Min dag i kaffe.

kaffe linn jung

 

Alltså morgonkaffet. Det är det allra svåraste att vänja sig av med. Överlag har de senaste dagarna fått mig att inse att kaffe inte är bara kaffe. Ursäkta min förfärliga klyscha nu, men kaffe är så mycket mer än bara kaffe. Kaffet är liksom peaken på allt som är roligt. Allt man tar sig an utmynnar ofta i en belönande, nybryggd kaffe. Jag saknar kaffe så ooooerhört.

På morgonen dricker jag inget kaffe hemma. Jag kan liksom inte stressa i mig en kaffe bara för sakens skull, utan kaffe är något jag dricker i avstressat läge. Därmed väntar jag tills jag har duschat, förvandlat mig till människa och fört barnen till dagis och skola. Redan på dagis börjat kaffet komma in i mitt medvetande. Där doftar det alltid så gott av frukost och kaffe när man stiger in. Redan där börjar jag ivrigt längta. 

När jag kommer till jobbet hänger jag av mig jackan, loggar in på datorn och slappnar av. Sköönt. Alla morgonrutiner avklarade. Medan datorn startar igång går jag till köket, kastar några ord med kollegorna medan kaffemaskinen brummar till och tillreder dagens första, heliga kopp. Ah, den där doften när man blåser på koppen på väg tillbaka till min plats. 

Sedan sörplar jag sakta medan jag plöjer gårkvällens alla blogginlägg på Sevendays. Vilka inlägg är så bra att de bör lyftas till startsidan? Alltså den stunden är oftast en av de allra bästa på hela dagen. Oftast är jag först på plats, lugnt och tyst. Anna-Lena droppar in, Kaj droppar in, någon kommer förbi med ett ärende. I sakta mak ökar tempot, förstås. Men morgonkaffet är förknippat med så mycket inre frid. Lugn och ro. Fred på jorden.

När lunchen kommer är man förstås inte lika peaceful längre. Då är blodsockret redan så lågt att jag skriiiiiker efter mat. Kan inte fokusera på något. Står och stampar medan Anna-Lena kollar lunchmenyer. ”JA JA JA, välj en plats nu då, skiter i vart vi far, bara jag får mat nuuuuu!”. Småspringer till restaurangen. Slukar i mig maten på två röda. Aaaah, slappnar av. Energin återvänder, äntligen mätt, äntligen glad, äntligen bra samtal. Känslan återigen stabil och stark. Och så säger någon ”kaffe, anyone?” och så börjar allt det härliga igen. 

Man häller upp en rykande, svart kopp. Slänger i en skvätt mjölk. Lutar sig tillbaka. Kaffe, världens bästa efterrätt. En liten kick efter lunchen. Glada vi till jobbet gå!

Kaffe är ofta början och slutet på något gott, vet ni? Ännu när jag var hemma med barn brukade jag alltid vänta ut den ultimata kaffenjutningen med att först gå ut med barnen på förmiddagen, liksom bygga upp en rejäl kaffehuvudvärk, för att sedan, när de hade somnat för sin dagsvila efter lunchen, hälla upp en MEGAKOPP, slänga benen i soffan och blogga. Tyckte det var så skönt att riktigt plåga mig. För belöningen var så oerhörd efteråt. Efter bara några klunkar avtog huvudvärken och njutningen var total. Den stunden saknar jag fortfarande med hemmamammalivet. Att bygga upp en plågsam förväntning och sedan belöna. Aaaah.

Den här veckan har känts så … tom? Säga vad man vill om te, men inte är det ju kaffe inte. 

18 reaktioner till “Min dag i kaffe.”

 1. Kaffe direkt vid uppstigningen. Tappar upp kallt vatten i sömnen, skopar kaffe i filtret och trycker igång bryggaren. Slår mig ner i soffan framför Nyhetsmorgon och inväntar den första rykande koppen. Först efteråt lite müsli.

  Blodsockerfall före lunch har jag aldrig upplevt. Känns nog ganska jämnt hela arbetsdagen. Efter jobbet får jag en dipp och blir väldigt trött, men tror inte det är blodsockret.

 2. Om kaffe i sann skönlitteratur-anda! Det här skulle jag nästan kalla kaffe-poesi. Och igenkänningsnivån: HÖG! Jag dricker aldrig kaffe förrän alla små magar är mättade och förhoppningsvis hittat på något eget att sysselsätta sig med. Inte dricker jag heller kaffe före jag kommer till jobbet, och har gjort allt detdär som man måste göra först. Nu börjar det förresten vara dags igen, men först måste jag avklara EN begravningsbukett till, för att få min belöning.

