Blicka oroligt över axeln.

61

 

Ja, jag vet, det är så urbota dumt att öppna Svenska Yles kommentarsfält, i synnerhet när det gäller attityder kring sexuella trakasserier. Jag hade tänkt mig en skön eftermiddagstupplur efter kaffet, men oj oj, jag fick skjuta på det en stund när mitt blodtryck sköt i höjden. Jag syftar alltså på kolumnen jag länkade till igår.

Läser kommentarerna och ser att så många gärna vill plantera in en liten, liten offerskuld. Det gör mig alldeles vimmelkantig. Att så många tycker att kvinnor måste inse fakta och acceptera verkligheten, det vill säga ”att män reagerar sexuellt och inte kan styra sina lustar”. Istället ska kvinnor undvika att försätta sig i situationer där de kan råka illa ut, helst också svälja myten om den okontrollerade kåtheten. Gulligt. 

Lite som den här snärttiga metaforen skriven av ”Pojken”:

 

”Om jag hade en kärra full med guldtackor som borde transporteras från ena sidan stan till andra sidan stan så skulle jag göra så här: lasta allt i en lastbil och frakta det mitt på dagen, möjligtvis med en polis med som eskort. Det skulle aldrig falla mig in att dra kärran helt öppet, full med guld, genom parker och skumma gränder mitt på lördagsnatten.”

 

Jag vet inte med er, men jag ser ingen hållbar och långsiktig lösning i att kvinnor ska söka skydd efter mörkrets inbrott. Klä sig icke-provokativt, hålla sig långt ifrån bubblande drycker och mörka gränder. Det är ingen ”verklighet” jag tänker ”acceptera”. Hur skulle det istället vara om män till exempel slutade våldta?

I precis varje diskussion som berör sexuellt våld (okej, alla dem jag har ramlat över de senaste åren) kommer vi förr eller senare in på: 1. offrets klädsel 2. offrets berusning. Rätta mig om jag har fel, men det verkar som om det ”korrekta våldtäktsoffret” blåser noll i alkotestet, är klädd i tjocka kläder och är på väg hem från sitt fastanställda jobb just innan mökrets inbrott 15.00. har hon gjort allt rätt. är det trovärdigt.

Men det blir däremot poängavdrag om hon kommer hemgående i klackskor klockan 4.00 efter krogen med 1 promille i blodet. Gud nåde mig om hon dessutom är ”en sådan som ligger runt”, har avslöjande kläder och frivilligt genar hem över Pappersbron (ja, då kan man ju nästan säga att det är fritt fram, va!). Vet ni? Så sjukt att vi ens ska diskutera vad ”en riktig våldtäkt” och ”provokativ klädsel” är.

Jaja, ständigt ska vi vara på vår vakt. Kasta rädda blickar bakåt och ”acceptera att världen inte är perfekt”. Eller så absolut inte.

Jag tycker det är USELT att så många bara tycks acceptera. Inte vet jag heller hur vi ska få slut på våldtäkter och övergrepp. Men jag tror mycket på att läsa kommentarsfält, bli arg, vägra acceptera, debattera och blogga om det.

Fan alltså.

56 reaktioner till “Blicka oroligt över axeln.”

 1. Bra skrivet! Dessutom tycker jag det är otäckt i sig att jämföra kvinnor med döda ting som i detta fall guldet. Vi är människor för guds skull!

 2. Blir så less numera på kommentarsfälten. Efter att ha blivit så arg och tappat förståndet är jag nu nästan gråtfärdig av frustration. Men så är jag också kvinna, så liten och bräcklig.. utan burka.

 3. Jag undrar om någon man, som nån gång blivit nerslagen eller rånad på väg hem klockan 4, har behövt försvara sitt utseende eller sin promillehalt… Vare sig för vänner, polis eller inför en rättssal.

