Alternativmedicin vs. skolmedicin.

”Låt alla blommor blomma” var en av de sista juttuna som jag hörde min moffa viska innan han dog. Det är något jag försöker tänka på så gott som dagligen när någon kommer in och råddar i mina tankebanor. Låt alla blommor blomma. Låt alla blommor blomma.

Det tänkte jag på i helgen när jag hamnade i en spännande diskussion om alternativmedicin (plus några små villovägar på antivaccin-spåret). Här låter jag sannerligen alla blommor blomma (med en bästis som är läkare och en annan som käkar kolloidalt silver får man diplomatiskt låta var och en sköta sitt). Whatever gets you frisk och whatever folk innerligt tror på. Man är ju inte svårare än så.

Tycker det är uppfriskande att det alternativa har fått ett uppsving de senaste åren. Ju fler metoder att tillgå desto bättre. Tycker till exempel att Sevendays egen alternativbloggare Linda Holm är en pärla, alltid bra med folk som rör om och ifrågasätter.

Däremot är det nästan omöjligt för mig att vara tyst när den traditionella skolmedicinen får sig en känga. Vilket den tenderar få ibland. Allt oftare, tycker jag mig märka av. ”Jävla läkare”. Vet inte om det bara är något som jag inbillar mig, men tjejgissar att skolmedicinen har fått sig en liten törn i samband med lyftet för det alternativa. 

När pikarna om de hjärntvättade läkarna kommer på tal börjar det klia lite irriterat i kroppen. Vid tungmetaller i små barn backar jag långsamt ur rummet.

Går hellre och diskar.

Äter en handfull godis till.

Orkar liksom inte bege mig in i den diskussionen. Alla har säkert rätt på något sätt. Så som det oftast är när man låter alla blommor blomma. Man ska inte ställa saker mot varandra. 

För hur konstigt det än låter, så blir jag liksom .. sårad? När någon pratar illa om skolmedicin. Jag vet, det är inte logiskt. Och det handlar kanske inte om mina känslor.

Men jag kommer alltid vara skyldig skolmedicinen ett liv. 

Jag tror inte ens att 100 sprutor räcker till. Alla dessa mediciner som har sprutats in i både Milken och mig. Alla apparater, alla läkare, alla kirurger, all övervakning, alla prover, alla ingrepp, all forskning. Att vi har ens har ett levande barn med oss i dag är tack vare livsavgörande forskning, tunga mediciner och ett hårtarbetande team på ett universitetsjukhus nära dig.

Vet ni?

Känns som någon pratar skit om mitt livs superhjältar.

Låt alla blommor blomma.

Rrrooaarr.

 

d

56 reaktioner till “Alternativmedicin vs. skolmedicin.”

 1. Jag känner precis likadant. Jag blir sårad å skolmedicinens vägnar, å mina läkarvänners vägnar när nån förenklar situationen och hävdar att alla läkare är köpta av big Pharma och bara hjärntvättade, att dom inte har nån vilja att hjälpa och bota bara lyfta höga löner. Min bästis är också läkare och efter många långa samtal VET jag ju att hon varken är hjärntvättad, naiv eller köpt. Hon vill endast hjälpa människor på bästa sätt och är inte alls blind för att en del alternativa metoder också kan hjälpa människor och att även skolmedicinen medför risker. Men jag brukar ibland tänka att möjligheten att kunna avblåsa skolmedicinen som endast en pengastyrd industri och inget mer är en lyx. För har man aldrig varit fullkomligt beroende av skolmedicinen för att överleva/ nån nära ska överleva så är man otroligt lyckligt lottad. Även att kunna ifrågasätta vaccin är en lyx. För i u-länder har man inte lyxen att kunna ifrågasätta huruvida nackdelarna överväger fördelarna eller ej, där dör man om man inte får tillgång till dem. Så jag hoppas att folk skulle ha det i minnet, att möjligheten att kunna kritisera och ifrågasätta läkare och medicinindustrin trots allt är en lyx, nåt inte alla är förunnat för många är totalt beroende av dessa för sin överlevnad.

