Rör inte vår halvtimme, Vasa stad!

De senaste dagarna har jag nyfiket följt med diskussionerna kring Vasa stads morris- och eftisverksamhet. Ryktesvägen har jag hört att timmarna ska bantas ner. Har inte hört mig för i vår egen skola, har för en gångs skull tålmodigt väntat på besked. Har bara varit lite skakis eftersom en kollega på andra sidan av stan fick beskedet att deras morris och eftis får förändrade tider från och med hösten, istället för 7.30-16.30 blir det nu 8-16. 

Det här gör mig fullständigt utmattad. Nå, inte helt. Men den där halvtimmen på morgonen och på eftermiddagen är helt och hållet avgörande för att vår vardag ska gå ihop. Och gissningsvis är jag inte den enda som jobbar 8-16.

Låt oss säga att morris öppnar samtidigt som jag börjar jobba, alltså klockan 8 – hur ska jag få det att gå ihop? Jag måste ju ha tid att ta mig till jobbet också. Hur gör sådana som börjar ännu tidigare? Jag kan ju rimligtvis inte komma en 15-20 minuter för sent till jobbet varje dag. Samma sak på eftermiddagen. Är det meningen att jag ska tjuva en kvart tidigare?

Nu har jag turen att bo ganska nära skola och jobb, men tänker t.ex på dem som bor längre bort. Hur ska de hinna till och från jobbet?

Trevligt för de som kan skarva med farmödrar och morfäder, men för oss som inte har sådana i samma stad har eftis och morris varit guld värt. Jag behöver få ta mig till och från jobbet både före 8 och efter 16.

Och ja ja ja, det här är ett lyxproblem. Men det är just därför jag tycker om Finland så mycket. Det är så lätt att vara förälder här. 

Jag har funderat mycket på hur jag skulle kunna påverka det här beslutet. Min familj behöver den där halvtimmen så otroligt mycket. Den får inte kapas bort. För det första tänker jag mejla, mejla, mejla både staden och Folkhälsan. 

Skulle ni andra också kunna mejla? Om det är jobbigt kan jag skriva ett färdigt mejl till er. Varsågod att copypasta! Jag vet inte om det hjälper, men jag tycker i alla fall att det är värt att lägga lite press på de som beslutar i de här frågorna. Mitt i allt kanske vi får positiva besked. Citaten i artikeln jag länkande till där ovan var ju minst sagt luddiga. Nu kör vi!

 

Hej Birgitta Höglund, Marianne West och Joacim Sandbacka!

Tack för att ni gjorde oss uppmärksamma på att morris- och eftisverksamheten förändras från och med hösten! Läste om det i Vasabladet i dag. 

Jag har själv barn i åk 1 i Vikinga skola och är nu orolig över hur vårt morris och eftis påverkas nästa år.

Jag läste att tiderna eventuellt kommer att bli 8-16. Det kommer att göra vardagen betydligt svårare för oss. Vi är många som jobbar 8-16 och behöver tid att ta oss till och från jobbet, både före 8 och efter 16. Som jobbande föräldrar behöver vi 7.30-16.30 för att få vardagen att gå runt. Vi skulle uppskatta om ni inte förändrade tiderna. Låt dem vara som i år. Snälla, rör inte vår halvtimme i början och slutet av dagen!

Jag ser fram emot att höra positiva besked från er! 

Tack på förhand, 
Linn Jung

 

Ps. Ni kan ju försöka underteckna med ert eget namn, så inte de tror jag har blivit helt galen.

26 reaktioner till “Rör inte vår halvtimme, Vasa stad!”

 1. Bra! Nu rör detta mig inte personligen, men SUCK! Dessutom finns det ju väldigt många (t.ex inom offentliga sektorn) som har en arbetsdag som är längre än 8 timmar. Och var det inte tal om att arbetstiden nu skulle förlängas ännu mera? Hur är tanken att det skall gå ihop för familjerna? Också synbart små beslut och förändringar kan påverka familjerna – stressnivån/måendet otroligt mycket – ÄR DET INGEN SOM FATTAR DET?!
  Såja. Känns lite bättre då jag fått skrika lite.

