Ska vi konsumera?

marimekko linn jung

På tal om min bara-köpa-kläder-på-loppis-utmaning tog Linda upp det här med konsumtion ur ett företagarperspektiv på sin blogg. Jag vet inte om jag håller med allt Linda skriver (är t.ex inte helt övertygad om att det är konsumentens uppgift att konsumera Finland ur den ekonomiska krisen).

Men däremot tycker jag Linda alltid har kloka poänger när det kommer till kundens orealistiska krav på det lokala utbudet samtidigt som hen köper alla sina kläder från de stora, utländska kedjorna. Om vi inte är beredda att handla lokalt (och inhemskt) kan vi inte heller förvänta oss att det i fortsättningen ska stå en lokal, inhemsk affär bakom hörnet. 

Här skulle jag gärna dela in oss i små grupper och diskutera vad som i slutändan är viktigast för oss. Vem ska rädda Finland ur den ekonomiska krisen? Hur ska vi göra? Skapar vi mer arbetsplatser om vi håller pengarna i rullning? Kan vi gynna Finland utan att slita på miljon? Vad är viktigare för oss – ekonomisk balans eller miljömässig framtidstro? Hur kan vi förena dem?

Jag ska bara koka kaffe först. Sätt igång!

44 reaktioner till “Ska vi konsumera?”

 1. Håller nog med din kompis i denna fråga. Köpstopp i all ära men det löser inget problem varken för dig eller samhället i stort. Vi måste ju hålla igång konsumtionen men på ett smart sätt och konsumera tjänster i högre grad än produkter och handla lokalt. Om du vill ha en utmaning så utmanar jag dig och dina läsare att inte shoppa på nätet under ett år, det gynnar inte din lokala affär och utbudet minskar samt arbetstillfällen.

  1. Jag handlar faktiskt väldigt sällan på nätet, kan inte ens minnas när jag senast gjort det. Kanske ett AdLibris-paket i våras?

   1. Med dig är det ju mest så att man ropar lite på facebook-chatten och så ringer du på dörren innan man ens hinner stänga läppäre-locket!

 2. Okej, wohoo!

  – Jag tror inte på att konsumera igång landet. Vi tär ju redan alltför mkt på jorden resurser.
  – Eller, okej, konsumtion till viss del. Men vi måste satsa på kvalité och minska mängden. Kläder (och mkt annat) är alltför billigt idag. 7,90 för en t-skjorta? Det är ju inte klokt. Då kan folk köpa utan att tänka, utan att behöva. Inte alls hållbart!
  – Jag betalar gärna mkt mera för något närproducerat och BRA då när jag en gång köper nytt. Och när jag vill köpa ngt billigt så köper jag begagnat.
  – Denna fråga är så klart väldigt komplex men jag tror NOG på att som kund "vägra" att köpa en massa billiga saker vi inte behöver. Sen tror jag utbudet av produkter och tjänster också sakta men säkert förändras…

  1. Försöker verkligen att undvika svinbilliga plagg på stora kedjor in i det sista, men ibland är det brådis och hjärnan hänger inte riktigt med. Det är mest där jag kan påverka mitt eget köpbeteende. Men å andra sidan – vet också att jag sku klara mig HELT utan nya kläder i ett år. Är helt övertygad. Men ja, så var det det där med att rulla i gång landet… Hmmm.

 3. Lät som en bra idé/utmaning det där att låta bli att nätshoppa, utan stöd dom som finns i närheten istället.

 4. Det går ju faktiskt att kombinera båda sidor så att säga; för konsumtion innebär ju inte bara konsumtion av varor. Om man konsumerar tjänster (gå på café, restaurang, bio, köp städhjälp, gå till frisören eller kosmetologen…) så gynnar man den finländska ekonomin samtidigt som man inte bidrar till slit-och-släng-samhället.