 4. Jag blir GALEN! På riktigt. Jag har verkligen gått omkring och trott att de flesta typer ändå är sansade människor, men både den här diskussionen och den om flyktingar (de går ju ofta ihop, dessutom) har avslöjat att ignoransen blommar hejvilt (på nära håll till och med). Jag är alldeles förbluffad över att folk tänker så här.

  Jag har tyckt att det är helt uppenbart att världen snart måste skärpa sig. Vi människor har snart förstört vår planet, och jag har på något sätt ändå inbillat mig att man från politiskt håll måste börja ta itu med det här, det är ju något vi alla (fast nu är jag inte så säker på det längre) är medvetna om och pratar om. Jag vet inte om det är helt klarlagt, men från flera håll har jag hört att konflikten i Syrien har sin grund i en lång period av klimatförändningsförorsakad torka, då en jättestor procent av landets boskap dog, vilket i sin tur ledde till frustration och oroligheter som spårade ur. Vår dåliga hantering av klimatet verkar alltså leda till också politiska problem. Men istället för att ta itu med miljöproblemen och ta hand om de människor som drabbats av dem, översvämmas länder av jättekonstiga politiker som inte alls verkar ha vettiga åsikter om nånting, utan som istället jobbar hårt (omvedvetet och medvetet) med att splittra folk så mycket som möjligt, skapa otrygghet, främlingsfientlighet och ännu större konsumtion. VAD ÄR DET SOM HÄNDER? Snart vill jag inte vara med längre.

  (Obs, kom nu ihåg hur oallmänbildad jag är och ha överseende med att något i det ovanstående kan vara felaktigt! Obs!)

  1. Hahahahah, jag skrattade i flera minuter åt slutklämmen. Men i övrigt var din kommentar inte rolig.

 5. Den människosynen alltså. Fy fan. Varför ska den som blir utsatt anpassa sig. Hur skulle det vara om alla snubbar bara slutade trakassera kvinnor?

 6. Bra Linn, viktigt att även du tar upp samtalsämet.
  Om man ser på "guldet" från en annan vinkel kan man väl bara konstatera att. Att vara "guld" är inget fel, klä dig, gör och gå vart du vill när som helst. Men om du är en person som inte kan motså frestelsen att ta eller förstöra det synliga "guldet", borde hen inte bege sig ut mitt i natten eller dricka alkohol som kan påverka handlingarna. Fresta inte dig själv genom att utsätta dig för situationer där dina handlingar kanske skadar "guldet". Mera moral och etik till folket!

 7. Det slog mig idag att kanske dessa sexsugna män helst av allt skulle se att alla kvinnor bar burka så att de slapp känna av sina luster i mötet med en kvinna. Aj nej men det är ju sån kvinnosyn de föraktar och bildar gatupatruller för. Mörkrets tidevarv är här. Men inte är det vi kvinnor som ska skämmas.

 8. Trots att det kan kännas hopplöst och som om vi är på väg käpprätt åt fel håll så får vi inte stanna i hopplöshetskänslan. Framförallt alla föräldrar till söner har ju världens chans att påverka! Grundläggande värderingar får man ju hemifrån.

 9. Guldtackor? Oj suck… Men jag vill iaf passa på att tipsa om en bok som jag läser för tillfället som handlar om just det här. Nämligen Katarina Wennstam – Flickan och skulden, en bok om samhällets syn på våldtäkt. Mycket läsvärd trots att man blir både förbannad och ledsen..

 10. Kanske man borde väsa att allt är inte guld som glimmar och sen ta ett karategrepp och dänga pojkjäveln i väggen.

 11. Som ända kar att kommentera här undrar jag följande. Hur ser ni på alkoholanvändningen och vår alkoholkultur? Då tänker jag främst på männens. Jag har ingen statistik men har intrycket att den stora majoriteten våldtäktsmän är påverkade då övergreppet sker. Både de som anmäls och kanske speciellt i det stora mörkertalet. Självklart har kvinnan ingen skuld. Frågan är hur stor skuld alkoholen har? Och hur stor kollektiv skuld har vi, både kvinnor och män, i att vi accepterar den alkoholkultur vi har idag? Då tänker jag främst på ungdomars och unga vuxnas alkoholanvändning. Utan att ha statistik är det väl det troliga att det är i 15-30-åringar som både begår och utsätts för övergrepp och våldtäkt.