 2. Å nej! Vi som börjar 07 vissa morgnar och gubben 06. Hittills har de öppnat 6.30, men få se i framtiden ?. Är än så länge vårdledig, men det tar ju slut en dag ?

 3. Sånt där känns bara för jävligt kan jag tänka mig, har inte alls själv samma problem dock. Ronja har ingen eftis överhuvudtaget men hon och hennes kompisar far självmant tidigt till skolan för att hinna leka en stund på gården innan inringning. Finns det inte lärare på er skolgård lite tidigare på plats? Här är dom nämligen tidigare, vid 8 ren, och många föräldrar lämnar barnen på skolgården tidigt, alternativt har sett många barn som cyklar i sakta mak mot skolan ren vid 7.30. Måste du föra och hämta dem själv från eftis eller finns det chans att M startar hemåt när eftis stänger och du och han är sen hemma ungefär samtidigt? Funderar nu alltså på möjligheterna ifall worst case scenario och de tar bort halvtimmen. Ronja har oftast vänner hon är med efter skolan men nog har det blivit nån ensam timme också. Vår och höst går det bra men vintrar är nog lite mörka för att vara ensam.

 4. Detta berör inte mig personligen eftersom jag inte har barn MEN jag tycker det är fel att kapa halvtimmen!! Ni föräldrar behöver verkligen inte den extra stressen!! Folk jobbar!! J O B B A R. Kan således inte skippa 15 min här o där, o värsta fall måst man vara 15 min längre o kommer ändå me andan i halsen strax före halv. Hoppas verkligen ni får ha kvar eran halvtimme * 2

 5. På finska sidan åtminsone i min skola har det varit 8-16 i flera år. Det blir mycket väntande på skolgården.

 6. Åh herregud. Jag börjar ju 7 på morgonen, samma med min sambo, vi får väl vara vårdlediga tills framtida ungen är 18 år och kanske kommer sig iväg till skola. Det är hemskt hur det ska dras ner hela tiden, från helt fel ställen.

 7. Inte lätt att få det att gå ihop, inte ens då man är två föräldrar…Gör som i Smedsby, grunda ett eget Eftis där föräldrarna sitter i styrelsen och bestämmer. Öppet 7-17?

 8. Vårt barn skall börja åk1 i vikinga på hösten. I blanketten om Morris och eftis stod det nog klockslagen mellan 8-16. Vi har oxå undrat hur vi skall få de att gå ihop eftersom mitt jobb ibland börjar kl 7 och gubbens jobb börjar 7 varje morgon. De underbara här är att ja jobbar åt vasa stad så då måste dom väl förstå att ja måste komma försent och smita för tidigt för att hämta ungen? Eller hur, för de e ju dom som hittat på klockslagen? Ja menar de är väl upp till dem att skaffa nån annan att sköta andras ungar dendär halvtimmarna för min ungen har inte dagisplats utöver klockslagen 8-16..

 9. Heja Linn! som fd eftisledare blir jag så ledsen när de skär i verksamheten. Kämpa på, det har hjälpt förr. Men när jag började var det 7-17. Sen när de drog in ytterligare blev det svårt att leva på lönen. Detta medför ju i sin tur att personalen byter oftare när det är svårt att klara sig på en lön som baserar sig på mindre än 25h/vecka. Jag tycker att det är synd för hela idén med Morris o eftis far ju när man stänger före föräldrar hinner hämta. Hela dagen är det så viktigt att man ser efter barnen men sen kl 16 ska man släppa ut dem på gården, låda dörren o fara därifrån. Jag har funderat hur länge det tar innan fel personer inser att det finns ensamma barn på gården…