 2. Linn, hjälp!
  Eftersom jag följt din blogg ett tag så vet jag att du har gått igenom hela studera-på-universitet-med-barn köret. Skulle nu behöva lite råd – Jag studerar som bäst tredje året på uni, och skriver alltså nu på min kandidatavhandling. Efter det här är det småningom de sista lärarstudierna och ett halvår i Vasa som står på tur, och så ytterligare några kurser och gradun kvar. Till saken hör att babyfebern är ganska hög, och jag överväger starkt alternativet gradu + bebis. Studerar redan nu på distans och tänker mig att de kurser som är kvar också kunde genomföras som nätstudier. Vad tror du – är avhandling + baby en omöjlighet eller någonting man kan kriga sig igenom?

  1. Jag har ett barn plus ett bonus som bor varannan vecka hos oss samt är gravid och studerar heltid till lärare. Allt går! Men krigar gör jag. Men efter har jag inte halkat än, ett års mammaledigt kommer jag dock behöva ta. Men sen tänker jsg fortsätta kriga! Finns viljan klarar msn allt!

  2. Hej! Det är inte alls omöjligt att kombinera gradu och bebis 🙂 Lättast är det när bebis är så liten att hen antingen ligger i din famn eller ligger still någon annanstans. Svårare är det när bebis är så gammal att hen antingen river dig i håret/petar dig i näsan/skrapar dig i ögat eller förstör något i hemmet (också känt som "lär sig krypa/gå"). Lycka till! Allt går 🙂

  3. Jag är inte Linn 😀 Men tänkte bara heja o säga allt funkar!! Jag har fyra barn och under tiden som dom har varit små…har jag studerat, jobbat, bloggar o you name it 😉 Allt funkar!

 3. Tack för de orden ❤

  Jag tror det viktiga i den här diskussionen är att inse att båda sidorna behövs. Personligen ser jag ingen alternativ motsvarighet till akutvård.

  Samtidigt måste man vara sunt medveten om att det finns kvacksalvare på båda sidorna. Det finns otroligt bra läkare och det finns otroligt bra homeopater. Tex.

  Men min dotter och jag behöver en ögonläkare när våra ögon skall kollas. Men när det handlar om immunförsvaret och sjukdomar i anknytning till det vänder jag mig till alternativa sidan.

  Jag hoppas att folk ännu en dag ska bli så toleranta att man inser att det finns bra metoder på båda sidorna.

  Och framför allt låter folk välja var och hur man vill vårdas.

  Som jag brukar säga, ingen metod är så farlig som hatet. Den gör flest människor sjuka.

  1. Ursäkta men, "det finns otroligt bra homeopater"??
   Bra försäljare är de definitivt, som kan sälja utspätt vatten med "magiska egenskaper" till högt pris. Även utan att klara test (sånt med kontrollgrupp och oberoende "blinda" domare, inte sån där man bara frågar om det känns bättre) eller övertyga en endaste kemist.

   Låt alla blommor blomma var kanske ett bra motto, vissa resonerar med fakta, och andra bryr sig inte bara det tilltalar intuitionen.

  2. Angående homeopater, i vissa mellaneurupeiska länder är homeopati en rätt stor grej och homeopatiskt malariavaccin räknas som ett helt godtagbart alternativ inför Afrika-resan. Gissa vilka som kommer hem sen med malaria, dom som tog homepativaccinet eller skolmedicin mot malaria? När man börjar byta ut fungerande och beprövad skolmedicin mot kavacksalverivatten när det gäller en potentiell dödlig och/eller livslång sjukdom. Eventuellt blir du botad med skolmedicin men jag skulle inte satsa på homeopatiska läkemedel i det läget. För att förklara hur homeopati fungerar så 1C betyder att man blandat ut orginalmedicinen med 1 del medicin 100 med delar vatten. 2C betyder att man spätt ut 1C-blandningen 100 ggr. Vid 12C så passerar blandningen Avogadros konstant vilket är ungefär ett tal med 24 nollor 10^24. Då är chansen att det ska finnas en molekyl kvar av medicinen i vattnet ca 50%. Men den duktiga homeopaten kan fortsätta att späda ut sin blandning till 30C då börjar vi vara på en nivå där utspädningen är 1 del medicin på 10^60 del vatten. Alla medicinmolekyler försvann för ca 20-15 utspädningar sen och chansen att vinna på lotto är betydligt större än att det finns nåt kvar av medicinen i 30C-blandningen. Men den duktiga homeopaten ger sig inte nu finns det avtryck i vattnet av molekylerna som tillhörde medicinen. Kul att placebo fungerar för människor som tror på det här men för oss andra är det här kvacksalveri.