 5. Alltså var själv så sjukt hungrig när jag kommenderade så jag glömde hälften vad jag skulle skriva. Jag jobbar alltså själv i butik och är självklart lite egoistiskt orolig över min arbetssituation det är ju ett faktum om man kikar runt i Vasa att många tvingas lägga lapp på luckan. Eftersom jag har inblick i branschen så vet jag också att antalet besökare i centrum minskar hela tiden och ganska mycket. Det tycker jag är oroväckande för jag tror inte att konsumtionen minskar utan den flyttar ut på nätet och därmed ofta utomlands. Det är superbra om du inte nätshoppar så mycket men önskar verkligen att flera skulle stöda ett levande centrum. Många klagar över priser och att det är billigare på nätet men frakt och risken för felköp gör lätt att det blir dyrare i längden. Dessutom får man ju ingen som helst service på nätet, man kan ju inte ens känna på varan före man handlar.

 6. Jag önskar att Finland skulle bli bättre på att nappa på bra ideér och kommersialisera dem. Satsa pengar på forskning inom hållbara material, förnybar energi och förnybara resurser och sedan sälja produkterna/innovationen av denna forskning. Ge folk utrymme och arbetsro att "uppfinna" inom vissa spetsområden. Det sysselsätter forskare, kan i framtiden skapa arbetsplatser och gynnar en hållbar utveckling.

  1. jag jobbar inom internationalisering av finska företag och Finland är nummer 1 (eller var det 2) i världen när det kommer till just innovation inom Cleantech, och det land som mest satsar på forskning inom detta område. Håller dock med om att Finland borde bli mycket, mycket, mycket bättre på att marknadsföra sig själv, det är där vi halkar efter. Vi har världens bästa produkter men förlorar alltid eftersom vi inte kan sälja dem.

 7. Jag tror inte att vi kan konsumera oss ur krisen. Med tanke på alla uppsägningar som man hör om varje dag blir folk allt försiktigare med att konsumera, och det förstår man. Skulle flera Ikea och shoppingcentra vara lösningen på våra ekonomiska problem? Tveksamt. Med svenskarna kan vi inte jämföra oss, de har sedan andra halvan av 1900-talet betalat endast räntan på sina huslån och således haft mera pengar att konsumera för, men utan att "äga" nåt på "riktigt".

 8. Ingalunda kan vi rädda läget Finland befinner sig i genom att konsumera mera ( vilket alla tycks har läst i min text -jag skrev inte konsumera mera, utan fortsätta konsumera). Men vi kan bidra på vårt sätt att det inte förvärras genom att fortsätta leva våra normala liv. Däremot kan vi ställa högre krav på det vi handlar! Med all rätt. Sen är det mycket mycket annat som borde ändras på här i vårt land, men det är upp till regeringen och andra beslutsfattare… Vi kan inte rädda världen, inte ens Finland med att fortsätta konsumera, men det är klart det är en bidragande faktor om vi håller pengarna i rullning i vårt land.

 9. För tillfället är det endast den inhemska konsumtionen som håller Finland vid liv. Om den börjar sina så är vi fucked.

 10. Tyvärr är det ju så när det kärvar till sig och man blir uppsagd att man måste vända på slantarna och ta det billigare alternativet. Man har helt enkelt inte råd att välja. Och nu är det verkligen många även i vasatrakten som blivit utan jobb.

  Det är nog något annat än privatkonsumtion som ska till för att få Finland på fötter. Politikerna får gnugga geniknölarna och kanske kasta ett öga på Sverige som får hjulen att rulla.

 11. På tal om att köpa second hand och gå på loppis så snubblade jag över ett pikilitet finlänkst företag som har lanerat en app som heter Zadaa. Genom appen kan man köpa och sälja kläder av andra, men det som gör det hela genialt är att man kan lägga in sin egen längd och klädstorlek samt kroppsform och filtrera enligt användare som har samma storlek. Lätt att hitta kläder som passar och pengatrafiken är säker. Man kan dessutom själv välja om man hellre postar kläderna eller träffas nånstans och ger dem. Har både köpt och sålt vi appen oh tycker den är ett bra alternativ till at gå på loppis. I hopp om ett nytt framgångskoncept från Finland både miljö- och teknologimässigt 🙂