 10. I den här stan öppnar Morris kl 8. Å jag jobbar 40min från Morris. Å börjar också kl 8. Å barnafadern är sjöman. Det sluta med att barnet tar sig själv till skolan på telefonkommando. Känns inte bra. Hade turen att vara hemma då hen börja skolan så allt var inte nytt första dagen. Nu går hen via en kompis som har en vuxen hemma på morgonen. Känns skönt att det funkar så. Jag undrar bara hur många det är som öht har nån nytta av morrisen? Sku de helst få frukost där…

 11. Som blivande förälder har jag funderat mycket gällande just det där. Min sambo börjar 7 varje morgon och slutar 4. Jag jobbar skiftesjobb, där morgonskift betyder att även jag börjar 7. Här i en mindre kommun (Kronoby) finns det inte alls något morris! Det är ganska otroligt. Hur gör folk? Till all lycka bor vi nära skolan, men ändå… De som bestämmer kring dessa saker har knappast börjat en arbetsdag tidigare än 9!

 12. Hoppas att politikerna lyssnar på er!
  Om det inte lyckas kanske ni kan komma på andra spännande lösningar, som till och med kan bli roligare än morris och eftis. Tänk om ni tex kunde skapa ett grannkooperativ, gå ihop några familjer och turas om att lämna och hämta barnen. En dag i veckan kan säkert de flesta få flextid på jobbet och börja senare och sluta tidigare.

  Det är så inspirerande att se vad som händer i Spanien nu efter flera år med djup ekonoms kris och besparingar. Människor blir initiativrika och hittar nya system och lösningar som ofta blir så himla bra och som gör att människorna kommer närmare varandra.
  Man har börjat med egna lokala valutor, delar på bilar och cyklar, har odlingskooperativ, byter tjänster med varandra mm. Vem vet om tex du har en arbetslös granne som gärna skulle vilja gå med dina barn till skolan och som kanske vill äta middag med er, eller vad som helst i utbyte 🙂

 13. Bra! Nu rör detta mig inte personligen, men SUCK! Dessutom finns det ju väldigt många (t.ex inom offentliga sektorn) som har en arbetsdag som är längre än 8 timmar. Och var det inte tal om att arbetstiden nu skulle förlängas ännu mera? Hur är tanken att det skall gå ihop för familjerna? Också synbart små beslut och förändringar kan påverka familjerna – stressnivån/måendet otroligt mycket – ÄR DET INGEN SOM FATTAR DET?!
  Såja. Känns lite bättre då jag fått skrika lite.

 14. Å nej! Vi som börjar 07 vissa morgnar och gubben 06. Hittills har de öppnat 6.30, men få se i framtiden ?. Är än så länge vårdledig, men det tar ju slut en dag ?

 15. Sånt där känns bara för jävligt kan jag tänka mig, har inte alls själv samma problem dock. Ronja har ingen eftis överhuvudtaget men hon och hennes kompisar far självmant tidigt till skolan för att hinna leka en stund på gården innan inringning. Finns det inte lärare på er skolgård lite tidigare på plats? Här är dom nämligen tidigare, vid 8 ren, och många föräldrar lämnar barnen på skolgården tidigt, alternativt har sett många barn som cyklar i sakta mak mot skolan ren vid 7.30. Måste du föra och hämta dem själv från eftis eller finns det chans att M startar hemåt när eftis stänger och du och han är sen hemma ungefär samtidigt? Funderar nu alltså på möjligheterna ifall worst case scenario och de tar bort halvtimmen. Ronja har oftast vänner hon är med efter skolan men nog har det blivit nån ensam timme också. Vår och höst går det bra men vintrar är nog lite mörka för att vara ensam.

 16. Detta berör inte mig personligen eftersom jag inte har barn MEN jag tycker det är fel att kapa halvtimmen!! Ni föräldrar behöver verkligen inte den extra stressen!! Folk jobbar!! J O B B A R. Kan således inte skippa 15 min här o där, o värsta fall måst man vara 15 min längre o kommer ändå me andan i halsen strax före halv. Hoppas verkligen ni får ha kvar eran halvtimme * 2

 17. På finska sidan åtminsone i min skola har det varit 8-16 i flera år. Det blir mycket väntande på skolgården.

 18. Åh herregud. Jag börjar ju 7 på morgonen, samma med min sambo, vi får väl vara vårdlediga tills framtida ungen är 18 år och kanske kommer sig iväg till skola. Det är hemskt hur det ska dras ner hela tiden, från helt fel ställen.