   1. Jo, visst är det mannen som våldtar. Men frågan är om han skulle ha våldtagit utan alkohol? Kanske lite som att köra bil, du kan kontrollera ditt fordon i 80 km/h men är du uppe i 200 km/h kanske du tappar kontrollen? Sen tror jag att ens världsbild påverkar synen på våldtäkt. T.ex. om man tror att människan i grunden är god och därmed inte kan förstå att det faktiskt finns riktigt onda människor. Eller som jag, som tror att vi människor dagligen gör val som antagligen gör oss mer goda eller mer onda. Men i dagens avkristnade värld har vi svårt att förstå oss på ren ondska.

 12. Läste någon kommentar om att "alla" vet vad man är ute efter om man går på krogen, och att kvinnor därför borde fatta & finna sig i att bli kladdade på…. undrar då om detta bara gäller kvinnor som går på krogen eller om denna man menar att jag skall ta det som en ren otrohetsbekännelse så fort sambon uttrycker att han ska ut på krogen… om alla nu är ute efter sex(och ska finna sig i att bli antastade) då man går ut?

 13. Det som gör mej så otroligt nedstämd, utöver att allt ansvar läggs över på kvinnan, är att man i debatten verkar utgå ifrån att män är någå slagt jäkla djur som inte kan kontrollera sig själva. Hallå, om jag var man skulle jag bli oerhört förolämpad om någon ens skulle antyda att män inte kan kontrollera sina lustar. Sedan påstår de att det är feminister som baktalar män, men om det är deras argument så lyckas de ganska bra med den saken själva. Själv är jag feminist och har såpass höga tankar om män att jag inte likställer dem med brunstiga tjurar som inte kan kontrollera sig när de ser ett lovligt med kort kjol.

 14. Och, nu undrar jag vad vi helt Konkret kan göra för att påverka rättssystemet för att få till stånd hårdare & strängare straff av dessa sexualförbrytare?? Jag orkar inte läsa om en till man som våldtagit en 15-åring och går fri efter 9 månader!! Inte heller orkar jag läsa om förmildrade omständigheter, då mannen varit full och kvinnan haft x antal sexpartners tidigare!

 15. Tycker det här år så svåra frågor och alkohol är faktiskt en av de faktorer jag tycker gör det så svårt.

  Ska försöka vara tydlig nu. Nej, man får inte utnyttja någon som är berusad. Nej, det är inte ens eget fel om man blir våldtagen då man är fel.

  Men problemet med alkohol gör att det är så svårt att bevisa vad som verkligen skett.

  Om en tjej blir våldtagen när hon druckit så mycket så hon slocknat och själv inte minns vad som hända, då går är det väldigt svårt att bevisa vad som hänt. Igen, förstå mig rätt, det som hänt är för jävligt men det går inte att bevisa.

  Jag tycker i alla fall att det är jätteviktigt att vi i Finland har ett rättsystem som inte dömer folk utan bevis (i USA kör de nämligen med lite andra metoder). Vi ska inte kunna döma någon till fängelse om vi inte med säkerhet kan säga att de begått brottet. Och eftersom våldtäkt ofta är svåra att bevisa får gärningsmannen ofta gå fri.

  Det här givetvis heller inte rätt men det är just det jag menar med att det är så sjukt svåra frågor.

 16. Bra skrivet! Dessutom tycker jag det är otäckt i sig att jämföra kvinnor med döda ting som i detta fall guldet. Vi är människor för guds skull!

 17. Blir så less numera på kommentarsfälten. Efter att ha blivit så arg och tappat förståndet är jag nu nästan gråtfärdig av frustration. Men så är jag också kvinna, så liten och bräcklig.. utan burka.