 12. Jag vet inte riktigt om jag alls borde öppna munnen i denna diskussion… Jag köper nämligen nästan allt på nätet (utom mat o bensin). Varför? Jo, p.g.a. Ekonomiska skäl, det är sååå mycket billigare o man kan följa med när det är billigare o familjens ekonomi är sedan många år väldigt ansträngd (milt uttryckt!!! ) T.ex. Så köpte jag barnens vinterhalare i JULI när de var på -52% rabatt… Att jag sedan ännu väljer ett märke på vinterhalare som har extend-size funktion, dvs en söm man kan öppna så plagget blir en storlek större gör att sonens vinterhalare är tredje (!) året i användning nu.. Så drygt 20e/år för den halaren, som ännu går att sälja på loppis, är inte ens sliten. Det tycker jag är miljötänk, även om jag har nätshoppat.
  Till saken hör att det inte finns någon butik för barnkläder där jag bor, den närmsta finns på 20 km avstånd o de säljer inte kläder av det märket heller.
  Så det är inte ett val för mig, utan omständigheterna kräver att jag gör som gör.

 13. Intressant ämne. Är själv lite tudelad i min åsikt.
  Men det är rätt självklart att varesig man handlar via nätet eller på stan, sålänge det är inom Finland så går skattepengarna till rätt kassa (Om man tänker på Finland som helhet).
  Men om man inte själv går till bybutiken, centrum eller annan lokal handel så får man inte bannas senare heller om butiken stänger.
  Miljötänk så långt som möjligt ifall man vill tänka långsiktigt, men som en del nämner här ovan, när det är skralt i fickan så har man inte alltid råd att välja…
  /Kitty

 14. Klart vi måste konsumera! Alternativet är att producera allt vi behöver själva, och det gav vi ju upp för över 100 år sen.

  Men vem har sagt att vi måste köpa nya trendlumpor på HM varje lördag, infärgade av stackars pakistanier som får cancer av jobbet, byta mobil så snart det kommer en ny modell med dyra mineraler från afrikanska gruvor som kostat blod eller kräva så billigt kött att djuren har det värre än i Auschwitz?

  Det finns ett mellanting som heter kvalitet. Dyra välgjorda kläder som man använder flera år, och lagar när så behövs. Schyssta, dyra mobiler som är tillverkade för att hålla lika länge som en bil. Dyrare kött som man nöjer sig med 2-3 dar i veckan, från djur som ätit gräs ute på en äng och inte kraftfoder inne i en djurfabrik.

  Frågan är bara vart folks kvalitetskrav tog vägen…

 15. Håller nog med din kompis i denna fråga. Köpstopp i all ära men det löser inget problem varken för dig eller samhället i stort. Vi måste ju hålla igång konsumtionen men på ett smart sätt och konsumera tjänster i högre grad än produkter och handla lokalt. Om du vill ha en utmaning så utmanar jag dig och dina läsare att inte shoppa på nätet under ett år, det gynnar inte din lokala affär och utbudet minskar samt arbetstillfällen.

  1. Jag handlar faktiskt väldigt sällan på nätet, kan inte ens minnas när jag senast gjort det. Kanske ett AdLibris-paket i våras?

   1. Med dig är det ju mest så att man ropar lite på facebook-chatten och så ringer du på dörren innan man ens hinner stänga läppäre-locket!

