Klädfilosofier, piff & sånt.

Kläder, ja. Det är både roligt och jobbigt. Ett nödvändigt ont, en konstform, experimentglädje och ångestklump i samma paket. Karin slängde en utmaning åt mig på sin blogg. Så jag tänkte vi kunde snacka lite kläder och stil denna snöiga vinterlördag.

Jag har ett varierande förhållande till kläder. Oftast tycker jag det är kul att gå in i garderoben och tänka ”Hmm, vilken feeling har vi i dag då?” och ivrigt välja det som känns ultimat för dagens humör. Men det finns också dagar som jag kryper i hallen och svär ”Äääää, varför måste man klä sig ”fint” för? Vad är det för fel på yllekalsonger, noppig ylletröja och utebyxor?”.

Ibland hatar jag verkligen att jag har ett jobb som kräver att jag inte kommer klädd som en jordbrukare (för believe me, arbetshalare är min dröm). Men ibland ääääälskar jag att gå all in i kontorslooken.

Ni såg säkert  bilden som Mark Zuckenberg delade för någon dag sedan (även om Steve Jobs och andra säkert var först med konceptet). Tänker att det skulle vara ljuvligt. Att ha samma outfit i 10-tals uppsättningar (fast när jag tänker på det, så är det ungefär det jag har – jeans, vit t-shirt, lång svart kavaj och och Nikes). 

Men så finns det ju också gånger när kläder är asroligt. Jag har ett album på Pinterest som heter ”Människor & kläder”. Där kan jag ibland få feeling. Skulle gärna vara superfärgglad och kreisi, men tyvärr blir det oftast inte mer spännande än på bilden nedan. Lång kavaj (loppis), jeans (loppis), topp (Marimekko) och sneakers. En riktigt typisk vardagsoutfit. Slätstruket och lite tråkigt, men så skönt och mjukt.

 

13

Vad gör du för att hålla dig varm under vintern?

– Jag trycker långkalsonger eller strumpbyxor under jeansen. Jag har yllesockor i skorna (tricket är ju att ha bara yllesockor direkt på fötterna). Och så har jag ju mina renskinnshandskar som har tjänat mig i många år (första gången de dök i min blogg var 2012). Men oftast fryser jag ändå. De enda gångerna jag inte fryser är typ i Thailand. Man kan utgå från att jag alltid fryser (kanske därför jag romantiserar drömmen om den där arbetshalaren).

 

Vad är din filosofi vad gällande kläder?

– Att jag ska kunna röra mig fritt och obehindrat. Att kläderna ska hjälpa mig igenom den uppgift jag har framför mig (gå till jobbet, sälja in en idé, springa en halvtimme, tillbringa en kväll på rinken, hålla en presentation etc.). Kläderna har stor inverkan på min fiilis. Eller ska vi säga, fel kläder har. Det är hemskt att gå över Brändöbron i obekväma klackar, det är hemskt att jogga i trosor som skaver, det är rent av förjävligt att inse att kavajen stinker svett inför ett möte. Kläder ska inte märkas när de är rätt. Eventuellt kan de stärka min fiilis. Har t.ex några powerkläder som jag gärna klär mig i när det är skarpt läge. Plagg som jag känner mig stark, trygg och klok i (den mörkblåa bomberjackan på min profilbild här i högerkanten är ett sådant). 

Nedan kan ni njuta av mina klokaste poser (bilderna hör nämligen ihop med följande fråga):

 

 

15

17

Hur piffar du upp din look?

– Med stora halsband och rött läppstift. Funkar för mig. 

 

Snart ska jag återkomma till den etiska delen av kläder. Det förtjänar ett eget inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.