Året då jag tänkte mycket på kläder.

Okej, mina damer och herrar. Nu ska jag ge mig in i leken på allvar. Nu har jag tänkt klart på min klädutmaning. Det tog ett tag innan jag hade klurat ut var, när, hur och varför. Men nu är jag klar!

Mest är jag sugen på att trigga min experimentnerv. Det handlar egentligen väldigt lite om att rädda världen, utan mina skäl är i högsta grad egoistiska. Jag vill testa hur det känns att avstå från lockelser i skyltfönster, nyhetsbrev, bloggar, webbshopar etc.

Är så nyfiken på hur jag egentligen förhåller mig till kläder, reklam och konsumtion. Faller jag ofta för frestelser? Hur påverkas jag av icke-shoppingen? Blir jag otrendig, ful och trist? Blir jag noppig, glad och obrydd? Jag vet att jag ofta går omkring och känner mig lite lycklig efter att jag köpt något fint. Kommer jag alltså att bli olyckligare nu? Eller kommer jag bara att rikta min konsumtion på annat?

Jag vill också se hur länge mina egna kläder räcker till. Räcker de ens till? Och hur gör man för att de ska räcka till? Fattar ni alls hur spännande det här ska bli! Vet jag alls vad jag har gett mig in på? Jihaaa! Så kul det ska bli!

 

8

Reglerna är mycket enkla.

 

1. Utmaningen sträcker sig över hela 2016. 11 månader utan att köpa nyproducerade kläder och skor.

2. Jag utgår från min egen, nuvarande garderob. Det är fritt fram att sy om kläder jag redan har (och använda mig av lokala sömmerskor).

3. Utmaningen innefattar även skor (om mina löpskor mot förmodan går sönder får jag köpa nya – lenkkare är inget man leker med, det behöver jag för att överleva både psykiskt och fysiskt). 

4. När behov uppstår får jag köpa plagg second hand. Jag tänker t.ex om jag mitt i allt blir bjuden på en bal, ett bröllop eller en temafest. Eller behöver nya skor. Loppis är inte förbjudet när det krisar.

5. Underkläder, strumpor och strumpbyxor är inte kläder.

 

Nu är det fritt fram att opponera sig, peppa, hänga på, ifrågasätta, förutspå hur det kommer att gå, hurra eller bara luta sig tillbaka och skrocka ”moahahahah, det kommer nog aaaaaaaaaaldrig att lyckas”. Själv vet jag inte, men är hur som haver mycket entusiastisk på att se vad kläder betyder för mig egentligen. Nu kör vi!

24 reaktioner till “Året då jag tänkte mycket på kläder.”

 1. Hej, vilken roligt utmaning, blir sugen på att hänga på! Tips ett är att använda tvättpåsar till toppar, koftor mm. Ett annat tips är att anordna klädbytardagar. Samla kompisarna och ta med kläder som ni kan tänka er att byta bort eller som vi gör i sammarbete med naturskyddsföreningen: Annonsera om klädbytardag, alla får max ha med sig 10 plagg som man får lämna in inom en viss tid. Lika många plagg som man lämnar in lika många plagg får man ta med hem (man får biljetter). Sen får alla komma tillbaka (eller om man väljer att stanna och fika) och så sorteras kläderna upp snyggt och sen får alla komma och titta och prova och ta med sig nya plagg hem. Supersmart!

 2. Hej, vilken rolig utmaning, blir sugen på att hänga på! Tips är att använda tvättpåssr till toppar och koftor. Ett annat tips är att anordna klädbytardagar med kompiar eller som vi med naturskyddsföreningen. Lika många plagg som man lämnar in, lika många får man ta med hem

 3. Låter som en jätte bra utmaning! Min utmaning blir att rensa ur mitt klädskåp, slänga hälften av allt lump som man köpt och försöka få en mera simpel garderob med några basplagg som man kan variera lite med olika accessoarer. Fattar inte varför jag köpt ens hälften av det jag har. Tror också att man frestas för mycket av reklam och bloggar m.m. Tack för inspirationen!

 4. Jag ligger o kollar på Netflix "the true cost" om just konsumtion o klädesbranschen. Detta måste vara ett tecken att anta sådan utmaning.

  Dokumentären har öppnat ännu mer mina ögon, den bör alla se! Sjukt hur vi människor håller på.. Har svårt att förstå hur klädesindustrin är såhär korrumperad. Huh..

 5. Inspirerande! Förstås kommer det att gå hur bra som helst. Jag funderar också på någon slags målsättning för kommande år; att sy alla kläder själv, av tyger jag redan har. Hmm, har inte riktigt bestämt mig, men det låter lockande! Nackdelen är väl att jag då troligtvis får inspis-slag och BARA kan tänka på kläder och tyger det kommande året istället för att sluta bry mig.

 6. fick lite panik först men sen då jag läste om att lenkkare är OK att köpa så Why Not liksom. jag är ingen stor shoppare, kan gå månader utan att jag köper ett plagg, men 11 månader?? hmm, ska bli en utmaning 🙂

 7. Heja heja! Bra grej Linn!

  Den största insikten för mig under mitt shoppingfria år var att allt jag behöver ju faktiskt redan finns i min garderob, fastän den kändes uslig. Om jag de senaste fem åren klarat av både vinter och sommar och allt däremellan så visst måste det ju finnas plagg som täcker alla behov i garderoben, även om de kanske inte är så trendiga eller i så bra kvalitet. Då är det bara att vara kreativ och hitta på nya sätt att bära de gamla lumporna. Och trillar det in bröllopsinbjudningar så går det alltid att ta ett varv i syskons och vänners garderober för att låna en feststass. Det går! You can do it!