 18. Jag undrar om någon man, som nån gång blivit nerslagen eller rånad på väg hem klockan 4, har behövt försvara sitt utseende eller sin promillehalt… Vare sig för vänner, polis eller inför en rättssal.

 19. Jag blir GALEN! På riktigt. Jag har verkligen gått omkring och trott att de flesta typer ändå är sansade människor, men både den här diskussionen och den om flyktingar (de går ju ofta ihop, dessutom) har avslöjat att ignoransen blommar hejvilt (på nära håll till och med). Jag är alldeles förbluffad över att folk tänker så här.

  Jag har tyckt att det är helt uppenbart att världen snart måste skärpa sig. Vi människor har snart förstört vår planet, och jag har på något sätt ändå inbillat mig att man från politiskt håll måste börja ta itu med det här, det är ju något vi alla (fast nu är jag inte så säker på det längre) är medvetna om och pratar om. Jag vet inte om det är helt klarlagt, men från flera håll har jag hört att konflikten i Syrien har sin grund i en lång period av klimatförändningsförorsakad torka, då en jättestor procent av landets boskap dog, vilket i sin tur ledde till frustration och oroligheter som spårade ur. Vår dåliga hantering av klimatet verkar alltså leda till också politiska problem. Men istället för att ta itu med miljöproblemen och ta hand om de människor som drabbats av dem, översvämmas länder av jättekonstiga politiker som inte alls verkar ha vettiga åsikter om nånting, utan som istället jobbar hårt (omvedvetet och medvetet) med att splittra folk så mycket som möjligt, skapa otrygghet, främlingsfientlighet och ännu större konsumtion. VAD ÄR DET SOM HÄNDER? Snart vill jag inte vara med längre.

  (Obs, kom nu ihåg hur oallmänbildad jag är och ha överseende med att något i det ovanstående kan vara felaktigt! Obs!)

  1. Hahahahah, jag skrattade i flera minuter åt slutklämmen. Men i övrigt var din kommentar inte rolig.

 20. Den människosynen alltså. Fy fan. Varför ska den som blir utsatt anpassa sig. Hur skulle det vara om alla snubbar bara slutade trakassera kvinnor?

 21. Bra Linn, viktigt att även du tar upp samtalsämet.
  Om man ser på "guldet" från en annan vinkel kan man väl bara konstatera att. Att vara "guld" är inget fel, klä dig, gör och gå vart du vill när som helst. Men om du är en person som inte kan motså frestelsen att ta eller förstöra det synliga "guldet", borde hen inte bege sig ut mitt i natten eller dricka alkohol som kan påverka handlingarna. Fresta inte dig själv genom att utsätta dig för situationer där dina handlingar kanske skadar "guldet". Mera moral och etik till folket!

 22. Det slog mig idag att kanske dessa sexsugna män helst av allt skulle se att alla kvinnor bar burka så att de slapp känna av sina luster i mötet med en kvinna. Aj nej men det är ju sån kvinnosyn de föraktar och bildar gatupatruller för. Mörkrets tidevarv är här. Men inte är det vi kvinnor som ska skämmas.

 23. Trots att det kan kännas hopplöst och som om vi är på väg käpprätt åt fel håll så får vi inte stanna i hopplöshetskänslan. Framförallt alla föräldrar till söner har ju världens chans att påverka! Grundläggande värderingar får man ju hemifrån.

 24. Guldtackor? Oj suck… Men jag vill iaf passa på att tipsa om en bok som jag läser för tillfället som handlar om just det här. Nämligen Katarina Wennstam – Flickan och skulden, en bok om samhällets syn på våldtäkt. Mycket läsvärd trots att man blir både förbannad och ledsen..

