så där direkt ur hatten är ofta det största problemet, tror jag. Att kunna motivera sina priser med hjälp av ett offentligt dokument gör att man kanske har lättare att faktiskt kräva det blogginlägget är värt …

 8. Jag är så faschinerad och intresserad av det här med bloggsamarbete, men känner samtidigt att det är svårt. Precis som Malin skriver skulle det vara bra med ett bollplank för priser och andra kniviga frågor. För bloggar är bra ställen för företagen att synnas,men det behöver ju ske fair and square.

 9. Alltså. Jag känner att jag börjar bli så TRÖTT på den här diskussionen, även om jag förstår att den är nödvändig.
  Det känns som om det absolut inte skulle finnas NÅGOT som sku vara win-win längre. Även om jag som bloggare skriver tydligt att det handlar om reklam, och jag har gjort en bra deal med ett företag, får betalt och eventuellt också kan sälja bilder och så vidare. SÅ STICKER DET ALLTID NÅGON I ÖGONEN. Man kan inte vinna mera som bloggare. Antingen har man bloggat för nån "skitprodukt" eller inte tagit "tillräckligt med betalt". Jag vet inte hur man ska kunna få det rätt.

  När du skriver "Företag som syns i samband med professionellt utformade blogginlägg får alltid plus i kanten". Hur ser ett sådant inlägg ut då? Jösses, tänk om jag lägger mina samarbetspartners i dåligt ljus OCH tar betalt för det. Man blir ju mörkrädd.

  Sist debatten blossade upp avstod jag från att ge ett boktips om en lokal receptbok, bara för att inlägget säkerligen skulle se köpt ut i någons ögon. Och jag har länkat vitt och brett till ellos, hm och nelly, utan att ens fatta att det är något folk kan tro att jag får betalt för?!

  Men. Om jag får komma med ett litet tips trots min bitterhet, så skulle det vara att man som bloggare kan fakturera via olika faktureringstjänster ifall man inte vill grunda ett företag. Tillexempel Ukko.fi har jag använt mig av. Och "gåvorna" man får läggs till privata "skatteredovisningen". Vilket ju gör att det inte längre är några GÅVOR, utan man måste tänka noga efter vad man vill ta emot.

  1. Men du gör ju allting rätt! Inte behöver man ju analysera sönder situationen. Bara alla sku ens vara hälften så pålästa som du!

   1. Nåmen tack. Men jag analyserar alltid sönder allt. Jag är den som ligger vaken på nätterna och ÄLTAR ALLT. Allt från världskrig till bloggsamarbeten, med en omväg via cancessjukdomar. Jag känner att jag måste ha 100 % kunskap, och när jag inte har det blir jag skakig. Dessutom vill jag alltid vara alla till lags. Vilket kanske snarare vore en fråga för en framtida psykolog. hehe.

 10. Better Bloggers!!! Better Bloggers är lite typ som en fackförening, kan man kanske kalla det, för bloggare. Gå in och leta upp den på FB. I BB får vi tips och trix samt viktig information om vad olika lagar säger. Rekommenderar det varmt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.