Barnvakt i Vasa.

Ett av vårens största gissel har varit att försöka klura ut hur vi ska få sommaren att gå ihop med barn, ledighet och jobb. Jag och Sami har semester samtidigt (juli) och det betyder att vi på något jävla vänster ska få juniekvationen att gå ihop. Föräldrar som jobbar, barn som har sommarlov. Inte helt lätt.

Det är väl mer eller mindre ett faktum för alla familjer som inte längre har rätt till dagvård sommartid (det vill säga familjer med skolbarn). Jag har inte riktigt orkat sätta mig in i alla läger och sommaraktiviteter, utan har kallt räknat med att vi ska få ihop juni på samma sätt som nu (vi klarar oss med 11 dagisdagar i månaden). De elva dagarna har jag tänkt att vi ska täcka upp med faffa och kaveris och sånt.

Men ändå har jag varit lite orolig för att det någon gång ska köra ihop sig. Har frågat alla jag känner om de har bra barnvakter på lager. Sådana som man kan ringa in när det kniper. Men har inte fått napp. 

Kanske är det så att man inte ser skogen för alla träd, för i bordet bredvid mig här på jobbet sitter Sevendays nuvarande praktikant Sofie. Och mitt i allt säger hon ”förresten, behöver ni barnvakt någon gång så säg till!”. Förvisso har jag känt till att hon har jobbat på dagis och att hon tycker om barn, men aldrig ens tänkt på att hon faktiskt är just precis den som jag behöver känna till inför sommaren. 

Sofie har ännu inget heltidssommarjobb i juni, så jag tänker att vi säkert kan dela på henne (obs, inte dela henne) om det är andra föräldrar som brottas med samma problem som vi. Lovar, intygar och garanterar att hon är en bra typ! Sharing is caring och allt det där.

 

barnvakt vasa


Om du behöver en barnvakt i Vasatrakten hittar du Sofie Råholm här.

16 reaktioner till “Barnvakt i Vasa.”

 1. Det ordnas många bra läger i juni och en del i augusti också. Barnen trivs och de påminner inte om skolan. Nya kompisar och intressanta aktiviteter. Det blir en kul del av sommarlovet. MEN ack och ve den vars arbetsgivare inte förstår sig på småbarnsföräldrar utan det ska vara rullande system med semester i juni eller augusti eller t o m maj. Det ordnas nämligen ABSOLUT ingenting i juli ÖVERHUVUDTAGET!

  1. Nu måste jag ändå svara på det här?. Hur kan det vara en arbetsgivares bekymmer att man inte kan lösa barnsituationen? Visst kan man försöka vara tillmötesgående men det är ju ändå självvalt att skaffa barn.
   Jag tycker rullande är en självklarhet OM inte man kan komma överens på annat sätt.
   Har själv 3 små barn och inga föräldrar att tillgå men har ändå tänkt att man isf får anställa barnflicka om det inte funkar på annat sätt. Men att sätta ansvar på arbetsgivare och kollegor är nog kanske inte helt ok enligt min mening.

   1. Ja, mycket hänger ju på att man ska fixa sin situation själv. Och oftast får man ju ihop det. Men hur månne det är med ensamstående utan släktingar och vänner i närheten? Som inte ens har råd att skicka barn på läger. Hur gör dom, egentligen?

    1. En bra fråga, men kommunen har väl skyldighet att hjälpa till isf? Åtminstone hos oss har man möjlighet att ha dem på sitt gamla dagis tex. Samt att folkhälsan brukar ha bra nät med sommarbarn etc.

 2. Sen tror jag att 4H kan ha nån form av barnvaktstjänst också! Iaf uppe i Pedersöre finns det! ?

 3. Får ni inte ha barnen på fritids när det är sommarlov? Det får vi ha ja eller inte jag eftersom jag är arbetslös men annars får man, om man har jobb eller studier.

  Själv har jag lyxen att ha mina föräldrar i samma by och de är pensionärer och tar barnen med glädje när vi behöver hjälp. Mina svärisar jobbar fortfarande så de kan inte hjälpa till med samma lätthet.

  Skönt att det kommer lösa sig för er!

  1. Så länge de går i dagis har man rätt till dagis, men sedan när de börjar skolan är det schlutt kaputt!

 4. Nämen, den tjejen har jag ju träffat! Men då var hon en liten lågstadieflicka på min studieort. Det var i början av min "karriär", så det måste betyda att jag blivit gammal… Jag tror dig absolut när du säger att hon är en bra typ 🙂

 5. Det ordnas många bra läger i juni och en del i augusti också. Barnen trivs och de påminner inte om skolan. Nya kompisar och intressanta aktiviteter. Det blir en kul del av sommarlovet. MEN ack och ve den vars arbetsgivare inte förstår sig på småbarnsföräldrar utan det ska vara rullande system med semester i juni eller augusti eller t o m maj. Det ordnas nämligen ABSOLUT ingenting i juli ÖVERHUVUDTAGET!

  1. Nu måste jag ändå svara på det här?. Hur kan det vara en arbetsgivares bekymmer att man inte kan lösa barnsituationen? Visst kan man försöka vara tillmötesgående men det är ju ändå självvalt att skaffa barn.
   Jag tycker rullande är en självklarhet OM inte man kan komma överens på annat sätt.
   Har själv 3 små barn och inga föräldrar att tillgå men har ändå tänkt att man isf får anställa barnflicka om det inte funkar på annat sätt. Men att sätta ansvar på arbetsgivare och kollegor är nog kanske inte helt ok enligt min mening.

   1. Ja, mycket hänger ju på att man ska fixa sin situation själv. Och oftast får man ju ihop det. Men hur månne det är med ensamstående utan släktingar och vänner i närheten? Som inte ens har råd att skicka barn på läger. Hur gör dom, egentligen?

    1. En bra fråga, men kommunen har väl skyldighet att hjälpa till isf? Åtminstone hos oss har man möjlighet att ha dem på sitt gamla dagis tex. Samt att folkhälsan brukar ha bra nät med sommarbarn etc.

 6. Sen tror jag att 4H kan ha nån form av barnvaktstjänst också! Iaf uppe i Pedersöre finns det! ?

 7. Får ni inte ha barnen på fritids när det är sommarlov? Det får vi ha ja eller inte jag eftersom jag är arbetslös men annars får man, om man har jobb eller studier.

  Själv har jag lyxen att ha mina föräldrar i samma by och de är pensionärer och tar barnen med glädje när vi behöver hjälp. Mina svärisar jobbar fortfarande så de kan inte hjälpa till med samma lätthet.

  Skönt att det kommer lösa sig för er!

  1. Så länge de går i dagis har man rätt till dagis, men sedan när de börjar skolan är det schlutt kaputt!

 8. Nämen, den tjejen har jag ju träffat! Men då var hon en liten lågstadieflicka på min studieort. Det var i början av min "karriär", så det måste betyda att jag blivit gammal… Jag tror dig absolut när du säger att hon är en bra typ 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.