 4. Håller så med. Min bror, min syster, mitt ena barn, min man och jag är alla vid liv tack vare vår utomordentligt fina skolmedicin vi har i Finland. Det jag ogillar mest är den svartvita syn som råder. Själv har jag använt homeopati, akupunktur och zonterapi som komplement till den "traditionella" vården. Jag vet ingen fakta om tungmetaller, men en läkare sa till mej en gång att ditt barn får i sej mer tungmetaller bara du visar dej en gång på Mannerheimvägen, än av vaccinerna. Men måste bara låta alla blommor blomma, och stänga öronen för alla "jag tror din man blir frisk bara han testar det ena eller det andra". Och istället tacka alla kirurger, läkare och vårdteam som håller honom och mej vid liv.
  Hälsar en som ligger på sjukhus efter en rutinoperation, och kommenterar din blogg första gången ever! 🙂

 5. Så sant! Själv har jag diabetes, en åkomma som för inte såå länge sedan var närmast dödlig. Idag kan jag, tack vare modern läkarvetenskap, leva ett normalt liv. Helt fantastiskt! Tänker ofta på hur tacksam jag är för att den s.k. skolmedicinen finns.

 6. En läkare och barnmorska kommer jag aldrig att förlåta. Men så finns det andra som jag ger choklad och ömma ord i mängd och massor. De som bar mig då jag höll på att sjunka. De som räddade vår son från total katastrof. Barnläkarna och VCS Teho. Snart ett år sedan men jag kommer aldrig att glömma läkarnas och sjuksköterskornas ansikten på TAYS. Så tacksam. Tänk vad de kan!

 7. Hear, hear! Jag tackar skolmedicinen varje dag! Tack vare den kommer jag och maken att bli gamla tillsammans trots jobbigt koromosomjox och sånt (såvida nu ingen av oss blir överkörd av en buss hipp som happ)

  PS. Och Av samma orsak är jag även tacksam över att betala skatt. För bl.a Tänk vilken tillgång vi har till utbildade engagerade sjukvårdare och läkare till kostnaden av typ ingenting… Hur någon tar emot oss när det krisar. Sen om jag ibland inte alltid är först i kön till doktorn så vet jag idag att det är för att nån annan har mera bråttom.

 8. Jag blir också sårad när folk talar illa om skolmedicin och läkare. De har räddat mitt liv flera gånger än jag kan räkna. Utan dom skulle jag inte leva och blogga här idag. Är dem evigt tacksam och litar fullkomligt på att de ger mig den bästa och säkraste vården de kan. Senaste telefonsamtalet med min läkare avslutade han med att jag kan kontakta honom när som helst jag behöver. Känner mig så otroligt tacksam att jag saknar ord..

 9. När man verkligen behöver dom så får man absolut den hjälpen man behöver. När det rör sig om små saker blir man ibland besviken men de har nog förmodligen rätt då åxå. Det är min erfarenhet!

 10. Min bästa vän som är läkare tyckte jag uttryckte det bra, om alternativ medicin/österländsk medicin och -vetenskap. Det blir ju också "västerländsk" medicin/-vård när det väl testats och konstaterats fungera.

 11. Ett ämne som får mej saligt förbannad. För mycket länge sen hade jag ett barn, då ca 2 år, med ideliga infektioner och jag gick till slut till en, på den tiden, mycket populär kvacksalvare. Han hade mottagning hos en kommunivånare och massor med "patienter". Kan inte minnas vad han kallade sej. Allt var kuckelikuu och i slutändan en stor räkning och en massa "medicin" som kostade skjortan. Gick dit flera gånger i hopp att sonen skulle får hjälp, men icke. Några år senare gick denhär typen ut i massmedia och bad om förlåtelse, han hade då blivit frälst och samvetet knackade på. Allt var alltså juks. Gissa om jag förlät honom – nix och aldrig. Det får han på molntappen sköta om ifall han tycker att gubben förtjänar förlåtelse.Till slut fick grabben hjälp vid VCS, gamla fina överläkare Käär, som sade att han aldrig blir frisk om inte hans tonciller blir bortopererade. Det gjordes och det visade sej att de tocillerna var fulla med gegga. Efter det (vid 12 års ålder) har killen varit frisk som alla andra barn.
  En annan sak, har själv genomgått polio vid 2 års ålder vilket gett mej sviter och men för livet. Var tacksamma gott folk att det idag finns vacciner så barn slipper bli drabbade! Sånt borde aldrig helst behöva diskuteras!