 16. Okej, wohoo!

  – Jag tror inte på att konsumera igång landet. Vi tär ju redan alltför mkt på jorden resurser.
  – Eller, okej, konsumtion till viss del. Men vi måste satsa på kvalité och minska mängden. Kläder (och mkt annat) är alltför billigt idag. 7,90 för en t-skjorta? Det är ju inte klokt. Då kan folk köpa utan att tänka, utan att behöva. Inte alls hållbart!
  – Jag betalar gärna mkt mera för något närproducerat och BRA då när jag en gång köper nytt. Och när jag vill köpa ngt billigt så köper jag begagnat.
  – Denna fråga är så klart väldigt komplex men jag tror NOG på att som kund "vägra" att köpa en massa billiga saker vi inte behöver. Sen tror jag utbudet av produkter och tjänster också sakta men säkert förändras…

  1. Försöker verkligen att undvika svinbilliga plagg på stora kedjor in i det sista, men ibland är det brådis och hjärnan hänger inte riktigt med. Det är mest där jag kan påverka mitt eget köpbeteende. Men å andra sidan – vet också att jag sku klara mig HELT utan nya kläder i ett år. Är helt övertygad. Men ja, så var det det där med att rulla i gång landet… Hmmm.

 17. Lät som en bra idé/utmaning det där att låta bli att nätshoppa, utan stöd dom som finns i närheten istället.

 18. Det går ju faktiskt att kombinera båda sidor så att säga; för konsumtion innebär ju inte bara konsumtion av varor. Om man konsumerar tjänster (gå på café, restaurang, bio, köp städhjälp, gå till frisören eller kosmetologen…) så gynnar man den finländska ekonomin samtidigt som man inte bidrar till slit-och-släng-samhället.

 19. Alltså var själv så sjukt hungrig när jag kommenderade så jag glömde hälften vad jag skulle skriva. Jag jobbar alltså själv i butik och är självklart lite egoistiskt orolig över min arbetssituation det är ju ett faktum om man kikar runt i Vasa att många tvingas lägga lapp på luckan. Eftersom jag har inblick i branschen så vet jag också att antalet besökare i centrum minskar hela tiden och ganska mycket. Det tycker jag är oroväckande för jag tror inte att konsumtionen minskar utan den flyttar ut på nätet och därmed ofta utomlands. Det är superbra om du inte nätshoppar så mycket men önskar verkligen att flera skulle stöda ett levande centrum. Många klagar över priser och att det är billigare på nätet men frakt och risken för felköp gör lätt att det blir dyrare i längden. Dessutom får man ju ingen som helst service på nätet, man kan ju inte ens känna på varan före man handlar.

 20. Jag önskar att Finland skulle bli bättre på att nappa på bra ideér och kommersialisera dem. Satsa pengar på forskning inom hållbara material, förnybar energi och förnybara resurser och sedan sälja produkterna/innovationen av denna forskning. Ge folk utrymme och arbetsro att "uppfinna" inom vissa spetsområden. Det sysselsätter forskare, kan i framtiden skapa arbetsplatser och gynnar en hållbar utveckling.

  1. jag jobbar inom internationalisering av finska företag och Finland är nummer 1 (eller var det 2) i världen när det kommer till just innovation inom Cleantech, och det land som mest satsar på forskning inom detta område. Håller dock med om att Finland borde bli mycket, mycket, mycket bättre på att marknadsföra sig själv, det är där vi halkar efter. Vi har världens bästa produkter men förlorar alltid eftersom vi inte kan sälja dem.

 21. Jag tror inte att vi kan konsumera oss ur krisen. Med tanke på alla uppsägningar som man hör om varje dag blir folk allt försiktigare med att konsumera, och det förstår man. Skulle flera Ikea och shoppingcentra vara lösningen på våra ekonomiska problem? Tveksamt. Med svenskarna kan vi inte jämföra oss, de har sedan andra halvan av 1900-talet betalat endast räntan på sina huslån och således haft mera pengar att konsumera för, men utan att "äga" nåt på "riktigt".

 22. Ingalunda kan vi rädda läget Finland befinner sig i genom att konsumera mera ( vilket alla tycks har läst i min text -jag skrev inte konsumera mera, utan fortsätta konsumera). Men vi kan bidra på vårt sätt att det inte förvärras genom att fortsätta leva våra normala liv. Däremot kan vi ställa högre krav på det vi handlar! Med all rätt. Sen är det mycket mycket annat som borde ändras på här i vårt land, men det är upp till regeringen och andra beslutsfattare… Vi kan inte rädda världen, inte ens Finland med att fortsätta konsumera, men det är klart det är en bidragande faktor om vi håller pengarna i rullning i vårt land.

