Vegoari.

I dag när vi åkte mellan Vörå och Vasa frågade Sami om jag ska avge nåt nyårslöfte inför det nya året. Eftersom mina nyårslöften sällan tenderar fastna särdeles länge (har oftast glömt dem redan första veckan i januari), så drog jag till med safecard:et ”mera god mat, mycket vin och fler argarv i gott sällskap! BRA VA?”. 

Några timmar tidigare åt jag en helt fruktansvärt god lunch med Sandqvist och Kojonen på Raawka. Ja, det var en så goooood gryta och en så ljuvlig lingonefterrätt att jag redan längtar tillbaka. Bästa lunchen på flera veckor! Nå, hur som helst, under lunchen blev det snack om att ställa till med en köttfri månad i januari. Jag är ju inte den som startar nytt liv i januari så där i största allmänhet. Tränar gör jag redan i måttlig mängd och fredagsvinet är så gott. Finns inga akuta behov av förändring på den fronten. Vit månad och nytt gymkort kan se sig (moahaha).

Däremot är jag ju den som triggas av utmaningar. Just det här med att vara klimatsmart är något jag kunde bli bättre på. Min, eller ska vi säga hela familjens, köttkonsumtion kunde med fördel halveras. Vi äter kött av ren lättja – bara för att vi inte kommer på nåt bättre just i den stunden.

Så efter att jag slängde fram det där med mycket vin och god mat lade vi till ett smyglöfte om ett köttfritt januari. I alla fall hemma. Godtog Samis förklaring om att det kan knipa med vegetariska alternativ när det är brådis på jobbet (och typ mitt i natten i Kristinestad). Vi ska i alla fall sträva efter att införa så många vegorätter som möjlligt i vårt system under årets första månad (redan det att få ny mat-input är ju guld värt!). Middagarna i Gula huset ska vara köttfria. BRA VA? 

Ååååååååå. Det här ska bli så kul. Så nu får ni gärna gå all in på samma nyårslöfte så vi kan dela erfarenheter under januaris gång. Det gör ingenting om det skiter sig eller så, huvudsaken att man verkligen tänker till och anstränger sig lite extra. Och det kommer garanterat att gå bra (när det tryter och det råder brutal idétorka får man helt enkelt göra grönsakssoppa, tänker jag). Och herregud så jag ska äta många luncher på Raawka!

Jee! Vem är med?

 

12443776 1107012039332734 1125241520 o

31

bild 41

WP169266 image100

 

32 reaktioner till “Vegoari.”

 1. Heja ni! Vi äter redan mest vegetariskt på grund av att sambon är vege. Har inte tillrett kött hemma om vi bara varit vi två, har jag haft gäster har jag ibland bjudit på kött. Det går förvånansvärt lätt att klara sig utan kött, förr åt jag kött flera gånger om dagen (skinka på brödet, kött till lunch och middag), i dag känns den tanken rätt äcklig. INGEN behöver så mycket kött. Men ibland äter jag kött, men försöker se till att det är ekologiskt.

  Vill du testa nåt gott och enkelt så gjorde jag en jättegod sås med kikärter, broccoli, vitlök och kokosmjölk. Stek först vitlök i lite olja, i med kikärterna, lite hett vatten och broccolin. Låt det puttra i några minuter så att vattnet avdunstar och häll till slut i kokosmjölken. Krydda med salt och peppar. Servera med pasta/potatis/vad du nu råkar ha lust på. Helt löjligt gott med tanke på hur enkelt.

 2. Just köttet är mitt största dåliga samvete. Snällla alla, lägg in era recept hit, så ska här ätas vego? i januari.

  Hade en lång utläggning idag där jag tjatade örona av sällskapet om att "handen på hjärtat, alla vet att vi inte borde äta kött blabla".

 3. Vi har såå många gånger tänkt att vi ska minska på köttet i vår familj, men det är så svårt när man har små barn tycker jag. 2,5-åringen älskar kött, korv och fisk och när vi serverar vegobiffar med ris äter han bara riset… Råa grönsaker kämpar vi också med att få i honom och jag längtar efter den dagen när hela familjen kan äta fräsch mat lik den på bilderna i inlägget.

 4. Bloggen Green Kitchen Stories har förutom bloggen också gett ut två fenomenala kokböcker. De får mig verkligen att vilja äta vegetariskt för att det är godare, inte för att vara duktig/miljösmart. Dessutom byter de inte ut köttet mot mjölalternativ, vilket jag ofta tycker är fallet med andra vegekokböcker.

 5. Bra initiativ, vi ha ätit mera vegetariskt den här hösten än tidigare, men ska satsa extra på det nu i januari. Jag rekommenderar soppa eller gryta på röda linser, tomatkross o kokosmjölk, svingott! Oxå rödbets- eller andra vegetariska biffar e sjukt gott ( med ris/potatismos/quinoa/mathavre). O falafel! O sallader o pajer e oxå bra när fantasin tryter (förutom puresoppa såklart). Håll oss gärna uppdaterade med hur det går o recept

 6. Bra grej! Jag såg idag dokumentären Cowspiracy på netflix och höll på att få en panikattack av tanken på vilken risig planet vi lämnar efter oss nu. :/ Vi ska införa åtminstone en vegedag/vecka och bättre planering hela året! 🙂

 7. Skulle så gärna! Inte nödvändigtvis bli helt vege, men vi skulle så gärna införa fler vgetariska rätter i vår vardagsmeny. Problemet är en kräsen åttaåring och en ännu kräsnare femåring. Jag VET att man borde, jag VET att man inte ska ge upp, jag VET att det gäller att ha tålamod när nya rätter ska introduceras… men just nu orkar vi inte. Nu vill vi i första hand att alla sitter vid bordet och äter en hyfsad portion utan gnäll och rymningsförsök. Och så smyger vi in hälften sojakross i köttfärssåsen till lasagnen så gott vi kan. Hehe.