 25. Kanske man borde väsa att allt är inte guld som glimmar och sen ta ett karategrepp och dänga pojkjäveln i väggen.

 26. Som ända kar att kommentera här undrar jag följande. Hur ser ni på alkoholanvändningen och vår alkoholkultur? Då tänker jag främst på männens. Jag har ingen statistik men har intrycket att den stora majoriteten våldtäktsmän är påverkade då övergreppet sker. Både de som anmäls och kanske speciellt i det stora mörkertalet. Självklart har kvinnan ingen skuld. Frågan är hur stor skuld alkoholen har? Och hur stor kollektiv skuld har vi, både kvinnor och män, i att vi accepterar den alkoholkultur vi har idag? Då tänker jag främst på ungdomars och unga vuxnas alkoholanvändning. Utan att ha statistik är det väl det troliga att det är i 15-30-åringar som både begår och utsätts för övergrepp och våldtäkt.

   1. Jo, visst är det mannen som våldtar. Men frågan är om han skulle ha våldtagit utan alkohol? Kanske lite som att köra bil, du kan kontrollera ditt fordon i 80 km/h men är du uppe i 200 km/h kanske du tappar kontrollen? Sen tror jag att ens världsbild påverkar synen på våldtäkt. T.ex. om man tror att människan i grunden är god och därmed inte kan förstå att det faktiskt finns riktigt onda människor. Eller som jag, som tror att vi människor dagligen gör val som antagligen gör oss mer goda eller mer onda. Men i dagens avkristnade värld har vi svårt att förstå oss på ren ondska.

 27. Läste någon kommentar om att "alla" vet vad man är ute efter om man går på krogen, och att kvinnor därför borde fatta & finna sig i att bli kladdade på…. undrar då om detta bara gäller kvinnor som går på krogen eller om denna man menar att jag skall ta det som en ren otrohetsbekännelse så fort sambon uttrycker att han ska ut på krogen… om alla nu är ute efter sex(och ska finna sig i att bli antastade) då man går ut?

 28. Det som gör mej så otroligt nedstämd, utöver att allt ansvar läggs över på kvinnan, är att man i debatten verkar utgå ifrån att män är någå slagt jäkla djur som inte kan kontrollera sig själva. Hallå, om jag var man skulle jag bli oerhört förolämpad om någon ens skulle antyda att män inte kan kontrollera sina lustar. Sedan påstår de att det är feminister som baktalar män, men om det är deras argument så lyckas de ganska bra med den saken själva. Själv är jag feminist och har såpass höga tankar om män att jag inte likställer dem med brunstiga tjurar som inte kan kontrollera sig när de ser ett lovligt med kort kjol.

 29. Och, nu undrar jag vad vi helt Konkret kan göra för att påverka rättssystemet för att få till stånd hårdare & strängare straff av dessa sexualförbrytare?? Jag orkar inte läsa om en till man som våldtagit en 15-åring och går fri efter 9 månader!! Inte heller orkar jag läsa om förmildrade omständigheter, då mannen varit full och kvinnan haft x antal sexpartners tidigare!

 30. Tycker det här år så svåra frågor och alkohol är faktiskt en av de faktorer jag tycker gör det så svårt.

  Ska försöka vara tydlig nu. Nej, man får inte utnyttja någon som är berusad. Nej, det är inte ens eget fel om man blir våldtagen då man är fel.

  Men problemet med alkohol gör att det är så svårt att bevisa vad som verkligen skett.

  Om en tjej blir våldtagen när hon druckit så mycket så hon slocknat och själv inte minns vad som hända, då går är det väldigt svårt att bevisa vad som hänt. Igen, förstå mig rätt, det som hänt är för jävligt men det går inte att bevisa.

  Jag tycker i alla fall att det är jätteviktigt att vi i Finland har ett rättsystem som inte dömer folk utan bevis (i USA kör de nämligen med lite andra metoder). Vi ska inte kunna döma någon till fängelse om vi inte med säkerhet kan säga att de begått brottet. Och eftersom våldtäkt ofta är svåra att bevisa får gärningsmannen ofta gå fri.

  Det här givetvis heller inte rätt men det är just det jag menar med att det är så sjukt svåra frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.