Vad är vi rädda för?

skog1
För några år sedan när jag jobbade på radion intervjuade jag Patrick Tiainen. Då var han 21 år och nybliven pastor i sin nygrundade församling Word of Faith. Fascinerande typ, tänkte jag då, även om vi i princip inte tyckte så lika om någonting. Men han var i alla fall en mycket sympatisk man att intervjua – även om det var många som provocerades stort av hans snack i radio. Tro och religion tenderar reta upp känslor i folk, har jag märkt. 

Under årens lopp har jag ibland hört om Patrick här och där, att det inte riktigt har varit så lätt för honom att vara ung, frikyrklig pastor i Kokkola. Hoten har förföljt honom hela vägen.

I dag läste jag på Yle: ”Natten mellan den fjärde och femte mars vaknade Patrick Tiainen upp utanför sitt hem i Karleby. Han vaknade av svår smärta i huvudet och kunde inte röra sig eller ropa på hjälp. Hans händer och fötter var ihoptejpade”.

Jag blir så rasande att tinningarna spricker. Finland har verkligen blivit ett uselt land för folk utanför normen. Alla som ens pikilite går utanför ramarna ska skickas ut. Skickas bort. Tystnas ner. Med våld. Nå, inte alla, men ni fattar min poäng. Allra minst sin egen tro får man ha i fred. 

Kan inte sluta undra över: Folk som bakbinder en pastor och misshandlar honom grovt – vad är de rädda för?  

26 reaktioner till “Vad är vi rädda för?”

 1. Nämen vad f*n?! Jag blir mer och mer besviken på människorna i denna värld. Hur lite vissa utvecklats på vägen.. Var är förnuftet, förståelsen och det goda i oss? Folk får väl tro lite på vad de vill, och tom. predika om det, bara inte det gör någon illa (och lär dem göra illa).

  1. Exakt. Varsågod att tro och tycka precis vad du vill, så länge det inte skadar andra. Det MÅSTE vi respektera.

 2. Helt galet och tragiskt. Precis som att förädlar som lär och instruerar sina barn att misshandla flyktingar genom att träna på att slå på mjukisdjur. Kan bara konstatera att det här inte länge är "mitt" Finland. Vi beter oss helt enkelt inte så här. Punkt!

  1. Majoriteten beter sig ju inte så här, förstås. Men den där lilla procenten, aj aj aj, så den irriterar mig.

  1. För mig är det egentligen sak samma om han är en ljuvlig ängel eller ett stort rövhål – absolut INGEN förtjänar den uppvaktningen.

 3. Det är vidrigt. Även om jag inte delar hans åsikt i trosfrågor överhuvudtaget undrar jag hur det kan komma sig att folk uppfattar honom som ett så stort hot att de måste misshandla honom och hota honom till livet.

 4. Håller vår värld på att bli mer polariserad när det gäller tro eller har det alltid sett ut såhär? IS ordnar ju massavrättningar av kristna med jämna mellanrum och denna(http://www.theguardian.com/world/2016/apr/07/secular-activist-who-criticised-islamism-hacked-to-death-in-bangladesh) bangladeshiska ateist blev mördad så sent som i onsdags. Här i Norden ser vi ju oss gärna som mer civiliserade än ja länder där utövandet av religionsfrihet kan vara livsfarligt. Men tydligen finns det liknande problem här också om än inte lika allvarligt. Dock är det största problemet med detta är att om dom som gjort det kommer undan med det kommer dom att slå igen och hårdare. Tro är inget problem om man inte själv gör det till ett problem.

 5. Nämen vad f*n?! Jag blir mer och mer besviken på människorna i denna värld. Hur lite vissa utvecklats på vägen.. Var är förnuftet, förståelsen och det goda i oss? Folk får väl tro lite på vad de vill, och tom. predika om det, bara inte det gör någon illa (och lär dem göra illa).

  1. Exakt. Varsågod att tro och tycka precis vad du vill, så länge det inte skadar andra. Det MÅSTE vi respektera.

 6. Helt galet och tragiskt. Precis som att förädlar som lär och instruerar sina barn att misshandla flyktingar genom att träna på att slå på mjukisdjur. Kan bara konstatera att det här inte länge är "mitt" Finland. Vi beter oss helt enkelt inte så här. Punkt!

  1. Majoriteten beter sig ju inte så här, förstås. Men den där lilla procenten, aj aj aj, så den irriterar mig.

  1. För mig är det egentligen sak samma om han är en ljuvlig ängel eller ett stort rövhål – absolut INGEN förtjänar den uppvaktningen.

 7. Det är vidrigt. Även om jag inte delar hans åsikt i trosfrågor överhuvudtaget undrar jag hur det kan komma sig att folk uppfattar honom som ett så stort hot att de måste misshandla honom och hota honom till livet.

 8. Håller vår värld på att bli mer polariserad när det gäller tro eller har det alltid sett ut såhär? IS ordnar ju massavrättningar av kristna med jämna mellanrum och denna(http://www.theguardian.com/world/2016/apr/07/secular-activist-who-criticised-islamism-hacked-to-death-in-bangladesh) bangladeshiska ateist blev mördad så sent som i onsdags. Här i Norden ser vi ju oss gärna som mer civiliserade än ja länder där utövandet av religionsfrihet kan vara livsfarligt. Men tydligen finns det liknande problem här också om än inte lika allvarligt. Dock är det största problemet med detta är att om dom som gjort det kommer undan med det kommer dom att slå igen och hårdare. Tro är inget problem om man inte själv gör det till ett problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.