 12. Så klok din moffa var ❤
  Jag tycker också att det är olyckligt och dumt att dissa skolmedicinen. Duktiga läkare och sjuksyrror har räddat livet på mig och på mitt barn som föddes svårt sjuk. Men jag kan också förstå varför kritiken uppstår. Jag kommer från en familj full med läkare arbetar själv på sjukhus, och bland många läkare (inte alla, men tyvärr bland väldigt många) finns en brist på ödmjukhet. Jag kan uppleva en besserwisserjargong som irriterar mig som fan, ärligt talat. Läkare kan mycket, men de kan inte allt. I läkarutbildningen ingår tex knappt någon kurs om kost, knappt någon kurs i psykologi. Men trots det tar de sig friheten att ge "expertråd" även inom dessa områden vilket blir som ett hån mot de som verkligen kan dessa områden, må det så vara tex en näringsterapeut som är skolad utanför den akademiska världen.

 13. Jag känner precis likadant. Jag blir sårad å skolmedicinens vägnar, å mina läkarvänners vägnar när nån förenklar situationen och hävdar att alla läkare är köpta av big Pharma och bara hjärntvättade, att dom inte har nån vilja att hjälpa och bota bara lyfta höga löner. Min bästis är också läkare och efter många långa samtal VET jag ju att hon varken är hjärntvättad, naiv eller köpt. Hon vill endast hjälpa människor på bästa sätt och är inte alls blind för att en del alternativa metoder också kan hjälpa människor och att även skolmedicinen medför risker. Men jag brukar ibland tänka att möjligheten att kunna avblåsa skolmedicinen som endast en pengastyrd industri och inget mer är en lyx. För har man aldrig varit fullkomligt beroende av skolmedicinen för att överleva/ nån nära ska överleva så är man otroligt lyckligt lottad. Även att kunna ifrågasätta vaccin är en lyx. För i u-länder har man inte lyxen att kunna ifrågasätta huruvida nackdelarna överväger fördelarna eller ej, där dör man om man inte får tillgång till dem. Så jag hoppas att folk skulle ha det i minnet, att möjligheten att kunna kritisera och ifrågasätta läkare och medicinindustrin trots allt är en lyx, nåt inte alla är förunnat för många är totalt beroende av dessa för sin överlevnad.

 14. Linn, hjälp!
  Eftersom jag följt din blogg ett tag så vet jag att du har gått igenom hela studera-på-universitet-med-barn köret. Skulle nu behöva lite råd – Jag studerar som bäst tredje året på uni, och skriver alltså nu på min kandidatavhandling. Efter det här är det småningom de sista lärarstudierna och ett halvår i Vasa som står på tur, och så ytterligare några kurser och gradun kvar. Till saken hör att babyfebern är ganska hög, och jag överväger starkt alternativet gradu + bebis. Studerar redan nu på distans och tänker mig att de kurser som är kvar också kunde genomföras som nätstudier. Vad tror du – är avhandling + baby en omöjlighet eller någonting man kan kriga sig igenom?

  1. Jag har ett barn plus ett bonus som bor varannan vecka hos oss samt är gravid och studerar heltid till lärare. Allt går! Men krigar gör jag. Men efter har jag inte halkat än, ett års mammaledigt kommer jag dock behöva ta. Men sen tänker jsg fortsätta kriga! Finns viljan klarar msn allt!

  2. Hej! Det är inte alls omöjligt att kombinera gradu och bebis 🙂 Lättast är det när bebis är så liten att hen antingen ligger i din famn eller ligger still någon annanstans. Svårare är det när bebis är så gammal att hen antingen river dig i håret/petar dig i näsan/skrapar dig i ögat eller förstör något i hemmet (också känt som "lär sig krypa/gå"). Lycka till! Allt går 🙂

  3. Jag är inte Linn 😀 Men tänkte bara heja o säga allt funkar!! Jag har fyra barn och under tiden som dom har varit små…har jag studerat, jobbat, bloggar o you name it 😉 Allt funkar!

