Vegoari – en summering.

Vegoari Kottfri manad 1


I går var det sista
dagen av vegoari och det är dags att summera mina tankar från den köttfria månaden som gick. Tanken var alltså att göra hemmamåltiderna i Gula huset vegetariska under hela januari månad. Inget kött, ingen kyckling, ingen fisk. Mest för att kolla hur svårt det sist och slutligen kan vara att leva utan kött.

Trots att jag (för säkerhetsskull) lade in hemma-paragrafen blev det ändå mest vegetariska luncher som bonus. Några gånger har jag lunchfuskat (kanske en handfull gånger). Åtminstone tre fredagar fisk på Svenska klubben – och så åt jag brutalt nog asiatisk take away med nötkött på min 30-års dag. Men hemma lyckades vi till 100 %. Inte en enda fuskdag!

Om det var svårt? Inte det minsta!

Det här var kanske den lättaste utmaningen jag någonsin tagit mig an. Vilket också stärker min test om att vi äter alldeles för mycket slentriankött. Det är inte det minsta svårt att göra vanlig, hederlig familjemat utan kött. Det handlar bara om vana. 

Om jag saknade kött? Visst!

Även om vegoari var en ögonöppnande, lärorik månad tror jag inte på regler som bygger på tvång (jag tror inte att ett hundraprocentigt vegoari skulle funka i längden). Jag älskar ju knackkorv, fredagsbiff och laxen som fräser i pallogrillen på Replot. Men däremot kommer vi säkert att dra ner vår köttkonsumtion med häften. 

Häromdagen stannade jag till vid köttdisken i Sale bara för att kolla lite. Har bara snabbt hastat förbi hela månaden, men nu stannade jag till och kände efter om jag saknade köttet och de röda klimparna. Tittade på maletköttpaketen och kände mest .. motvilja? Var inte alls sugen. 

Jag hade hoppats på just den känslan. Att kött ska bli som en slags lyxvara. Något som man unnar sig när man länge har längtat. Barnen har saknat lax och det ska vi säkert fira med när det beger sig. Men i övrigt tror jag faktiskt vi kör på så här. Man äter kött när man känner för, annars finns det andra alternativ. Inga regler, inget tvång. Man äter det man vill. 

Tycker vi har ätit så många goda middagar den senaste månaden, bara för att vi har tänkt till lite extra. Så många nya favoriträtter i bakhuvudet. Så många nya smaker, färger och alternativ. Tydligen måste jag anstränga mig lite för att få till det. Pinterest har varit min räddare i nöden mången gång jag har kört hemåt med noll inspis. Där finns alltid någon lockande livlina att ta till.

Tror det krävs lite mer än en månad för att kalla sig flexitarian, men det är väl på ett ungefär vad jag siktar på. Att både säga ja och nej. 

Och med de orden kan vi väl konstatera att det var en rätt så lyckad månad, va? Hur gick det med era nyårslöften?

16 reaktioner till “Vegoari – en summering.”

  1. Åh, blir så glad att du skriver om slentrianköttet. Inser själv hur mycket slentriankött det blev förr. Nu är ju sambon vege, så vi äter så gott som aldrig kött hemma, men då passar jag på om jag är hos mamma och pappa eller på restaurang. Men äter kanske 5 % (eller mindre) av den mängd kött jag åt för ännu 5-6 år sedan och känner inte att jag går miste om nånting alls. 🙂

  2. Hängde också på vegoari, men var lite snällare och tillät oss att äta leverkorv till frukostsmörgåsen, göra fisk en gång i veckan och älgkött ur frysen en gång (slutade dock med att vi bara gjorde två älgrätter i januari). Sambon var väldigt skeptisk när jag berättade om vegoari-planerna, men han konstaterade nöjt igår att det ju gått hur bra som helst utan kött och att han t.o.m kanske mått lite bättre! 🙂 Så tack, tack, tack för denna inspis! Som du sa; det var ju inte ens svårt!

  3. Åh jag VILL så minska på köttkonsumtionen !! Men vi har fastnat i maletkött/knackkorvsträaket tyvärr. Hurdan vardagsmat lagar man utan kött? Nu lagar jag typ maletköttsås och spaghetti ,korvsås,risotto med korv,makaronilåda. Vad ska jag laga istället? Nåt som ungarna är vana vid men liksom byta ut köttet…?hjälp!

  4. Tips tips tips snälla! Våra ungar är så kräsna att vi bara inte ORKAR lägga fram nya rätter på bordet när vi vet exakt 100 % säkert att det kommer att gnällas och bara ätas lite riven morot. Vi har några vegerätter som funkar (hemlagad pesto till exempel, men mest sånt som inte direkt ersätter en köttmåltid, typ mannagryndsgröt och pannkaka…) men skulle vara väldigt glad för goda tips!

  5. Åh, blir så glad att du skriver om slentrianköttet. Inser själv hur mycket slentriankött det blev förr. Nu är ju sambon vege, så vi äter så gott som aldrig kött hemma, men då passar jag på om jag är hos mamma och pappa eller på restaurang. Men äter kanske 5 % (eller mindre) av den mängd kött jag åt för ännu 5-6 år sedan och känner inte att jag går miste om nånting alls. 🙂

  6. Hängde också på vegoari, men var lite snällare och tillät oss att äta leverkorv till frukostsmörgåsen, göra fisk en gång i veckan och älgkött ur frysen en gång (slutade dock med att vi bara gjorde två älgrätter i januari). Sambon var väldigt skeptisk när jag berättade om vegoari-planerna, men han konstaterade nöjt igår att det ju gått hur bra som helst utan kött och att han t.o.m kanske mått lite bättre! 🙂 Så tack, tack, tack för denna inspis! Som du sa; det var ju inte ens svårt!

  7. Åh jag VILL så minska på köttkonsumtionen !! Men vi har fastnat i maletkött/knackkorvsträaket tyvärr. Hurdan vardagsmat lagar man utan kött? Nu lagar jag typ maletköttsås och spaghetti ,korvsås,risotto med korv,makaronilåda. Vad ska jag laga istället? Nåt som ungarna är vana vid men liksom byta ut köttet…?hjälp!

  8. Tips tips tips snälla! Våra ungar är så kräsna att vi bara inte ORKAR lägga fram nya rätter på bordet när vi vet exakt 100 % säkert att det kommer att gnällas och bara ätas lite riven morot. Vi har några vegerätter som funkar (hemlagad pesto till exempel, men mest sånt som inte direkt ersätter en köttmåltid, typ mannagryndsgröt och pannkaka…) men skulle vara väldigt glad för goda tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.