 8. Alltså detta hänger jag på! KÖTTFRI JANUARI HEMMA! Hoppas också på att många delar med sig sina favorit-recept! 🙂
  Håll oss uppdaterade hur det går!

 9. Jag är med! Har varit vegan sedan mars 2014 och att leva köttfritt är mycket lättare än vad man tror (och billigare).

 10. Att bli vegetarian (med några undantag för fisk, har kanske ätit fisk 10 ggr under 2015) var mitt nyårslöfte i fjol, det har varit så otroligt lätt! Och fräscht. Tanken på att börja äta kött igen finns inte. En absolut räddare har förstås varit boken Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, vi gör t.ex. pasta bolognese (på belugalinser) eller pasta rosso (en tomatsås som toppas med vitlöksstekt svamp) ungefär en gång i veckan och barnen älskar båda. För barnens del har det inte heller varit svårt, de äter det mesta, allt älskar de inte direkt, men det är få rätter som dissas helt. Heja heja! Jag ser fram emot att höra mer om projeketet.

 11. Heja ni! Vi äter redan mest vegetariskt på grund av att sambon är vege. Har inte tillrett kött hemma om vi bara varit vi två, har jag haft gäster har jag ibland bjudit på kött. Det går förvånansvärt lätt att klara sig utan kött, förr åt jag kött flera gånger om dagen (skinka på brödet, kött till lunch och middag), i dag känns den tanken rätt äcklig. INGEN behöver så mycket kött. Men ibland äter jag kött, men försöker se till att det är ekologiskt.

  Vill du testa nåt gott och enkelt så gjorde jag en jättegod sås med kikärter, broccoli, vitlök och kokosmjölk. Stek först vitlök i lite olja, i med kikärterna, lite hett vatten och broccolin. Låt det puttra i några minuter så att vattnet avdunstar och häll till slut i kokosmjölken. Krydda med salt och peppar. Servera med pasta/potatis/vad du nu råkar ha lust på. Helt löjligt gott med tanke på hur enkelt.

 12. Just köttet är mitt största dåliga samvete. Snällla alla, lägg in era recept hit, så ska här ätas vego? i januari.

  Hade en lång utläggning idag där jag tjatade örona av sällskapet om att "handen på hjärtat, alla vet att vi inte borde äta kött blabla".

 13. Vi har såå många gånger tänkt att vi ska minska på köttet i vår familj, men det är så svårt när man har små barn tycker jag. 2,5-åringen älskar kött, korv och fisk och när vi serverar vegobiffar med ris äter han bara riset… Råa grönsaker kämpar vi också med att få i honom och jag längtar efter den dagen när hela familjen kan äta fräsch mat lik den på bilderna i inlägget.

 14. Bloggen Green Kitchen Stories har förutom bloggen också gett ut två fenomenala kokböcker. De får mig verkligen att vilja äta vegetariskt för att det är godare, inte för att vara duktig/miljösmart. Dessutom byter de inte ut köttet mot mjölalternativ, vilket jag ofta tycker är fallet med andra vegekokböcker.

 15. Bra initiativ, vi ha ätit mera vegetariskt den här hösten än tidigare, men ska satsa extra på det nu i januari. Jag rekommenderar soppa eller gryta på röda linser, tomatkross o kokosmjölk, svingott! Oxå rödbets- eller andra vegetariska biffar e sjukt gott ( med ris/potatismos/quinoa/mathavre). O falafel! O sallader o pajer e oxå bra när fantasin tryter (förutom puresoppa såklart). Håll oss gärna uppdaterade med hur det går o recept

 16. Bra grej! Jag såg idag dokumentären Cowspiracy på netflix och höll på att få en panikattack av tanken på vilken risig planet vi lämnar efter oss nu. :/ Vi ska införa åtminstone en vegedag/vecka och bättre planering hela året! 🙂

 17. Skulle så gärna! Inte nödvändigtvis bli helt vege, men vi skulle så gärna införa fler vgetariska rätter i vår vardagsmeny. Problemet är en kräsen åttaåring och en ännu kräsnare femåring. Jag VET att man borde, jag VET att man inte ska ge upp, jag VET att det gäller att ha tålamod när nya rätter ska introduceras… men just nu orkar vi inte. Nu vill vi i första hand att alla sitter vid bordet och äter en hyfsad portion utan gnäll och rymningsförsök. Och så smyger vi in hälften sojakross i köttfärssåsen till lasagnen så gott vi kan. Hehe.

 18. Alltså detta hänger jag på! KÖTTFRI JANUARI HEMMA! Hoppas också på att många delar med sig sina favorit-recept! 🙂
  Håll oss uppdaterade hur det går!

 19. Jag är med! Har varit vegan sedan mars 2014 och att leva köttfritt är mycket lättare än vad man tror (och billigare).

 20. Att bli vegetarian (med några undantag för fisk, har kanske ätit fisk 10 ggr under 2015) var mitt nyårslöfte i fjol, det har varit så otroligt lätt! Och fräscht. Tanken på att börja äta kött igen finns inte. En absolut räddare har förstås varit boken Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, vi gör t.ex. pasta bolognese (på belugalinser) eller pasta rosso (en tomatsås som toppas med vitlöksstekt svamp) ungefär en gång i veckan och barnen älskar båda. För barnens del har det inte heller varit svårt, de äter det mesta, allt älskar de inte direkt, men det är få rätter som dissas helt. Heja heja! Jag ser fram emot att höra mer om projeketet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.