Den bästa julkalendern någonsin.

Skarmavbild 2015 12 30 kl. 15.01.47

 

Nu är jag ju verkligen inte först på bollen här (det här har ni läst på säkert trettio andra bloggar före min), men jag måste äääändå få påpeka det:

Årets jukalender på SVT är ett mästerverk.

De senaste åren har jag varit så ointresserad av julkalendrar som man bara kan vara. Jag har motvilligt följt avsnitten med ena ögat på iphonen, det andra likgiltigt riktat mot tv:n. Men i år var det ju så sjukligt bra. 1000 år till julafton var så bra, så bra, så bra att det inte gick att missa ett enda avsnitt. I början var det kanske lite segt eftersom vikingar och trälar inte nu direkt får mig att tända till. Men där vid 70-talet var det så bra att jag tjöt högljutt. Och Kakan Hermansson – kan man annat än älska henne?

Eftersom både jag och Matheo var lika hängivna fans såg vi vissa avsnitt en gång till i julhelgen (då är det ju verkligt bra). Och eftersom jag vet att det finns folk som inte har följt med denna fantastiska serie, så måste jag nu tipsa om detta tidsfördriv eftersom det ännu finns tid kvar av jullovet. Så roligt att det finns serier som funkar lika bra för alla i familjen. 

På SVT Play hittar du alla avsnitt. Lyckliga ni som har allt framför er. Och orkar ni inte se alla – lova att ni alla fall ser de här fem avsnitten:

 
70-talet – Demonstrera mot julterrorn
70-talet – Bo i kollektiv
80-talet – Skidtur och räkfrossa
90-talet – Internet kommer
2015 – Blir det snö till julafton?

10 reaktioner till “Den bästa julkalendern någonsin.”

 1. Kritiken här i Sverige har varit massiv: inte tillräckligt julig, för realistisk osv.
  Årets julkalender var extremt bra!! Bästa hittills ( Pelle Svanslös var bra också) men så otroligt vettigt att visa att mat var för bara 100 år sedan det som vardagen helt kretsade kring. Att få mat på bordet krävde tid och pengar. Mat har aldrig historiskt varit så billig som idag. Och vi har så mycket… Tänkvärd kalender!

 2. Mycket bra för äldre barn och vuxna. Inte riktigt för yngre barn. Men i det fallet tyckte jag att Buu klubbens julkalender hade jätte bra upplägg! Tvååringen gillade Vimmel och Lulu Zipadoo (lärorik den med) och jag gillade tjuvarnas jul och förstås tusen år till julafton.

 3. Jag tyckte också den var toppen! Såg den varenda kväll tillsammans med sambon 🙂 Håller med om att början var segt men det blev bara bättre och bättre.

 4. Hos oss har den också gått på repris mååånga gånger. Hur bra som helst, även om jag gärna hade sett mera om hur julen firades lite längre tillbaka också.

 5. Hej läste din årskrönika och blev lite ressugen, du har ju rört dig runt i världen, är Thailand verkligen så fantastiskt? Vi har en tvååring och jag klarar knappt själv av flygresor över fyra timmar (finns det något tråkigare) så att åka så långt bort med lillen känns jobbigt men vad tycker du, är det värt pinan?

 6. Kritiken här i Sverige har varit massiv: inte tillräckligt julig, för realistisk osv.
  Årets julkalender var extremt bra!! Bästa hittills ( Pelle Svanslös var bra också) men så otroligt vettigt att visa att mat var för bara 100 år sedan det som vardagen helt kretsade kring. Att få mat på bordet krävde tid och pengar. Mat har aldrig historiskt varit så billig som idag. Och vi har så mycket… Tänkvärd kalender!

 7. Mycket bra för äldre barn och vuxna. Inte riktigt för yngre barn. Men i det fallet tyckte jag att Buu klubbens julkalender hade jätte bra upplägg! Tvååringen gillade Vimmel och Lulu Zipadoo (lärorik den med) och jag gillade tjuvarnas jul och förstås tusen år till julafton.

 8. Jag tyckte också den var toppen! Såg den varenda kväll tillsammans med sambon 🙂 Håller med om att början var segt men det blev bara bättre och bättre.

 9. Hos oss har den också gått på repris mååånga gånger. Hur bra som helst, även om jag gärna hade sett mera om hur julen firades lite längre tillbaka också.

 10. Hej läste din årskrönika och blev lite ressugen, du har ju rört dig runt i världen, är Thailand verkligen så fantastiskt? Vi har en tvååring och jag klarar knappt själv av flygresor över fyra timmar (finns det något tråkigare) så att åka så långt bort med lillen känns jobbigt men vad tycker du, är det värt pinan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.