 23. För tillfället är det endast den inhemska konsumtionen som håller Finland vid liv. Om den börjar sina så är vi fucked.

 24. Tyvärr är det ju så när det kärvar till sig och man blir uppsagd att man måste vända på slantarna och ta det billigare alternativet. Man har helt enkelt inte råd att välja. Och nu är det verkligen många även i vasatrakten som blivit utan jobb.

  Det är nog något annat än privatkonsumtion som ska till för att få Finland på fötter. Politikerna får gnugga geniknölarna och kanske kasta ett öga på Sverige som får hjulen att rulla.

 25. På tal om att köpa second hand och gå på loppis så snubblade jag över ett pikilitet finlänkst företag som har lanerat en app som heter Zadaa. Genom appen kan man köpa och sälja kläder av andra, men det som gör det hela genialt är att man kan lägga in sin egen längd och klädstorlek samt kroppsform och filtrera enligt användare som har samma storlek. Lätt att hitta kläder som passar och pengatrafiken är säker. Man kan dessutom själv välja om man hellre postar kläderna eller träffas nånstans och ger dem. Har både köpt och sålt vi appen oh tycker den är ett bra alternativ till at gå på loppis. I hopp om ett nytt framgångskoncept från Finland både miljö- och teknologimässigt 🙂

 26. Jag vet inte riktigt om jag alls borde öppna munnen i denna diskussion… Jag köper nämligen nästan allt på nätet (utom mat o bensin). Varför? Jo, p.g.a. Ekonomiska skäl, det är sååå mycket billigare o man kan följa med när det är billigare o familjens ekonomi är sedan många år väldigt ansträngd (milt uttryckt!!! ) T.ex. Så köpte jag barnens vinterhalare i JULI när de var på -52% rabatt… Att jag sedan ännu väljer ett märke på vinterhalare som har extend-size funktion, dvs en söm man kan öppna så plagget blir en storlek större gör att sonens vinterhalare är tredje (!) året i användning nu.. Så drygt 20e/år för den halaren, som ännu går att sälja på loppis, är inte ens sliten. Det tycker jag är miljötänk, även om jag har nätshoppat.
  Till saken hör att det inte finns någon butik för barnkläder där jag bor, den närmsta finns på 20 km avstånd o de säljer inte kläder av det märket heller.
  Så det är inte ett val för mig, utan omständigheterna kräver att jag gör som gör.

 27. Intressant ämne. Är själv lite tudelad i min åsikt.
  Men det är rätt självklart att varesig man handlar via nätet eller på stan, sålänge det är inom Finland så går skattepengarna till rätt kassa (Om man tänker på Finland som helhet).
  Men om man inte själv går till bybutiken, centrum eller annan lokal handel så får man inte bannas senare heller om butiken stänger.
  Miljötänk så långt som möjligt ifall man vill tänka långsiktigt, men som en del nämner här ovan, när det är skralt i fickan så har man inte alltid råd att välja…
  /Kitty

 28. Klart vi måste konsumera! Alternativet är att producera allt vi behöver själva, och det gav vi ju upp för över 100 år sen.

  Men vem har sagt att vi måste köpa nya trendlumpor på HM varje lördag, infärgade av stackars pakistanier som får cancer av jobbet, byta mobil så snart det kommer en ny modell med dyra mineraler från afrikanska gruvor som kostat blod eller kräva så billigt kött att djuren har det värre än i Auschwitz?

  Det finns ett mellanting som heter kvalitet. Dyra välgjorda kläder som man använder flera år, och lagar när så behövs. Schyssta, dyra mobiler som är tillverkade för att hålla lika länge som en bil. Dyrare kött som man nöjer sig med 2-3 dar i veckan, från djur som ätit gräs ute på en äng och inte kraftfoder inne i en djurfabrik.

  Frågan är bara vart folks kvalitetskrav tog vägen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.