 8. Du är galen! Jag håller på med 3-månaders klädköpsförbud och jag håller på att gå sönder och knappt halva tiden har gått. Inte pga att jag inte sku ha tillräckligt med kläder i skåpen men mer för att det är så ooooootroligt kul att köpa kläder. Jag blir så glad av att shoppa och nu är jag tvungen att undvika alla butiker för att inte bryta ihop. Det positiva dock är att jag har höjt mitt sparande så det sparas mer och jag varierar mera mina klädval på morgonen men kan knappt vänta tills det är slut på denna idioti 😉

 9. Jag ska hänga på, får bara köpa secondhand! Stockholm har ju värsta utbudet, så det är väl lite fusk 🙂 men jag hänger på!

 10. Låter bra! Jag hade köpstopp på alla kläder under januari-juni förra året. Inga underkläder, strumpor och inte ens loppis för att testa hur det går utan. Det gick hur bra som helst, jag gick inte ens av misstag in en klädaffär för att "kolla runt lite". Sen var jag tvungen att använda allt det som redan fanns i skåpet, plus att jag kunde slänga slitna kläder efter sex månader. Det var kul att testa iaf, och fatta hur ofta man bara köper utan att tänka efter.

 11. Hej, vilken roligt utmaning, blir sugen på att hänga på! Tips ett är att använda tvättpåsar till toppar, koftor mm. Ett annat tips är att anordna klädbytardagar. Samla kompisarna och ta med kläder som ni kan tänka er att byta bort eller som vi gör i sammarbete med naturskyddsföreningen: Annonsera om klädbytardag, alla får max ha med sig 10 plagg som man får lämna in inom en viss tid. Lika många plagg som man lämnar in lika många plagg får man ta med hem (man får biljetter). Sen får alla komma tillbaka (eller om man väljer att stanna och fika) och så sorteras kläderna upp snyggt och sen får alla komma och titta och prova och ta med sig nya plagg hem. Supersmart!

 12. Hej, vilken rolig utmaning, blir sugen på att hänga på! Tips är att använda tvättpåssr till toppar och koftor. Ett annat tips är att anordna klädbytardagar med kompiar eller som vi med naturskyddsföreningen. Lika många plagg som man lämnar in, lika många får man ta med hem

 13. Låter som en jätte bra utmaning! Min utmaning blir att rensa ur mitt klädskåp, slänga hälften av allt lump som man köpt och försöka få en mera simpel garderob med några basplagg som man kan variera lite med olika accessoarer. Fattar inte varför jag köpt ens hälften av det jag har. Tror också att man frestas för mycket av reklam och bloggar m.m. Tack för inspirationen!

 14. Jag ligger o kollar på Netflix "the true cost" om just konsumtion o klädesbranschen. Detta måste vara ett tecken att anta sådan utmaning.

  Dokumentären har öppnat ännu mer mina ögon, den bör alla se! Sjukt hur vi människor håller på.. Har svårt att förstå hur klädesindustrin är såhär korrumperad. Huh..

 15. Inspirerande! Förstås kommer det att gå hur bra som helst. Jag funderar också på någon slags målsättning för kommande år; att sy alla kläder själv, av tyger jag redan har. Hmm, har inte riktigt bestämt mig, men det låter lockande! Nackdelen är väl att jag då troligtvis får inspis-slag och BARA kan tänka på kläder och tyger det kommande året istället för att sluta bry mig.

 16. fick lite panik först men sen då jag läste om att lenkkare är OK att köpa så Why Not liksom. jag är ingen stor shoppare, kan gå månader utan att jag köper ett plagg, men 11 månader?? hmm, ska bli en utmaning 🙂

 17. Heja heja! Bra grej Linn!

  Den största insikten för mig under mitt shoppingfria år var att allt jag behöver ju faktiskt redan finns i min garderob, fastän den kändes uslig. Om jag de senaste fem åren klarat av både vinter och sommar och allt däremellan så visst måste det ju finnas plagg som täcker alla behov i garderoben, även om de kanske inte är så trendiga eller i så bra kvalitet. Då är det bara att vara kreativ och hitta på nya sätt att bära de gamla lumporna. Och trillar det in bröllopsinbjudningar så går det alltid att ta ett varv i syskons och vänners garderober för att låna en feststass. Det går! You can do it!

 18. Du är galen! Jag håller på med 3-månaders klädköpsförbud och jag håller på att gå sönder och knappt halva tiden har gått. Inte pga att jag inte sku ha tillräckligt med kläder i skåpen men mer för att det är så ooooootroligt kul att köpa kläder. Jag blir så glad av att shoppa och nu är jag tvungen att undvika alla butiker för att inte bryta ihop. Det positiva dock är att jag har höjt mitt sparande så det sparas mer och jag varierar mera mina klädval på morgonen men kan knappt vänta tills det är slut på denna idioti 😉

 19. Jag ska hänga på, får bara köpa secondhand! Stockholm har ju värsta utbudet, så det är väl lite fusk 🙂 men jag hänger på!

 20. Låter bra! Jag hade köpstopp på alla kläder under januari-juni förra året. Inga underkläder, strumpor och inte ens loppis för att testa hur det går utan. Det gick hur bra som helst, jag gick inte ens av misstag in en klädaffär för att "kolla runt lite". Sen var jag tvungen att använda allt det som redan fanns i skåpet, plus att jag kunde slänga slitna kläder efter sex månader. Det var kul att testa iaf, och fatta hur ofta man bara köper utan att tänka efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.