 3. Jag börjar också dagen med att famla som en zombie mot kaffekokaren. Skopar i fyra mått som en klumpig elefant. Tar med koppen och sätter mig framför datorn för att läsa och blogga lite. Bästa stunden på dagen. Te är en överskattad dryck 😉

 4. Intressant att läsa hur totalt beroende folk är av kaffe. Jag drack alldeles för mycket kaffe förr, sen fick jag magproblem och blev tvungen att sluta. Nu känner jag mig dock mycket mera energisk än tidigare! (utan kaffe!) Det är tveksamt om jag går tillbaka till kaffedrickandet igen.

  Jag har börjat se det som något lömskt, huvudvärk, alla dessa otaliga 2€ man betalar ett par gånger varje dan. Sen inte minst att det är lätt att överdosera. Binjurarna blir utmattade om man dricker för mycket t.ex. Vilket gör att man blir ständigt trött.

  Kaffe e väldigt gott, men jag känner avsmak för att va en slav för beroendet.

 5. Är det bättre med koffeinfritt kaffe för magen!? Och havremjölk kanske? Bättre än te i alla fall. Och den där heliga dagssömnskoppen är såå helig i mitt liv just nu.

 6. Jättebra skrivet 🙂
  Jag själv har haft massor problem med magen pga kaffet och då jag blev mammaledig hemma med min bebis som aldrig sov om nätterna blev ju kaffebehovet ju enooormt 🙂 Jag köpte en kaffekvarn och började mala kaffet själv och tadaaaaaaaa – det ändrade på allt!!!! Inget juhlamokka eller annat "behandlat" kaffe passar mej men då jag mal av kaffebönor är alla mina magproblem som bortblåsta! Otroligt men sant!

 7. Mitt tips: investera i goda tesorter, lite dyrare kanske. Det värsta téet enligt mig är de där vanliga som finns i mataffärerna. Kika in hos Malin och botanisera bland hennes stora utbud av tesorter.

 8. Kaffe direkt vid uppstigningen. Tappar upp kallt vatten i sömnen, skopar kaffe i filtret och trycker igång bryggaren. Slår mig ner i soffan framför Nyhetsmorgon och inväntar den första rykande koppen. Först efteråt lite müsli.

  Blodsockerfall före lunch har jag aldrig upplevt. Känns nog ganska jämnt hela arbetsdagen. Efter jobbet får jag en dipp och blir väldigt trött, men tror inte det är blodsockret.

 9. Om kaffe i sann skönlitteratur-anda! Det här skulle jag nästan kalla kaffe-poesi. Och igenkänningsnivån: HÖG! Jag dricker aldrig kaffe förrän alla små magar är mättade och förhoppningsvis hittat på något eget att sysselsätta sig med. Inte dricker jag heller kaffe före jag kommer till jobbet, och har gjort allt detdär som man måste göra först. Nu börjar det förresten vara dags igen, men först måste jag avklara EN begravningsbukett till, för att få min belöning.

 10. Jag börjar också dagen med att famla som en zombie mot kaffekokaren. Skopar i fyra mått som en klumpig elefant. Tar med koppen och sätter mig framför datorn för att läsa och blogga lite. Bästa stunden på dagen. Te är en överskattad dryck 😉

 11. Intressant att läsa hur totalt beroende folk är av kaffe. Jag drack alldeles för mycket kaffe förr, sen fick jag magproblem och blev tvungen att sluta. Nu känner jag mig dock mycket mera energisk än tidigare! (utan kaffe!) Det är tveksamt om jag går tillbaka till kaffedrickandet igen.

  Jag har börjat se det som något lömskt, huvudvärk, alla dessa otaliga 2€ man betalar ett par gånger varje dan. Sen inte minst att det är lätt att överdosera. Binjurarna blir utmattade om man dricker för mycket t.ex. Vilket gör att man blir ständigt trött.

  Kaffe e väldigt gott, men jag känner avsmak för att va en slav för beroendet.

 12. Är det bättre med koffeinfritt kaffe för magen!? Och havremjölk kanske? Bättre än te i alla fall. Och den där heliga dagssömnskoppen är såå helig i mitt liv just nu.

 13. Jättebra skrivet 🙂
  Jag själv har haft massor problem med magen pga kaffet och då jag blev mammaledig hemma med min bebis som aldrig sov om nätterna blev ju kaffebehovet ju enooormt 🙂 Jag köpte en kaffekvarn och började mala kaffet själv och tadaaaaaaaa – det ändrade på allt!!!! Inget juhlamokka eller annat "behandlat" kaffe passar mej men då jag mal av kaffebönor är alla mina magproblem som bortblåsta! Otroligt men sant!

 14. Mitt tips: investera i goda tesorter, lite dyrare kanske. Det värsta téet enligt mig är de där vanliga som finns i mataffärerna. Kika in hos Malin och botanisera bland hennes stora utbud av tesorter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.