 15. Tack för de orden ❤

  Jag tror det viktiga i den här diskussionen är att inse att båda sidorna behövs. Personligen ser jag ingen alternativ motsvarighet till akutvård.

  Samtidigt måste man vara sunt medveten om att det finns kvacksalvare på båda sidorna. Det finns otroligt bra läkare och det finns otroligt bra homeopater. Tex.

  Men min dotter och jag behöver en ögonläkare när våra ögon skall kollas. Men när det handlar om immunförsvaret och sjukdomar i anknytning till det vänder jag mig till alternativa sidan.

  Jag hoppas att folk ännu en dag ska bli så toleranta att man inser att det finns bra metoder på båda sidorna.

  Och framför allt låter folk välja var och hur man vill vårdas.

  Som jag brukar säga, ingen metod är så farlig som hatet. Den gör flest människor sjuka.

  1. Ursäkta men, "det finns otroligt bra homeopater"??
   Bra försäljare är de definitivt, som kan sälja utspätt vatten med "magiska egenskaper" till högt pris. Även utan att klara test (sånt med kontrollgrupp och oberoende "blinda" domare, inte sån där man bara frågar om det känns bättre) eller övertyga en endaste kemist.

   Låt alla blommor blomma var kanske ett bra motto, vissa resonerar med fakta, och andra bryr sig inte bara det tilltalar intuitionen.

  2. Angående homeopater, i vissa mellaneurupeiska länder är homeopati en rätt stor grej och homeopatiskt malariavaccin räknas som ett helt godtagbart alternativ inför Afrika-resan. Gissa vilka som kommer hem sen med malaria, dom som tog homepativaccinet eller skolmedicin mot malaria? När man börjar byta ut fungerande och beprövad skolmedicin mot kavacksalverivatten när det gäller en potentiell dödlig och/eller livslång sjukdom. Eventuellt blir du botad med skolmedicin men jag skulle inte satsa på homeopatiska läkemedel i det läget. För att förklara hur homeopati fungerar så 1C betyder att man blandat ut orginalmedicinen med 1 del medicin 100 med delar vatten. 2C betyder att man spätt ut 1C-blandningen 100 ggr. Vid 12C så passerar blandningen Avogadros konstant vilket är ungefär ett tal med 24 nollor 10^24. Då är chansen att det ska finnas en molekyl kvar av medicinen i vattnet ca 50%. Men den duktiga homeopaten kan fortsätta att späda ut sin blandning till 30C då börjar vi vara på en nivå där utspädningen är 1 del medicin på 10^60 del vatten. Alla medicinmolekyler försvann för ca 20-15 utspädningar sen och chansen att vinna på lotto är betydligt större än att det finns nåt kvar av medicinen i 30C-blandningen. Men den duktiga homeopaten ger sig inte nu finns det avtryck i vattnet av molekylerna som tillhörde medicinen. Kul att placebo fungerar för människor som tror på det här men för oss andra är det här kvacksalveri.

 16. Håller så med. Min bror, min syster, mitt ena barn, min man och jag är alla vid liv tack vare vår utomordentligt fina skolmedicin vi har i Finland. Det jag ogillar mest är den svartvita syn som råder. Själv har jag använt homeopati, akupunktur och zonterapi som komplement till den "traditionella" vården. Jag vet ingen fakta om tungmetaller, men en läkare sa till mej en gång att ditt barn får i sej mer tungmetaller bara du visar dej en gång på Mannerheimvägen, än av vaccinerna. Men måste bara låta alla blommor blomma, och stänga öronen för alla "jag tror din man blir frisk bara han testar det ena eller det andra". Och istället tacka alla kirurger, läkare och vårdteam som håller honom och mej vid liv.
  Hälsar en som ligger på sjukhus efter en rutinoperation, och kommenterar din blogg första gången ever! 🙂

 17. Så sant! Själv har jag diabetes, en åkomma som för inte såå länge sedan var närmast dödlig. Idag kan jag, tack vare modern läkarvetenskap, leva ett normalt liv. Helt fantastiskt! Tänker ofta på hur tacksam jag är för att den s.k. skolmedicinen finns.

