Sprid ingen skräck.

Skarmavbild 2016 04 04 kl. 11.30.58

Igår kväll när jag låg i soffan och slösurfade dök det upp en massa varningar i många Vasa-relaterade grupper på Facebook. En bild på en äldre herreman som promenerade runt i en stadsdel i Vasa delades tillsammans med varningar om att han är en potentiell ful gubbe. Akta er! Varna era barn! Han rör sig här och här! Pedofil! Pedofil! Massa delningar åt alla håll med kommentarer om svordomar och skällsord och ”hyi s**tana”. 

Det finns ingenting som irriterar mig så mycket som folk som tar lagen i egna händer. Nu vet jag inte om den här mannen faktiskt är farlig eller ej. Jag har aldrig sett honom. Aldrig hört om honom. 

Han kan vara både livsfarlig och ljuvlig. Kanske ensam? Kanske äcklig? Kanske pratsjuk? Kanske supersnuskig? Kanske supersocial och barnkär? Grejen är att ingen vet säkert. 

Oavsett är det så fruktansvärt ansvarslöst att som privatperson måla ut någon som pedofil och våldtäktsman. Att springa efter någon, fota och dela på sociala medier i hundratals delningar är så korkat att jag inte ens vet var jag ska börja. Det är inte ens lagligt.

Ändå ser vi det här hela tiden nu. Folk som använder Facebook för att sprida ”sånt som polisen inte kan göra något åt när det inte har skett ett brott”. Det vill säga: Skräck. 

Dela aldrig bilder som kommer från privatpersoner. Alla dessa ”misstänkta gärningsmän” i grupper på Facebook ska du först dela när polisen själv har gått ut med infon. Tills dess ska du till exempel ta en kaffe och gå vidare i ditt liv. 

12 reaktioner till “Sprid ingen skräck.”

 1. Kan inte annat än hålla med dig! Fast här i Skåne, Sverige, där jag bor så ser jag många privatpersoner som delar också. "Nu kom det en vit skåpbil och stannade 3 meter från huset, det är utlänningar så de måste vara ute efter att kolla om de kan göra inbrott" eller "en volvo körde sakta förbi skola så det var säkert någon som är påväg efter att kidnappa barn för min dotter gick på trottoaren och bilen körde ju längs trottoaren" eller "nu går det folk och knackar på dörren så de är säkert ute efter att råna er SLÄPP INTE IN!" allt för att sedan uppmuntra sina barn att klä ut sig till påsk och till Halloween och knacka på främmande människors dörrar och be om godis…
  JAG BLIR SÅ TRÖTT!!!

 2. Såg rubriken och började sjunga Sprid ingen skrääck till mig Dragnäsbäääck (mel. Håkans Schänn ingen sorg).

  Ps 1. Håller helt o fullt med dig.
  Ps 2. Dragnäsbäck har inget att göra med nåt, men rimmar på skräck.

  Inget mer viktigt just nu.

  1. Skulle vi kunna göra en musikvideo, månntro? Du har ju bra kontakter till bra kameror etc. Jag, däremot, kan allt om falsksång.

 3. Amen! Blir så galet uppretad på detta fenomen. Det är ju inte olagligt att tänka längre än näsan är lång.

 4. Läste för en tid sen i Västis om ett fall där folk i en västnyländsk kommun hejvilt delat dylik info på någon grupp på fb, om att en man kör till olika hus och hur folk ska akta sig osv. Visade sig sedan att mannen tillsammans med sin son delat ut kalasinbjudningar.

 5. Kan inte annat än hålla med dig! Fast här i Skåne, Sverige, där jag bor så ser jag många privatpersoner som delar också. "Nu kom det en vit skåpbil och stannade 3 meter från huset, det är utlänningar så de måste vara ute efter att kolla om de kan göra inbrott" eller "en volvo körde sakta förbi skola så det var säkert någon som är påväg efter att kidnappa barn för min dotter gick på trottoaren och bilen körde ju längs trottoaren" eller "nu går det folk och knackar på dörren så de är säkert ute efter att råna er SLÄPP INTE IN!" allt för att sedan uppmuntra sina barn att klä ut sig till påsk och till Halloween och knacka på främmande människors dörrar och be om godis…
  JAG BLIR SÅ TRÖTT!!!

 6. Såg rubriken och började sjunga Sprid ingen skrääck till mig Dragnäsbäääck (mel. Håkans Schänn ingen sorg).

  Ps 1. Håller helt o fullt med dig.
  Ps 2. Dragnäsbäck har inget att göra med nåt, men rimmar på skräck.

  Inget mer viktigt just nu.

  1. Skulle vi kunna göra en musikvideo, månntro? Du har ju bra kontakter till bra kameror etc. Jag, däremot, kan allt om falsksång.

 7. Amen! Blir så galet uppretad på detta fenomen. Det är ju inte olagligt att tänka längre än näsan är lång.

 8. Läste för en tid sen i Västis om ett fall där folk i en västnyländsk kommun hejvilt delat dylik info på någon grupp på fb, om att en man kör till olika hus och hur folk ska akta sig osv. Visade sig sedan att mannen tillsammans med sin son delat ut kalasinbjudningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.