Vilket efternamn ska barnet ha?

I går läste jag något som gjorde mig så himla glad. Klicketi-klick. Namnlagen i Finland ska ses över. Nu föreslås friare regler för dubbelnamn. Det här var det bästa jag har hört på länge! 

Jag citerar från Yle-artikeln: ”Enligt en promemoria från Justitieministeriet finns det skäl att överväga att barn till föräldrar med olika släktnamn kan ta dubbelnamn”. Nåjaaaaaaaaa. På tiden! 

Som jag så många gånger har sagt är det här med namn det enda jag ångrar i mitt liv. Jag tycker jag var så galet slow som aldrig ens ifrågasatte att vi valde Samis efternamn till barnen (jag menar JUNG som är så blommigt och trevligt!). Minns att jag i något skede önskade mig dubbelnamn, men på den tiden var det inte möjligt. Än så länge gäller ett efternamn per barn. 

Skulle jag få mitt första barn i dag skulle jag under inga omständigheter gå med på att välja bort mitt efternamn. Men ni vet, gjort är gjort. Och skulle jag få mitt första barn i framtiden skulle jag definitivt välja dubbelvarianten.

Alltid är det inte så lätt att välja, därför tycker jag det borde finnas en möjlighet att slippa. Om man har två föräldrar som inte delar efternamn, så tänker jag att det kunde vara trevligt att heta lite att varje. 

Heja! 

 

namnlagen2

 

För att citera en riktigt bra låttext: Endel är långa, andra korta.

18 reaktioner till “Vilket efternamn ska barnet ha?”

 1. Jag hade turen att få bestämma i tiderna. De fick mitt. Fast det kunde låta helt fint med en salig blandning av franskt-finskt! ?Tycker nog det är på tiden det ses över!

 2. Dethär är såå intressant! Är varken gift eller har barn men läste en intressant artikel där en kvinna ångrade att hon tagit mannens efternamn när de gifte sig. 10 år i att de varit gifta ändrade hon sitt efternamn men eftersom hennes man inte heller ville byta bort sitt valde de att ta varandras efternamn som andra namn. Så det blev i stil med *påhittade namn* Anna Eriksson Karlsson och Kim Karlsson Eriksson. Diskuterade dethär med ett par bekanta som är gifta/ ska gifta sig och de tyckte det var väldigt konstigt och de är absolut av den åsikten att kvinnan ska ta mannens efternamn. Själv blev jag förvånad av deras starka reaktion. Väldigt intressant tycker jag, men vad trevligt att lagen blir lite mer flexibel! 🙂

 3. Vidde heter Öhman och Maggan har ju dubbelnamnet Silfvenius Öhman, fast här i LA är det tråkigt att hela tiden bokstavera Silfvenius så i praktiken heter han Magnus Ohman här. Gillar det.

 4. Har också tänkt på detta, men hur blir det i följande generation? Skall barnen då ha fyrdubbla namn? Det kan nog krångla till det en del 😉

  1. precis min tanke! alltså bra med valfriheten o allt men tänk på stackars barn med superlånga namn…

 5. vàrt första barn har nu pappans (min sambos) efternamn och är nu gravid med andra och har ofeelis att vara enda i familjen med mitt efternamn, sà om man kunde välja dubbelnamn till hösten vore det toppen! sen blir det kanske konstigt att barnen hete olika och om vi nàngàng gifter oss sà vill jag ha hans efternamn eftersom mitt är sà … mediokert. dà är ju vàrt andra barn den som har annorlunda… hmm!!!

 6. Vilket trevligt inlägg tkr jag =). Alltid roligt att läsa om likasinnade. Jag/vi hade förmånen att föda vårt första barn i Sverige där det är ok med dubbla efternamn på barnet, men att ett av dem klassas som mellannamn. När vi sen fick vårt andra barn här i Finland fick hon automatiskt storasysters efternamn eftersom jag och sambon inte är gifta, och det är jag tacksam för. Nu när vi bor här (jag är från Sverige) så vill jag behålla det enda som jag känner är mitt, alltså mitt efternamn och det vill jag att mina barn oxå ska ha med sig därifrån. Så jag tkr att det är bra att även finska föräldrar har möjligheten att få välja =).

 7. Jag hade turen att få bestämma i tiderna. De fick mitt. Fast det kunde låta helt fint med en salig blandning av franskt-finskt! ?Tycker nog det är på tiden det ses över!

 8. Dethär är såå intressant! Är varken gift eller har barn men läste en intressant artikel där en kvinna ångrade att hon tagit mannens efternamn när de gifte sig. 10 år i att de varit gifta ändrade hon sitt efternamn men eftersom hennes man inte heller ville byta bort sitt valde de att ta varandras efternamn som andra namn. Så det blev i stil med *påhittade namn* Anna Eriksson Karlsson och Kim Karlsson Eriksson. Diskuterade dethär med ett par bekanta som är gifta/ ska gifta sig och de tyckte det var väldigt konstigt och de är absolut av den åsikten att kvinnan ska ta mannens efternamn. Själv blev jag förvånad av deras starka reaktion. Väldigt intressant tycker jag, men vad trevligt att lagen blir lite mer flexibel! 🙂

 9. Vidde heter Öhman och Maggan har ju dubbelnamnet Silfvenius Öhman, fast här i LA är det tråkigt att hela tiden bokstavera Silfvenius så i praktiken heter han Magnus Ohman här. Gillar det.

 10. Har också tänkt på detta, men hur blir det i följande generation? Skall barnen då ha fyrdubbla namn? Det kan nog krångla till det en del 😉

  1. precis min tanke! alltså bra med valfriheten o allt men tänk på stackars barn med superlånga namn…

 11. vàrt första barn har nu pappans (min sambos) efternamn och är nu gravid med andra och har ofeelis att vara enda i familjen med mitt efternamn, sà om man kunde välja dubbelnamn till hösten vore det toppen! sen blir det kanske konstigt att barnen hete olika och om vi nàngàng gifter oss sà vill jag ha hans efternamn eftersom mitt är sà … mediokert. dà är ju vàrt andra barn den som har annorlunda… hmm!!!

 12. Vilket trevligt inlägg tkr jag =). Alltid roligt att läsa om likasinnade. Jag/vi hade förmånen att föda vårt första barn i Sverige där det är ok med dubbla efternamn på barnet, men att ett av dem klassas som mellannamn. När vi sen fick vårt andra barn här i Finland fick hon automatiskt storasysters efternamn eftersom jag och sambon inte är gifta, och det är jag tacksam för. Nu när vi bor här (jag är från Sverige) så vill jag behålla det enda som jag känner är mitt, alltså mitt efternamn och det vill jag att mina barn oxå ska ha med sig därifrån. Så jag tkr att det är bra att även finska föräldrar har möjligheten att få välja =).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.