 18. En läkare och barnmorska kommer jag aldrig att förlåta. Men så finns det andra som jag ger choklad och ömma ord i mängd och massor. De som bar mig då jag höll på att sjunka. De som räddade vår son från total katastrof. Barnläkarna och VCS Teho. Snart ett år sedan men jag kommer aldrig att glömma läkarnas och sjuksköterskornas ansikten på TAYS. Så tacksam. Tänk vad de kan!

 19. Hear, hear! Jag tackar skolmedicinen varje dag! Tack vare den kommer jag och maken att bli gamla tillsammans trots jobbigt koromosomjox och sånt (såvida nu ingen av oss blir överkörd av en buss hipp som happ)

  PS. Och Av samma orsak är jag även tacksam över att betala skatt. För bl.a Tänk vilken tillgång vi har till utbildade engagerade sjukvårdare och läkare till kostnaden av typ ingenting… Hur någon tar emot oss när det krisar. Sen om jag ibland inte alltid är först i kön till doktorn så vet jag idag att det är för att nån annan har mera bråttom.

 20. Jag blir också sårad när folk talar illa om skolmedicin och läkare. De har räddat mitt liv flera gånger än jag kan räkna. Utan dom skulle jag inte leva och blogga här idag. Är dem evigt tacksam och litar fullkomligt på att de ger mig den bästa och säkraste vården de kan. Senaste telefonsamtalet med min läkare avslutade han med att jag kan kontakta honom när som helst jag behöver. Känner mig så otroligt tacksam att jag saknar ord..

 21. När man verkligen behöver dom så får man absolut den hjälpen man behöver. När det rör sig om små saker blir man ibland besviken men de har nog förmodligen rätt då åxå. Det är min erfarenhet!

 22. Min bästa vän som är läkare tyckte jag uttryckte det bra, om alternativ medicin/österländsk medicin och -vetenskap. Det blir ju också "västerländsk" medicin/-vård när det väl testats och konstaterats fungera.

 23. Ett ämne som får mej saligt förbannad. För mycket länge sen hade jag ett barn, då ca 2 år, med ideliga infektioner och jag gick till slut till en, på den tiden, mycket populär kvacksalvare. Han hade mottagning hos en kommunivånare och massor med "patienter". Kan inte minnas vad han kallade sej. Allt var kuckelikuu och i slutändan en stor räkning och en massa "medicin" som kostade skjortan. Gick dit flera gånger i hopp att sonen skulle får hjälp, men icke. Några år senare gick denhär typen ut i massmedia och bad om förlåtelse, han hade då blivit frälst och samvetet knackade på. Allt var alltså juks. Gissa om jag förlät honom – nix och aldrig. Det får han på molntappen sköta om ifall han tycker att gubben förtjänar förlåtelse.Till slut fick grabben hjälp vid VCS, gamla fina överläkare Käär, som sade att han aldrig blir frisk om inte hans tonciller blir bortopererade. Det gjordes och det visade sej att de tocillerna var fulla med gegga. Efter det (vid 12 års ålder) har killen varit frisk som alla andra barn.
  En annan sak, har själv genomgått polio vid 2 års ålder vilket gett mej sviter och men för livet. Var tacksamma gott folk att det idag finns vacciner så barn slipper bli drabbade! Sånt borde aldrig helst behöva diskuteras!

 24. Så klok din moffa var ❤
  Jag tycker också att det är olyckligt och dumt att dissa skolmedicinen. Duktiga läkare och sjuksyrror har räddat livet på mig och på mitt barn som föddes svårt sjuk. Men jag kan också förstå varför kritiken uppstår. Jag kommer från en familj full med läkare arbetar själv på sjukhus, och bland många läkare (inte alla, men tyvärr bland väldigt många) finns en brist på ödmjukhet. Jag kan uppleva en besserwisserjargong som irriterar mig som fan, ärligt talat. Läkare kan mycket, men de kan inte allt. I läkarutbildningen ingår tex knappt någon kurs om kost, knappt någon kurs i psykologi. Men trots det tar de sig friheten att ge "expertråd" även inom dessa områden vilket blir som ett hån mot de som verkligen kan dessa områden, må det så vara tex en näringsterapeut som är skolad utanför den akademiska världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.