 19. Inte lätt att få det att gå ihop, inte ens då man är två föräldrar…Gör som i Smedsby, grunda ett eget Eftis där föräldrarna sitter i styrelsen och bestämmer. Öppet 7-17?

 20. Vårt barn skall börja åk1 i vikinga på hösten. I blanketten om Morris och eftis stod det nog klockslagen mellan 8-16. Vi har oxå undrat hur vi skall få de att gå ihop eftersom mitt jobb ibland börjar kl 7 och gubbens jobb börjar 7 varje morgon. De underbara här är att ja jobbar åt vasa stad så då måste dom väl förstå att ja måste komma försent och smita för tidigt för att hämta ungen? Eller hur, för de e ju dom som hittat på klockslagen? Ja menar de är väl upp till dem att skaffa nån annan att sköta andras ungar dendär halvtimmarna för min ungen har inte dagisplats utöver klockslagen 8-16..

 21. Heja Linn! som fd eftisledare blir jag så ledsen när de skär i verksamheten. Kämpa på, det har hjälpt förr. Men när jag började var det 7-17. Sen när de drog in ytterligare blev det svårt att leva på lönen. Detta medför ju i sin tur att personalen byter oftare när det är svårt att klara sig på en lön som baserar sig på mindre än 25h/vecka. Jag tycker att det är synd för hela idén med Morris o eftis far ju när man stänger före föräldrar hinner hämta. Hela dagen är det så viktigt att man ser efter barnen men sen kl 16 ska man släppa ut dem på gården, låda dörren o fara därifrån. Jag har funderat hur länge det tar innan fel personer inser att det finns ensamma barn på gården…

 22. I den här stan öppnar Morris kl 8. Å jag jobbar 40min från Morris. Å börjar också kl 8. Å barnafadern är sjöman. Det sluta med att barnet tar sig själv till skolan på telefonkommando. Känns inte bra. Hade turen att vara hemma då hen börja skolan så allt var inte nytt första dagen. Nu går hen via en kompis som har en vuxen hemma på morgonen. Känns skönt att det funkar så. Jag undrar bara hur många det är som öht har nån nytta av morrisen? Sku de helst få frukost där…

 23. Som blivande förälder har jag funderat mycket gällande just det där. Min sambo börjar 7 varje morgon och slutar 4. Jag jobbar skiftesjobb, där morgonskift betyder att även jag börjar 7. Här i en mindre kommun (Kronoby) finns det inte alls något morris! Det är ganska otroligt. Hur gör folk? Till all lycka bor vi nära skolan, men ändå… De som bestämmer kring dessa saker har knappast börjat en arbetsdag tidigare än 9!

 24. Hoppas att politikerna lyssnar på er!
  Om det inte lyckas kanske ni kan komma på andra spännande lösningar, som till och med kan bli roligare än morris och eftis. Tänk om ni tex kunde skapa ett grannkooperativ, gå ihop några familjer och turas om att lämna och hämta barnen. En dag i veckan kan säkert de flesta få flextid på jobbet och börja senare och sluta tidigare.

  Det är så inspirerande att se vad som händer i Spanien nu efter flera år med djup ekonoms kris och besparingar. Människor blir initiativrika och hittar nya system och lösningar som ofta blir så himla bra och som gör att människorna kommer närmare varandra.
  Man har börjat med egna lokala valutor, delar på bilar och cyklar, har odlingskooperativ, byter tjänster med varandra mm. Vem vet om tex du har en arbetslös granne som gärna skulle vilja gå med dina barn till skolan och som kanske vill äta middag med er, eller vad som helst i utbyte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.